Comunicate‎ > ‎

TVR Craiova – primul pas spre unificarea sindicatelor din Televiziunea Română!

postat 8 mar. 2019, 01:16 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 mar. 2019, 02:43 ]
Primul pas spre unificarea sindicatelor din Societatea Română de Teleleviziune în Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a fost făcut în data de 7 martie 2019, prin semnarea protocolului dintre Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, reprezentată de Leonard Octavian Pădureţ, Preşedinte, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, reprezentat de Cristinel Godinac, Preşedinte, Filiala MediaSind – TVR, reprezentată de Sorin Torică, Preşedinte şi Sindicatul Televiziunea Craiova, reprezentat de Cristian Nicolaie, Preşedinte.

Protocolul de unificare prevede în preambul  necesitatea existenţei în Societatea Română de Televiziune a unei organizaţii reprezentative puternice, care să negocieze şi să semneze Contractul Colectiv de Muncă, document ce trebuie să garanteze în mod real drepturile salariale şi profesionale ale tuturor angajaţilor, siguranţa locurilor de muncă, precum şi drepturi la nivelul instituţiilor publice de presă  din Uniunea Europeană.  Documentul conţine termene precise de realizare a acestui deziderat.

Părţile au convenit ca până pe data de 25 martie 2019 să se depună toate documentele de afiliere la Federaţia FAIR-MediaSind, iar până pe data de 3 aprilie 2019 să fie desemnaţi reprezentanţii din fiecare organizaţie care să facă parte din comisia de negociere a CCM. După ce vor fi analizate prevederile actualului CCM din SRTV, a celorlalte documente similare din instituţiile de presă naţionale şi internaţionale din domeniul audiovizual, va fi redactat un proiect de CCM care va intra în dezbaterea tuturor membrilor afiliaţi, pentru a primi din partea acestora mandatul ferm de negociere.

După negocierea şi semnarea cu administraţia SRTV a noului CCM, organizaţiile care sunt afiliate la FAIR-MediaSind vor face demersurile necesare pentru fuziunea cu Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind.

La întâlnirea cu angajaţii din Televiziunea Craiova liderii sindicali au explicat necesitatea semnării acestui protocol prin faptul că în prezent, singura organizaţie care are dreptul legal să negocieze CCM este Federaţia FAIR.MediaSind, în baza mandatului acordat de membrii afiliaţi. În cadrul discuţiilor, s-a evidenţiat faptul că fostul sindicat care a negociat de-a lungul timpului CCM şi-a trădat proprii membri, în schimbul unor avantaje personale, transformând angajaţii instituţiei în nişte umili supuşi aflaţi la cheremul angajatorului. Toate drepturile pe care le aveau angajaţii TVR, inclusiv măsurile de protecţie a locurilor de muncă au fost pierdute, în prezent majoritatea drepturilor sunt aproape de nivelul minim prevăzut de Codul Muncii. Inclusiv noile drepturi privind delegaţiile prevăzute de către HG 714/2018 au fost negociate de acelaşi sindicat în detrimentul angajaţilor SRTV.

Acum, toţi angajaţii din Televiziunea Română au posibilitatea să facă parte din cea mai mare organizaţie naţională a lucrătorilor din mass-media, SRJ MediaSind şi din familia europeană, prin Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, prin semnarea cererii de adeziune aflate la acest link: http://www.mediasind.ro/despre-noi

De asemenea, delegaţia FAIR-MediaSind a avut întâlniri şi cu membrii Filialei MediaSind-Radio România Oltenia, unde au discutat despre condiţiile de muncă, determinările de noxe, precum şi despre modificarea CCM din Societatea Română de Radiodifuziune pentru recâştigarea drepturilor pierdute. 

Aceaste întâlniri reprezintă începutul unui demers legitim de care angajaţii din mass-media  aveau nevoie de atâta timp!

 

Departament Comunicare SRJ MediaSind                           Craiova, 8 martie 2019