Comunicate‎ > ‎

SRJ MediaSind cere stoparea angajărilor ilegale din Televiziunea Naţională!

postat 16 sept. 2019, 00:05 de Office Mediasind   [ actualizat la 16 sept. 2019, 00:33 ]
Biroul Executiv Naţional
al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind întrunit astăzi, 16 septembrie 2019, solicită Inspectiei Generale a Muncii să intervină de urgenţă pentru a stopa o nouă acțiune ilegală a conducerii TVR: organizarea concursurilor de angajare prin  eludarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă din SRTV.

Potrivit deciziei ilegale a preşedintelui director general al SRTV, Doina Gradea (vezi foto), conducerea instituţiei a hotărât comiterea unui nou abuz, prin încălcarea prevederilor art. 22 din CCM potrivit căruia „La concursurile sau examenele organizate de angajator în vederea angajării sau promovării în muncă va participa în Comisia de concurs, ca membru cu drepturi depline, un delegat din partea sindicatului reprezentativ, cu competenţe în domeniul respectiv” .

Precizăm că în data de 24 iunie 2019 prin Registratura Generală a  SRTV şi apoi în şedinţa Consiliului de Administratie, s-au depus oficial documentele care atestă reprezentativitatea Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind la nivel de sector şi, implicit, potrivit Legii nr. 62/2011, la nivel de unitate, iar membrii CA au luat act de acest lucru şi au admis, prin vot, prezenţa reprezentanţilor organizaţiei la şedinţele CA. Mai mult, Federaţia FAIR-MediaSind şi-a însuşit oficial prevederile CCM în vigoare, ceea ce înseamnă că acest document îşi va produce efectele până la data expirării, 31 decembrie 2019, iar partener social devine noua organizaţie reprezentativă.

Nemulţumită de faptul că noua organizaţie nu îi este subordonată şi că aceasta a cerut, în mai multe rânduri, demiterea din funcţie din cauza nenumăratelor abuzuri împotriva angajaţilor TVR, administraţia Gradea a început în presă o amplă campanie de denigrare a FAIR -  MediaSind şi a afiliaţilor ei din Televiziunea naţională, nerecunoscându-le calitatea de partener social.

Pentru a clarifica această problemă, organizaţia noastră a solicitat explicaţii oficiale din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Prin adresele nr. 37/17.07.2019  (amănunte aici: Ministerul Muncii confirmă reprezentativitatea FAIR-MediaSind la nivel de instituţie, în pofida dezinformărilor conducerii TVR !) și nr..105/ 07.08.2019  (amănunte aici: Ministerul Muncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române! Ministerul Muncii a confirmat reprezentativitatea FAIR-MediaSind la nivel de SRTV, precum şi legalitatea funcţionării filialei noastre, MediaSind TVR, în cadrul SRTV.

Nici aceste documente oficiale nu au determinat preşedintele-director general al  SRTV şi camarila sa să respecte legea. Cu sprijinul unor sindicate aservite conducerii, şefa TVR a continuat să ia decizii unilaterale și ilegale, în detrimentul salariaţilor. Astfel, a trecut la angajarea de personal de conducere și de execuție fără participarea în comisiile de concurs a reprezentanţilor organizaţiei sindicale reprezentative, așa cum prevede legea părților, CCM.

De fapt, potrivit membrilor filialei noastre, MediaSind TVR, organizarea concursurilor de fixare pe post a șefilor interimari este prioritatea momentului pentru administrația Gradea, iar graba demarării lor este determinată de temerea șefei TVR de a fi demisă din funcţie, în urma numeroaselor proteste și critici venite din partea salariaţilor, a principalelor organizaţii naţionale şi internaţionale (amănunte aici: Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global Union susțin toate protestele pentru demiterea șefei TVR! ), dar şi din partea partidelor politice (amănunte aici).

Constatând gravele abuzuri prin organizarea acestori concursuri dar și multe alte ilegalități, în data de 12.09.2019,  ca urmare a deciziei Adunării generale a MediaSind TVR, conducerea filialei a depus mai multe plângeri şi sesizări penale la instituţiile abilitate (amănunte aici: MediaSind TVR a sesizat Parchetul pentru a cerceta faptele de corupție din Televiziunea Națională! ).

Venind în sprijinul acestui demers de restabilire a legalității în TVR, cerem Inspecţiei Generale a Muncii să intervină de urgenţă pentru stoparea acestor abuzuri!

Având în vedere aceste argumente,  SRJ MediaSind reiterează solicitarea făcută către Parlamentul României și cere demiterea, în regim de urgenţă, a administraţiei conduse de Doina Gradea!

Atragem atenţia că orice întârziere în luarea acestei decizii, va avea consecinţe extrem de grave asupra salariaţilor TVR, a instituţiei şi, nu în ultimul rând, asupra publicului. De asemenea, SRJ MediaSind face un apel către angajaţii SRTV, membri ai MediaSind TVR, să refuze, apelând la clauza de conştiinţă, orice decizie a conducerii care încalcă prevederile legale, ale Contractului Colectiv de Muncă sau normele deontologiei profesionale.


Biroul Executiv Naţional SRJ MediaSind

Bucureşti, 16 septembrie 2019