Comunicate‎ > ‎

Șefa TVR refuză convocarea ședinței extraordinare CA privind suspendarea sa din funcție, motivând că în Televiziunea Română nu este valabil Codul Civil, ci doar propria lege de funcționare!

postat 3 dec. 2020, 03:32 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 dec. 2020, 05:57 ]
Printr-o scrisoare adresată ieri, 2 decembrie 2020 (foto), membrilor Consiliului  de Administrație, președintele director general al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, anunță că nu va da curs cererii depuse de mai mulți membri CA privind convocarea unei ședințe extraordinare în vederea  atragerii răspunderii șefei TVR, în conformitate cu prevederile art.220 din Codul Civil.

 La propunerea membrului CA, Monica Ghiurco, reprezentant al salariaților în CA, susținută de Karen Sebeși, reprezentant al salariaților, de prof. Sorin Iliesiu din partea PSD, dar  și  de reprezentanții PNL și  USR,  în ședința Consiliului de Administrație din 25 noiembrie 2020 s-a convenit ca în cursul acestei săptămâni  să fie organizată o ședință extraordinară a  Consiliului de Administrație, pentru a se analiza și vota atragerea răspunderii administratorului Doina Gradea, pentru management defectuos și grave prejudicii aduse instituției.(amănunte aici: Ședință extraordinară a Consiliului de Administrație, după ce au fost descoperite fapte grave de corupție în Televiziunea Națională! )

Însă, șefa TVR ignoră dorința membrilor CA și, prin adresa nr C/806/02.12.2020, îi anunță refuzul său de a convoca ședința extraordinară! Motivele șefei TVR sunt dintre cele mai hilare, și anume că cererea membrilor nu a fost depusă prin registratură, deși aceasta  s-a convenit în ședința CA din 25 noiembrie 2020. Mai mult, precizăm că pe perioada pandemiei, toate comunicările, dar și ședințele CA, au avut loc prin mijloace de comunicare electronice.

Ceea ce frizează însă absurdul situației, este faptul că Doina Gradea susține că în Televiziunea Română nu se aplică prevederile Codului Civil, ci doar ale Legii nr.41/1994 de organizare și funcționare a SRR și SRTV!!!  Cu alte cuvinte, oricât de multe prejudicii ar constata organele de cercetare în sarcina sa, așa cum au procedat inspectorii Curții de Conturi și ai Ministerului Finanțelor, nu i se poate imputa nimic Doinei Gradea și nici nu poate să fie suspendată din funcție! Mai mult chiar, în această logică, nici Codul Penal nu ar fi aplicabil în Televiziune a Națională, iar procurorii care cercetează faptele de corupție din instituție nu ar avea niciun drept asupra șefei supreme din TVR. Folosind aceleași argumente, nici Codul Rutier nu ar fi valabil în TVR, întrucât autoturismele instituției ar circula în baza Legii 41/1994!

Precizăm că inspectorii de control au constatat prejudicii și abateri grave care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii civile, precum și ale răspunderii penale. Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu  MediaSind TVR au transmis opiniei publice, dar și membrilor CA încă din data de 12 noiembrie 2020, o informare cu titlul- Ministerul Finanțelor descoperă fapte de corupție în derularea unui contract în valoare de 18 849 600 euro, pentru transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Române! -  în care a semnalat faptul că, în urma controlului, conducerea TVR este acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată precum și de mai multe încălcări ale dispozițiilor legale!

Mai mult, președintele-director general, Doina Gradea, este acuzată că a plătit din fonduri publice, fără bază legală și/sau contractuală, suma de 1.062.634,98 lei! – se mai  arată în Procesul Verbal al inspectiei! Conform aceluiași PV de inspecție, Ministerul Finanțelor va sesiza organele de cercetare penală!

În concluzie, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Filiala sa MediaSind TVR cer public membrilor Consiliului de Administrație al SRTV să nu se facă complici la faptele de corupție care li s-au adus la cunoștință, în repetate rânduri, prin Raportul Curții de Conturi nr.XI/40636/C.G.S./12.09.2019, prin Procesul - verbal de inspecție încheiat la data de 26.10.2020, emis de Ministerul Finanțelor Publice - Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară (D.G.I.E.F.), dar și prin numeroasele sesizări transmise de către organizația noastră și de angajați din instituție! Din acest motiv în conformitate cu prevederile art. 220 din Codul Civil solicităm membrilor CA să se întrunească, în regim de urgență, în ședință CA , pentru a decide introducerea unei acțiuni în instanță în vederea atragerii răspunderii administratorului Doina Gradea.

Totodată, având în vedere faptele de corupție prezentate în documentele menționate, solicităm membrilor CA să sesizeze de îndată instituțiile abilitate în conformitate cu prevederile art. 267 din Cod Penal (Funcționarul public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.). Precizăm că în accepțiunea art. 175 alin 2 din   Codul Penal“este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.”

Vă prezentăm aici Concluziile Procesului – Verbal de inspecție încheiat în data de 26.10.2020 și vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 3 decembrie 2020

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind