Comunicate

Jurnaliștii tv nu mai suportă inconștiența politrucilor din fruntea Televiziunii Naționale: „TVR, armata cu 1000 de generali și o singură ordonanță”

postat 10 oct. 2020, 00:30 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 oct. 2020, 00:59 ]

Jurnaliștii tv nu mai suportă inconștiența politrucilor din fruntea Televiziunii Naționale:

 „TVR, armata cu 1000 de generali și o singură ordonanță”

MediaSind TVR cere administrației Gradea să nu mai pună în pericol sănătatea angajaților

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind-Filiala MediaSind TVR a luat act de avertizarea publică făcută de cunoscutul jurnalist tv Adelin Petrișor (foto FB Adelin Petrisor), privind refuzul administrației Gradea de a adopta măsurile necesare pentru protejarea sănătății angajaților care lucrează pentru ștririle TVR: "După vreo 7 luni de program de teren în pandemie, 2 reporteri ai Stirilor TVR au #COVID19. Din câte stiu, oamenii iau tratament, dar sunt acasă, nu la spital. Încă de la început, noi lucrăm împărțiți în două ture, doar câte 4 reporteri de teren pe fiecare tură. Acum, în loc să-i înlocuiască pe cei 2 pe o perioada de 2-3 saptamani cu oameni din redactie sau din alte departamente ale TVR, sefii au preferat să ne amestece pe noi cei ramasi și să ne pună într-un program haotic. Gata, s-a dus ideea ca turele nu se pot întâlni la muncă. Am vorbit cu producătorul general, cu sefa Stirilor si cu Presedintele TVR. Le-am explicat ca suntem obositi, stresati si ca programul de pana acum ar fi fost cel mai bun pentru aceasta perioada complicata. Toti au zis ca ne înteleg, ca nu au alte solutii si fiecare a aratat cu degetul spre altcineva. Le-am spus si eu ca mi se pare o rusine imensa ca o televiziune cu 2200 de angajati nu poate găsi inlocuitori pe termen scurt pentru 2 reporteri bolnavi. Poate nu ar trebui să mă mir chiar asa de tare. Dacă stau să mă gândesc bine, la Stiri numarul producătorilor, editorilor și prezentatorilor cred ca e cel putin dublu fata de cel al reporterilor. TVR, armata cu 1000 de generali si o singură ordonanță" – susține jurnalistul TVR.

Din nefericire, nu este pentru prima dată când sănătatea angajaților TVR este pusă în pericol de inconștiența celor care, vremelnic, conduc instituția publică. MediaSind TVR a atras în nenumărate rânduri atenția, inclusiv membrilor Consiliului de Administrație și Comisiilor de specialitate ale Parlamentului, față de măsurile superficiale de protecție a sănătății angajaților din TVR. Din informațiile noastre, TVR este un focar, cu aproximativ 40 de persoane contaminate până în prezent, iar măsurile de protecție înseamnă câteva măști din cârpă confecționate la croitoria proprie, dezinfectanți și câteva mănuși, dar nu pentru toți angajații. Puțini au însă șansa să lucreze de pe teren sau de la domiciliu, întrucât, din cauza unui CCM negociat de conducerea TVR cu sindicatul ei de casă, angajații trebuie să vină zilnic la sediu ca să semneze condica de prezență. Este greu să explici unei conduceri cu o mentalitate de secretară, că în instituțiile de media activitatea jurnalistică înseamnă, în primul rând, creație, și ea nu trebuie să fie pontată la fel ca în fabrici și uzine.

Nu în ultimul rând, din cauza aceluiași CCM discreționar, în TVR nu se respectă prevederile legale privind regimul deplasărilor. Nu toți colegii noștri primesc indemnizația de cazare în cuantum de 230 lei prevăzută în HG 714/2018, și sunt cazați în comun în tot felul de locații selectate de către instituție. Deși MediaSind a anulat, în prima instanță, prevederile discreționare care provocau astfel de abuzuri, conducerea TVR împreună cu SpusTv au depus recurs, folosind cotizațiile membrilor de sindicat împotriva angajaților, adică tocmai împotriva celor care o plătesc! (amănunte aici: Tribunalul Bucureşti a anulat diminuările de drepturi negociate de conducerea TVR cu sindicatul de casă împotriva angajaţilor!).

MediaSind TVR va sesiza și acest caz instituțiilor abilitate, deoarece, din cauza sprijinului politic de care, încă, se bucură, șefa TVR, justiția a rămas singura soluție viabilă pentru salvarea celei mai mari instituții de presă a statului român.

Departament Comunicare MediaSind TVR                              București, 10 octombrie 2020

Conducerea TVR nu mai recunoaște sumele pe care le-a plătit casei de avocatură ca să se războiască cu MediaSind și dezinformează opinia publică!

postat 9 oct. 2020, 00:48 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 oct. 2020, 01:13 ]

Serviciul de Comunicare și protocol din TVR s-a transformat într-o sursă de fake news:

Conducerea TVR nu mai recunoaște sumele pe care le-a plătit casei de avocatură pentru a se război cu MediaSind și dezinformează opinia publică!

SRTV a contractat servicii juridice în cuantum de 50742 de euro pentru avocații angajați în procesele cu MediaSind si  cu jurnalistii care au criticat conducerea TVR

Este incredibil cum Doina Gradea președintele-director general al Societății Române de Televiziune și Mircea Radu, șeful Serviciului Comunicare, Relații Publice și Protocol pot să mintă cu nerușinare opinia publică. Într-o reacție la comunicatul Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind care anunța că Tribunalul București a respins acțiunea depusă de Societatea Română de Televiziune prin care se solicita  să se constate că organizația noastră nu ar avea  dreptul de a-și reprezenta membrii afiliați din Televiziunea Națională (vezi aici:(Tribunalul București a decis că Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind are dreptul legal să-și reprezinte membrii din Televiziunea Română!) Serviciul Comunicare, Relații Publice și Protocol dezinformează fără nicio jenă, opinia publică. Acesta susține că informația referitoare la cuantumul onorariului casei de avocatură contractate de conducerea TVR “NU este adevărată, cifra reală fiind departe de ce au enunțat autorii textului. Este o nouă dovadă că, prin propagarea constantă de informații false, neverificate, MediaSind devine un periculos colportor de minciuni și sursă de fakenews.”

