Comunicate‎ > ‎

Retrageți sprijinul politic acordat șefei TVR!

postat 24 iun. 2019, 06:37 de Office Mediasind   [ actualizat la 24 iun. 2019, 06:41 ]
Către Partidul Social Democrat,

Doamnei Viorica Dăncilă,

Președinte interimar

Retrageți sprijinul politic acordat șefei TVR!

Stimată Doamnă Viorica Dăncilă, 

 

În calitate de partener social în Societatea Română de Televiziune, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa MediaSind TVR, vă solicită retragerea sprijinului politic președintelui-director general Doina Gradea, înainte să distrugă total cea mai mari instituție de presă din țară, Televiziunea Română.

Vă adresăm public acest apel  întrucât toate solicitările noastre, ale angajaților din TVR, ale principalelor organizații profesionale și sindicale, atât din țară, dar și din străinătate, s-au lovit de blocajul impus de membrii PSD din Parlament. Aceștia, deși cunoșteau situația gravă din Televiziunea Română, au ales să o mențină cu orice preț în funcție. Nici măcar comisia de anchetă parlamentară constituită pentru a verifica cheltuirea discreționară a banului public din TVR, nu și-a început activitatea din aceleași considerente.

În ultima vreme s-au înmulțit protestele profesioniștilor din TVR privind tratatamentul incalificabil la care sunt supuși de către acest manager. Atât reprezentantul salariaților din CA (amănunte aici), dar și principalele organizații sindicale și profesionale i-au cerut, la unison demisia sau demiterea (amănunte aici).

Din păcate, sprijinul politic de care încă se bucură din partea partidului pe care îl conduceți a  blocat orice initiativă de a detoxifica activitatea și de a normaliza relațiile de muncă pe bază de performanță în TVR. 

Atitudinea dictatorială promovată de șefa TVR în relațiile cu angajații și cu sindicatele care nu îi sunt subordonate, desele acuzații de cenzură, presiunile exercitate asupra membrilor Comisiei de Etică și Arbitraj, inclusiv atacarea în justiție a acestui for, lipsa de transparență managerială, nerespectarea prevederilor Legii nr. 544/2001 privind informațiile de interes public, nerespectarea legislației muncii, dar mai ales pierderea unor evenimente de interes major pentru publicul românesc în favoarea unor entități private, fac imperios necesară demiterea urgentă a acestui șef care se dovedește tot mai toxic pentru instituție.

SRJ MediaSind  atrage atenția că maniera dictatorială și sfidătoare în care actualul președintele - director General al SRTV conduce instituția, în dispreț absolut față de lege, generează prejudicii grave instituției și angajaților cărora nu le sunt respectate drepturile. 

Filiala noastră MediaSind TVR a reclamat în repetate rânduri, în mod oficial, atât conducerii SRTV cât și membrilor Consiliului de Administrație, ilegalitățile și disfuncționalitățile apărute în cadrul relațiilor de muncă, precum și în activitatea editorială. Sindicatul nostru a atras atenția asupra încălcării Contractului Colectiv de Muncă în SRTV și a normelor de securitate în muncă, încălcarea legislației privind deplasările în interes de serviciu, precum și asupra unor condiții inumane de muncă (de exemplu: din cauza incompetenței manageriale, angajații au fost nevoiți să lucreze săptămîni la rînd la temperaturi de doar 2-3 grade Celsius în toate spațiile de producție, multe deplasări au fost efectuate în condiții inumane, fără asigurarea serviciilor de cazare conform CCM, diurna a fost plătită cu întîrziere etc). Organizația noastră a solicitat, de asemenea, în baza Legii nr. 544/2001, informații despre cheltuielile efectuate cu colaboratorii externi sau cu diverse case de avocatură, în condițiile în care SRTV are un compartiment juridic specializat, despre diverse angajări fără concurs etc. La toate aceste cereri nu s-au primit răspunsuri complete, motiv pentru care am fost nevoiți  să ne adresăm instanței de judecată.

