Comunicate‎ > ‎

Șeful Centrului Cultural “Dunărea de Jos” din Galați amenință organizațiile sindicale pentru a opri dezvăluirile față de managementul său defectuos!

postat 1 sept. 2022, 02:20 de Office Mediasind   [ actualizat la 1 sept. 2022, 02:29 ]
În urma reacțiilor făcute de membrii Sindicatului Național din Cultură – filiala Galați, organizație reprezentativă în Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați, împreună cu Federația reprezentativă la nivel de sector Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, care semnalau abuzurile manageriale din cadrul acestei prestigioase instituții de cultură, managerul Vali Viorel Sandu (foto FB Braseria Domnească) a trecut la represalii.

Acesta a transmis printr-un avocat o Notificare prin care solicită celor două organizații  „să procedeze la încetarea oricărui act sau fapt de transmitere publică, dezinformare și popularizare a unor știri false, inițiativă de denigrare publică a subsemnatului, Sandu Vali Viorel, urmând ca orice act direct la persoana mea să fie considerat un prejudiciu de natură morală, împiedicarea exercitării mandatului meu de manager al unei instituții publice, dar și un act de intimidare.”

Dincolo de acest limbaj de lemn, managerul Sandu își exprimă nemulțumirea față  de exprimările referitoare la afacerile sale cu „gogoșeria” pe care o deține împreună cu familia, la  mențiunile „dictatorial și neprofesionist” privind modul în care înțelege să conducă instituția, mențiuni prezente și în cadrul informărilor transmise de către organizațiile sindicale către membrii săi. În finalul Notificării, managerul Sandu ne atenționează prin avocatul său că va fi nevoit să se „adreseze organelor competente pentru stoparea faptelor neconforme cu legea, a amenințărilor, precum și a intimidării, urmând ca persoanele vinovate de această conduită să fie trase la răspundere” , în cazul în care nu vom înceta „aceste acte și fapte”.

Precizăm că nu este prima când diverși așa-ziși manageri din cultură sau din presă confundă instituțiile pe care le conduc cu propria persoană. Nu este prima dată când astfel de indivizi plătesc cu sume generoase diverse case de avocatură ca să-i intimideze pe cei care au curajul să dezvăluie abuzurile din aceste instituții publice. Așa s-a întâmplat și în Televiziunea Română (vezi aici: Conducerea TVR a cheltuit abuziv aproximativ 1,3 milioane de euro pentru contracte de asistenţă juridică! ), și  în Radioul Public (vezi aici: Conducerea Radioului public obligată de instanţe să facă publice sumele de bani cheltuite cu diverse case de avocatură!), și în Opera Ronână (vezi aici: Directori de la Operă, condamnați pentru corupție! Prejudiciul este de aproape 3,5 milioane de lei), precum și în alte instituții importante unde managerii acestora considerau sindicatele și pe angajați ca fiind „dusmanii de clasă.”

Așa cum nu am cedat atunci și am câștigat toate procesele inițiate împotriva noastră, nici acum nu ne vom lăsa intimidați de către managerul de la Galați. Vom continua să apărăm drepturile membrilor noștri de sindicat până când persoanele vinovate de abuzurile semnalate vor răspunde în fața legii.

În consecință, Federația FAIR-MediaSind împreună cu Sindicatul Național din Cultură FAIR reiterează solicitarea transmisă  Consiliului Județean Galați privind demiterea de urgență a managerului Centrului Cultural Dunărea de Jos Galați, Vali Viorel Sandu, și organizarea unui concurs de proiecte de management pentru ca instituția să fie condusă de profesioniști dedicați și cu experiență în management cultural. (amănunte aici: Angajații Centrului Cultural “Dunărea de Jos” din Galați cer managerului să se ocupe de problemele din cultură în loc de propria gogoșerie! și aici: Federația FAIR-MediaSind cere demiterea managerului – afacerist de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați! 

Cu sprijinul organizațiilor naționale și internaționale la care organizația noastră este afiliată cu drepturi depline – Confederația CNSLR-Frăția, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global Union, Federația FAIR-MediaSind va iniția campania – Vrem profesioniști, nu oportuniști în instituțiile de cultură din România!

Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind    

București, 1 septembrie 2022