Comunicate‎ > ‎

Șefa TVR a fost acționată în instanță de membri ai CA pentru faptele de corupție descoperite în Televiziunea Română!

postat 16 dec. 2020, 05:16 de Office Mediasind   [ actualizat la 16 dec. 2020, 05:20 ]
Mâine, 17 decembrie 2020, va avea loc ședința CA pentru votarea atragerii răspunderii administratorului Doina Gradea!

Zilele următoare va fi sesizată și Direcția Națională Anticorupție!

Mai mulți membri ai Consiliului de Administrație au depus astăzi, 16 decembrie 2020, la Tribunalul Municipiului București, acțiunea de atragere a răspunderii administratorului Doina Gradea, președintele Director general al Societății Române de Televiziune (foto).

Anunțul a fost făcut de către Monica Ghiurco, reprezentant al salariaților în Consiliul de Administrație al SRTV: “Azi a fost depusă în instanță Acțiunea în răspundere civilă împotriva PDG Doina Gradea în calitatea sa de administrator al SRTv, în baza Art. 220 Cod civil. Este un gest fără precedent din partea unor membri CA care dovedesc astfel responsabilitate pentru poziția pe care o ocupă. Este nepermisă cheltuirea banilor publici în mod discreționar, netransparent și în disprețul legii. Și este pentru prima dată în istoria acestei instituții când unei "mașini de vot" motivate de interese personale și de grup i se opune un demers juridic de acest fel, pe care de aproape două luni ne luptăm să îl fundamentam și să îl ducem la îndeplinire. 
Confruntarea finală va fi mâine, într-o nouă ședință de CA. Aș vrea să se înțeleagă foarte clar că nu ne substituim organelor de control sau judiciare ale statului român, dar ca membri în CA al SRTv nu putem gira în continuare acest tip de management reprezentat de PDG Doina Gradea până când se va pronunța instanța. Demersul nostru ca membri în CA se referă strict la stoparea de îndată a cheltuirii banului public în maniera în care procedează actualul PDG. 
Dacă se vor întruni 7 voturi în susținerea acestui demers în ședința de mâine, mandatul Doinei Gradea este automat suspendat de drept, potrivit prevederilor Codului Civil, aplicabil și în TVR! Iar Parlamentul va fi notificat ca atare. Deocamdată avem 5 voturi, de la USR, PNL, PSD și reprezentanții salariaților. Îi așteptăm alături de noi pe reprezentantul Președinției României în CA al SRTv și pe cel al Guvernului! Ca să stopăm un management defectuos la SRTv.” -  se arată în mesajul membrei CA. 

Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune va lua în discuție mâine, 17.12.2020,, o decizie privind angajarea răspunderii administratorului prevăzută de Art. 220 Cod Civil.  Motivul acestei propuneri fără precedent puse pe masa CA o reprezintă managementul defectuos care a dus la prejudicierea instituției, constatat prin Raportul Curții de Conturi nr. XI/40636/C.G.S./12.09.2019 și prin Procesul - verbal de inspecție încheiat la data de 26.10.2020, emis de Ministerul Finanțelor Publice - Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară (D.G.I.E.F.) 

Precizăm că inspectorii de control au constatat prejudicii și abateri grave care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii civile, precum și ale răspunderii penale. Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu MediaSind TVR au transmis opiniei publice, dar și membrilor CA încă din data de 12 noiembrie 2020 o informare cu titlul- Ministerul Finanțelor descoperă fapte de corupție în derularea unui contract în valoare de 18 849 600 euro, pentru transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Române! -  în care a semnalat faptul că, în urma controlului, conducerea TVR este acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată precum și de mai multe încălcări ale dispozițiilor legale!

Mai mult, președintele-director general, Doina Gradea, este acuzată că a plătit din fonduri publice, fără bază legală și/sau contractuală, suma de 1 062 634,98 lei! – se mai arată în Procesul Verbal al inspectiei! Conform aceluiași PV de inspecție, Ministerul Finanțelor va sesiza organele de cercetare penală! 

Totodată,  în scurt vor fi depuse mai multe plângeri penale la DNA împotriva celor acuzați de fapte de corupție de către controalele inspectorilor, dar și împotriva celor din Consiliul de Administrație și Comitetului Director care au girat, prin vot, acest management defectuos.

Vă prezentăm  aici Concluziile Procesului – Verbal de inspecție încheiat în data de 26.10.2020 și vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.

Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 16 decembrie 2020

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind