Comunicate

Administrația Gradea angajează, pe bani publici, o casă de avocatură pentru a se război cu MediaSind TVR și cu jurnaliștii de la cotidianul Libertatea!

postat 27 iul. 2020, 22:47 de Office Mediasind   [ actualizat la 27 iul. 2020, 23:53 ]

Deși plătește aproape un million de euro pentru susținerea propriului compartiment juridic,

 Administrația Gradea angajează, pe bani publici, o casă de avocatură pentru a se război cu MediaSind TVR și cu jurnaliștii de la cotidianul Libertatea!

Abuzurile pe bani publici în Societatea Română de Televiziune par să nu se mai termine! Deși OUG nr. 26/2012 interzice tuturor autorităților și instituțiilor publice care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, să achiziționeze servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, în Televiziunea Română nu se respectă! Așa cum am mai anunțat președintele-director general Doina Gradea, care urmărește hărțuirea, intimidarea și chiar desființarea organizației noastre, a angajat casa de avocatură Zamfirescu Racoți Vasile & Partners. (vezi aici Șefa TVR angajează din bani publici patru avocați pentru a hărțui MediaSind!) Aceștia au notificat deja Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, cerându-i să  înceteze “de îndată orice acțiune îndreptată împotriva subscrisei, respectiv să vă abțineți de la publicarea sub orice formă de informații nefondate/neadevărate cu privire la activitatea Societății Române de Televiziune.” Mai mult, casa de avocatură amenință că în caz contrar, va apela la “toate mijloacele legale pentru acoperirea pagubelor cauzate subscrisei prin acțiunile dvs. ilicite.”

Pentru a afla câți bani plătește TVR pentru astfel de acțiuni de intimidare îndreptate împotriva sindicatului nostru, uneia dintre cele mai scumpe case de avocatură din țară, care, potrivit informațiilor apărute în presă, are legături de rudenie  cu ministrul justiției, Cătălin Marian Predoiu  (https://m.luju.ro//dezvaluiri/anchete/scump-dom-le-scump-lumeajustitiei-ro-prezinta-in-premiera-contractul-dintre-ministerul-mediului-si-sca-zamfirescu-racoti-predoiu-ministerul-plateste-90-euro-plus-tva-pe-ora-de-avocat-contractul), am solicitat, în baza Legii nr.544/2001, explicații oficiale șefei TVR.

 Răspunsul este halucinant:

Conform adresei primite, TVR a achiziționat, fără licitație, servicii de 50.742 euro de la Casa de avocatură Zamfirescu Racoti& Partners pentru asistență juridică și reprezentare pentru “inițierea acțiunilor în daune împotriva Ringier SA și a jurnaliștilor implicați pentru publicarea în cotidianul Libertatea a unor articole defăimătoare la adresa SRTv referitoare la selecția Eurovision 2020”, pentru  “inițierea unei acțiuni judecătorești împotriva SRJ MediaSind pentru contestarea legalei constituiri la nivelul SRtv”, pentru acțiunea pe care SRTv o are împotriva SNR, precum și pentru o analiză a încetării acordului cu firma Playbook International. Considerăm că aceaste achiziții încalcă prevederile Ordonanței nr.26/2012, în condițiile în care, potrivit adresei oficiale a SRTV nr. C/508/24.07.2020 (foto) semnată de șefa TVR, Doina Gradea,  numărul angajaților Departamentului Juridic a fost de 11 persoane în anii 2018 și 2019, și de 10 persoane în anul 2020. Pentru aceștia TVR a plătit salarii, prime și ore suplimentare  în perioada 1 ianuarie 2018 - la 1 iunie 2020, în cuantum total de 4 264 175 lei, adică aproape un milion de euro! 

