Comunicate‎ > ‎

Problemele angajaților din Cultură și Mass-Media – în atenția Comisiei Europene prin Proiectul "Lucrători atipici!"

postat 7 sept. 2022, 02:06 de Office Mediasind   [ actualizat la 7 sept. 2022, 05:09 ]
Reprezentanți ai organizațiilor afiliate la Federația FAIR-MediaSind din principalele instituții din Cultură și Mass-Media au participat ieri, 6 septembrie 2022, la conferința Proiectului - "Lucrători atipici" finanțat de Comisia Europeană. Gazdele dezbaterii au fost Tara O’Dowd, expert CE și secretarul general adjunct al Federației Internaționale a Muzicienilor, Thomas Dayan, împreună cu Leonard Octavian Pădureț, președintele Federației FAIR-MediaSind și Cristi Godinac, președintele executiv, care au dezbătut și centralizat problemele ridicate de către participanți.

Principalele teme dezbătute au fost legate de legislația muncii din România care face aproape imposibilă negocierea contractelor colective de muncă la nivel național și la nivel de sectoare, condițiile  restrictive privind declanșarea conflictelor de muncă, dar și abuzurile și tratamentul discriminatoriu asupra unor angajați din instituțiile din domeniu, controlul politicului asupra instituțiilor publice și altele. Cei prezenți au învățat și exersat în cadrul conferinței diverse tehnici de negociere, precum și strategiile și etapele care ar trebui urmate în cadrul unui conflict.

O problemă aparte a fost situația lucrătorilor atipici și a freelancerilor ale căror drepturi nu sunt garantate și apărate de contractele colective de muncă, dar nici de legislația muncii din România, situație care este de mult timp în atenția Comisiei Europene.

Nu în ultimul rând, au fost aduse la cunoștința reprezentanților CE și abuzurile din unele instituții din Cultură și Mass-Media, cum ar fi cazul conflictului dintre angajați și managerul Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galați,  ceea ce a și determinat o reacție oficială din partea reprezentantului Federației Internaționale a Muzicienilor (amănunte aici: Federația Internațională a Muzicienilor sustine Federatia FAIR-MediaSind în conflictul cu managerul afacerist de la Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galați! )

Concluzia dezbaterii a fost că numai prin solidaritate și prin tehnici de negociere profesioniste pot fi obținute și apoi apărate drepturile lucrătorilor din cultură și mass-media. Raportul și concluziile dezbaterii vor fi aduse la cunoștința factorilor decizionali ai Comisiei Europene.

Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind

București, 7 septembrie 2022