Reamintim faptul că, în baza Raportului Comisiei de Etică și Arbitraj din SRTV, mai multe organizații profesionale din media au solicitat Parlamentului demiterea de urgență a Președintelui-Director General Doina Gradea, arătând „incompatibilităţi şi contradicţii îngrijorătoare între comportamentul, modul de gândire şi acţiune ale PDG şi directorului TVR1, pe de-o parte, şi exigenţele legale, regulamentare şi procedurale valabile în serviciul public de televiziune, pe de altă parte. Exprimările dispreţuitoare la adresa unor salariaţi, categorii profesionale sau de vârstă, denigrarea Comisiei de Etică, necunoaşterea sau ignorarea normelor jurnalistice şi deontologice, descurajarea angajaţilor care îndrăznesc să aibă altă opinie, lipsa de transparenţă în decizii - toate sunt aspecte care au drept consecinţe inerente vicierea relaţiilor de muncă, instalarea şi generalizarea neîncrederii şi - cel mai grav - compromiterea autorităţii manageriale în TVR” (vezi aici reactia organizatiilor de media).

Mai mult,  7 dintre cei 13 membri ai Consiliul de Administrație al SRTV au adresat o scrisoare Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, în care acuzau faptul că nu li se dau informații despre cheltuielile angajate de TVR, inclusiv despre anumite valori aberant de mari ale unor onorarii, semnalate de presă și solicitau clarificarea raportului dintre CA și Președintele - Director general (vezi aici). Raliindu-se acestor demersuri, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a susținut argumentele aduse de petiționari și a solicitat Parlamentului României demiterea de urgență a Președintelui Director General al SRTV, Doina Gradea și numirea în fruntea instituției a unei persoane care să respecte meseria de jurnalist și regulile dialogului social.

SRJ MediaSind a sesizat la EUROPEAN BROADCASTING UNION - EBU  comportamentul abuziv al Președintelui -Director General al SRTV, solicitând, totodată, sprijinul organizațiilor internaționale la care este afiliat prin Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind: Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor. Au fost transmise către autorități reacții de protest din partea Federației FAIR-MediaSind (vezi aici), Federației Europene a Jurnaliștilor (vezi aici) și din partea UNI Media -  MEI (vezi aici).

Precizăm că până în acest moment, SRJ MediaSind împreună cu filiala sa din TVR au depus mai multe acțiuni în instanță împotriva conducerii TVR (amănunte aici).  Împotriva practicilor dictatoriale din TVR, Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor a adoptat o declarație privind susținerea demiterii Președintelui - Director general al SRTV și deblocarea dialogului social în această instituție de presă vitală pentru o societate democratică  (amănunte aici).

Astăzi, 24 iunie 2019, în calitate de parteneri sociali al TVR, președintele  SRJ MediaSind, Cristi Godinac și președintele filialei TVR din MediaSind, Sorin Torică, au cerut în cadrul ședinței Consiliului de Administrație, alături de reprezentantul salariaților din CA, Monica Ghiurco, demisia președintelui-director general. 

Într-un climat atât de vulnerabil în care, în pragul alegerilor pentru Președinția României când dezinformarea și manipularea sunt considerate riscuri reale chiar de către Uniunea Europeană, este imperios necesar să eliminăm arbitrariul din managementul TVR, fără să lipsim televiziunea publică, pentru o perioadă incertă, de o conducere funcțională și legitimă.

 Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV prevede la Art. 20 alin. (3): ”Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor două Camere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare. Parlamentul decide prin votul majorităţii. Locul devenit vacant în acest mod sau din orice alt motiv se ocupă de către supleantul titularului. ”

În consecinţă, vă  solicităm ca în calitate de președinte  PSD, să retrageți sprijinul politic acordat  Doinei Gradea, pentru ca parlamentarii dumneavoastră să poată vota demiterea acesteia din funcția de Președinte-Director General al SRTv pentru activitate necorespunzătoare la conducerea Televiziunii publice. 

Vă cerem  să dați ocazia alegerii unui nou Președinte-Director General care să fie validat de Parlament în cel mai scurt timp posibil, pentru a asigura funcționarea optimă a Televiziunii Naționale,  în condiții de legalitate și transparență,  indispensabile într-o instituție publică de nivel European, astfel încât misiunea publică aTVR să fie garantată.

Pe această cale, ne exprimăm rugămintea de a ne primi într-o audiență în care să detaliem argumentele care ne-au determinat să ne adresăm dvs.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

 MediaSind TVR

Biroul Executiv Național                                                          

București, 24 iunie  2019