Comunicate‎ > ‎

Radioul Public obligat de instanţă să plătească unui angajat daune morale de 100 000 de euro!

postat 22 dec. 2016, 01:09 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 dec. 2016, 01:14 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post/d1a642b7d92edbbf952d626c26a69268.jpg
Prin  Hotărârea nr.2658 din 21.12.2016, Curtea de Apel Cluj a obligat Societatea Română de Radiodifuziune să plătească angajatului Studioului Regional Cluj, Mihai Ioan Miclăuş, suma de 100 000 de euro reprezentând daune morale, pentru repetatele abuzuri la care a fost supus de către conducerea instituţiei publice de presă. Decizia este definitivă. (vezi aici)

Potrivit informaţiilor din dosar, Mihai Miclăuș a solicitat, încă din anul 2006, Societății Române de Radiodifuziune să scoată la concurs posturile de conducere și să nu mai numească ”pe pile” oamenii în aceste funcții. De fiecare dată când a trimis o petiție la Bucureşti, la conducerea SRR, Mihai Miclăuș a fost chemat în fața comisiilor disciplinare și a fost avertizat sau chiar sancționat. Din acest motiv, realizatorului  matinalului de la  Radio Cluj și a unui talk show, i s-a interzis să mai apară pe post. Deşi era realizator, pentru a fi umilit, subiectele propuse erau refuzate, fiind însărcinat să presteze activităţi specifice reporterilor debutanţi.

Mihai Miclăuș a trimis petiții directorului-general al Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, pentru a-l informa asupra modului în care directorul Radio Cluj, Bogdan Roșca, îl tratează. Ca urmare a sesizărilor sale, la evaluarile periodice  a primit nota minimă la capitolul relații interpersonale, fiind făcută precizarea că ”a avut îndrăzneala să se adreseze cu petiții conducerii Societății Române de Radiodifuziune”.Mihai Miclăuș a dat în judecată instituția pentru toate aceste hărţuiri, care au durat ani de zile, iar Curtea de Apel Cluj i-a admis plângerea și a obligat Radioul Public la  plata unor despăgubiri de 100.000 de euro.

 Având în vedere această sentinţă, SRJ MediaSind cere Parlamentului României să ancheteze abuzurile săvârşite în cazul jurnalistului de la Radio Cluj. De asemenea, SRJ MediaSind solicită comisiilor de specialitate ale Parlamentului să dea curs tuturor solicitărilor primite  privind abuzurile săvârşite de  administraţia  Miculescu  în această instituţie publică. Ne-am exprimat în repetate rânduri nedumerirea că în ciuda faptului că a fost declarat incompatibil şi în conflict de interese de către ANI, Ovidiu Miculescu a fost susţinut în funcţie, săvârşind abuz după abuz. Ca urmare a sesizărilor Sindicatului Unit al Salariatilor RadioRomânia, conducerea Radioului Public, o mare parte dintre membrii CA, sunt cercetaţi pentru posibile fapte de corupţie. În ceea ce-l priveşte pe preşedintele – director general Ovidiu Miculescu, amintim că, potrivit adresei CNSAS nr. DJ/41572011, acesta a semnat în anul 1987 un Angajament cu fosta Securitate (Dosarul fond de reţea nr. R 94603) pentru "apărarea contrainformativă a persoanelor care fac parte din grupul de presă ce participa la activităţi protocolare."

SRJ MediaSind face un apel către toţi angajaţii să sesizeze, de fiecare dată, orice tentativă de încălcare a legii, orice abuz  care ar putea să afecteze statutul profesional şi demnitatea umană a angajaţilor. Potrivit art. 6 alin 1 din Codul Muncii, „Orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiţii de muncă adecvate activităţii desfăşurate, de protecţie socială, de securitate şi sănătate în muncă, precum şi de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale, fără nicio discriminare.”  

Împreună suntem mai puternici!


Departament Comunicare SRJ MediaSind                                                  Bucureşti, 22 decembrie 2016


Foto:Mihai Miclăuş, Ştiri de Cluj