Comunicate‎ > ‎

Serviciul de propagandă al șefei TVR iese la atac împotriva Campaniei #VremrespectinTVR!

postat 15 oct. 2020, 23:13 de Office Mediasind   [ actualizat la 15 oct. 2020, 23:16 ]
Campania 
#VremrespectinTVR  inițiată de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu Filiala MediaSind TVR a generat, pe lângă susținerea colegilor din instituțiile naționale și internaționale de presă, o adevărată criză de nervi  din partea conducerii TVR. După o zi de la lansarea Campaniei, Serviciul Comunicare, Relații Publice și Protocol din TVR condus de fosta vedetă Mircea Radu, (cel care și-a modificat declarația de avere abia după dezvăluirile organizației noastre privind sumele exorbitante încasate de acesta în calitate de prezentator la o emisiune cu un rating confidențial) a transmis în spațiul public o reacție cu pretenție de drept la replică, dar plină cu minciuni propagandistice.

Transformat într-un veritabil serviciu de propagandă al șefei TVR, Doina Gradea, Serviciul Comunicare anunță cu mândrie patriotică realizările  conducătoarei mult iubite și stimate, din „cincinalul”/mandatul  acesteia:"1.„Închiderea situațiilor financiar-contabile ale SRTv, în 2018 şi 2019, cu PROFIT NET este o realitate (....) #AvemProfitInTVR”; 2.S-au continuat investițiile pentru facilităţile tehnice şi de producţie atât la studiourile teritoriale cât și la cel din București (....) #AvemInvestițiiInTVR; 3.S-a trecut la emisia în sistem High Definition pentru canalele TVR 1 și TVR(....)  #AvemStandardeInTVR; 4.„În acord cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă, s-au asigurat o serie de beneficii pentru toți salariații - prime de Paşte și de Crăciun, tichete de masă (după o pauză de mulți ani) şi vouchere de vacanţă (...) #AvemGrijăDeSalariațiInTVR”; 5. TVR a realizat transmisii care au scris istorie :  Centenarul Marii Uniri sau vizita Papei Francisc în România, unde TVR a avut calitatea de broadcaster oficial (...) #AvemPrețuirePentruValoriInTVR; 6„La o citire atentă și o înțelegere a tuturor acestor puncte, salariații ar încuviința faptul că managementul dă dovadă de respect faţă de salariaţii instituţiei şi faţă de misiunea TVR. Deci,  #AvemRespectInTVR"-concluzionează, din dragoste față de conducătoare, Serviciul condus de Mircea Radu.

În final, aplaudacii Doinei Gradea nu uită să-i certe pe angajații Studioului Teritorial Cluj care nu au participat, din motive de concediu de odihnă, la simulacrul de cercetare disciplinară organizat de Comisia Gradea-Tompea.

Față de aceste dezinformări care îl fac invidios chiar și pe Pinocchio, facem următoarele precizări:

1.În instituțiile publice, inclusiv în TVR, unde finanțarea de la buget, adică din banii contribuabililor,  este de aproape 100%, nu se poate lua în discuție noțiunea de profit. Faptul că, în calitate de manager, nu ai reușit să cheltuiești toți banii alocați, în timp ce studiourile teritoriale au primit zero lei buget pentru investiții, iar dotarea tehnică este la pământ, nu poți să afirmi în acest caz decât că este vorba de un management dezastruos, nu de unul performant. În schimb, Doina Gradea și Mircea Radu (foto) tac mâlc când este vorba despre ratingurile rușionoase, din zona zero, la care au reușit să aducă programele TVR prin deciziile luate și cu așa-zisul „profit” realizat. Totodată, comunicatul conducerii nu spune nimic despre faptul că majoritatea angajaților din TVR sunt la minimul grilei de salarizare, în timp ce  salariile apropiaților sefei TVR depășesc suma 10 000 de lei, iar salariul Doinei Gradea este mai mare decât cel al Președintelui României.   #Incompetentanuesteprofit!