Din nefericire însă pentru credibilitatea șefei TVR Doina Gradea și a șefului Serviciului Comunicare, Mircea Radu, (cel care și-a modificat declarația de avere abia după ce organizația noastră  a prezentat opiniei publice suma reală primită de acesta pentru prestațiile sale în cadrul unui contract cu TVR) este că MediaSind nu doar că a verificat informațiile publicate în comunicat, dar are și probe certe. Iar aceste probe  au fost oferite tocmai de către președintele-director general al TVR, în urma unei solicitări în baza Legii nr. 544/2001, prin adresa nr. C/508/24.07.2020 semnată chiar de Doina Gradea:

 “Situația contractelor încheiate cu casa de avocatură ZAMFIRESCU, RACOTI &Partners în perioada 01.01.2018 – 30.06.2020: Total sume 50 742 euro, Valoarea totală facturată și achitată în perioada 01.01.2018-30.06.2020 – 133 321,53 lei. Așa cum se observă din tabelul anexat, aceste sume sunt  „pentru inițierea unei acțiuni judecătorești împotriva SRJ MediaSind pentru contestarea legalei constituiri ca sindicat la nivelul SRTv.”,  „pentru inițierea acțiunii în daune împotriva Ringier SA și a jurnaliștilor implicați pentru publicarea în cotidianul Libertatea a unor articole defăimătoare la adresa SRTv referitoare la selecția Eurovision 2020”, precum și pentru relațiile contractuale cu SNR și Playbook International.

Totodată, în ședința publică din data de 31 august 2020, avocata desemnată de casa de avocatură angajată de TVR a informat instanța că solicită cheltuieli de judecată în cuantum de 11 500 lei.

Toate aceste dovezi demonstrează fără echivoc cine anume s-a transformat într-un  „periculos colportor de minciuni și sursă de fakenews”.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 9 octombrie 2020

Tribunalul București a decis că Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind are dreptul legal să-și reprezinte membrii din Televiziunea Română!

postat 8 oct. 2020, 04:30 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 oct. 2020, 07:50 ]

http://www.tmb.ro/index.php/dosare_ecris?id_dosar=300000000922665
În timp ce Doina Gradea transmite prin toate comunicatele de presă că MediaSind este ilegal în SRTV,

Tribunalul București a decis că Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind are dreptul legal să-și reprezinte membrii din Televiziunea Română!

Pentru acest proces Doina Gradea a cheltuit mii de euro din bani publici

 
Tribunalul Municipiului București a respins acțiunea depusă de Societatea Română de Televiziune  prin președintele-director general, Doina Gradea, de a constata că Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, în calitate de organzație națională a jurnaliștilor, nu are dreptul de a-și reprezenta membrii afiliați din Televiziunea Națională! (vezi aici hotărârea: http://www.tmb.ro/index.php/dosare_ecris?id_dosar=300000000922665).

Prin această acțiune, casa de avocatură Zamfirescu, Racoti & Partners angajată cu peste 50 000 de euro pentru a se război cu MediaSind și cu jurnaliștii de la cotidianul Libertatea (amănunte aici: Administrația Gradea angajează, pe bani publici, o casă de avocatură pentru a se război cu MediaSind TVR și cu jurnaliștii de la cotidianul Libertatea! ), a solicitat instanței să constate că Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind nu este un sindicat constituit la nivelul SRTv și, în consecință, nu are ce căuta în Televiziunea Națională ca să demaște abuzurile din această instituție publică de presă! Precizăm că potrivit informațiilor apărute în presă, casa de avocatură Zamfirescu, Racoti, Vasile & Partners este una dintre cele mai scumpe case de avocatură din țară (amănunte aici https://m.luju.ro//dezvaluiri/anchete/scump-dom-le-scump-lumeajustitiei-ro-prezinta-in-premiera-contractul-dintre-ministerul-mediului-si-sca-zamfirescu-racoti-predoiu-ministerul-plateste-90-euro-plus-tva-pe-ora-de-avocat-contractul).

Deși instanța a soluționat cauza doar într-un singur termen, avocații SRTv au solicitat cheltuieli de judecată în cuantum de aproximativ 11 500 lei, sumă pe care a plătit-o deja Televiziunea Română! Este revoltător că, în timp ce salariații instituției sunt plătiți la minimul grilei de salarizare, iar studiourile teritoriale au primit buget zero lei  pentru investiții, Doina Gradea aruncă banii instituției pe cele mai scumpe case de avocatură din țară doar pentru ca sindicatul nostru să dispară și să nu mai demaște ilegalitățile din TVR.

Așa cum a reținut și instanța de judecată, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind are personalitate juridică prin Sentinta nr.2782 din data de 12.04.2001, având membri în Televiziunea Română, Radio România, AGERPRES și în mai multe instituții de media publice sau cu capital privat. În data de 13.04.2017, prin sentinta nr. 3486/2017 rămasă definitivă, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a fuzionat prin absorbție cu Sindicatul din Televiziunea Națională, TVR SIND, preluând și calitatea de sindicat de unitate la nivel de SRTv. Aceste realități sunt confirmate de sentințe judecătorești în mai multe procese pierdute de TVR, dar și de Ministerul Muncii, care, în adresa nr.105/IM/07.08.2019, a confirmat dreptul MediaSind de a-și reprezenta  membrii din Televiziunea Națională. (amanunte aici: Ministerul Muncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române! )

Diversiunile securistice ale conducerii TVR au fost demontate și de ITM București, prin recunoașterea și înregistrarea actului adițional la contractul colectiv de muncă din SRTV, încheiat în baza mandatului acordat Federației Cultură și Mass-Media  FAIR-MediaSind de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și de Sindicatul TVR Craiova, document semnat chiar de Doina Gradea!  Noile drepturi câștigate la negocierile colective din TVR au intrat în vigoare!

Având în vedere aceste argumente, precum și faptul că din cauza acestei diversiuni puse la cale de acoliții șefei TVR, observatorul MediaSind nu a fost lăsat să facă parte din comisia de cercetare disciplinară a conducerii Studioului TVR Cluj, MediaSind va depune mai multe plângeri penale împotriva membrilor Comisiei Gradea-Tompea, formată din: Carla Tompea, Directorul Departamentului Programe, cea care a întocmit și raportul în baza căruia sunt acuzați angajații TVR Cluj, Alexandru Dumitrescu, avocat și fost partener de afaceri al șefei TVR, Adrian Fulea, fost colonel STS, referent la Compartimentul Informații Clasificate, Eduard Dârvariu, contestat pentru implicarea directă în realizarea sesizării și în sincopele de comunicare cu TVR Cluj și Roxana Ionescu, șefa compartimentului juridic.  

