Comunicate‎ > ‎

Studenţii craioveni, în proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate!

postat 26 mai 2016, 00:35 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 mai 2016, 00:44 ]
Universitatea din Craiova a devenit  partener oficial în cadrul Proiectului ReStart - pentru un jurnalism de calitate.  Acordul de parteneriat a fost semnat  de către prorectorul Universităţii din Craiova pentru Relaţii internaţionale şi imagine academică, prof.univ.dr. Nicu Panea, 
 şi preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godinac.
 (foto Maria Mitrică, corespondent special AGERPRES )

Proiectul ReStart – pentru un jurnalism de calitate  a fost lansat  anul acesta, în data 3 mai, de către SRJ MediaSind, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei,fiind inspirat de conceptul  The Ethical Journalism Initiative promovat de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor. Proiectul se adresează studenţilor din universităţile românești care vor să se implice în promovarea unui jurnalism de calitate. Proiectul–pilot  a fost lansat  la Universitatea Danubius din Galaţi împreună cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, în urmă cu doi ani (vezi aici).  În acest timp,  studenţii instituţiei au fost familiarizaţi de către  specialişti AGERPRES şi MediaSind cu principiile profesiei de jurnalism şi cu normele Codului Deontologic al Jurnalistului. Având un real succes, proiectul a fost exptins acum şi la celelalte universităţi din ţară.  

ReStart urmăreşte ca  studenții să intre în contact nemijlocit cu exigențele meseriei de jurnalist, prin participarea efectivă la activități redacționale, prin  redactarea de ştiri sau realizarea de fotografii ori materiale video.

Studenţii care vor fi selectaţi să participe la proiect vor primi legitimaţii de voluntari AGERPRES, iar cele mai bune articole, fotografii sau materiale video, vor fi postate pe site-ul www.mediasind.ro, pe site-urile partenerilor naţionali/internaţionali, pe site-urile universităţilor participante, și vor fi promovate în presă. Cele mai bune materiale vor fi premiate!

Universităţile şi instituţiile de presă care doresc să se alăture proiectului, ce se va desfășura timp de un an, în perioada 3 mai 2016 - 3 mai 2017,  ne pot contacta la adresa de mail: restart@mediasind.ro, până la data de 1 iulie 2016.

Prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 894 din 27 august 1965 (publicată în Buletinul Oficial al R.S.R., nr. 2, din 10 septembrie 1965) ia naştere Universitatea din Craiova, a cărei constituire s-a legitimat prin necesitatea dezvoltării economice şi culturale a Olteniei și prin cerinţa pregătirii superioare de specialitate, devenind cea mai importantă instituţie academică din zonă. Universitatea din Craiova se constituie într-un generator de cunoaştere şi competenţe bine adaptate la realităţile societăţii moderne. În acest sens, instituţia şi-a asumat de-a lungul anilor aceste misiuni, contribuind la dezvoltarea ştiinţei şi culturii naţionale, la tezaurizarea şi difuzarea valorilor culturii şi civilizaţiei, la formarea şi perfecţionarea resurselor umane înalt calificate, la integrarea contribuţiilor ştiinţifice româneşti în dezvoltarea ştiinţei universale.

Fondată în 1889AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial și de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre România, în exterior. Din 1927, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informații. Agenția Națională de Presă AGERPRES este partener media al proiectului ReStart. 

Înfiinţat în anul 2001, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - SRJ MediaSind este organizația națională a jurnaliștilor și a  lucrătorilor din mass-media românescă.  MediaSind și-a câștigat renumele  de apărător al oamenilor din presă și tipografii, asumându-și, printre altele, inițierea și semnarea primului Contract Colectiv de Muncă la nivel de ramură mass-media şi al Codului Deontologic al Jurnalistului. Este membru- fondator al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, organizaţie afiliată la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor.

Departament Comunicare SRJ MediaSind                                         Craiova, 26 mai 2016