Comunicate‎ > ‎

Reactie de protest a Federației Europene a Jurnaliștilor: "Noi amenințări la adresa sectorului media din România"

postat 10 apr. 2020, 08:32 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 apr. 2020, 10:30 ]
Federația Europeană a Jurnaliștilor a reacționat azi  la comunicatul  Federației Cultură și Mass - Media FAIR-MediaSind privind intenția Guvernului Orban de a trimite în șomaj tehnic pe lucrătorii din acest important domeniu pentru libertatea de exprimare.

EFJ a trimis astăzi scrisori de protest președintelui român, Klaus Werner Iohannis, premierului român, Ludovic Orban, vicepreședintelui Senatului Robert Cazanciuc, președintelui Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, președintelui Comisiei de Cultură  și Media a Senatului, Lucian Romașcanu,  și președintelui Comisiei de Cultură, Arte și Media a  Camerei Deputaților, Gigel Sorinel Stirbu.
Vă prezentăm în continuare reacția FEJ, care poate fi vizionată și pe site-ul organizației la adresa : https://europeanjournalists.org/blog/2020/04/10/new-threats-to-the-media-sector-in-romania/


Departament Comunicare FAIR-MediaSind
București, 10 aprilie 2020


Noi amenințări la adresa sectorului media din România

Credit foto: Daniel Mihailescu / AFP.
   Știri 10-04-2020 Etichete: CORONAVIRUS, MEDIASIND, ROMÂNIA
Distribuiți prin e-mail Distribuiți pe Twitter Distribuiți pe Facebook Distribuiți pe LinkedIn

Guvernul României pregătește un mecanism pentru a trimite angajații statului în șomaj tehnic pentru o perioadă de timp limitată în timpul stării de urgență legate de focarul COVID-19. Aceste măsuri au fost decise de guvernul premierului Ludovic Orban fără consultarea organizațiilor reprezentative ale lucrătorilor, fără a ține cont de dialogul social. Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) se alătură afilialului său român FAIR-MediaSind pentru a condamna o astfel de decizie unilaterală.

Potrivit FAIR-MediaSind, lipsa totală de dialog social a determinat Ministerul Culturii din România să ia decizii periculoase pentru 100.000 de lucrători din sectorul creativ. Pe lângă măsurile tehnice de șomaj, sindicatul român subliniază lipsa de măsuri pentru protejarea sănătății lucrătorilor media și a nivelului corupției din televiziunea de stat.

Aceste măsuri antisociale vin în calea încălcării libertății de informații. EFJ a denunțat, la fel ca și OSCE, recenta ordonanță de urgență care introduce sancțiuni penale excesive pentru „fake news” despre virus. Solicităm guvernului român să deschidă negocieri cu sindicatele pentru toate aceste probleme ”, a declarat secretarul general al EFJ, Ricardo Gutiérrez.

EFJ a trimis astăzi scrisori de protest președintelui român, Klaus Werner Iohannis, premierului român, Ludovic Orban, vicepreședintelui Senatului Robert Cazanciuc, președintelui Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, președintelui Comisiei de Cultură, Arte  și Mass-Media a Senatului, Lucian Romașcanu,  și președintelui Comisiei de Cultură, Arte și Mass-Media a  Camerei Deputaților, Gigel Sorinel Stirbu.