Comunicate‎ > ‎

Reactii fata de renegocierea CCM

postat 10 oct. 2010, 23:40 de Webmaster Mediasind

Reactii fata de renegocierea drepturilor angajatilor din mass-media

Federatia Româna a Jurnalistilor MediaSind saluta reactia Federatiei Europene a Jurnalistilor fata de intentia unor patronate din mass-media de a renegocia drepturile angajatilor din mass-media prevazute in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media.

De asemenea, FRJ MediaSind apreciaza si reactia corecta si principiala a UNPR - Uniunea Nationala a Patronatului  Român fata de tentativa patronatului din Clubul Român de Presa de a submina standardele sociale si drepturile câstigate pentru toti angajatii din mass-media.

Va prezentam in continuare cele doua comunicate de presa, reactii care pot fi vizionate si pe:
http://europe.ifj.org/en si www.unpr.ro

Federatia Europeana a Jurnalistilor:
Criza mass-media din România nu justifica atacarea drepturilor muncii

Jurnalistii din România nu trebuie facuti tapi ispasitori pentru criza prin care trece mass-media din tara, afirma Federatia Europeana a Jurnalistilor, in urma solicitarilor angajatorilor de a revizui acordul colectiv cu Federatia Româna a Jurnalistilor (FRJ) MediaSind.

„Actuala criza a mass-media isi are radacinile in lacomia iresponsabila a proprietarilor, care au pus profitul mai presus de politicile prin care sa poata face fata conditiilor dificile”, a declarat secretarul-general al FEJ, Aidan White. „Jurnalistii si angajatii din mass-media nu trebuie sa fie obligati sa isi sacrifice drepturile muncii sau sa fie facuti tapi ispasitori pentru criza.”

FEJ sprijina federatia afiliata din Romania – MediaSind, in opozitia sa fata de incercarile de modificare a acordului colectiv si de abandonare a masurilor de protectie sociala care le fusesera promise jurnalistilor si personalului din mass-media.

Joi, Patronatul Presei Române si Patronatul Presei din România - ROMEDIA au cerut renegocierea Contractului Colectiv de Munca pentru mass-media, argumentând prin faptul ca actuala criza justifica revizuirea conditiilor de munca.

Patronatele din presa au atacat, de asemenea, FRJ MediaSind pentru ca au depus plângere impotriva incalcarilor drepturilor angajatilor la Inspectoratul Teritorial de Munca, care le-a sustinut cererile ca acordul si legislatia nationala a muncii sa fie respectate.

„Este revoltator ca un sindicat sa fie acuzat de catre patronat de hartuire pentru simplul fapt ca apara drepturile membrilor sai”, a spus White. „Aceasta criza va fi solutionata numai prin negocieri intre cele doua parti, intr-o atmosfera de cooperare si prin relatii industriale sanatoase.”

FEJ sustine ca acei patroni de presa care vor sa modifice actualul acord colectiv ar trebui mai degraba sa caute solutii globale si inovatoare, in loc sa submineze, pur si simplu, standardele sociale si drepturile profesionale ale jurnalistilor.

„In intreaga Europa societatile din mass-media sunt in dificultate, iar sindicatele si managementul trebuie sa se aseze impreuna la masa si sa elaboreze strategii care sa ofere solutii adecvate, fara a se recurge la confruntari”, spune White.

In România, MediaSind s-a alaturat unui Comitet mass-media anti-criza din care fac parte sindicate, unii patroni de presa si persoane din mediul profesional, care promoveaza o reflectare mai ampla si dialogul in legatura cu schimbarile care ameninta sa copleseasca sectorul mass-media.

Pentru mai multe informatii, contactati FEJ la numarul +32 2 235 2215.

FEJ reprezinta peste 250.000 de jurnalisti din peste 30 de tari europene.

 
COMUNICAT DE PRESA
UNPR nu este de acord cu renegocierea salariilor jurnalistilor
     
Uniunea Nationala a Patronatului Român, in calitate de semnatar al Contractului Colectiv de Munca pentru ramura mass-media isi exprima ingrijorarea cu privire la tentativele de renegociere ale acestui contract propuse de Patronatul Presei Române (PPR).
 
UNPR precizeaza faptul ca institutiile de presa se confrunta cu o criza majora ca urmare a unui management defectuos si nu a prevederilor unui contract colectiv de munca. Dimpotriva, CCM este garantia aplicarii unor reglementari echitabile atât pentru angajati cât si pentru angajatori.

In momentul de fata, presa regionala are nevoie, mai mult decât oricând, de sprijin iar UNPR nu se raporteaza la marile institutii de presa ci la cei care au tinut jurnalismul in limitele obiectivitatii si ale adevarului. Faptul ca marile institutii de presa au probleme financiare este cauzat in primul rând de lipsa de obiectivitate in relatari, subordonarea politica si de incalcarea constanta a reglementarilor legale privind salarizarea. 

"UNPR sustine o presa curata, morala si independenta. Acest lucru se poate realiza prin aplicarea CCM pentru ramura mass-media. Atâta timp cât unii jurnalisti vor castiga 200 de euro/luna iar altii 20.000 euro/luna in aceeasi perioada de criza, credem ca statutul inechitabil al presei este dat tocmai de cei care contesta acum normele de salarizare" a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.

Managerii din presa trec prin aceeasi perioada de recesiune ca si cei din alte domenii de activitate. Credem ca intentia de a renegocia salariile minime pentru jurnalisti este una dintre cele mai neproductive alegeri pe care le pot face institutiile de presa. "Nu putem adopta masuri precum taierea drepturilor minime ale jurnalistilor. UNPR sustine ideea profesionalizarii mediului jurnalistic precum si imbunatatirea managementului institutiilor de presa prin scaderea salariilor unor analisti inregimentati politic" a mai precizat Marian Petre Milut.

Comments