Comunicate‎ > ‎

Proiectul Live Skills a început să formeze profesionişti în cultură şi mass-media!

postat 11 nov. 2019, 22:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 nov. 2019, 00:43 ]
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind
a organizat, luni, 11 noiembrie 2019, la sediul British Council România,  două conferinte  în cadrul proiectului susţinut de Comisia Europeană - Live Skills, Dezvoltarea sistemului de formare profesională în sectorul Cultură şi Mass-Media".

Cele două conferinţe au  abordat tematicile Antreprenoriat Cultural, respectiv Noi Tehnologii, Tehnici de marketing digital şi metode adecvate, având ca formatori  conferenţiar-doctor Alexandra Zbuchea, expertul Ministerului Culturii Constantin Popoiu, şi preşedintele Comitetului Sectorial Cultură - Leonard - Octavian Padureţ.
 
Au participat reprezentanţi ai principalelor organizaţii şi instituţii din domeniu,  British Council, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Opera Natională Bucuresti. Autoritatea Natională pentru Calificari,Comitetul Sectorial din Ramura Cultură, Sindicatul  Naţional  din Cultura-FAIR, Sindicatul Român al Jurnaliştilor  MediaSind, MediaSind AGERPRES, MediaSind TVR, MediaSind Radio Romania, MediaSind Freelanceri şi MediaSind ONLINE, Uniunea de Creatie a Artiștilor Interpreti din Romania ICAR, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, Teatrul Odeon, Asociația Națională a Comitetelor Sectoriale şi altii.


Proiectul este coordonat de British Council si  implică 9 parteneri din patru țări Bulgaria, Grecia, România și Marea Britanie. Din România, alături de FAIR MediaSind, participă Institutul Național de Cercetare si Formare Culturală.

In deschiderea lucrărilor, Președintele FAIR-MEDIASIND, Leonard Pădureț, a făcut o prezentare a proiectului Live Skills,  a prezentat instituțiile membre ale Comitetului Român Stakeholders și a mulțumit Directorului British Council,  Nigel Bellingham, pentru susținerea  proiectului Live Skills și pentru faptul ca British Council România  găzduiește in sediul central seminariile organizate în cadrul proiectului. 

Directorul British Council Bucureşti, Nigel Bellingham a mulţumit celor prezenţi pentru implicarea în proiect şi a promis tot sprijinul instituţiei pe care o conduce pentru atingerea obiectivelor proiectului, legate de  creşterea competenţelor în  sectorul cultură şi mass-media, de la aptitudinile antreprenoriale şi manageriale, la utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generaţie.

Prezent la eveniment, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a prezentat modul în care instituţia publică de presă, în calitate de partener şi membru în cadrul Consiliului Naţional al Stakeholderilor, sprijină proiectul european Live Skills. 

Directorul general a explicat că profesioniştii din AGERPRES se vor implica în acest proiect pentru  dezvoltarea abilităţilor celor care doresc să lucreze în domeniul media, artă digitală şi design, editare film/video şi antreprenoriat cultural şi media: 

"Sunt foarte multe profesii din jurnalism care nu sunt bine definite, cum este cea de videojurnalist. AGERPRES poate contribui în acest proiect frumos, un proiect de care, cred eu, că România avea nevoie de ceva timp. Până acum nu a existat  o astfel de iniţiativă amplă în care să pună laolaltă oameni cu idei din domeniul jurnalismului, care să aducă un aport important pentru dezvoltarea acestei profesii. AGERPRES poate furniza pieţei de media  produse integrate formate din text, foto şi partea video, produse care au fost premiate pe plan internaţional, dar poate să fie şi un bun formator prin profesioniştii pe care îi are. Toţi cei care îşi doresc să se perfecţioneze în aceste domeniii  pot să ia contact şi cu partea practică, să înveţe în studiourile AGERPRES cum se poate ajunge de la un produs brut la un produs finit" 



La rândul său, preşedintele SRJ MediaSind şi preşedinte executiv al FAIR-MediaSind, Cristi Godinac,  a susţinut sprijinul jurnaliştilor, membri ai MediaSind, în cadrul acestui proiect şi a arătat că Federaţia FAIR-MediaSind a demonstrat că  ştie să se implice cu succes şi în programe de formare de profesionare care să susţină partenerii sociali din cultură şi mass-media: "Iată că FAIR-MediaSind nu se ocupă doar de acţiuni revendicative, greve, negocieri de contracte colective în principalele instituţii din domeniu, ci vine şi în sprijinul partenerilor sociali, ai lucrătorilor şi angajatorilor din cultură şi mass-media pentru formarea continuă şi la un nivel proifesionist al acestora". - a încheiat liderul sindical. 

 Pentru ca proiectul să aibă o strânsă legătură cu piaţa muncii, preşedintele FAIR-MediaSind, Leonard Pădureţ, a subliniat importanţa  funcţionării Comitetului Naţional al Stakeholderilor (National Stakeholders Committees), din care fac parte principalele  instituţii din cultură şi mass-media, precum şi liber profesionişti din domeniu. Aceştia vor  participa la interviuri, focus-grupuri şi întâlniri, cu scopul de a identifica şi analiza nevoile de competenţe, lacunele şi lipsurile care afectează domeniul şi vor identifica tendinţele forţei de muncă în acest sector. 


Aceste programe de învăţare vor fi concepute, iniţial, pentru două profesii din domeniul audiovizual: sound manager şi editor video/film. Ele vor acoperi următoarele domenii: managementul artelor, noi tehnologii digitale şi antreprenoriat cultural. Ulterior, programele de învăţare vor fi adaptate în vederea utilizării pentru o gamă mai largă de profesii şi de alte domenii ale sectorului creativ şi cultural, urmărindu-se ca materialul produs de proiectul Live Skills să fie transferabil şi sustenabil.




Departament Comunicare FAIR-MediaSind

                                                                                                  Bucureşti,  12 noiembrie 2018