Comunicate‎ > ‎

Trustul Adevarul incalca legislatia muncii

postat 10 oct. 2010, 23:28 de Webmaster Mediasind

Catre: Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii,
         Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale,
         Inspectia Muncii,
         Comisia Paritara la Nivel de Ramura Mass-Media,
         Federatia Europeana a Jurnalistilor


Federatia Româna a Jurnalistilor MediaSind condamna tratamentul discriminatoriu pe care conducerea Trustului de presa Adevarul il aplica impotriva membrilor de sindicat si solicita organelor abilitate de lege sa demareze de urgenta controale la sediul SC Adevarul Holding SRL si SC Adevarul SA pentru ca aceste societati sa respecte legislatia nationala si internationala din domeniu.

Deranjata de faptul ca organizatia noastra a sesizat Inspectia Muncii si Comisia Paritara la Nivel de Ramura Mass-Media cu privire la nerespectarea drepturilor prevazute in Contractul Colectiv de Munca pentru angajatii SC Adevarul SA si SC Adevarul Holding SRL, conducerea acestui trust de presa a declansat o campanie de denigrare si intimidare a membrilor FRJ MediaSind.

Pentru “vina” de a notifica, conform legii, angajatorul ca fac parte din sindicat si ca doresc sa beneficieze de toate drepturile prevazute in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-media, mai multi angajati ai SC Adevarul SA - Gina Visan, Catalin Cocos, Alina Mirea, Adrian Horincar, Elena Craescu, Maria Raluca Lazar Pop etc., au fost concediati in mod ilegal, fara respectarea prevederilor prevazute in Codul Muncii, CCM Unic la Nivel National si CCM Unic la Nivel de Ramura Mass-media. Din momentul transmiterii notificarilor sindicatului catre conducerea trustului, membrii mai sus mentionati au fost supusi la un tratament discriminatoriu in cadrul institutiei, li s-au reziliat unilateral contractele de drepturi de autor (contracte folosite in mod abuziv deoarece incalcau prevederile Legii nr. 8/1996 si care substituiau prevederile unui contract individual de Munca) si, in final, au fost concediati ca urmare a unei presupuse restructurari. De exemplu, cazul Mariei Raluca Lazar Pop, fotoreporter al cotidianului Adevarul, este edificator: membra noastra de sindicat si a Federatiei Internationale a Jurnalistilor are in intretinere doi copii, fiind singurul intretinator al familiei, a fost concediata fara sa se tina cont de aceste criterii de baza prevazute in legislatia muncii.

Din sesizarile primite de la angajati rezulta ca aceste actiuni de intimidare au aparut in urma notificarilor trimise de catre FRJ MediaSind conducerii societatii si Inspectiei Muncii. Datorita acestor sesizari, Inspectia Muncii a efectuat mai multe controale la SC Adevarul SA si a constatat ca aceasta societate nu respecta prevederile CCM Unic la Nivel de Ramura Mass-media, dispunând masuri in consecinta. Totodata, Comisia Paritara la Nivel de Ramura Mass-media (formata din organizatiile semnatare ale CCM pe ramura FRJ MediaSind, Patronatul Presei din România ROMEDIA si Uniunea Nationala a Patronatului Român) a constatat ca acest trust nu respecta legislatia muncii si a solicitat intrarea imediata in legalitate.

De asemenea, s-a constatat ca aceeasi conducere a inceput sa denigreze si alti membrii de sindicat care sunt angajati in alte institutii de presa. Este cazul corespondentei de la Braila a Agentiei Nationale de Presa AGERPRES, Ecaterina Ignat, jurnalista care a fost jignita in mai multe pagini ale ziarului deoarece a scris un articol al carui continut a fost abordat de mai multe publicatii, nu insa si de Adevarul, care a pierdut subiectul. Desi colega noastra si administratia Agentiei Nationale de Presa Agerpres au prezentat toate dovezile necesare care dovedesc veridicitatea faptului relatat pe fluxul de stiri al Agentiei precum si dreptul la replica aferent, conducerea ziarului Adevarul a refuzat sa publice rectificarile necesare, incalcând astfel prevederile Codului Deontologic al Jurnalistului (Art. 5.1, 5.2, 6.1, 7.1, 7.2, 8.1, 8.2, 8.3, 9.1, 9.2), document care are putere de lege pentru intreaga breasla.

Nu in ultmiul rând, directorul general al Trustului de presa Adevarul, Razvan Corneteanu, a adus numeroase injurii organizatiilor sindicale si patronale care au negociat si semnat Contractul colectiv de munca pentru mass-media precum si Inspectiei Muncii, ceea ce demonstreaza dispretul sau fata de lege si fata de partenerii sociali, mai ales ca domnia sa pretinde ca este si primvicepresedintele unui patronat din cadrul Clubului Român de Presa.

Fata de aceste abuzuri, Federatia Româna a Jurnalistilor MediaSind anunta ca va inainta cerere de interventie in toate procesele intentate de catre membrii de sindicat impotriva trustului de presa Adevarul si solicita Consiliului National pentru Discriminare, Inspectiei Muncii si Comisiei Paritare la Nivel de Ramura Mass-media demararea unor controale la SC Adevarul SA si SC Adevarul Holding SRL pentru ca aceste societati sa respecte legea. De asemenea, FRJ MediaSind, va solicita si sprijinul Federatiei Europene a Jurnalistilor si al Federatiei Internationale a Jurnalistilor pentru solutionarea acestor cazuri grave de incalcare a drepturilor angajatilor din mass-media.

Federatia Româna a Jurnalistilor MediaSind,
Presedinte, Cristi Godinac

Nota: va transmitem Procesele verbale incheiate de Inspectia Muncii in urma controalelor efectuate la SC Adevarul SA (www.mediasind.ro/raspuns_adresa.pdf);

Hotarârea Comisiei Paritare la Nivel de Ramura Mass-Media din 30.04.2009;

Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media si Codul Deontologic al Jurnalistului (www.mediasind.ro)

Sesizarile membrilor de sindicat prezentate pe larg si pe www.reportervirtual.ro – cazurile Maria Lazar Pop, Alina Mirea, Gina Visan si Catalin Cocos)

Drept la replica transmis de catre Agentia Nationala de Presa AGERPRES catre conducerea cotidianului Adevarul. (www.agerpres.ro/drept-la-replica-solicitat-ziarului-adevarul.php)

Comments