La fel ca în cazul jurnaliștilor de la cotidianul Libertatea, șefa TVR, Doina Gradea, confundă instituția publică cu un srl., catalogând criticile presei la adresa managementului, implicit la adresa ei, drept defăimări îndreptate împotriva ­­­­­­­­­Televiziunii Române! Din păcate, așa cum organizația noastră a arătat în mai multe rânduri, rapoartele Curții de Conturi și sentințele rămase definitive, au demonstrat corupția din instituție, despre care ne-am exprimat public. (Argumentele MediaSind pentru demiterea de urgență a șefei TVR: )

Revenind la acțiunea în instanță a șefei TVR  împotriva MediaSind, ea este menită să lovească direct în dreptul angajaților din SRTv de a fi reprezentati de o organizație sindicală care a demonstrat că este onestă și neaservită conducerii. Doina Gradea și acoliții săi ignoră, a câta oară?, prevederile  Constituției noastre care consfințesc dreptul la liberă afiliere, dar și  convențiile OIM, directivele UE privind libera asociere sindicală, Legea dialogului social. Conducerea TVR calcă în picioare și sentințele definitive obținute în justiție care dau dreptul MediaSind de a-și reprezenta membrii de sindicat din Societatea Română de Televiziune. De altfel, și Ministerul Muncii, printr-o poziție oficială, confirmă legalitatea MediaSind în TVR (amănunte aici: Ministerul Muncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române),

Mai mult, ceea ce este amuzant dacă nu trist,  Doina Gradea nu mai recunoaște, prin această acțiune, faptul că a semnat la sfârșitul anului trecut cu Federația FAIR-MediaSind și reprezentanții angajaților, un Act adițional la Contractul Colectiv de Muncă, în baza mandatului acordat tocmai de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și de Sindicatul TVR Craiova. Toate documentele, inclusiv mandatul de reprezentare și actele SRJ MediaSind au fost verificate de ITM București, iar Actul adițional produce efecte juridice începând cu data de 1 ianuarie 2020! (amănunte aici: Noile drepturi câștigate la negocierile colective din TVR au intrat în vigoare!)

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind anunță că nu se va lăsa intimidat de acțiunile abuzive ale șefei TVR și a complicilor săi. Organizația noastră va fi, în continuare, alături de oamenii pe care îi reprezintă din filiala MediaSind TVR. Cu sprijinul  Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Confederației CNSLR-Frăția, Federației Internaționale a Jurnaliștilor, Federației Europene a Jurnaliștilor și a UNI GLOBAL, va sesiza Parlamentul European, Comisia Europeană, EBU și Organizația Internațională a Muncii pentru ca abuzurile din cea mai mare instituție de presă, Televiziunea Română, să înceteze iar persoanele responsabile să răspundă în fața legii.

Din păcate trebuie să repetăm: complicitatea între conducerea executivă a SRTv și unii lideri politici a făcut ca sesizările, strigătele de alarmă ale anagajaţilor din SRTV, inclusiv ale organizaţiei noastre, pentru a opri abuzurile din instituție, să fie blocate.

Acest lucru nu ne-a descurajat în acțiunile noastre de demascare a abuzurilor și ilegalităților știind că în spatele nostru se află un număr mare de membri și simpatizanți, reprezentanți ai Societății civile, întreaga presă onestă din România, pe susținerea cărora ne bazăm.

 Împreună suntem mai puternici!

Departament Comunicare  SRJ MediaSind

București 28 iulie 2020

 

 

 

 

Conducerea Televiziunii Române dorește desființarea filialei MediaSind TVR prin mijloace securistice!

postat 26 iul. 2020, 22:04 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 iul. 2020, 22:09 ]

Pentru că a apărut, în spațiul public, un text cu precizări conținând informații false care vizează organizația noastră, Sindicatul Român al Jurnaliștilor  MediaSind se vede obligat să amendeze derapajele emitentului, Serviciul Comunicare, Relații Publice și Protocol din TVR. (http://www.tvr.ro/precizari-tvr_28441.html#view)

Așa se numește, destul de pompos, recunoaștem, compartimentul care comunică publicului mesaje ale conducerii Televiziunii Române. El este condus, cum se știe, de fostul știrist și, mai apoi, prezentator de divertisment, Mircea Radu.

Am citit ultimul text, cu pretenție de comunicat de presă, emis de această structură și ne-a umflat râsul! Bre, Mircea (apelativul era folosit, din prea multă dragoste, destul de des în fostele emisiuni) asta este lăutărie , nu  comunicare, bre! Oare de la…prea mult „protocol” vi se trage? Unde vă sunt specialiștii care trebuie să ofere publicului o comunicare profesionistă?  Ca să nu ne acuzați de exagerare, trebuie să recunoaștem, însă, că aveți unul, chiar foarte bun, care numără destul de corect cuvintele, paragrafele și paginile comunicatelor noastre. Mare lucru!...Mare lucru!

