Comunicate‎ > ‎

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind se solidarizează cu greviştii de la Filarmonica Banatul!

postat 8 oct. 2018, 02:28 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 oct. 2018, 02:42 ]
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind
răspunde apelului făcut de  Federaţia  Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi se solidarizează cu salariaţii Filarmonicii de Stat Banatul Timișoara, membri ai Sindicatului Filarmonicii Banatul, care au declanșat  din data 5 octombrie 2018, greva generală.

În calitate de membru - fondator al FAIR-MediaSind, SRJ MediaSind consideră că drepturile angajaţilor din Filarmonica Banatul au fost încălcate prin refuzul administraţiei instituţiei conduse de managerul Ioan Coriolan Gârboni, de a negocia şi semna Contractul Colectiv de Muncă. Deşi Legea nr. 62/2011 a Dialogului Social obligă administraţia să iniţieze negocierea CCM,  de aproximativ doi ani de zile toate eforturile organizaţiei sindicale din Filarmonica Banatul de a încheia acest document vital pentru reglementarea raporturilor de muncă din instituţie au fost sortite eşeculului. În lipsa unui document care să reglementeze relaţiile de muncă, salariaţii au fost şi sunt trataţi discreţionar, fiind expusi la numeroase abuzuri.

Preocupată de stingerea urgentă a conflictului, conducerea FAIR-MediaSind  a avut o întâlnire cu primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, în data de 26 septembrie a.c. Acesta s-a arătat îngrijorat de situaţia conflictuală la care s-a ajuns şi a transmis conducerii Filarmonicii să soluţioneze urgent problema. Din păcate, factorii de decizie din Filarmonică nu au facut nimic pentru rezolvarea conflictului, ignorând şi solicitarea primarului. În aceste condiții, angajați au declanşat acţiunea grevistă.

SRJ  MediaSind solicită administrației Filarmonicii Banatul să înceapă imediat negocierile în vederea soluţionării conflictului de muncă, pentru ca drepturile angajaților să fie respectate iar publicul să nu aibă de suferit. Totodată, SRJ MediaSind cere ordonatorului principal de credite, Consiliul Local al Municipiului Timișoara, să-şi asume rolul de mediator şi sa intervină de urgență  pentru stingerea acestui conflict. Este necesar ca părţile sa fie invitate la dialog şi să se analizeze  cu seriozitate toate sesizările angajaţilor, cu privire la derapajele conducerii, inclusiv cele referitoare la căpuşarea instituţiei prin încheierea unor contracte cu anumite societăţi comerciale apropiate direcţiunii care,potrivit opiniei salariaţilor, ar fi una din cele mai importante cauze  ale diminuarii veniturilor Filarmonicii şi, implicit, ale angajaţilor.

SRJ MediaSind va oferi tot spriinul colegilor de la Filarmonica Banatul pentru normalizarea relaţiilor de muncă din instituţie și va sustine orice decizie a Federaţiei FAIR-MediaSind pentru ca drepturile tuturor angajaţilor  să fie respectate în conformitate cu Directivele UE şi Convenţiile internaţionale la care România a aderat. Totodată, SRJ MediaSind salută apelurile de sprijin făcute la Comisia Europeană de către conducerea FAIR-MediaSind cu sprijinul organizaţiilor internaţionale la care federaţia  este afiliată: Federaţia Internaţională a Muzicienilor,Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi UNI Global Union.

 

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind

Biroul Executiv                                                                                 Bucureşti, 8 octombrie 2018