MediaSind va lua în calcul organzarea unor manifestări publice în fața studioului TVR Cluj (pentru a sprijini angajații din această instituție împotriva presiunilor șefei TVR), în fața sediului PSD (pentru a solicita retragerea sprijinului politic acordat de acest partid Doinei Gradea), precum și în fața Diecției Naționale Anticorupție  (pentru a depune sesizările penale împotriva Comisiei Gradea-Tompea).

 
Departament Comunicare SRJ MediaSind                                  

București, 8 octombrie 2020

 

Practicile staliniste împotriva conducerii TVR Cluj au continuat azi în Televiziunea Română: Comisia de cercetare Gradea -Tompea a interzis accesul MediaSind pentru a-l apăra pe Redactorul Sef al Redacției Minorități din TVR Cluj!

postat 6 oct. 2020, 05:41 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 oct. 2020, 05:48 ]

Caz fără precedent în Televiziunea Națională. Redactorul Sef de la Redacția Minorități de la Studioul Teritorial TVR Cluj, Antal Aron Tovessi (foto) este cercetat disciplinar din ordinul Doinei Gradea, președinte-director general al Societății Române de Televiziune, pentru  că a votat în hotărârea de Comitet Director ca emisiunile de limba maghiară să fie menținute în grila TVR Cluj pe perioada stării de urgență!
 
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind protestează față de practicile discreționare aplicate de comisia de cercetare disciplinară și propunere a sancțiunii împotriva membrilor Comitetului Director al Studioului Teritorial Cluj. După ce în data de 1 octombrie 2020 observatorul MediaSind în această comisie a fost oprit de jandarmii instituției care au primit ordin de la conducere să nu fie lăsat să participe la ședința Comisiei, astăzi, 6 octombrie 2020, i s-a blocat accesul din nou în această comisie.

Deși atât Antal Aron Tovessi, cât și avocatul Dan Iordache, au solicitat ca activitatea comisiei să se desfășoare în condițiile legale, adică cu prezența observatorului sindicatului din care face parte salariatul cercetat, membrii comisiei au refuzat prezenta reprezentantului organizației sindicale din cauza acelorași motive puerile care au fost demontate de-a lungul timpului, de către Ministerul Muncii (amănunte aici: Ministerul Muncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române!), de  către  instanțele judecătorești, (amănunte aici: Tribunalul Bucuresti a respins încercările disperate ale conducerii TVR de a demonstra ca MediaSind nu are dreptul să-şi apere membrii din instituție!), dar chiar și de Doina Gradea și șefii TVR când au semnat cu MediaSind Actul Adițional la Contractul Colectiv de Muncă din TVR (amănunte aici: Noile drepturi câștigate la negocierile colective din TVR au intrat în vigoare! ). Toate aceste dovezi, demonstrează dreptul legitim al organizației noastre de a participa în cadrul Comisiei disciplinare din SRTV.

Umilințele la care a fost supus redactorul șef al Redacției Minorități TVR Cluj de către membrii comisiei sunt de neimaginat pentru o instituție națională de presă. Deși acesta a insistat să se respecte procedura și dreptul său de a avea un reprezentant sindical în cadrul Comisiei, conform Regulamentului intern dar și a Deciziei nr. J101/28.09.2020 semnată de  președintele- director general Doina Gradea care precizează la art I alin 2) că „Din Comisie va face parte, fără drept de vot, în calitate de observator, câte un reprezentant al organizației sindicale al cărui membru este fiecare dintre salariații cercetați, după caz.”, Redactorul șef  a fost tratat agresiv și cu aroganță de către membrii comisiei. Aceștia au considerat în mod abuziv și mincinos că angajatul TVR Cluj a refuzat să răspundă la întrebări!!! 

Ca să evidențiem cât de hilară este poziția membrilor Comisiei, precizăm că aceștia au subliniat că toate chestiunile de procedură ar trebui soluționate la sfârșitul audierilor, ceea ce încalcă orice principiu de drept și denotă amatorismul, dacă nu reaua - credință a acoliților șefei TVR. Mai mult, aceștia au ignorat și cererea de recuzare depusă de către observatorul MediaSind în data de 1 octombrie 2020 (amănunte aici: Caz flagrant de încălcare a dreptului la apărare în TVR: Observatorului MediaSind din Comisia de cercetare disciplinară a conducerii TVR Cluj i s-a blocat accesul în Televiziunea Națională!), ceea ce demonstrează că aceștia ar avea o altă misiune decât aflarea adevărului.

Având în vedere aceste grave abuzuri ale Comisiei GRADEA-TOMPEA, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR iau în calcul organizarea unor manifestații de protest în fața sediilor TVR Cluj și București, precum și depunerea unor plângeri penale pentru posibile fapte penale săvârșite de către membrii Comisiei de Disciplină.

Departament Comunicare SRJ MediaSind                                  
 București, 6 octombrie 2020

MediaSind cere Parlamentului să ancheteze simulacrul de cercetare disciplinară a conducerii TVR Cluj!

postat 5 oct. 2020, 04:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 oct. 2020, 04:08 ]

https://newsweek.ro/investigatii/doina-cap-de-porc-gradea-asociata-cu-un-liberal
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR au solicitat astăzi, 5 octombrie 2020, Comisiilor pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții din Senat și Camera Deputaților să ancheteze simulacrul de cercetare disciplinară a membrilor Comitetului Director al Studioului Teritorial TVR Cluj.

MediaSind cere audierea președintelui-director general Doina Gradea, precum și a reprezențanților organizației noastre pentru a prezenta probele care arată presiunile la care sunt supuși angajații TVR Cluj, jurnaliști care au avut curajul să demaște fapte cu iz de corupție din TVR. Precizăm că aceste fapte au ajuns inclusiv în atenția Direcției Naționale Anticorupție prin plângerea penală depusă de deputatul USR Emanuel Ungureanu (amănunte aici: Administrația Gradea se răzbună pe conducerea TVR Cluj pentru că a reclamat afacerea imobiliară cu terenul studioului teritorial!).

Pentru clarificarea situației ilegale prin blocarea, în data de 1 octombrie 2020, a accesului reprezentantului SRJ MediaSind în calitate de observator în Comisia pentru cercetarea disciplinară și propunere a sancțiunii în cazul membrilor Comitetului TVR Cluj (amănunte aici: Caz flagrant de încălcare a dreptului la apărare în TVR: Observatorului MediaSind din Comisia de cercetare disciplinară a conducerii TVR Cluj i s-a blocat accesul în Televiziunea Națională!),  SRJ MediaSind a solicitat, în baza legii nr.544/2001, următoarele informații de interes public:

1.     De ce jandarmii instituției au primit ordin să interzică accesul reprezentantului SRJ MediaSind să participe în calitate de membru-observator la ședința Comisiei de cercetare disciplinară și propunere a sancțiunii programată pentru data de 1 octombrie 2020, ora 11,00, ședință în care s-a stabilit calendarul audierilor în urma solicitărilor salariaților cercetați?

