Comunicate‎ > ‎

Sprijin pentru negocierea contractului colectiv de muncă din TVR la standarde europene

postat 31 oct. 2019, 07:20 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 nov. 2021, 12:31 ]
În perioada 28-30 octombrie 2019, la solicitarea Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor - FEJ a trimis în România un expert în negocierea contractelor de muncă, în cadrul Proiectului  Managing Change in the Media, finanţat de Comisia Europeană. 

Avocatul si jurnalistul Dennis Amour, directorul Departamentului Negocieri Colective a Uniunii Jurnalistilor din Bavaria, a participat la Bucureşti, alături de liderii FAIR MediaSind şi reprezentanţi ai MediaSind TVR la o dezbatere privind strategia care va fi adoptată de organizaţie pentru negocierea şi încheierea la Societatea Română de Televiziune a unui contract colectiv la standarde europene şi care să garanteze angajaţilor acestei instituţii independenţa editorială, siguranţa locurilor de muncă, condiţii de muncă decente şi drepturile profesionale.   

În cadrul întâlnirilor, expertul german a explicat tacticile de negociere aplicate în cadrul contractelor colective din instituţiile de media  publice din Germania, drepturile obţinute de echipa de negociere, modalităţi şi exemple de acţuni sindicale, modalităţi de rezolvare a problemelor individuale a salariaţilor etc. De asemenea, acesta a prezentat situaţia angajaţilor din instituţiile publice de media din Germania, prezentând o serie de informaţii cum ar fi nivelul salariului minim al unui jurnalist debutant (aprox. 3 000 euro), grilele de salarizare din contractele colective de muncă cu limite minimale,  precum şi  raporturile maxime admise între salarizarea angajaţilor din top management şi cel de execuţie, problema contractelor de colaborare pentru freelanceri prin negocierea unui nivel maxim pentru a nu afecta drepturile salariale ale personalului angajat. 
 
Reprezentantul FEJ i-a asigurat pe membrii FAIR-MediaSind de toată susţinerea colegilor jurnalişti din Germania, acesta anunţând că vor sprijini cu expertiza lor negocierea Contractului Colectiv de Muncă din Televiziunea Naţională.


Departament Comunicare FAIR-MediaSind
Bucureşti, 31 octombrie 2019


 Foto:  Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, Dennis Amour, reprezentant FEJ,  Cristinel Godinac, preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind şi Sorin Torică, preşedintele MediaSind TVR