Comunicate‎ > ‎

Proiectul FEJ Managing change in mass-media – în sprijinul jurnaliștilor europeni

postat 14 oct. 2019, 01:57 de Office Mediasind   [ actualizat la 14 oct. 2019, 02:19 ]
După doi ani și multă muncă, proiectul Managing change in media, organizat de către Federația Europeană a Jurnaliștilor – FEJ cu finanțarea Comisiei Europene, a ajuns la final. Săptămâna trecută, la Salonic, Grecia, a avut loc ultima conferință a proiectului, la care au participat 55 de reprezentanți din 23 de țări ai organizațiilor de media afiliate la FEJ.

Au fost prezenți președintele Federației Europene a Jurnaliștilor,  Mogens Blicher Bjerregard, Renate Schroeder, directorul FEJ, Ricardo Gutierrez, secretarul general FEJ, precum și reprezentata Comisiei Europene,  Suzanne Vanderzande, Policy officer CE media pentru domeniul audiovizual și politica media, precum și invitați din mass-media europeană. Delegația din partea României a fost formată din președintele Federației Cultură și Mass-Media, FAIR-MediaSind, Leonard Pădureț, președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristinel Godinac și președintele MediaSind TVR, Sorin Torică

Una dintre concluziile conferinței a fost că schimbarea digitală în jurnalism a dus la presiuni imense asupra modelelor de afaceri ale editorilor tradiționali și digitali și la o schimbare a modului în care sunt ambalate și distribuite știrile. Reducerea costurilor, personalul supraîncărcat și ciclurile de știri rapide au dus la condiții precare de muncă pentru jurnaliști și au ridicat multe întrebări privind calitatea și încrederea publicului în mass-media.

Noul proiect FEJ de gestionare a schimbării în media lucrează cu parteneri sociali, sindicate și patronate, inclusiv Eurpean European Broadcasting Union (EBU) și News Media Europe (NME), pentru a găsi modalități inovatoare de a aborda aceste probleme cheie. Proiectul pune accent pe drepturile tuturor lucrătorilor, dialogul social și egalitatea de șanse.

Pe parcursul a peste doi ani, au fost organizate 5 conferințe tematice axate pe: jurnalism digital și noi modele de afaceri (Germania); reînnoirea sindicatelor prin recrutare și modernizare (Portugalia); abordarea muncii precare în jurnalism (Suedia); modernizarea  serviciilor publice de media prin inovare și dialog (România) – amănunte aici: Un serviciu public media înseamnă un loc în care regăsim toate opiniile și care nu este influențat de politicieni; și egalitatea de șanse și diversitatea în instituțiile de presă și uniuni (Turcia).

Conferința finală
despre viitorul industriei de știri, care reunește sindicatele  și patronatele în calitate de  parteneri sociali a avut loc săptămâna trecută, în Salonic, Grecia. Au fost discutate probleme privind abilitățile, instruirea, dialogul social, ocuparea forței de muncă și cele mai bune practici. S-a discutat intens despre situația presei din Uniunea Europeană, de sprijinul pe care instituțiile europene îl pot acorda lucrătorilor din mass-media, despre libertatea de exprimare, despre standardele jurnalismului în UE, despre protecția jurnaliștilor și, nu în ultimul rând, despre dreptul organizațiilor sindicale de a-și apăra membrii.

La începutul lunii viitoare, o echipă de experți ai FEJ în negocierea contractelor colective de muncă, însoțiți de către un avocat specializat în dreptul comunitar al relațiilor de muncă, se vor deplasa la București pentru a susține pe afiliații din Televiziunea Națională a Federației Cultură și Mass-Media FAIR – MediaSind în vederea  deblocării dialogului social din această instituție și pentru demararea procedurilor privind negocierea unui nou CCM care să garanteze drepturile profesionale, independența editorială, condițiile de muncă, dar și drepturile salariale și de protecție a locurilor de muncă în TVR.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Salonic, 14 octombrie 2019

Foto 1: Cristinel Godinac, presedinte SRJ MediaSind, Sorin Torică, președinte MediaSind TVR, Renate Schroeder, directorul FEJ,Yannis Kotsifos, directorul general al Uniunii Jurnaliștilor din Macedonia, Leonard Pădureț, președinte FAIR-MediaSind și Ricardo Gutierrez, secretarul general FEJ.

Foto 2: Suzanne Vanderzande, reprezentanta Comisiei Europene pentru domeniul audioviziual

Foto 3Mogens Blicher Bjerregard, președintele Federației Eurpene a Jurnaliștilor