2.     La această ședință a participat sau a fost invitat și reprezentantul SPUSTV?

3.     Care au fost motivele și criteriile desemnării dlui. avocat Alexandru Dumitrescu în Comisia de cercetare disciplinară și propunere a sancțiunii pentru cei 5(cinci) membri ai Studioului territorial Cluj, după 37 de zile de la înființarea comisiei, în condițiile în care  există deja nominalizată, ca membru cu drept de vot, coordonatoarea compartimentului juridic, dna Roxana Ionescu?

4.     Având în vedere prevederile Ordonantei nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice care nu permit instituțiilor publice să angajeze servicii juridice dacă au în componență un compartiment juridic specializat, vă solicităm să ne puneți la dispoziție Hotărârea Comitetului Director și Decizia PDG care stabilește încheierea contractului de consultață juridică cu dl. Avocat Alexandru Dumitrescu pentru participarea la această comisie de cercetare disciplinară.

5.     Care este suma achitată dlui. avocat Alexandru Dumitrescu de către SRTV pentru a reprezenta instituția în cercetarea disciplinară a conducerii Studioului Teritorial Cluj?

6.     Având în vedere informațiile publicate în presă - https://newsweek.ro/investigatii/doina-cap-de-porc-gradea-asociata-cu-un-liberal este adevărat că dl. Alexandru Dumitrescu a fost partener de afaceri a dnei. Doina Gradea în societatea GLOBAL PR PARTENR SRL și apoi consilier al dnei președinte – director general al SRTV în baza contractului de asistență juridică încheiat cu SPRL Dumitrescu și Dinu pentru consultanță juridică specializată pe activitatea de management al președintelui-director general sl SRTV? Dacă da, cum comentați posibilul conflict de interese în care s-ar afla în prezent dl. Alexandru Dumitrescu?

7.     Este adevărat că persoana care coordonează comisia de cercetare disciplinară este aceeași cu cea care a întocmit referatul și raportul de sancționare? Dacă da, ce măsuri ați luat pentru soluționarea acestui posibil conflict de interese?

8.     Este adevărat că în comisie se află dl. Eduard Dârvariu, aceeași persoană care în data de 24 iunie 2019 și-a înaintat oficial demisia în fața membrilor Consiliului de Administrație al SRTV, a reprezentanților Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, a președintelui-director-general Doina Gradea, a secretarei CA și a coordonatoarei compartimentului juridic? Dacă da, explicați prezența acestuia în cadrul comisiei și modul în care a fost plătit în această perioadă.

9.     Care a fost rațiunea pentru care referentul de specialitate statistician din cadrul Oficiului Informații clasificate, fostul colonel STS dl. Adrian Fulea, a fost numit de președintele-director general al SRTV membru cu drept de vot în comisia în care sunt cercetați cei care au decis transmiterea Slujbei de Paște de la Mănăstirea Sfânta Ana Rohia? Există vreo implicare/solicitare din partea unui serviciu secret în această comisie sau a fost doar decizia proprie a președintelui-director general, în condițiile în care, potrivit Legii nr.544/2001, activitățile legate de instituțiile publice sunt considerate informații de interes public.

Este pentru prima oară în istoria Televiziunii Române când un întreg Comitet Director al unui studiou teritorial este cercetat disciplinar pentru că și-a îndeplinit misiunea publică prevăzută în legea de organizare și funcționare a SRTV. Conducerea TVR Cluj a aprobat   transmiterea Slujbei de Înviere de la Mănăstirea Sfânta Ana, localitatea Rohia, fapt care a iritat conducerea TVR de la București. Este de greu de înțeles de ce această cercetare disciplinară este demarată după 6 luni de la comiterea așa-zisei abateri disciplinare și la scurt timp de la semnalarea afacerii imobiliare cu terenul de 4000 mp deținut de SRTV la Cluj Napoca.

Precizăm că mâine, 6 octombrie, începând cu ora 11,00, va avea loc o nouă întrunire a Comisiei de cercetare disciplinară. În baza prevederilor art.7 alin b) din Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii, invităm reprezentanții mass-media care sunt interesați să participe la mascarada de cercetare disciplinară, să se conecteze la ședință prin link-ul https:jitsi.tvr.ro

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 5 octombrie 2020

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind în parteneriat cu CJI lansează prima platformă a avertizorilor publici din cultură și mass-media! 

 (Foto:  Doina Gradea și Alexandru Dumitrescu - Inquam Photos/Octav Ganea)  

 

 

Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind în parteneriat cu CJI lansează prima platformă a avertizorilor publici din cultură și mass-media!

postat 5 oct. 2020, 02:06 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 oct. 2020, 02:09 ]

http://fairmediasind.disclosers.eu/#/
FAIR-MediaSind, singura federație reprezentativă pentru lucrătorii din mass-media și cultură, va folosi în activitatea sa GlobaLeaks, software-ul dedicat avertizărilor de integritate. Software-ul este furnizat de Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights și este promovat în România în cadrul proiectului european Expanding Anonymous Tipping (EAT) de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Platforma de avertizare este disponbilă la: fairmediasind.disclosers.eu sau poate fi accesată prin site-ul Mediasind.

Conducerea FAIR-MediaSind spune că a apelat la această soluție pentru ca cei 8.000 de membri ai federației să se poată simți în siguranță atunci când sesizează nereguli, fără teamă de represalii. O astfel de soluție se dovedește cu atât mai necesară în condițiile în care televiziunea publică, unde federația are mulți membri, a adoptat un cod intern care permite concedierea angajatului, dacă acesta sesizează public abuzuri. Cu ajutorul platformei, riscul ca aceștia să fie recunoscuți și pedepsiți este înlăturat.

Leonard Pădureț, președintele FAIR-MediaSind și președinte al Sindicatului Național din Cultură FAIR, apreciază că "Situația dificilă a dialogului social din România, înrăutățită de actuala pandemie, ne obligă să găsim noi mijloace de a apăra mai eficient drepturile membrilor noștri din cultură și mass-media. Această platformă este un nou instrument foarte util pe care îl punem la dispoziția membrilor noștri pentru a putea să identificăm și să soluționăm problemele din sector fără a ne expune membrii avertizori".