Am înțeles, din textul intitulat „Precizări TVR” că, în principal, vă irită faptul că există MediaSind, că  vă cam încurcăm când transmitem cetățenilor și autorităților informații despre risipirea discreționară a banului public, despre multele ilegalități comise de conducerea TVR și care au fost devoalate de Curtea de Conturi a României și de instanțele de judecată.

Vă cam încurcăm pentru că milităm pentru un dialog social onest și nu mimăm, cum fac sindicaliștii pe care îi agreeați, ci chiar ne batem pentru respectarea principiilor Codului deontologic al jurnaliștilor, pentru drepturile legitime ale salariaților. Vă deranjăm pentru că cerem un management transparent, că vrem ca fondurile bugetare să nu fie risipite cu clientela, ci să fie  cheltuite mai judicios și în folosul public.

„Precizări TVR” este un text care are o singură calitate, pe care trebuie s-o apreciem: este o exprimare sinceră a unei obsesii a conducerii TVR , care declară public aici că vrea să scoată MediaSind măcar din mintea membrilor de sindicat, prin tot felul de acuzații false și absurde, folosind, din plin, mijloacele de manipulare specifice fostei Securități.

Iată cum Doina Gradea și Mircea Radu, apelând la preceptul biblic „Crede și nu cerceta!”, ignorând dovezile legale, prezentate public, privind legitimitatea prezenței MediaSind în TVR (Ministerul Muncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române), doresc, repetând cât va fi nevoie, să-i facă pe sindicaliști să „înțeleagă”, adică, apelând la o exprimare colocvială, să le scoată din cap numele organizației noastre. Asta da deontologie profesională, ăsta da jurnalism!

Despre amenințările la adresa organizației noastre, proferate în text, nici nu mai vorbim. Este revoltător faptul că administrația unei instituții publice de presă încearcă să pună pumnul în gură unui demers de presă al unei organizații a jurnaliștilor. Crezând că ne vom lăsa intimidați, într-o notă concluzivă, textul precizează:

„Pentru prejudiciile de imagine cauzate prin așa-zisul comunicat al sindicaliștilor și prin cele asemenea acestuia, care îl preced, SRTv va intenta acțiune în daune morale împotriva MediaSind.”

Îi asigurăm pe colegii din MediaSind TVR, pe toți salariații Televiziunii Publice că nu vom renunța la principiile de integritate după care ne conducem și vom continua să acționăm în același spirit, pentru respectarea legii, pentru adevăr și dreptate!

Precizăm că numărul membrilor MediaSind TVR este în creștere, în ciuda intimidărilor de tot felul, din partea conducerii, la adresa salariaților TVR. Ne bucurăm că oamenii nu mai sunt timorați și își declară deschis apartenența la sindicatul nostru, înțelegând că „împreună suntem mai puternici”, cum spune deviza organizației. Spre disperarea șefei TVR și a camarilei sale, grupul de comunicare de pe FB,  ALTERNATIVA TVR, a depășit deja 600 de membri! Îi așteptăm pe toți cei care doresc modernizarea celei mai mari instituiții publice din țară, să vină alături de noi!

Împreună suntem mai puternici!

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 27 iulie 2020

Ignorând sentințele definitive din Justiție, conducerea Televiziunii Naționale își apără public "incompatibilul" din fruntea Casei de Producție TVR!

postat 23 iul. 2020, 22:59 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 iul. 2020, 22:59 ]

https://www.wowbiz.ro/foto-el-este-barbatul-care-are-o-fata-cu-maia-morgenstern-fara-sa-fi-fost-casatorit-cu-artista-tatal-cabiriei-andras-demeter-este-actor-a-fost-seful-radioului-si-s-a-trezit-acuzat-ca-a-incendiat-steagul-romaniei-16298743
Serviciul condus de fosta vedetă Mircea Radu „iese la atac”: minte și dezinformează angajații TVR! 

Ignorând sentințele definitive din Justiție, conducerea Televiziunii Naționale își apără public incompatibilul din fruntea Casei de Producție TVR! 

