Comunicate‎ > ‎

Respectarea drepturilor lucrătorilor din domeniul audiovizual - în atenția Comisiei Europene!

postat 15 oct. 2018, 05:55 de Office Mediasind   [ actualizat la 15 oct. 2018, 06:08 ]
 
Respectarea drepturilor lucrătorilor din domeniul audiovizual a fost subiectul principal discutat astăzi, 15 octombrie 2018, în cadrul Comitetului de Dialog Social pentru sectorul audiovizual din cadrul Comisiei Europene.

Membrii delegaţiei române, Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi Cristi Godinac, preşedintele executiv, susținuți de secretarul general al Federației Internaționale a Muzicienilor (FIM), Thomas Dayan (foto), au prezentat problemele legate de nefuncționarea dialogului social în România.



Cu această ocazie au fost sesizate și erorile Legii salarizării, care discriminează salariaţii din cultură și mass-media.
 De asemenea, reprezentanții FAIR-MediaSind au prezentat participanților deficiențele Legii Dialogului social din România care au dus la imposibilitatea negocierii unui contract colectiv de muncă la nivel de sector cultură și mass-media, arătând că Federația FAIR-MediaSind a fost nevoită să se implice în negocierea contractelor colective de muncă chiar la nivel de instituții. Pentru a suplini lipsa unui Contract Colectiv valabil  pentru toți salariații din sectorul cultură și mass-media, FAIR-MediaSind a negociat sau se află în procedură de negociere în  mai multe instituții din domeniu,printre care se află Agenția Națională de Presă AGERPRES, Societatea Română de Radiodifuziune, Opera Națională București, Teatrul Naţional Cluj Napoca, Filarmonica de Stat din Sibiu, Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Teatrul German din Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat "Paul Constantinescu" din Ploiești, Filarmonica de Stat  Târgu Mureș, Opera Română Craiova și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală - INCFC.


În cadrul acestei întîlniri, delegația română a sesizat membrilor Comitetului situația deosebit de gravă de la Filarmonica Banatul din Timișoara, unde salariații se află în cea de a 10-a zi de grevă generală, situație generată de lispa de disponibilitate pentru dialog a managerului Ioan Coriolan Gârboni.  Reprezentanții FAIR.MediaSind au cerut sprijinul organizațiilor internaționale prezente, pentru a se solidariza cu acțiunea  greviștilor de la Filarmonica Banatul. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, trebuie să țină cont de doleanțele salariaților. Este de neacceptat atitudinea acestuia atunci când afirmă că "Dacă trebuie, îi dăm pe toți afară și facem angajări, că nu se termină lumea cu ei. Vreau să arăt cât de ferm sunt ", afirmații care nu sunt în acord cu principiile europene, mai ales că în anul 2021 orașul Timișoara urmează să dețină calitatea de capitală europeană.

La dezbateri au participat, de asemenea, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, ai Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, ai Federaţiei Internaţionale a Actorilor, UNI MEI, și EBU.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Bruxelles, 15 octombrie 2018