Cristi Godinac, președintele executiv al FAIR-MediaSind și președinte al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, susține că platformă lansată azi cu sprijinul CJI va da posibilitatea angajaților și freelancerilor din cultură și mass-media să semnaleze, sub protecția anonimatului, mult mai multe nereguli din instituțiile unde lucrează. Cererile vor fi preluate de avocații specializați ai federației și vor fi soluționate în timp util. “În urmă cu câteva luni am depus la Parlament, în numele colegilor din TVR, o avertizare în interes public. Angajatorul a adoptat abuziv un cod care permite concedierea, dacă un angajat își critică angajatorul sau are opinii divergente cu acesta. Dacă vin îmbrăcați inadecvat sau dacă își dau în judecată angajatorul, colegii noștri pot fi concediați deoarece se consideră abatere disciplinară gravă. În acest context, anonimatul angajaților este esențial. Avem nevoie ca abuzurile să fie semnalate. De acolo înainte, noi și avocații noștri știm pe ce făgaș să mergem. GlobaLeaks ne ușurează munca”, spune Godinac.

Ultimele luni ne-au arătat cât de important este să ai avertizori care se simt în siguranță atunci când raportează nereguli. Într-o societate ca a noastră, în care avertizorii sunt văzuți ca <<trădători>> sau în care sunt amenințați cu dosare penale dacă vorbesc cu presa, de exemplu, o altfel de platformă poate să le asigure anonimatul, dacă ei își doresc asta”, spune Cristina Lupu, director executiv CJI.

Directiva UE privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii 1937/23 octombrie 2019 aduce noi obligații privind protecția avertizorilor de integritate[1], în special crearea unui canal protejat pentru raportarea internă, atât pentru instituțiile din sectorul public, pentru entitățile deținute sau controlate de acestea, cât și pentru companiile din sectorul privat.

GlobaLeaks este o platformă open source, folosită de peste 300 de entități din toată Europa. Ea funcționează drept canal intern de avertizare și răspunde tuturor exigențelor noii Directive Europene pentru protecția avertizorilor de integritate.

Pentru informații suplimentare referitoare la platforma de avertizare de integritate a FAIR-MediSind, vă rugăm să îi contactati pe urmatorii: pentru domeniul cultură –Leonard Pădureț, președinte, la e-mail: mailto:fair@faircultura.ro și pentru mass-media – Cristi Godinac, președinte executiv, la e-mail: avertizare@mediasind.ro.

Pentru informații suplimentare despre proiect, vă rugăm să o contactați pe Mihaela Pop, manager de proiect CJI la: mihaela.pop@cji.ro sau tel: 0742627971. 

Administrația Gradea aplică tactici diversioniste pentru a abate atenția publică de la mascarada de anchetă împotriva conducerii TVR Cluj

postat 2 oct. 2020, 00:46 de Office Mediasind   [ actualizat la 2 oct. 2020, 01:07 ]

http://www.mediasind.ro/comunicate-1/ministerulmunciidemonteazadiversiunileconduceriiteleviziuniiromane
Într-o reacție cu pretenție de drept la replică la comunicatul organizației noastre, în care semnalam încălcarea flagrantă a dreptului la apărare pentru angajații Studioului TVR Cluj, prin blocarea accesului observatorului MediaSind în comisia de cercetare disciplinară, Serviciul Comunicare, Relații Publice și Protocol afirmă că „1.MediaSind Nu este un sindicat constituit la nivelul SRTv. 2. Membrii Comisiei de cercetare disciplinară prealabilă, despre care se face vorbire în comunicat, Carla Tompea, Alexandru Dumitrescu, Adrian Fulea și Eduard Dârvariu, își rezervă dreptul de a acționa în justiție MediaSind pentru acuze false.”  

În afară de minciunile aberante pe care le lansează, comunicatul nu precizează care sunt acele acuzații false pentru care organizația noastră trebuie  terfelită și  târâtă prin tribunale!

Exact ca o moară stricată, serviciul condus de fosta vedetă Mircea Radu, reia aceleași informații mincinoase și puerile care au fost demontate deja de către Ministerul Muncii, (amănunte aici: Ministerul Muncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române!), de  către  instanțele judecătorești, (amănunte aici: Tribunalul Bucuresti a respins încercările disperate ale conducerii TVR de a demonstra ca MediaSind nu are dreptul să-şi apere membrii din instituție! ), dar chiar și de Doina Gradea și șefii TVR când au semnat cu MediaSind Actul Adițional la Contractul Colectiv de Muncă din TVR (amănunte aici: Noile drepturi câștigate la negocierile colective din TVR au intrat în vigoare! ). Toate aceste dovezi, demonstrează dreptul legitim al organizației noastre de a-și reprezenta și apăra membrii de sindicat din Societatea Română de Televiziune.

Diversiunea administrației Gradea creată cu scopul de a abate atenția de la mascarada de cercetare disciplinară  împotriva unor angajați care au dovedit curaj și au semnalat membrilor Consiliului de Administrație și opiniei publice fapte cu iz de corupție din Televiziunea Națională, sesizate și la Direcția Națională Anticorupție, nu va avea sorți de izbândă. De altfel, reprezentanții salariaților în Consiliul de Administrație au solicitat deja încetarea  presiunilor asupra conducerii TVR Cluj și discutarea acestor abuzuri în prima ședință de CA. Așa cum organizația noastră a semnalat, înființarea comisiei de cercetare disciplinară ridică mari semne de întrebare asupra corectitudinii și legalității acestui demers (amănunte aici: Caz flagrant de încălcare a dreptului la apărare în TVR: Observatorului MediaSind din Comisia de cercetare disciplinară a conducerii TVR Cluj i s-a blocat accesul în Televiziunea Națională! ). Să ne reamintim că indiferența administrației Gradea față de studiourile teritoriale a fost demonstrată și atunci când a fost aprobat bugetul, alocând,  într-un total dispreț, zero lei fonduri pentru investiții.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind nu se va lăsa intimidat de agresivitatea și amenințările  acestei conduceri abuzive și va apăra salariații din Televiziunea Națională cu toate forțele, indiferent de funcțiile pe care le ocupă aceștia și indiferent de apartentența sindicală, având sprijinul organizaților naționale și internaționale la care este afiliat cu drepturi depline: Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Confederația CNSLR-Frăția, Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor.  

Împreună suntem mai puternici!

