Comunicate‎ > ‎

SRJ MediaSind a stabilit calendarul acţiunilor greviste în AGERPRES!

postat 11 iul. 2019, 05:59 de Office Mediasind   [ actualizat la 11 iul. 2019, 06:05 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-42/poza%20agerpres.png
Adunarea Generală Extraordinară a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, întrunită astăzi, 11 iulie 2019, a decis calendarul acțiunilor greviste ce vor fi declanșate începând cu data de 2 septembrie 2019.

Delegații prezenți au luat act de situația creată prin diminuarea cu 15% a veniturilor salariaților Agenției Naționale de Presă AGERPRES , luând în calcul și posibilitatea apariției riscului închiderii instituției începând cu data de 1 noiembrie 2019, când se epuizează fondurile alocate de la buget.

Având în vedere prevederile Legii nr. 62/2011 care interzic declanșarea grevei propriu-zise pe perioada existenței unui Contract Colectiv de Muncă la nivel de unitate, delegații prezenți au analizat inițierea unor forme alternative de protest acceptate de lege. Astfel,  în eventualitatea  în care nu se aprobă sumele necesare funcționării normale a instituției, precum și a drepturilor restante neonorate de către administrație, delegații au votat, în unanimitate, declanșarea următoarelor acțiuni de protest începând cu data de 2 septembrie 2019:

- grevă prin exces de zel, ceea ce presupune verificarea cu o atenție sporită și îndelungată a mai multor surse de informare decât se face în mod uzual, documentarea cu mai multă minuțiozitate (care necesită un consum mai mare de timp) etc.

 - refuzul de a presta ore suplimentare și de a lucra în zilele libere, în conformitate cu prevederile Codului Muncii și cu normele CCM în vigoare.

-  deschiderea unor acțiuni în instanță pentru recuperarea drepturilor salariale neachitate, în cascadă, în calupuri de câte cinci angajați, cerând ca plata cheltuielilor de judecată să fie suportată de către angajator și recuperată de la Ministerul  Finanțelor Publice. Pentru membrii de sindicat, cheltuielile de judecată vor fi asigurate inițial de către SRJ MediaSind.

- organizarea unor acțiuni de protest prin solicitarea concomitentă, în aceleași zile stabilite de membrii MediaSind  -  Filiala AGERPRES,  din perioada  legală de concediu fără plată/recuperări.

În funcție de evoluția evenimentelor, SRJ MediaSind își rezervă dreptul de a organiza pichetări și mitinguri în fața sediului Guvernului și a prefecturilor, cu sprijinul Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și a Confederației CNSLR-Frăția. SRJ MediaSind va solicita, de asemenea, susținerea revendicărilor angajaților AGERPRES de către Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor și de celelalate organizații la care Federația FAIR-MediaSind este afiliată.  

Participanții la Adunarea Generală au fost asigurați de sprijin total în acțiunile de protest de către colegii lor din filialele MediaSind TVR, MediaSind Radio România, MediaSind ONLINE și MediaSind Freelanceri.  

Delegații au fost informați și despre presiunile făcute asupra conducerii MediaSind prin plângeri depuse la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării de către un director general adjunct al AGERPRES, pe baza unor documente sustrase în mod ilegal din instituție. Adunarea Generală a hotărât sesizarea instituțiilor abilitate pentru a cerceta aceste fapte. În acest sens a fost împuternicit avocatul organizației să demareze procedurile necesare.

SRJ MediaSind consideră că la următoarea rectificare bugetară programată pentru data de 31 iulie 2019, Ministerul Finanțelor Publice, judecând cu responsabilitate și înțelegând rolul important pe care îl are această instituție de presă care anul acesta a împlinit 130 de ani de la înființare, va aloca fondurile necesare bunei funcționări a Agenției Naționale de Presă AGERPRES. În această situație, SRJ MediaSind își va anula toate acțiunile de protest.


Adunarea Generală a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind

Bucureşti, 11 iulie 2019