Comunicate‎ > ‎

Tribunalul Bucuresti obligă administrația Gradea să explice de ce nu a efectuat determinări de noxe pentru toți factorii de risc din Televiziunea Națională!

postat 5 iun. 2020, 00:33 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 iun. 2020, 00:34 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-65/foto%20proces%20TVR.jpg
Pentru conducerea TVR sănătatea angajaților nu contează!

Tribunalul Bucuresti obligă administrația Gradea să explice de ce nu a efectuat determinări de noxe  pentru toți factorii de risc din Televiziunea Națională!

 Apar tot mai multe cazuri de maladii grave!

Tribunalul Municipiului București a admis ieri, 4 iunie 2020, cererea Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind de a obliga conducerea Societății Române de Televiziune – SRTV să facă publice “rezultatele determinărilor de noxe, respectiv factorii de risc neluați in calcul la aceste determinări şi motivele acestei omisiuni.” (vezi foto).

Observând că tot mai mulți colegi se îmbolnăvesc de maladii grave, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a depus în data de  28 octombrie 2019, o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune - SRTV, în urma refuzului acesteia de a prezenta rezultatul măsurătorilor de câmp electromagnetic din instituţie. În repetate rânduri filiala SRJ MediaSind din SRTV, MediaSind TVR, a atras atenţia că sănătatea angajaţilor din cea mai mare instituţie de media a statului este pusă în pericol din cauza inconştienţei conducerii ei, care refuză aplicarea măsurilor necesare pentru eliminarea-diminuarea factorilor de risc asupra sănătăţii angajaţilor TVR.

Precizăm că, desi MediaSind TVR a solicitat să se facă măsurători asupra tuturor factorilor de risc – suprasolicitare neuropsihică, zgomote, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată - conducerea TVR a decis să accepte doar măsurarea radiaţiilor electromagnetice, ca şi cum ceilalţi factori de risc nu ar exista în instituţie: (amănunte aici: Determinările de noxe din TVR nu pot fi limitate doar la măsurarearadiațiilor electromagnetice!)

Aceste măsurători sunt foarte importante pentru angajați întrucât, în situația în care nivelul factorilor de risc depășește limitele admise, angajatorul este obligat, conform Codului Muncii și a Legii nr. 319/2006 privind protecția și securitatea în muncă, să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securitătii locurilor de muncă și a sănătății angajaților şi să acorde, totodată, un spor de până la 15% din salariu pentru condiţii vătămătoare de lucru!

În majoritatea institutiilor publice din sectorul Cultură si Mass Media aceste măsuratori periodice se fac, de regulă, de către Directia de Sănătate Publică sau de Institutul Național de Sănătate Publică, iar în SRTV s-au efectuat de către un srl privat, care a măsurat în locuri indicate de angajator și de sindicatul său de casă!

Regulamentul-cadru care definește condițiile de muncă în Cultură, aprobat prin HG nr. 360/2018, prevede că aceste determinări se reiau o dată la 36 de luni iar angajații beneficiază de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă de până la 15% din salariu. Același document face precizarea că „în cadrul comitetelor de securitate în muncă ce trebuie să funcționeze în fiecare societate, se evaluează anual modul în care au fost înlăturați factorii de risc”. Or, în Televiziunea Publică aceste determinari au lipsit 12 ani cu desăvârșire și multi colegi s-au îmbolnăvit, iar unii chiar au decedat în această perioadă.

Având în vedere această situație deosebit de gravă, SRJ MediaSind si MediaSind TVR solicită Inspecției Muncii să controleze modul în care conducerea societăţii a respectat prevederile din domeniul relațiilor de muncă. Inspecția Muncii trebuie  să verifice și condițiile de  muncă din Televiziunea Națională, având în vedere faptul că mai mulți angajați au semnalat grave disfuncționalități.

Ținând cont că șirul abuzurilor și ilegalităților săvârșite de conducerea TVR continuă și pare a nu avea limite, acest lucru afectând grav viața angajaților, SRJ MediaSind reiterează solicitarea făcută Parlamentului, de demitere urgentă a presedintelui - director general al SRTV, Doina Gradea, pentru ca activitatea in instituție să revină la normal. Precizăm că, în prezent, în atenţia procurorilor există depuse mai multe plângeri şi sesizări penale pentru a cerceta faptele de corupţie din TVR (amănunte aici: (amănunte aici - MediaSind TVR a solicitat DNA anchetarea jafului descoperit de Curtea de Conturi.)

În prezenta cauză, SRJ MediaSind a fost reprezentat de avocat Dan Iordache.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

     Bucuresti, 5 iunie 2020