Departament Comunicare                                                      București, 2 octombrie 2020

Caz flagrant de încălcare a dreptului la apărare în TVR: Observatorului MediaSind din Comisia de cercetare disciplinară a conducerii TVR Cluj i s-a blocat accesul în Televiziunea Națională!

postat 1 oct. 2020, 02:46 de Office Mediasind   [ actualizat la 1 oct. 2020, 02:47 ]

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind condamnă decizia conducerii Societății Române de Televiziune de a bloca accesul reprezentantului desemnat de organizație și de membrii de sindicat din Studioul Teritorial Cluj pentru a participa în calitate de membru - observator în Comisia de cercetare disciplinară prealabilă și propunere a sancțiunii constituite prin Decizia președintelui-directpor general al SRTV, Doina Gradea, nr. J/ 82 din 21.08.2020, în care sunt cercetați membrii Comitetului Director al Studioului Teritorial Cluj. 

În urma deciziei  transmise, angajații cercetați disciplinar au fost convocați la sediul TVR din București, pentru data de 1 octombrie, la  ora 11,oo. Potrivit art.I alin 2 din  Decizia PDG nr. J 101din 28.09.2020, ”din Comisie va face parte, fără drept de vot, în calitate de observator, câte un reprezentant al organizației sindicale al cărui membru este fiecare dintre salariații cercetați, după caz.”. Conducerea SRJ MediaSind, în urma solicitării exprese primite din partea membrilor de sindicat cercetați,  a comunicat conducerii TVR, în data de 30.09.2020, prin adresa înregistrată cu nr. 10617/30.09.2020, ora 12,30, ca liderul organizației, Cristi Godinac, este nominalizat să facă parte din Comisie, în calitate de membru-observator.

Astăzi, la ora 11,00, președintelui SRJ  MediaSind i s-a interzis accesul, pe motiv că ședința se suspendă deoarece angajații de la TVR Cluj au solicitat o amânare. Or, conform prevederilor legale, această decizie de amânare ar fi trebuit luată în prezența tuturor membrilor Comisiei, inclusiv a membrului - observator. În plus, audierea persoanelor cercetate nu reprezintă decât o etapă a cercetării disciplinare. Astăzi, în comisie, trebuiau discutate toate aspectele procedurale, inclusiv cererea de recuzare a unor membri din Comsie depusă de liderul MediaSind.

Având în vedere încălcarea flagrantă de către administrația Gradea a prevederilor Codului Muncii, a Legii Dialogului Social, dar și a Convențiilor OIM și a directivelor europene în domeniul drepturilor sindicale, în virtutea prevederilor Legii Avertizorului Public facem publice neregulile semnalate de către observatorul MediaSind în cadrul Comisiei de cercetare disciplinară. După cum se observă, această comisie pare a fi  înființată cu scopul de a  pedepsi niște angajați care au avut curajul de a semnala membrilor CA abuzurile din instituție.(amănunte aici:Administrația Gradea se răzbună pe conducerea TVR Cluj pentru că a reclamat afacerea imobiliară cu terenul studioului teritorial! )

Este pentru prima dată în istoria Televiziunii Române când toți membrii Comitetului Director de la un studiou teritorial sunt târâți într-o comisie disciplinară pentru că și-au îndeplinit misiunea publică prevăzută în propria lege de organizare.

SRJ MediaSind va sesiza acest caz Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Confederației CNSLR-Frăția,   Federației Europene a Jurnaliștilor, Federației Internaționale a Jurnaliștilor, EBU, OIM, Comisia Europeană  și Consiliul European.

Departament Comunicare SRJ MediaSind                  

 București, 1 octombrie 2020


Cerere de recuzare a membrilor Comisiei de cercetare disciplinară prealabilă și propunere a sancțiunii pentru conducerea Studioului teritorial Cluj

 

Subsemnatul, Cristinel Godinac, în calitate de membru - observator în cadrul Comisiei de cercetare disciplinară prealabilă și propunere a sancțiunii constituite prin Decizia președintelui-director Doina Gradea nr. J82/21.08.2020 și completată prin Decizia J101/28.09.2020 („Comisia”), solicit suspendarea deîndată a lucrărilor Comisiei și analizarea, de către conducerea SRTV  - Consiliu de Administrație și Comitetul Director, a legalității componenței Comisiei, din perspectiva considerentelor expuse în cele ce urmează.

În calitate de membru în Comisie desemnat de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, prin adresa nr. 248/30.09.2020, înregistrată la Registratura SRTV cu nr. 10617/30.09.2020, în urma cererilor de asistență sindicală nr. 246 și 247 din 30.09.2020 primite din partea angajaților TVR Cluj, membri cu drepturi depline ai SRJ MediaSind filiala MediaSind TVR Cluj, cercetați disciplinar de această Comisie, am observat și constatat existența următoarelor aspecte:

 

  1. Coordonatorul Comisiei, dna. Carla Tompea, Directorul Direcției Programe, este chiar persoana care a întocmit și semnează, alături de Producătorul delegat dl. Dan Banu, Raportul privind presupusa nerespectare și încălcare gravă de către conducerea TVR Cluj, a Hotărârilor Comitetului Director al SRTv privind blocarea producției tv în perioada stării de urgență.  Fără a interveni pe fondul cauzei cercetate, menționez că în orice instanță din lume, indiferent că este o instanță civilă, penală sau de cercetare administrativă, persoana care acuză, respectiv care întocmește capetele de acuzare, rechizitoriul etc., nu poate să și judece! Este ca și cum, într-un proces, procurorul de caz ar lua locul judecătorului și ar soluționa cauza. Este grav că într-o instituție publică de presă de calibrul Televiziunii Naționale, se întâmplă astfel de situații ilogice și care ar putea afecta locul de muncă și destinul unor angajați. Din aceste motive, solicit recuzarea dnei.Carla Tompea din Comisie.

