Comunicate‎ > ‎

TVR continuă să încalce Legea informaţiilor de interes public pentru a ascunde fapte suspectate de corupţie

postat 28 mar. 2016, 03:09 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 mar. 2016, 04:48 ]
Conducerea Societăţii Române de Televiziune – SRTV refuză să pună la dispoziţia Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind răspunsurile la întrebările transmise încă din data de 17 februarie a.c. (vezi aici), întrebări care vizau suspiciuni privind modul în care sunt cheltuiţi banii publici şi săvârşirea unor posibile fapte de corupţie:

1. Ce sume a cheltuit administraţia SRTV pentru achizionarea a 140 de autoturisme, în urma contractului încheiat cu BCR leasing?

2. Cum au fost repartizate aceste autoturisme, având în vedere faptul că societatea are aproximativ 60 de conducători auto angajaţi?

3. Care au fost funcţiile de conducere ce au beneficiat de aceste autoturisme şi care au fost criteriile după care au fost repartizate?

4. Cum au fost decontate cheltuielile privind carburanţii necesari pentru funcţionarea autovehiculelor primite în adminsitrare de unii salariaţi?

5. Ce sume a cheltuit SRTv în perioada 2012 – până în prezent pe contracte de asistenţă juridică?

6. Care sunt casele de avocatură cu care SRTv a încheiat contracte de asistenţă juridică, în perioada 2012 – până în prezent?

7. Care au fost sumele cheltuite de SRTv cu fiecare casă de avocatură, în parte, în perioada 2012 – până în prezent?

8. Care au fost cheltuielile totale ale SRTv în perioada 2012 – până în prezent cu salarizarea personalului propriu de specialitate juridică?

9. Care au fost cheltuielile SRTv cu tertii, persoane fizice sau juridice, pentru domeniul de specialitate juridic în perioada 2012 – până în prezent, altele decât case de avocatură?

10. Tranzacţia încheiată de conducerea SRTV cu dl. Marian Traian Drumcea privind reangajarea acestuia, fără concurs, la Serviciul Juridic şi apoi numirea acestuia în funcţia de director al Departamentului juridic al SRTV.

11. Sentinţa judecătorească şi Încheierea Tribunalului Bucureşti, secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Dosar 25660/3/2013 de respingere a cererii SRTV şi Marian Traian Drumcea de a se lua act de această tranzacţie.

12. Expunerea de motive, Nota de fundamentare inclusiv anexe, Avizele Consiliului Director, Hotărârile Consiliului de Administraţie şi Ordinul PDG privind reangajarea, transformarea Serviciului juridic în departament şi numirea dlui. Marian Traian Drumcea în funcţia de director al Departamentului juridic.

În data de 26.02.2016,administraţia SRTV a transmis adresa nr. 143.B07/26.02.2016 (vezi aici) prin care ni s-a comunicat faptul că, “având în vedere volumul informaţiilor cerute, pentru identificarea şi transmiterea acestora este nevoie de mai mult de 10 zile, ca urmare, răspunsul la solicitarea dvs. va fi comunicat în termenul legal de 30 de zile.”

În data de 24.03.2016, cu o întârziere de 7 (şapte) zile a termenului legal, administraţia SRTV a transmis adresa nr. 143.308/24.03.2016  (vezi aici),prin care ni se comunică  refuzul explicit de a răspunde la întrebări,  cu următoarea motivaţie: “la data prezentei există un litigiu dedus judecăţii care are ca obiect întrebările reluate (punctele 5-12) prin adresa dumneavoastră din 17.02.2016.Este  vorba despre dosarul nr.31789/3/2015 aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ca urmare a cererii de chemare în judecată formulate de Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind.”

Considerăm că această justificare este cel puţin hilară, dacă nu neprofesionistă. În dosarul de la TMB este vorba despre o altă persoană juridică şi nu de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind.

Referitor la întrebările prevăzute la punctele 1-4, SRTV a oferit răspunsuri evazive, nerăspunzând concret la modul cum au fost repartizate cele 140 de  autoturisme achiziţionate, având în vedere faptul că societatea are aproximativ 60 de conducători auto angajaţi. Nu ni s-a precizat nici care au fost funcţiile de conducere ce au beneficiat de aceste autoturisme şi nici criteriile după care au fost repartizate. Nu am aflat nici cum au  fost decontate cheltuielile privind carburanţii necesari pentru funcţionarea autovehiculelor primite în adminsitrare de persoanele cu funcţii de conducere.

Răspunsurile pe care le aşteptăm, din partea administraţiei SRTV,  extrem de importante pentru publicul plătitor de taxă, sunt menite să  confirme sau să infirme suspiciunile şi sesizările salariaţilor privind comiterea unor abuzuri şi infracţiuni în această importantă  instituţie.

Având în vedere refuzul de a pune la dispoziţia organizaţiei noastre aceste răspunsuri, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind va acţiona în instanţă administraţia Televiziunii Publice.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – filiala TVR

 

Ċ
Office Mediasind,
28 mar. 2016, 03:09
Ċ
Office Mediasind,
28 mar. 2016, 03:09