Comunicate‎ > ‎

Un nou scandal cu iz penal zguduie Televiziunea Română: Producătorul General este acuzat de falsificarea unei licitații publice!

postat 24 oct. 2022, 02:27 de Office Mediasind   [ actualizat la 24 oct. 2022, 02:28 ]

Un nou scandal zguduie Televiziunea Publică! Producătorul general al TVR, Ramona Săseanu, este acuzată  de modificarea, prin exercitarea de presiuni asupra unor angajați, a condițiilor contractului de prestări servicii de curățenie.

După ce membrii Comitetului Director și membrii Consiliului de Administrație au votat procedura pentru încheierea contractului serviciilor de curățenie, stabilind condițiile ferme prin care să se desfășoare licitația, documentul fiind vizat și de controlorul delegat al Ministerului Finanțelor Publice, având viză CFPP, Ramona Săseanu este acuzată de colegi că a intervenit abuziv și a obligat mai mulți angajați să opereze modificări substanțiale în caietul de sarcini, cum ar fi diminuarea garanției de bună execuție  de la 10% la 1%, adică de la aproximativ 440.127 lei la 4401 lei (vezi SEAP), deși legea finanțelor publice prevede o garanție minimă de 10% din valoarea totală a contractului. Totodată, prin intimidare a ordonat și alte “corecții în beneficiul firmei câștigătoare și în detrimentul instituției publice, deși legea prevede că orice modificare a documentelor din achiziția publică ar fi trebuit să revină  pentru avizare în  CD și pentru aprobare în CA.

Tot prin abuz, Ramona Săseanu este acuzată că a stopat urcarea pe SEAP a caietului de sarcini inițial, aprobat de CD și CA, până când nu s-au operat toate modificările impuse de ea. Consecința a fost insuportabilă  pentru angajații instituției, întrucât timp de o săptămână mormanele de gunoaie nu au mai fost ridicate. Pentru a fi deblocată situația generată, conducerea SRTV a fost nevoită să încheie 26 de contracte civile de prestări servicii de curățenie și igienizare, în valoare de peste 37.000 lei pentru o perioadă de 11 zile și, ulterior, un contract cu o altă firmă de curățenie aprobat de CD pentru lunile septembrie și octombrie 2022, în valoare de peste     340. 000 lei. Oare cine va plăti aceste prejudicii?

Mai mult, pentru ca uzul de fals să fie desăvârșit, s-a ajuns în situația absurdă să existe două caiete de sarcini cu conținut diferit, cu același număr de înregistrare și aceeași dată - SL/101811/23.06.2022,  cel aprobat de CD și CA în data de 23  iunie 2022 și cel modificat abuziv  în luna august și ridicat pe SEAP.

Este interesant de aflat cine va fi adevăratul beneficiar al acestei licitații pentru care Producătorul General ar putea fi acuzat de săvârșirea unor infracțiuni prevăzute de Codul Penal, cum ar fi abuzul în serviciu, fals în înscrisuri, uz de fals, trafic de influență, constituire de grup infracțional organizat etc. La fel de interesant este dacă această firmă provine din clientela politică care a susținut-o și încearcă să o mențină, cu orice preț, în funcție?

Având în vedere aceste fapte deosebit de grave de care este acuzat Producătorul General, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR, în calitate de partener social al TVR, cere președintelui – director general, Dan Cristian Turturică, și membrilor Consiliului de Administrație, să  o suspende din funcție pe Ramona Săseanu până la finalizarea cercetărilor, pentru a nu fi acuzați de complicitate!

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 24 octombrie 2022

Sursa TVR3