Comunicate‎ > ‎

Premiul Daphne Caruana Galizia a fost caștigat de jurnaliștii Clement Di Roma și Carol Valade!

postat 20 oct. 2022, 00:46 de Cristi Godinac   [ actualizat la 20 oct. 2022, 02:41 ]
Doi jurnaliști, Clément Di Roma și Carol Valade, au primit Premiul Daphne Caruana Galizia 2022, pentru documentarul „Republica Centrafricană sub influența Rusiei” 
Premiul, în valoare de 20.000 euro, a fost decernat ieri,  19 octombrie 2022 la Strasbourg, caștigătorilor, de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, vicepreședintele PE, Pina Picierno și de secretarul general al Federației Internationale a Jurnalistilor, Anthony Bellanger

Premergator ceremoniei de decernare a premiului a fost organizat la sediul Parlamentului European, o conferinta cu tema "Protejarea libertății presei - rolul Uniunii Europene" la care au participat reprezentanti importanți din instituțiile UE, reprezentanti ai organizatiilor nationale și internaționale  de presă, jurnaliști acreditati la PE. Concluzia dezbaterii a fost formulata chiar de președintele PE, Roberta Metsola, care a susținut că "fără o libertate a presei nu poate exista o reală libertate!"
Au participat, de asemenea, Pina Picierno, vicepreședintele PE, Vera Jourova, vicepresedintele Comisiei Europene pentru valori si transparența,  Dunja Mijatovici, comisar pentru Drepturile Omului, Maja Sever, președintele Federației Europene a Jurnaliștilor, Anthony Bellanger, secretarul general al Federației Internaționale a Jurnalistilor,  Mattheu Caruana Galizia, fiul jurnalistei asasinate, Daphne Caruana Galizia, precum și alte oficialități, parlamentari PE si reprezentanți ai CE.Din partea Romaniei au participat președintele Federatiei Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind Leonard Octavian Pădureț și Cristinel Godinac, președintele executiv, care au fost membri și în juriul competiției. (Foto)

Daphne Caruana Galizia a fost o scriitoare, bloggeră și activistă anticorupție malteză, care a relatat despre evenimentele politice din Malta. În special, ea sa concentrat pe jurnalismul de investigație, reportaje despre corupția guvernamentală, acuzațiile de spălare de bani și crima organizată. Ea a fost ucisă într-o explozie cu mașină-bombă pe 16 octombrie 2017.

În octombrie 2021, Parlamentul European a început să acorde anual „Premiul Daphne Caruana Galizia pentru Jurnalism”. Primul câștigător este proiectul Pegasus coordonat de Forbidden Stories Consortium. Forbidden Stories este un consorțiu de jurnaliști a cărui misiune este de a continua investigațiile jurnaliștilor uciși, întemnițați sau amenințați.

Premiul D. C. Galizia va distinge în fiecare an lucrări remarcabile de jurnalism bazate pe principiile și valorile Uniunii Europene. Se acordă pentru lucrări pe teme de interes rezultate din jurnalismul aprofundat întreprins de jurnalişti profesionişti sau echipe de jurnalişti. 
Un juriu independent format din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de state membre europene și reprezentanți ai principalelor Asociații Europene de Jurnalism a ales lucrarea câștigătoare.

Ceremonia de premiere va avea loc în fiecare an în jurul datei în care Daphne Caruana Galizia a fost asasinată (16 octombrie).

Departament Comunicare FAIR-MediaSind
Strasbourg, 20 octombrie 2022