Comunicate‎ > ‎

Proiectul Pegasus primește Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism!

postat 14 oct. 2021, 05:10 de Office Mediasind   [ actualizat la 14 oct. 2021, 05:26 ]
Din România, reprezentanții Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind au făcut parte din juriul european

Astăzi,14 octombrie 2021, la Parlamentul European,  Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism a fost decernat jurnaliștilor din Proiectul Pegasus, coordonat de Consorțiul „Forbidden Stories”. Ceremonia de decernare a avut loc în centrul de presă al Parlamentului European și a fost deschisă de Președintele Parlamentului European, David Sassoli.

Între 22 iunie și 1 septembrie 202, peste 200 de jurnaliști din cele 27 de țări ale Uniunii Europene și-au prezentat articolele de presă în fața unui juriu. În numele celor 29 de membri ai juriului european, secretarul general al Federației Internaționale a Jurnaliștilor, Anthony Bellanger, a acordat premiul și suma aferentă de 20.000 EUR reprezentanților consorțiului, Sandrine Rigaud și Laurent Richard. (foto)

„Forbidden Stories” este un consorțiu de jurnaliști cu misiunea de a continua investigațiile începute de jurnaliști uciși, închiși sau amenințați. O scurgere de date fără precedent a arătat că peste 50.000 de numere de telefon au fost puse sub supraveghere de clienții companiei israeliene NSO Group, iar tehnologia acestei societăți este folosită abuziv în mod sistematic de ani de zile. Consorțiul „Forbidden Stories” și Amnesty International au avut acces la registre de numere de telefon selectate de clienții NSO în peste 50 de țări începând cu 2016.

La ceremonie, din România au participat Leonard Pădureț, președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și Cristi Godinac, președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind (foto).

Selecția din partea  juriului din România a fost făcută de către profesioniști din Agenția Națională de Presă AGERPRES, Televiziunea Română, Radioul Public și freelanceri, membri ai sindicatelor afiliate la Federația FAIR-MediaSind. 

Premiul Daphne Caruana Galizia este acordat în fiecare an în jurul datei de 16 octombrie, data asasinării jurnalistei.

Vă prezentăm în continuare comunicatul oficial al Parlamentului European.

Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
Brussels, 14 octombrie 2021


Proiectul Pegasus primește Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism

Joi, 14 octombrie 2021, Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism a fost decernat jurnaliștilor din Proiectul Pegasus, coordonat de Consorțiul „Forbidden Stories”.

Ceremonia de decernare a avut loc în centrul de presă al Parlamentului European și a fost deschisă de Președintele Parlamentului European, David Sassoli.

Între 22 iunie și 1 septembrie 2021, peste 200 de jurnaliști din cele 27 de țări ale Uniunii Europene și-au prezentat articolele de presă în fața unui juriu.

În numele celor 29 de membri ai juriului european, secretarul general al Federației Internaționale a Jurnaliștilor, Anthony Bellanger, a acordat premiul și suma aferentă de 20.000 EUR reprezentanților consorțiului, Sandrine Rigaud și Laurent Richard.

Despre câștigător

„Forbidden Stories” este un consorțiu de jurnaliști cu misiunea de a continua investigațiile începute de jurnaliști uciși, închiși sau amenințați.

De la întemeierea sa în 2017, consorțiul și partenerii săi au continuat munca Daphnei Caruana Galizia, dar și a jurnaliștilor asasinați pentru investigațiile lor legate de infracțiunile împotriva mediului comise de cartelurile mexicane.

„Forbidden Stories” lucrează în parteneriat cu peste 30 de organizații de știri din întreaga lume și cu aproape 100 de jurnaliști și se bazează pe o rețea ferm convinsă de importanța jurnalismului bazat pe colaborare. Pentru activitatea sa, consorțiul a câștigat premii prestigioase din întreaga lume, inclusiv Premiul European al Presei și Premiul Georges Polk.

Despre articolul câștigător

Pegasus: Noua armă globală folosită pentru a reduce la tăcere jurnaliștii • Forbidden Stories

Rezumat al articolului câștigător:

O scurgere de date fără precedent a arătat că peste 50.000 de numere de telefon au fost puse sub supraveghere de clienții companiei israeliene NSO Group, iar tehnologia acestei societăți este folosită abuziv în mod sistematic de ani de zile. Consorțiul „Forbidden Stories” și Amnesty International au avut acces la registre de numere de telefon selectate de clienții NSO în peste 50 de țări începând cu 2016.

Proiectul Pegasus cuprinde peste 80 de reporteri din 17 organizații media în 10 țări, coordonați de Forbidden Stories cu sprijinul tehnic al Laboratorului de securitate al organizației Amnesty International. Ei au analizat registrele de numere de telefon și au putut să vadă ce se petrece în spatele scenei cu acest program-spion, folosit ca armă de supraveghere. Este pentru prima dată când acest lucru a fost posibil la o asemenea scară.

Consorțiul Forbidden Stories a descoperit că, spre deosebire de ceea ce Grupul NSO a susținut ani întregi, inclusiv într-un raport de transparență publicat recent, programul-spion al companiei a fost folosit abuziv în foarte multe cazuri. Scurgerea de date a arătat că au fost vizați cel puțin 180 de jurnaliști în țări cum ar fi India, Mexic, Ungaria, Maroc, Franța și nu numai. Printre potențialele victime se află și apărători ai drepturilor omului, profesori universitari, oameni de afaceri, avocați, doctori, lideri de sindicat, diplomați, politicieni și mai mulți șefi de stat.

Puteți regăsi aici mai multe informații despre Proiectul Pegasus (în limba engleză).

Despre premiu

Premiul Daphne Caruana Galizia a fost lansat printr-o decizie a Biroului Parlamentului European în decembrie 2019. Este denumit în onoarea jurnalistei și autoarei malteze de blog specializate în investigații anticorupție care a fost ucisă într-un atac cu mașină-capcană în 2017.

Premiul recompensează anual (în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia) jurnalismul de calitate excepțională care promovează sau apără principiile și valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului. Premiul a fost decernat anul acesta pentru prima oară.

Au putut candida jurnaliști profesioniști și echipe formate din jurnaliști profesioniști de orice naționalitate. Candidatura trebuia să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entități mass-media bazate într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Scopul premiului este să sprijine și să scoată în evidență importanța jurnalismului profesionist pentru a garanta libertatea, echitatea și șansele egale.

Juriul independent a fost format din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de state membre ale Uniunii și din reprezentanți ai principalelor asociații europene de jurnalism.

Premiul și suma aferentă de 20.000 EUR demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European pentru jurnalismul de investigație și importanța unei prese libere.