 

  1. Dl. Alexandru Dumitrescu a fost introdus în Comisie după 37  zile de la constituirea acestui for prin decizia PDG nr. J101/28.09.2020, în calitate de avocat al comisiei. Așa cum reiese și din adresa PDG nr. C672/13.09.2020 transmisă SRJ MediaSind: SRTv a încheiat un contract de asistență juridică cu SPRL Dumitrescu și Dinu având ca obiect activități specifice Legii nr. 51/1995 de acordare de consultanță juridică specializată în activitatea de management a Directorului general al SRTV” (amănunte aici: MediaSind.ro: SRTV acţionată în judecată pentru contractele suspecte încheiate de şefa TVR cu un fost partener de afaceri și consilier personal). Or, angajarea dlui. Alexandru Dumitrescu pentru alte cauze intră în contradicție cu contractul de asistență juridică încheiat, precum și cu prevederile Ordonantei nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice care nu permit instituțiilor publice să angajeze servicii juridice dacă au în componență un compartiment juridic specializat. Precizez că în Comisie este membru cu drept de vot tocmai coordonatoarea acestui departament juridic, dna. Roxana Ionescu. Din acest motiv, consider că angajarea de către SRTv a unui nou avocat reprezintă un abuz asupra cheltuirii banilor publici, motiv pentru care solicit recuzarea dlui. Alexandru Dumitrescu din Comisie.

 

  1. Dl. Adrian Fulea este Coordonatorul compartimentului Informații clasificate din SRTv, o structură care nu-și găsește nici locul, dar nici utilitatea în nicio instituție de media, mai ales în una publică, în care orice activitate, indiferent de natura ei, este considerată, în baza Legii nr. 544/2001, informație de interes public. În același timp, prezența unui fost colonel al unui serviciu secret în Comisie aruncă serioase suspiciuni privind seriozitatea și miza acestui demers. Este de neînțeles ce legătură au informațiile clasificate cu transmiterea, de către colegii de la Cluj, a slujbei de la Mănăstirea Rohia cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paste, practic, singura acuzație care se desprinde din așa-zisul rechizitoriu al echipei Tompea-Banu-Dârvariu. Din acest motiv, consider că sunt necesare lămuriri suplimentare, inclusiv din partea serviciului de Telecomunicații Speciale – STS, dar și a CSAT, motiv pentru care solicit recuzarea dlui. Adrian Fulea din Comisie, până la clarificarea rolului acestuia în acest demers.

 

  1. Referitor la prezența dlui. Eduard Dârvariu în Comisie, solicit documentele care demonstrează că acesta a renunțat la demisia depusă în scris și verbal în cadrul ședinței Consiliului de Administrație din data de 24 iunie 2019, chiar în prezența subsemnatului, a membrilor CA și a președintelui-director general. Or, până la sfârșitul acelei ședințe, dl. Dârvariu nu a revenit asupra deciziei, printr-un nou document înregistrat la SRTv, motiv pentru care ea produce efecte juridice din momentul luării la cunoștință de către membrii CA și conducerea SRTv. Solicit în sprijinul afirmațiilor mele copia demisiei depuse, stenograma și suportul video al ședinței CA din data de 24 iunie 2019. Până la clarificarea situației juridice a dlui. Eduard Dârvariu, consider că prezența lui în Comisie este nelegală, întrucât calitatea sa de angajat al SRTv este  contestabilă. Totodată,  un alt argument pentru care apreciez ca se impune recuzarea acestuia din Comisie constă în faptul că, potrivit informațiilor semnalate membrilor CA de conducerea TVR Cluj, dl. Dârvariu este direct implicat în realizarea rechizitoriului și în sincopele de comunicare cu membrii CD ai TVR Cluj!

 

De asemenea, constat că această cercetare disciplinară a fost decisă după aproximativ 6 luni și o săptămână de la producerea așa-zisei abateri disciplinare, dar la foarte scurt timp după ce conducerea Studioului Teritorial Cluj a semnalat Consiliului de Administrație, în baza Legii avertizorului public, o posibilă afacere imobiliară cu cei 4.000 de mp din terenul deținut de SRTv la Cluj Napoca, motiv pentru care un parlamentar USR a sesizat Direcția Națională Anticorupție. (amănunte aici: mediasind.ro:  MediaSind TVR solicită Parlamentului constituirea unei comisii de anchetă pentru afacerea imobiliară cu terenul de la TVR Cluj!)

Nu în ultimul rând atrag atenția că sănătatea angajaților audiați, dar și a membrilor comisiei este pusă în pericol deoarece s-a renunțat la decizia inițială ca audierile să aibă loc în sistem online. Chemarea la București a conducerii TVR Cluj pentru a fi audiată, este un gest  iresponsabil din partea Comisiei de cercetare disciplinară, în condițiile în care cazurile de infectare cu COVID-19 au depășit cifra zilnică de 2.000 de persoane, Capitala se află pe primul loc în clasamentul infectărilor cu COVID-19, iar SRTv deține cele mai multe cazuri de infectări din instituțiile de presă! Menționez că această decizie de a chema la audieri pe cei 5 (cinci) membri ai conducerii TVR Cluj se află în vădită contradicție cu mesajele transmise de conducerea TVR privind asigurarea tuturor măsurilor de protecție a sănătății angajaților. Această dovadă de ipocrizie ar trebui sancționată tocmai de o comisie de cercetare disciplinară, întrucât punerea în pericol a sănătății angajaților poate constitui o abatere disciplinară gravă, dar și o infracțiune.

În consecință, solicit suspendarea lucrărilor Comisiei și analizarea problemelor semnalate în cadrul forurilor de conducere ale Societății Române de Televiziune, Consiliul de Administrație și Comitetului Director.

Precizez că acest document constituie și o avertizare în interes public, în conformitate cu  prevederile Legii nr. 571/2004 - legea Avertizorului Public.

Starețul Mănăstirii Sfânta Ana Rohia o dojenește pe șefa TVR pentru că vrea să se răzbune pe conducerea TVR Cluj!

postat 24 sept. 2020, 00:28 de Office Mediasind   [ actualizat la 24 sept. 2020, 00:42 ]

Decizia președintelui-director general al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, de a sancționa conducerea Studioului Teritorial de la Cluj a provocat proteste inclusiv din partea clerului bisericesc! Starețul Mănăstirii “Sfânta Ana” Rohia, Arhimandrit Macarie Motogna, a transmis ieri un comunicat în care o dojenește pe șefa TVR pentru că vrea să sancționeze conducerea TVR Cluj: “Mass-Media, cu deosebire televiziunile, au contribuit major la efortul bisericii de a apropia actul religios de nevoile spirituale ale credincioșilor. Slujba de Înviere, spre exemplu, a ajuns în casele creștinilor cu aportul semnificativ al televiziunilor. Referitor la acest ultim aspect, am luat și noi act cu dezamăgire de faptul că transmisia realizată de către TVR Cluj în noaptea de Înviere de la Rohia face acum obiectul unor cercetări disciplinare ce ar putea conduce la sancțiuni aplicate unor oameni curajoși pregătiți să-și facă meseria și în condiții de pandemie. Îndemnăm așadar la înțelepciune, moderație și dreaptă cumpănire pentru a ne păstra în continuare solidari și puternici în fața tuturor încercărilor la care ne supune actuala pandemie.” -  se arată în comunicatul de presă.

