Comunicate‎ > ‎

SRJ MediaSind cere autorităților statului să cerceteze cu celeritate atacul violent asupra jurnaliștilor care anchetau tăierile ilegale de păduri!

postat 17 sept. 2021, 06:03 de Office Mediasind   [ actualizat la 17 sept. 2021, 06:12 ]
https://www.obiectivdesuceava.ro/stiri-din-suceava/doi-jurnalisti-si-activistul-de-mediu-tiberiu-bosutar-batuti-crunt-de-20-de-indivizi-intr-o-padure-la-cosna/
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind condamnă atacul ce i-a avut victime pe jurnalistul Mihai Dragolea, pe documentaristul Radu Mocanu și pe activistul de mediu Tiberiu Boșutar și cere autorităților statului să-i ancheteze cu celeritate pe cei 20 de agresori înarmați cu topoare și bâte.

În data de 16 septembrie 2021, chiar ziua în care Comisia Europeană solicita statelor membre să implementeze Rezoluția privind siguranța jurnaliștilor, în România jurnaliștii care documentau tăierile ilegale de păduri din Suceava au fost bătuți crunt de către 20 de agresori, iar aparatele și materialele video realizate au fost distruse. Șansa a făcut ca cele trei victime să nu fie omorâte de către agresori, jurnalistul Mihai Dragolea a scăpat cu câteva răni ușoare deoarece, în urma loviturilor, a căzut într-o râpă iar agresorii au renunțat să mai meargă după el. În schimb, celelalte victime au fost bătute cu sălbăticie, fiind internate în spital. Victimele au depus astăzi plângeri penale la IGPR – Secția de Investigații Criminale.

 Din nefericire, aceste atacuri violente nu sunt singurele asupra jurnaliștilor  care anchetează tăierile ilegale de păduri, în timp ce autoritățile statului au avut reacții timide și neeficiente în combaterea acestui fenomen și a mafiei lemnului.

Potrivit informațiilor făcute publice de Comisia Europeană, în anul 2020 peste 900 de jurnaliști au fost atacați în UE, motiv pentru care forul european a emis o Recomandare care solicită statelor membre ale UE să asigure protecția jurnaliștilor și accesul acestora la informațiile publice.

Federația Internațională a Jurnaliștilor -  IFJ împreună cu grupul său regional, Federația Europeană a Jurnaliștilor - EFJ, au solicitat ieri, 16 septembrie 2021, Comisiei Europene să instituie de urgență un mecanism de monitorizare a statelor membre privind asigurarea protecției jurnaliștilor, iar SRJ MediaSind a solicitat autorităților române să implementeze Rezoluția CE privind protecția jurnaliștilor. (amănunte aici - SRJ MediaSind cere autorităților Române să implementeze de urgență Recomandările CE privind protecția jurnaliștilor)

Prin natura meseriei, jurnaliștii prestează o muncă în interes public, iar autoritățile române trebuie să înțeleagă că jurnalismul este un bun public!

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 17 septembrie 2021

Credit foto: Obiectiv de Suceava