Comunicate‎ > ‎

Sindicatul de casă al conducerii și-a pierdut definitiv reprezentativitatea în Televiziunea Română!

postat 28 feb. 2022, 23:53 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 feb. 2022, 23:54 ]
În ciuda unor presiuni extreme, angajații TVR, în majoritatea lor, au refuzat să mai facă parte din organizația care le-a trădat interesele!

Federația FAIR-MediaSind împreună cu MediaSind TVR rămân singurele organizații care au acum dreptul legal de a negocia și semna contractul colectiv de muncă în TVR!


Tribunalul Municipiului București a confirmat prin Hotărârea nr. 432/25.02.2022 (vezi aici)  că Sindicatul pentru Unitatea Salariaților din TV – SPUSTV nu mai întrunește condițiile de reprezentativitate în cadrul Societății Române de Televiziune! Hotărârea este definitivă!
Cunoscut de presă, dar și de angajați, ca sindicatul de casă al conducerii, această așa-zisă organizație sindicală a devenit, de-a lungul timpului, instrumentul prin care conducerile TVR au reușit să-i transforme pe angajații celei mai mari instituții de presă a statului roman, în simpli sclavi aflați la cheremul șefilor.

Să ne amintim că disponibilizările care au afectat destinele a peste 700 de salariați din TVR au fost făcute cu sprijinul nemijlocit al liderilor Sindicatului SPUSTV! Au fost drame care s-au soldat chiar cu decesul mai multor angajați, în timp ce liderii acestui pseudo-sindicat au fost recompensați cu mai multe funcții de conducere!

Aceeași lideri sindicali au făcut scut și au apărat abuzurile inimaginabile ale administrației conduse de Doina Gradea. A fost o perioadă dramatică, în care organizația noastră, dar și membrii săi, au fost hăituiți, inclusiv în justiție, de către camarila Gradea - SPUSTV. S-a ajuns în situația în care am fost nevoiți să apărăm în justiție diminuările salariale negociate de SPUSTV cu conducerea TVR, cum ar fi cele privind cuantumul indemnizației de cazare, precum și alte drepturi suprimate. A fost nevoie de justiție pentru a anula așa-numitul Cod Etic, care dădea posibilitatea conducerii de a concedia pe angajații incomozi care criticau abuzurile administrației! (amănunte aici: Curtea de Apel București a anulat definitiv Codul Etic care instaura dictatura în Televiziunea Română!  )

Organizația noastră și membrii noștri au fost permanent hăituiți de avocați angajați special pentru asta și care au fost plătiți regește din banii publici. S-au cheltuit zeci de mii de euro pentru a elimina organizația noastră din Televiziunea Română, pentru ca angajații TVR să nu mai poată să fie reprezentați de MediaSind, împreună cu Federația FAIR-MediaSind și cu organizațiile internaționale la care suntem afiliați cu drepturi depline! (amănunte aici: Curtea de Apel București a confirmat, prin hotărâre definitivă, legalitatea funcționării MediaSind în TVR! )

Cu toate piedicile puse, am reușit, în ciuda manevrelor grupului de interese, să negociem și să obținem noi drepturi pentru angajați, cum ar fi clauza de conștiință, 10 salarii de bază în caz de concedieri pentru motive ce nu ţin de persoana angajatului, obligativitatea  corelării în permanență a salariului de bază minim brut pe unitate astfel că acesta să fie întotdeauna cu 5 la sută mai mare decât salariul minim brut pe țară garantat în plată, precum și obligativitatea  acordării tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță la maximul prevăzut de lege. (Noile drepturi câștigate la negocierile colective din TVR au intrat în vigoare!)

Din nefericire, după instalarea noii conduceri, fără aprobarea Consiliului de Administrație, așa cum prevăd art.27 lit.i și art.35 alin.1), au fost menținute/numite în funcții de conducere mai multe persoane compromise atât profesional, cât și moral, care continuă abuzurile împotriva celor care încă mai au curajul să sesizeze neregulile din instituție. Astfel, foști lideri ai sindicatului de casă ai conducerii, SPUSTV, au fost numiți în cele mai importante funcții din instituție, în mod nelegal și în baza unor criterii de slugărnicie, în locul celor profesionale. (Conducerea TVR cere acordul angajaților pentru a legitima abuzul privind reținerile nelegale din salariile angajaților!)

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa MediaSind TVR, sprijiniți de cele mai importante organizații naționale și internaționale – Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Confederația CNSLR-Frăția, Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor - vor continua să reprezinte cu onoare și responsabilitate interesele membrilor de sindicat din Televiziunea Română.

În consecință, notificăm public conducerea TVR și conducerile studiourilor teritoriale să ia act de Hotărârea Tribunalului București și să acorde reprezentanților organizației noastre toate drepturile legale de reprezentare, inclusiv în cadrul ședințelor CD și a comisiilor pentru organizarea concursurilor de angajare!

Invităm pe toți angajații care doresc să-și recupereze drepturile tăiate samavolnic – prima de Crăciun și tichetele lunare de masă - să se afilieze de urgență  la MediaSind TVR pentru a depune în timpul legal acțiunile în justiție! Amintim că toate cheltuielile pentru avocați sunt achitate de către MediaSind! (amănunte aici:Noi procese împotriva abuzurilor din Televizunea Română: MediaSind acționează în justiție administrația Turturică-Săseanu pentru că refuză să plătească tichetele de masă angajaților TVR! )

Împreună suntem mai puternici!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

MediaSind TVR

București, 1 martie 2022