Comunicate‎ > ‎

Reacţia FRJ MediaSind la plângerea penală semnată de directorul AGERPRES

postat 16 mar. 2012, 07:25 de Office Mediasind
Federaţia Romnă a Jurnaliştilor MediaSind protestează faţă de acţiunile de denigrare împotriva organizaţiei şi a liderului acesteia săvârşite de către directorul general interimar al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Ioan Roşca. Într-o informare transmisă salariaţilor instituţiei, Ioan Roşca face publică o plângere penală semnată de către acesta împotriva  preşedintelui FRJ MediaSind, document care conţine  informaţii false, jignitoare şi calomnioase la  adresa  acestuia şi a organizaţiei pe care o conduce.  Plângerea are antetul ANP AGERPRES şi este adresată prim-adjunctului Procurorului General, Marius Iacob.

 

FRJ MediaSind face precizarea că toate acţiunile Sindicatului Jurnaliştilor ProfesioniştiConfederaţiei Sindicatelor Democratice din România şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor sunt legale şi în conformitate cu Constituţia României, Convenţiile OIM şi Directivele Europene în domeniu, deoarece organizaţiile sindicale au obligaţia să apere drepturile profesionale, economice şi sociale ale membrilor săi. În cazul în care o instituţie sau un director general încalcă aceste drepturi, atunci este firesc ca organizaţiile sindicale să reacţioneze şi să semnaleze derapajele.

 Faptul că organizaţia sindicală afiliată din ANP AGERPRES , susţinută de către FRJ MediaSind, CSDR, si Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, a reacţionat de fiecare dată când drepturile angajaţilor au fost încălcate, nu poate constitui infracţiune de şantaj, aşa cum se arată în plângerea penală. Dar acest lucru îl va stabili justiţia care poate să  condamne şi denunţul calomnios.

 Menţionăm că  organizaţia sindicală nu este responsabilă de faptul că peste 140 de angajaţi s-au aflat în proces cu conducerea instituţiei, că există mai multe plângeri penale împotriva acesteia pentru hărţuire profesională, că există sesizări privind cenzurarea informaţiilor, că au fost gestionaţi banii publici în mod discreţionar pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii care nu au legătură cu obiectul de activitate al agenţiei cum ar fi sape, greble, capcane pentru cârtiţe, maşini de tuns gazonul, că procesele verbale ale Curţii de Conturi şi ale Inspecţiei Muncii sunt ţiunte în continuare la secret deşi justiţia o decis ca ele să fie făcute publice, că fundaţia instituţiei a fost nevoită să-şi suspende activitatea în urma aceluiaşi control al Curţii de Conturi etc., în condiţiile în care angajaţii din ANP AGERPRES au cele mai mici salarii din mass-media deoarece nu li se aplică prevederile CCM din domeniu.

 Totodată, dinamitarea dialogului social în cadrul agenţiei prin înlăturarea panourilor de afişaj ale sindicatului reprezentativ, distrugerea adreselor de comunicare ale organizaţiei către membrii săi, încălcarea Contractului Colectiv de Muncă din Mass-media, a CCM la nivel de ANP AGERPRES şi a Regulamentului Intern, promovarea unui climat conflictual între angajaţii instituţiei, denigrarea celor care au avut curajul să se împotrivească unor decizii  arbitrare, imixtiunile în activitatea sindicală, etc.,  nu au fost săvârşite de către sindicat ci tocmai de către directorul Ioan Roşca.

În consecinţă, FRJ MediaSind va continua să susţină activitatea  sindicatului afiliat din agenţie atât pe plan naţional cât şi internaţional, pentru ca angajaţilor celei mai mari agenţii de presă din ţară, ANP AGERPRES, să le fie fie respectate drepturile, indiferent de presiunile şi plângerile penale semnate de către directorul general interimar Ioan Roşca.

 

Comitetul Executiv al FRJ MediaSind

 

Comments