2. Așa cum am susținut,  bugetul alocat pentru investiții studiourilor teritoriale în anul 2020 a fost de zero lei, acestea fiind nevoite să se descurce și să supraviețuiască singure. La Studioul TVR Iași spațiul în care lucrează angajații TVR este amenajat într-o hală insalubră, în urma unei alte afaceri imobiliare, la TVR Cluj au existat 10 solicitări rămase fără răspuns pentru începerea amenajării studioului, la TVR Tg Mureș personalul este subdimensionat, iar TVR din Republica Moldova este lăsat, de mult timp, de izbeliște. Referitor  la construirea noului sediu de la TVR Craiova pe care o menționează în Comunicat, cu mandrie  patriotică, Doina Gradea, precizăm că aceasta este finanțată doar din veniturile pe care, cu greu, le obține stația locală și nu din alocațiile bugetare! De ani de zile, colegii de la TVR Craiova lucrează în spații necorespunzătoare, iar finalizarea construcției ar trebui să fie o prioritate și pentru administrația Gradea. Nu în ultimul rând, precizăm că menținerea managementului  la nivel de interimat pentru deținerea controlului total, a blocat orice inițiativă de dezvoltare sau de revoltă față de gândirea atotștiutoare a conducerii de la București. #Investitiidezerolei!

 3.Dotarea tehnică din TVR și-a arătat adevărata capacitate mai ales atunci când, din cauza lipsei de investiții în TVR, a căzut emisia TV. Doar datorită profesionalismului angajaților de la compartimentul Tehnic,  TVR poate funcționa în prezent la un nivel de avarie. Atunci când te lauzi că ai trecut la transmisie HD, dar aparatura este din epoca de dinainte de Revoluție, când nu aloci bani să schimbi nici acumulatorii, nu poți să susții că #AvemstandardeinTVR ci, doar #AvemtehnicadinepocadepiatrainTVR.

4.Dacă nu ar fi existat FAIR-MediaSind la negocierile CCM, administrația Gradea împreună cu sindicatul său de casă prelungeau cu un an actualul CCM, fără obligativitatea acordării tichetelor de masă, fără vouchere de vacanță, salariu minim majorat cu 5 %, fără cele 10 salarii compensatorii în caz de disponbilizări colective, fără indemnizație de cazare în cuantum de 230 lei/zi,  fără clauza de conștiință pentru toți angajații și fără multe alte drepturi! #MultumimMediaSindpentrudrepturiledinTVR!

5. Toate transmisiile realizate de TVR au fost posibile doar datorită profesionalismului colegilor care au participat la acestea, în niciun caz aceste merite nu ar fi trebuit evidențiate în favoarea șefei TVR de către serviciul de propagandă al acesteia. #Avemprofesionistiintvrdarsisefiincompetenti

6. Trecând în revistă toate abuzurile pe care angajații TVR le-au sesizat și expus opiniei publice de-a lungul timpului, inclusiv prin adoptarea unui Cod etic care încalcă cele mai elementare drepturi ale omului, transformând angajatul TVR într-un sclav al conducerii, nu putem vorbi de respect față de angajați în Televiziunea Publică. Deși toate studiourile teritoriale au transmis, în direct, Slujba  cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, doar Comitetul director de la TVR Cluj este cercetat disciplinar! Este evidentă reaua credință a conducerii TVR și răzbunarea acesteia pentru dezvăluirile apărute în spațiul public  privind  afacerea imobiliară de la TVR Cluj.  Este un gest incalificabil pentru o instituție de presă, mai ales o instituție publică care are ca principală misiune informarea corectă a publicului, să încerci să sancționezi niște angajați pentru că și-au îndeplinit misiunea publică! Totodată, să minți  cu nonșalanță într-un comunicat de presă că acești angajați și-au luat concediu de odihnă în ziua în care erau programați pentru cercetarea disciplinară, din moment ce cererea a fost aprobată cu două săptămâni înainte, demonstrează caracterul mizerabil și adevăratele intenții ale acestor politruci, numiți vremelnic, în fruntea Televiziunii Naționale.

MediaSind nu se va lăsa intimidat de amenințările și diversiunile celei mai abuzive și incompetente  conduceri din istoria Televiziunii Naționale și va continua atât acțiunile de protest, dar și procesele demarate în instanță până la demiterea președintelui-director general Doina Gradea și a acoliților acesteia, din fruntea Televiziunii Române: Argumentele MediaSind pentru demiterea de urgență a șefei TVR:

Departament Comunicare SRJ MediaSind                     București, 16 octombrie 2020

Alătură-te campaniei #vremrespectintvr

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind în parteneriat cu CJI lansează prima platformă a avertizorilor publici din cultură și mass-media!