Comunicate‎ > ‎

Sindicatul Operei Naționale Române Iași s-a afiliat la Federația FAIR-MediaSind!

postat 31 iul. 2020, 01:35 de Office Mediasind   [ actualizat la 31 iul. 2020, 01:41 ]
Familia Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind s-a mărit din nou!  Biroul Executiv Permanent a aprobat afilierea Sindicatului Operei Naționale Române Iași  la Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind!

Înființat în anul 2008, Sindicatul Operei Naționale Române Iași este sigurul sindicat reprezentativ al prestigioasei instituții de cultură, cuprinzând 135 de membri  din totalul de 258 angajati. Este organizația care a negociat și  semnat  la începutul acestui an Contractul Colectiv de Muncă din Opera Iași. “Urmărim ca toți angajații să nu fie nedreptătiti de conducerea institutiei, dar în acelasi timp, sustinem responsabilitatea respectării Regulamentului de Ordine Interioara ce a fost semnat de catre toti membrii Sindicatului ONRI. De asemenea, urmărim sa avem un dialog constructiv cu conducerea ONRI, evitând pe cât posibil, conflicte ce pot aduce prejudicii bunei desfăsurări a activității profesionale a angajatilor ONRI” -susțin reprezentanții organizației în cererea de aderare la federație.

Împreună cu colegii din Federația FAIR – MediaSind și cu sprijinul organizațiilor internaționale la care aceasta este afiliată, Sindicatul Operei Naționale Iași își propune să negocieze și să obțină noi drepturi pentru angajații instituției, precum și o implicare mai eficientă a autorităților statului în sprijinirea acestei mult încercate bresle din cauza crizei sanitare. Este nevoie de proiecte și programe concrete în sprijinul angajaților din instituțiile de cultură, ale căror venituri și locuri de muncă au fost grav afectate de măsurile guvernamentale luate în timpul pandemiei.

Federația Cultură și Mass-Media Federaţia FAIR-MediaSind este singura organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură şi Mass-Media, fiind membră cu drepturi depline al Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Federaţiei Internaţionale a Actorilor, UNI Global UNION şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, iar pe plan național, la cea mai mare confederație sindicală, CNSLR-Frăția.

În calitate de organizație reprezentativă a angajaților din Cultură și Mass-Media, Federaţia FAIR - MediaSind a negociat contracte colective de muncă/acte adiționale la CCM sau se află în proceduri deschise de negociere  în mai multe instituţii din domeniu, printre care se află Teatrul Naţional Cluj Napoca, Opera Naţională Bucureşti, Filarmonica de Stat din Sibiu, Societatea Română de Televiziune, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Teatrul German din Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Centrul Cultural Galați, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat "Paul Constantinescu" din Ploiești, Opera Română Craiova, Filarmonica de Stat Oradea și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală – INCFC.

Înființată în 1956, Opera Națională Română din Iași este o instituție publică de cultură care funcționează în subordinea Ministerului Culturii. Finanțarea instituției se realizează din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat. Activitatea artistică a Operei Naționale Romane din Iași se desfășoară pe stagiuni, care au în general o perioadă de zece luni. Opera își desfăşoară activitatea împreună cu Teatrul Naţional Iaşi într-unul dintre cele mai frumoase teatre din țară, monument istoric, datând de la finalul secolului al XIX-lea. (foto Radio România Muzical)


Departament Comunicare Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind 

București, 30 iulie 2020