Comunicate‎ > ‎

Șefa TVR angajează din bani publici patru avocați pentru a hărțui MediaSind!

postat 25 iun. 2020, 22:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 iun. 2020, 23:32 ]
Abuzurile pe bani publici în Societatea Română de Televiziune par să nu se mai termine!
Deși OUG nr. 26/2012 interzice tuturor autorităților și instituțiilor publice care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, să achiziționeze servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, în Televiziunea Română nu se respectă! Președintele-director general Doina Gradea, încălcând iar prevederile legale și urmărind hărțuirea și intimidarea organizației noastre, a angajat 4 (patru) avocați de la casa de avocatură Zamfirescu Racoți Vasile & Partners!!! (foto) 

Aceștia au notificat deja Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, cerându-i să  înceteze “de îndată orice acțiune îndreptată împotriva subscrisei, respectiv să vă abțineți de la publicarea sub orice formă de informații nefondate/neadevărate cu privire la activitatea Societății Române de Televiziune.” Mai mult, casa de avocatură amenință că în caz contrar, “vom apela la toate mijloacele legale pentru acoperirea pagubelor cauzate subscrisei prin acțiunile dvs. ilicite.”

Totodată, SRTv, prin acești avocați, a acționat în instanță SRJ MediaSind pentru ca instanța să nu mai dea dreptul Sindicatului să-și reprezinte membrii din Televiziunea Publică! Este halucinant ca în anul 2020 să interzici dreptul unei organizații sindicale naționale de a-și reprezenta membrii afiliați dintr-o instituție, în fața angajatorului sau în raport cu autoritățile publice, în disprețul Constituției României, a Convențiilor OIM și a directivelor europene privind libera asociere sindicală. (vezi aici)

Acțiunea șefei TVR este menită să lovească direct în dreptul angajaților din SRTv de a fi reprezentati de o organizație sindicală onestă, neaservită conducerii. Doina Gradea și acoliții săi  ignoră, însă, prevederile  Constituției noastre, care consfințește dreptul la liberă afiliere, dar și  convențiile OIM, directivele UE privind libera asociere sindicală, Legea dialogului social, dar și  sentințele definitive obținute în justiție care dau dreptul MediaSind de a-și reprezenta membrii de sindicat din Societatea Română de Televiziune. De altfel,  și Ministerul Muncii, printr-o poziție oficială, consfințește legalitatea MediaSind în TVR (amănunte aici:Ministerul Muncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române! )

Mai mult, Doina Gradea ignoră faptul că a semnat la sfârșitul anului trecut cu Federația FAIR-MediaSind și reprezentanții angajaților, un Act adițional la Contractul Colectiv de Muncă, în baza mandatului acordat tocmai de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și de Sindicatul TVR Craiova. Toate documentele, inclusiv mandatul de reprezentare și actele SRJ MediaSind au fost verificate de ITM București, iar Actul adițional produce efecte juridice începând cu data de 1 ianuarie 2020! Prin acțiunile sale lipsite de coerență, șefa TVR pune sub semnul întrebării toate drepturile obținute prin documentul semnat chiar de ea cu partenerii sociali, inclusiv clauza de conștiință, voucherele de vacanță, 10 salarii de bază în caz de concedieri pentru motive ce nu ţin de persoana angajatului, ajustarea în permanență a salariului de bază minim brut pe unitate în raport cu salariul minim brut pe țară astfel încât acesta să fie întotdeauna cu 5 la sută mai mare decât salariul minim brut pe țară garantat în plată, acordarea de tichete de masă și vouchere de vacanță la maximul prevăzut de lege, 230 lei/zi – indemnizație cazare, acordarea sumelor de compensare a inflaţiei pentru anul 2019 şi pentru anul 2020(amănunte aici: Noile drepturi câștigate la negocierile colective din TVR au intrat în vigoare!)

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind anunță că nu se va lăsa intimidat de acțiunile ilegale ale șefei TVR și a complicilor săi. Organizația noastră va fi, în continuare, alături de oamenii pe care îi reprezintă și va cere sprijin din partea instituțiilor naționale și internaționale: Federația FAIR-MediaSind, CNSLR-Frăția, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, EBU, Organizația Internațională a Muncii, Consiliul Europei, Comisia Europeană și Parlamentul European. Aceste organizații și instituții internaționale vor fi informate despre modul în care se respectă convențiile OIM și directivele europene din domeniul libertății sindicale, în cea mai mare instituție de presă a statului român –Televiziunea națională.

Din păcate, complicitatea  care există între conducerea executivă şi unele persoane cu funcţii de decizie din SRTv, a făcut ca sesizările, strigătele de alarmă ale anagajaţilor din SRTV, inclusiv ale organizaţiei noastre, pentru a opri abuzurile din instituție, să fie blocate, motiv pentru care MediaSind a fost obligată la numeroase reacții publice naționale și internaționale, ceea ce a deranjat enorm administrația Gradea și pe acoliții săi:

SRTV acţionată în judecată pentru contractele suspecte încheiate de şefa TVR cu un fost partener de afaceri și consilier personal!  

Tribunalul Bucureşti a anulat diminuările de drepturi negociate de conducerea TVR cu sindicatul de casă împotriva angajaţilor!

Conducerea SRTV acţionată în judecată pentru că ascunde rezultatul măsurătorilor de radiaţii din Televiziunea Naţională

Iresponsabilitatea administrației Gradea pune în pericol sănătatea tuturor angajaților TVR!

Conducerea TVR obligată de instanță să facă publice angajările preferențiale!

Invocând considerente etice, conducerea TVR impune o procedură ilegală şi imorală pentru a concedia angajații incomozi!

Conducerea TVR obligată de instanță să facă publică lista colaboratorilor pentru care a plătit peste 3 milioane de euro!

MediaSind TVR solicită liderilor politici să oprească dezastrul dinTVR și să demită actuala administrație!

Tribunalul Bucuresti obligă administrația Gradea să explice de ce nu a efectuat determinări de noxe pentru toți factorii de risc din Televiziunea Națională!

Avertizare publică pentru stoparea adoptării Procedurii abuzive privind conduita etică în TVR!

Administrația Gradea acționată în instanță pentru că a secretizat cheltuielile publice din perioada stării de urgență!

MediaSind a solicitat în instanță conducerii TVR să explice cum a cheltuit peste un million de euro pentru plata orelor suplimentare!

Cum pot să fie concediați angajații TVR dacă încalcă Procedura privind conduita etică !

Pentru administrația Gradea cheltuielile publice din starea de urgență sunt secret de serviciu! Șefa TVR inventează o violare de corespondență pentru a se sustrage de la respectarea legii informațiilor de interes public!

MediaSind TVR a solicitat DNA anchetarea jafului descoperit de Curtea de Conturi în Televiziunea Națională!

SRJ MediaSind a solicitat în instanță anularea noului Cod Etic care maschează, de fapt, o procedură de concediere a angajaților incomozi din TVR!

Confederația CNSLR-Frăția susţine protestele împotriva abuzurilor şefei TVR! !

Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global Union susțin toate protestele pentru demiterea șefei TVR!

Federația Internațională a Jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor au sesizat la Consiliul Europei abuzurile din Televiziunea Română!  


Departament Comunicare SRJ MediaSind                               Bucuresti, 26 iunie 2020