Șefa TVR, Doina Gradea, enervată de faptul că directorul Studioului Teritorial Cluj, Romeo Couți, a semnalat oficial membrilor Consiliului de Administrație că instituția este în pericol să piardă aproximativ 5 000 mp din terenul TVR Cluj din cauza unor manevre interne cu iz penal, a înființat o comisie formată din acoliții săi, printre care se află fostul colonel STS Adrian Fulea, în prezent șef al compartimentului Informații clasificate din TVR, Eduard Dârvariu, omul său de casă adus de la ProTv și Carla  Tompea directorul de programe.

Motivul găsit pentru cercetarea disciplinară celor 5 membri ai Comitetului Director TVR Cluj este unul halucinant, și anume, că nu ar fi respectat indicațiile prețioase primite de la București în timpul stării de urgență și nu ar fi oprit producția!!! Ba mai mult, în perioada Sfintelor Sărbători de Paște, aceștia au avut neobrăzarea să decidă transmiterea în direct a slujbei de la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia! Cu alte cuvinte, pentru curajul de a nu opri producția și de a respecta misiunea publică a instituției prevăzută în propria lege de organizare și funcționare, întreaga conducere a TVR Cluj este acum cercetată disciplinar de comisia numită de Doina Gradea, la 6 luni de la comiterea așa-zisei fapte.

Având în vedere adevărata miză a scandalului provocat de șefa TVR, de a schimba o conducere care nu s-a dovedit obedientă exceselor și abuzurilor administrației Gradea, mai ales în ceea ce privește afacerea imobiliară cercetată de DNA (amănunte aici: Administrația Gradea acționată în justiție pentru afacerea imobiliară cu terenul de la TVR Cluj!), Sindicatul Român al Jurnaliștilor și filiala MediaSind TVR vor asigura reprezentarea juridică și asistența sindicală tuturor angajaților vizați de furia șefei TVR, indiferent de apartenența lor sindicală, în toate etapele cercetării disciplinare, inclusiv în justiție.

De asemenea, SRJ MediaSind  și MediaSind TVR vor sesiza acest caz și instituțiilor abilitate pentru a cerceta faptele semnalate și sub aspectul comiterii unor posibile infracțiuni cum ar fi abuzul în funcție și constituire de grup infracțional organizat.

Din nefericire, actualul presedinte-director general, Doina Gradea, numită în funcție la propunerea fostului președinte PSD, Liviu Dragnea, beneficiază încă de sprijin politic, fapt ce blochează orice dezbatere parlamentară a rapoartelor de activitate și demiterea întregii conduceri. Singura soluție pentru salvarea celei mai mari instituții de presă a statului, rămâne, însă justiția, care trebuie să judece cu celeritate abuzurile din Televiziunea Națională.

Departament Comunicare MediaSind TVR                

Cluj, 24 septembrie 2020

Administrația Gradea se răzbună pe conducerea TVR Cluj pentru că a reclamat afacerea imobiliară cu terenul studioului teritorial!

postat 23 sept. 2020, 00:20 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 sept. 2020, 21:54 ]

http://www.mediasind.ro/comunicate-1/administratiagradeaconsiderateleviziuneanationalaounitatemilitara
Enervată de faptul că directorul Studioului Teritorial Cluj, Romeo Couți, a semnalat oficial membrilor Consiliului de Administrație că instituția este în pericol să piardă aproximativ 5000 mp din terenul TVR Cluj din cauza unor manevre cu iz penal,  șefa Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, a trecut la represalii! A înființat o comisie formată din acoliții săi printre care se află fostul colonel STS Adrian Fulea (foto), în prezent șeful compartimentului Informații clasificate din TVR, Roxana Ionescu, șefa departamentului Juridic, precum și Eduard Dârvariu, omul său de casă adus de la ProTv, pentru a sancționa întregul Comitet Director al studioului TVR Cluj. Nu înțelegem însă ce caută în această comisie Carla  Tompea directorul de programe, și de ce a acceptat să participe la această mascaradă, dar, probabil, timpul va limpezi lucrurile.

Motivul ticluit pentru cercetarea disciplinară celor 5 membri ai Comitetului Director TVR Cluj este unul halucinant, și anume, că nu ar fi respectat indicațiile prețioase primite de la București în timpul stării de urgență și nu ar fi oprit producția!!! Ba mai mult, în perioada Sfintelor Sărbători de Paște, aceștia au avut neobrăzarea să decidă transmiterea în direct a slujbei de la Mănăstirea Rohia! Cu alte cuvinte, pentru curajul de a nu opri producția și de a respecta misiunea publică a instituției prevăzută în propria lege de organizare și funcționare, întreaga conducere a TVR Cluj este acum cercetată disciplinar de comisia numită de Doina Gradea, la 6 luni de la comiterea așa-zisei fapte.

Având în vedere adevărata miză a scandalului provocat de șefa TVR,  de a schimba o conducere care nu s-a dovedit obedientă exceselor și abuzurilor administrației Gradea, mai ales în ceea ce privește afacerea imobiliară cercetată de DNA (amănunte aici: Administrația Gradea acționată în justiție pentru afacerea imobiliară cu terenul de la TVR Cluj!), Sindicatul Român al Jurnaliștilor și filiala MediaSind TVR vor asigura reprezentarea juridică și asistența sindicală tuturor angajaților vizați de furia șefei TVR, indiferent de apartenența lor sindicală, în toate etapele cercetării disciplinare, inclusiv în justiție.

De asemenea, SRJ MediaSind  și MediaSind TVR vor sesiza acest caz și instituțiilor abilitate pentru a cerceta faptele semnalate și sub aspectul comiterii unor posibile infracțiuni cum ar fi abuzul în funcție și constituire de grup infracțional organizat.

Din nefericire, actualul presedinte-director general, Doina Gradea, numită în funcție la propunerea fostului președinte PSD, Liviu Dragnea, beneficiază încă de sprijin politic, fapt ce blochează orice dezbatere parlamentară a rapoartelor de activitate și demiterea întregii conduceri. Singura soluție pentru salvarea celei mai mari instituții de presă a statului, rămâne, însă justiția, care trebuie să judece cu celeritate abuzurile din Televiziunea Națională.

Departament Comunicare MediaSind TVR                

Cluj, 23 septembrie 2020

21-30 of 545