Comunicate‎ > ‎

Reacţie internaţională dură împotriva dezmembrării sectorului Cultură şi Mass-Media!

postat 13 iun. 2017, 06:31 de Office Mediasind   [ actualizat la 13 iun. 2017, 06:32 ]
https://docs.google.com/a/mediasind.ro/viewer?a=v&pid=sites&srcid=bWVkaWFzaW5kLnJvfG1lZGlhc2luZHxneDoyMzE0NjU0OTNlYThkOTAy
În urma apelului făcut de Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind (vezi aici), cele mai mari organizaţii internaţionale din domeniul Cultură şi Mass-Media - Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Internaţională a Muzicienilor şi UNI Media, Entertaiment & Arts - au transmis astăzi, 13 iunie 2017, o scrisoare deschisă premierului României, Sorin Grindeanu, prin care îşi exprimă dezacordul  faţă de intenţia Ministerului Consultării şi Dialogului Social  de a desfiinţa sectorul Cultură şi Mass-Media.   

Semnatarii scrisorii consideră că "o asemenea decizie unilaterală și brutală de a dezmembra sectorul Cultură şi Mass-Media  ar încălca drepturile fundamentale de liberă asociere și de negociere colectivă stabilite prin convențiile fundamentale ale OIM. De asemenea, aceasta contravine în mod direct principiilor și angajamentelor stabilite în 2016 în "noul start pentru dialogul social", în care Comisia Europeană și Consiliul European îndeamnă statele membre să "sprijine îmbunătățirea funcționării și eficacității dialogului social la nivel național, astfel încât acesta să conducă la  negocieri colective și la crearea unui spațiu adecvat de dialog ale partenerilor sociali.“

De asemenea, instituţile internaţonale susţin că "ataşarea arbitrară a profesioniștilor care lucrează în subsectoare precum muzică, teatru sau presă la alte sectoare cu care aceștia nu au prea multe în comun, ar slăbi considerabil vocea lor și ar submina capacitatea acestora de a-și proteja drepturile. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător, cu cât mulți dintre ei își îndeplinesc atribuțiile în cadrul unor relații de muncă foarte fragile și precare, cu salarii foarte scăzute."

În finalul scrisorii, EFJ, FIA, FIM şi UNI MEI solicită Guvernului Grindeanu să respingă proiectul anunțat de Ministerul Consultării  Publice  și Dialog Social și să mențină sectorul Cultură și Mass-Media în forma actuală.

Vă prezentăm în continuare textul integral al scrisorii transmise premierului Sorin Grindeanu.


Departament Comunicare FAIR MediaSind                           

                                                                                                  Bucureşti, 13 iunie 2017Dl. Sorin Grindeanu, Prim Ministru al României

Bruxelles, 13 iunie 2017

Domnule Prim-Ministru,

 

Organizațiile semnatare reprezintă sindicatele lucrătorilor din cultură și mass-media (inclusiv FAIR-MediaSind, în România) din toate statele membre ale UE și țările candidate. Împreună, ele constituie delegația lucrătorilor din cadrul a două Comitete ale Dialogului Social European sectorial, pentru sectoarele Artele spectacolului (FIA, FIM și UNI MEI) și Audiovizual (EFJ, FIA, FIM și UNI MEI), sub coordonarea  Direcţiei Generale  de Ocupare a Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune a Comisiei Europene.

De zeci de ani, EFJ, FIA, FIM și UNI MEI au reprezentat jurnaliști, muzicieni, actori, dansatori, tehnicieni și alți lucrători din domeniul artelor, divertismentului și mass-media ca un sector coerent, nu numai la nivelul UE, ci și la nivel internațional al OIM.

Ca  urmare, suntem extrem de preocupați de anunțul de dezmembrare a sectorului Cultură și Mass-Media făcut de către Ministerul Consultării și Dialogului Social al României, fără consultarea corespunzătoare a sindicatelor în cauză. Ataşarea arbitrară a profesioniștilor care lucrează în subsectoare precum muzică, teatru sau presă la alte sectoare cu care aceștia nu au prea multe în comun, ar slăbi considerabil vocea lor și ar submina capacitatea acestora de a-și proteja drepturile. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător, cu cât mulți dintre ei își îndeplinesc atribuțiile în cadrul unor relații de muncă foarte fragile și precare, cu salarii foarte scăzute.

O asemenea decizie unilaterală și brutală de a dezmembra sectorul Cultură şi Mass-Media  ar încălca drepturile fundamentale de liberă asociere și de negociere colectivă stabilite prin convențiile fundamentale ale OIM. De asemenea, aceasta contravine în mod direct principiilor și angajamentelor stabilite în 2016 în "noul start pentru dialogul social", în care Comisia Europeană și Consiliul European îndeamnă statele membre să "sprijine îmbunătățirea funcționării și eficacității dialogului social la nivel național, astfel încât acesta să conducă la  negocieri colective și la crearea unui spațiu adecvat de dialog ale partenerilor sociali.“ De curând lansatul Pilon Social European al Drepturilor Sociale subliniază importanța dialogului social. În plus, această inițiativă ar crea în mod inevitabil numeroase situații conflictuale, prin privarea acestor numeroşi lucrători  de dreptul lor legitim de a fi reprezentați corect și eficient,

Prin urmare, vă solicităm să respingeți decizia anunțată de Ministerul Consultării  Publice  și Dialog Social și să mențineți sectorul Cultură și Mass-Media în forma actuală.

 

Cu respect,

  Ricardo Gutierez          Dominick Luquer           Benoît Machuel           Johannes Studinger          

Secretar General EFJ   Secretar General FIA    Secretar General FIM       Preşedinte  UNI MEI        


EFJ – European Federation of Journalists | http://europeanjournalists.org

FIA – International Federation of Actors | http://www.fia-actors.com

FIM – International Federation of Musicians | https://www.fim-musicians.org

UNI-MEI – UNI Media, Entertainment and Arts | http://www.uniglobalunion.org/sectors/media-entertainment-arts

Ċ
Office Mediasind,
13 iun. 2017, 06:31