Comunicate‎ > ‎

Șefa Televiziunii Române blochează activitatea studiourilor teritoriale prin numirea nelegală a comitetelor directoare!

postat 28 dec. 2020, 04:13 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 dec. 2020, 05:00 ]

Președintele director general s-a substituit Consiliului de Administrație și a numit personal conducerile studiourilor teritoriale!

Mai mulți membri ai CA au cerut întrunirea de urgență a  Consiliului de Administrație!

MediaSind TVR protestează împotriva modului abuziv în care a fost schimbată conducerea studioului teritorial TVR Cluj de către președintele-director general al Societății Române de de Televiziune Doina Gradea (foto). Aceasta, fără a aștepta Hotărârea CA privind numirea conducerii, substituindu-se unui întreg Consiliu de Administrație, a decis schimbarea întregului Comitet Director de la TVR Cluj. Prin propria decizie, aceasta și-a numit apropiații în funcțiile de conducere ale studioului teritorial. 

De asemenea, în Ajunul Crăciunului, Doina Gradea a semnat abuziv și deciziile de numire a celorlalți membri ai Comitetelor Directoare de la TVR Iași, TVR Timișoara, TVR Craiova și TVR Tg. Mureș, fără a avea aprobarea Consiliului de Administrație!

MediaSind TVR atrage atenția că șefa TVR a încălcat prevederile art. 35 din Legea nr.41/1994 de organizare și funcționare a SRR și SRTV potrivit cărora aceste numiri se pot face doar de către Consiliul de Administrație: Art. 35. - (1) Conducerea studiourilor teritoriale și a celorlalte unități funcționale autonome este asigurată de comitete directoare proprii, numite de consiliul de administrație al societății respective, în limitele competențelor care le-au fost delegate”  dar și prevederile art. 297 Cod penal:(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Având în vedere aceste nelegalități flagrante,  reprezentanții salariaților din Consiliul de Administrație, Monica Ghiurco și Karen Sebeși, reprezentantul PNL, Cristian Petcu, reprezentantul USR,  Bogdan Ghiu, și reprezentantul PSD, prof.univ. Sorin Ilieșiu, au  notificat-o pe președintele-director general, Doina Gradea,  să convoace de urgență, până cel târziu 29 decembrie 2020, ședința CA, în sesiune extraordinară, pentru numirea conducerilor studiourilor teritoriale. În caz contrar, activitatea tuturor structurilor teritoriale va fi blocată începând cu data de 1 ianuarie 2021, când expiră actualele mandate ale membrilor comitetelor directoare!

În consecință, SRJ MediaSind solicită Parlamentului României să o demită de urgență pe Doina Gradea din funcția de președinte-director general al SRTV, iar Direcției Naționale Anticorupție să soluționeze cu celeritate sesizările primite privind activitatea șefei TVR, precum și plângerea penală depusă de deputatul USR Emanoil Ungureanu privind afacerea imobiliară cu terenul de la TVR Cluj (amănunte aici: Deputatul Emanuel Ungureanu, plângere la DNA pe numele directorului general al televiziunii publice)

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa MediaSind TVR au semnalat, în repetate rânduri, abuzurile inimaginabile la care este supusă întreaga conducere a TVR Cluj de către binomul Gradea-Tompea, după cum este denumită actuala conducere (amănunte aici: MediaSind a acționat în judecată administrația Gradea pentru simulacrul de cercetare disciplinară a conducerii TVR Cluj!).

Comisia de disciplină constituită pe motiv că  TVR Cluj a transmis, la fel ca și celelalte studiouri din țară, sfânta slujbă de Paște, poate să fie acum, după peste 8 luni, mulțumită. Conducerea TVR Cluj este demisă în corpore. Sperăm că nu pentru mult timp, întrucât justiția și noul Parlament să înceapă să funcționeze și în cazul Televiziunii Române.

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 28 decembrie 2020

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind