Comunicate‎ > ‎

SRJ MediaSind cere intervenţia Parlamentului în cazul acuzaţiilor de cenzură din AGERPRES

postat 25 ian. 2017, 04:58 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 ian. 2017, 04:59 ]
Biroul Executiv al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind – filiala AGERPRES consideră inacceptabile explicaţiile directorului general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Alexandru Ioan Giboi, făcute presei, cu privire la decizia de eliminare din flux şi de pe site, a trei știri referitoare la protestele din 22 ianuarie a.c.,  ce au avut loc în Bucureşti şi în ţară.  Menţionăm că toate cele trei articole anulate erau traduceri  ale relatărilor despre respectivele evenimente, aparţinând agențiilor internaţionale de presă Reuters, Agenţia France Press - AFP și Agenţia Deutsche Press - DPA.

SRJ MediaSind-filiala AGERPRES consideră că anularea ştirilor respective a fost o decizie pripită,  care a afectat  atât demnitatea profesională a jurnalistului Marius Hosu, cât şi prestigiul instituţiei publice de presă. 

Afirmaţia directorului AGERPRES, potrivit căreia aceste ştiri nu ar corespunde cu standardele agenţiei de presă, nu respectă adevărul. Precizăm că în niciun document care produce efecte juridice în agenţie - Regulament intern, Codul Deontologic, Contractul Colectiv de Muncă, Contractul Individiual de Muncă sau fişa de post - nu este prevăzut faptul că o traducere integrală după o relatare de presă, despre un eveniment, ar fi interzisă. 

Potrivit redactorului AGERPRES, Marius Hosu, jurnalist cu o experienţă de peste 23 de ani în presă, decizia de a publica  pe fluxul “România în lume”,  relatările agenţiilor Reuters, AFP şi DPA, a fost luată ca urmare  a faptului că a considerat aceste ştiri ca fiind foarte importante atât pentru opinia publică, cât şi pentru clienţii AGERPRES. Publicarea unor articole referitoare la  modul în care presa străină relatează anumite evenimente importante din România  este o practică frecventă în majoritatea instituţiilor de media.

Conform uzanţelor AGERPRES, o ştire se poate anula doar în cazuri excepţionale, şi anume atunci când aceasta nu corespunde adevărului, sau nu respectă standardele deontologiei profesionale. Or, în acest caz, avem de-a face cu relatări profesioniste ale unor  jurnalişti din cele mai prestigioase agenţii de presă din lume.

Considerăm că, din moment ce era depusă deja o sesizare la Comisia de Etică şi Disciplină, prin care erau reclamate posibile acte de cenzură, directorul general ar fi trebuit să se pronunţe asupra vinovăţiei redactorului Marius Hosu doar după cercetarea cazului de către forul abilitat de lege să soluţioneze astfel de situaţii.

 Din păcate, pentru curajul de a fi semnalat acte de cenzură, jurnalistului Marius Hosu i s-au transmis ameninţări din partea unor persoane din conducerea  AGERPRES, fapt care ar putea atrage răspunderea civilă şi penală a autorilor.

Menţionăm că în locul celor trei ştiri anulate, conducerea AGERPRES a dispus publicarea, în data de 23 ianuarie 2017, a unui articol cu titlul Presa internaţională reflectă protestele de la Bucureşti, din care au  fost eliminate toate referirile din relatările corespondenţilor străini cu privire la liderul unui important partid politic. Acest lucru  ridică  numeroase  semne de întrebare faţă de adevăratele motive care au stat la baza deciziei conducerii. Pe de altă parte, decizia de a publica articolul respectiv constituie o recunoastere implicită a nevoii de a informa clienţii AGERPRES despre modul în care presa internaţională reflectă protestele, ceea ce redactorul Marius Hosu făcuse deja, în seara zilei precedente, fără a trunchia informaţiile existente la momentul respectiv.

Având în vedere aceste fapte, care pot afecta grav credibilitatea instituţiei şi  crea suspiciuni că instituţia ar fi supusă unor presiuni politice, SRJ MediaSind solicită conducerii AGERPRES să renunţe la astfel de acţiuni care nu fac decât să ştirbească prestigiul agenţiei. 
SRJ MediaSind cere, totodată, intervenţia Parlamentului României, pentru a sancţiona tentativele de limitare a libertăţii de exprimare şi de obstrucţionare a adevărului.


Biroul Executiv al SRJ MediaSind                                         Bucureşti, 25 ianuarie 2017