Comunicate‎ > ‎

Proiectul european Live Skills şi-a prezentat obiectivele pentru sectorul Cultură şi Mass-Media

postat 20 nov. 2018, 06:33 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 aug. 2019, 01:45 ]

Federația Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind
, organizaţia reprezentativă din România pentru sectorul Cultură şi Mass-Media și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală ( INCFC) au prezentat astăzi, 20 noiembrie 2018, la sediul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale din Bucureşti, obiectivele  proiectului european Live Skills, finanțat prin Programul Erasmus +, Acordul de Grant 2016-3203 / 001-001 al Comisiei Europene. 

Au participat reprezentanţi ai principalelor organizaţii şi instituţii din domeniu,  British Council, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Opera Natională Bucuresti. Autoritatea Natională pentru Calificari,Comitetul Sectorial din Ramura Cultură, Sindicatul  Naţional  din Cultura-FAIR, Sindicatul Român al Jurnaliştilor  MediaSind, Uniunea de Creatie a Artiștilor Interpreti din Romania ICAR, Centrul Cultural "Teodor Burada", Muzeul Satului, Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian", Teatrul "Ion Creangă", Asociatia de Dezvoltare a Filmului Românesc ADFR şi altii.

Proiectul este coordonat de British Council si  implică 9 parteneri din patru țări Bulgaria, Grecia, România și Marea Britanie. Din România, alături de FAIR MediaSind, participă Institutul Național de Cercetare si Formare Culturală.

În deschiderea lucrărilor, noul director general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae  (foto FAIR-MediaSind), a prezentat modul în care instituţia publică de presă, în calitate de partener şi membru în cadrul Consiliului Naţional al Stakeholderilor, va sprijini proiectul european Live Skills. 

Directorul general a explicat că profesioniştii din AGERPRES se vor implica în acest proiect pentru  dezvoltarea abilităţilor celor care doresc să lucreze în domeniul media, artă digitală şi design, editare film/video şi antreprenoriat cultural şi media: "Sunt foarte multe profesii din jurnalism care nu sunt bine definite, cum este cea de videojurnalist. AGERPRES poate contribui în acest proiect frumos, un proiect de care, cred eu, că România avea nevoie de ceva timp. Până acum nu a existat  o astfel de iniţiativă amplă în care să pună laolaltă oameni cu idei din domeniul jurnalismului, care să aducă un aport important pentru dezvoltarea acestei profesii. AGERPRES poate furniza pieţei de media  produse integrate formate din text, foto şi partea video, produse care au fost premiate pe plan internaţional, dar poate să fie şi un bun formator prin profesioniştii pe care îi are. Toţi cei care îşi doresc să se perfecţioneze în aceste domeniii  pot să ia contact şi cu partea practică, să înveţe în studiourile AGERPRES cum se poate ajunge de la un produs brut la un produs finit" - a afirmat directorul general.

Directorul General
al Institutului Naţional din Cultură, conf.univ.dr. Carmen Croitoru (foto FAIR -MediaSind), a prezentat obiectivele proiectului, arătând că acesta  va încerca să soluționeze  lipsa de competențe identificate și va răspunde cererii de noi competențe în domeniile Audiovizual și Artele spectacolui. Proiectul va contribui la sporirea capacității de angajare și a mobilității profesioniștilor și a studenților din domeniul cultural şi media, va spori competitivitatea sectorului și va construi un viitor sector cultural vibrant, robust și sustenabil.


Directorul British Council Bucureşti
, Nigel Bellingham (foto AGERPRES), coordonatorul Live Skills a mulţumit celor prezenţi pentru implicarea în proiect şi a promis tot sprijinul instituţiei pe care o conduce pentru atingerea obiectivelor proiectului, legate de  creşterea competenţelor în  sectorul cultură şi mass-media, de la aptitudinile antreprenoriale şi manageriale, la utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generaţie.

Aceste programe de învăţare vor fi concepute, iniţial, pentru două profesii din domeniul audiovizual: sound manager şi editor video/film. Ele vor acoperi următoarele domenii: managementul artelor, noi tehnologii digitale şi antreprenoriat cultural. Ulterior, programele de învăţare vor fi adaptate în vederea utilizării pentru o gamă mai largă de profesii şi de alte domenii ale sectorului creativ şi cultural, urmărindu-se ca materialul produs de proiectul Live Skills să fie transferabil şi sustenabil.

 Pentru ca proiectul să aibă o strânsă legătură cu piaţa muncii, preşedintele FAIR-MediaSind, Leonard Pădureţ, a subliniat importanţa  funcţionării Comitetului Naţional al Stakeholderilor (National Stakeholders Committees), din care fac parte principalele  instituţii din cultură şi mass-media, precum şi liber profesionişti din domeniu. Aceştia vor  participa la interviuri, focus-grupuri şi întâlniri, cu scopul de a identifica şi analiza nevoile de competenţe, lacunele şi lipsurile care afectează domeniul şi vor identifica tendinţele forţei de muncă în acest sector. 

Departament Comunicare FAIR-MediaSind

                                                                                                  Bucureşti, 20 noiembrie 2018