Serviciul Comunicare și Protocol condus de fosta vedetă tv, Mircea Radu, a emis un fel de comunicat de presă cu pretenții de drept la replică față de ultima poziție publică luată de MediaSind.  Vă reamintim că aceasta se referea la răspunsul pe care Agenția Națională de Integritate l-a oferit SRJ MediaSind în legătură cu starea de conflict de interese  stabilită definitiv de Justiție în cazul lui Andraș Istvan Demeter (foto RRA), membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune și coordonator cu atribuții de director al Departamentului Casa de Producție din Societatea Română de Televiziune: (Pentru conflict de interese, ANI a solicitat Justiției anularea tuturor actelor semnate de Andraș Istvan Demeter, șeful Casei de Producție din TVR și membru al CA din Radioul Public! )

Stăpânind foarte bine lecția de manipulare a fostei Securități, potrivit căreia „cea mai bună apărare este atacul”, autorii textului vituperează calomnii și amenințări la adresa MediaSind. Aceleași minciuni sunt repetate cu obstinație, pentru că ei știu de la cei ce i-au învățat „arta manipulării” că enunțurile mincinoase, chiar dacă nu au nici cel mai mic temei real, rostite mereu cu același patos, pot induce o urmă de îndoială în mintea angajaților, în legătură cu credibilitatea sindicatului, dacă neadevărurile sunt repetate în mod sistematic. Or, asta urmărește conducerea TVR: decredibilizarea singurului sindicat care luptă pentru drepturile salariaților și care are curajul să demaște corupția și abuzul din instituție.

MediaSind militează pentru un management performant care să dea dovadă de transparență decizională, respectarea drepturilor salariaților, respectarea legalității, disponibilitate pentru dialog. Sindicatul îi cam încurcă socotelile și, de aceea, actuala conducere vrea să-l vadă plecat din instituție. Un sindicat cu membri puțini își pierde capacitatea de apărare a angajaților, nu mai are forță de negociere. De aceea dezinformează „serviciul de proagandă” al Doinei Gradea, pentru ca să sădească neîncredere față de MediaSind, în rândul sindicaliștilor, iar aceștia să se retragă din organizație. 

Un astfel de atac furibund este o dovadă de disperare. Actuala conducere a TVR nu poate nega la nesfârșit evidența legii și a adevărului și, atunci,  apelează la arme securiste, lucrând la  decredibilizarea unei organizații care a demonstrat, cu documente din instanță și cu răspunsuri oficiale și competente, că Andraș Istvan Demeter încalcă în continuare legislația română, ocupând funcții cu încălcarea Deciziei nr.3456/08.11.2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție!

Așa cum am precizat în comunicatul de presă din data de 22 iulie 2020, în urma sesizării transmise de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și de MediaSind TVR  privind starea de conflict de interese care îl privește pe membrul Consiliului de Administrație din Societatea Română de Radiodifuziune și, în același timp, șeful Casei de producție din Societatea Română de Televiziune, constatată de ANI și confirmată prin sentință definitivă  de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Agenția Națională de Integritate ne-a informat că a solicitat justiției constatarea nulității absolute a actelor juridice și administrative încheiate de către  DEMETER Andras Istvan cu încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese, cauza aflându-se pe rolul Curții de Apel București.

Adoptând aceleași tehnici bolșevice de manipulare, dorind să minimizeze contribuția noastră, Doina Gradea și Mircea Radu susțin că ANI nu l-a acționat în instanță pe șeful Casei de producție al TVR la sesizarea MediaSind, ci pentru că avea o obligație legală!!! Cu alte cuvinte, conducerea TVR nu contestă faptul că ANI a deschis o acțiune la Curtea de Apel București încercând, astfel, să abată atenția opiniei publice de la subiectul atât de grav aflat în discuție, și anume, anularea actelor semnate ilegal în perioada 11 noiembrie 2017 – prezent.

Precizăm că, așa cum lesne se observă, în comunicatul MediaSind, reclamat de Serviciul Comunicare, nu se face nicio referire la faptul că ANI ar fi acționat în justiție la sesizarea MediaSind. Ceea ce spune comunicatul respectiv e faptul că la sesizarea MediaSind, ANI a oferit informațiile privind acționarea în instanță a lui Andraș Istvan Demeter.

Momentul comic al comunicatului TVR, pentru că are și un astfel de moment, este acela în care autorii lansează acuzația absurdă la adresa unui membru CA, fost membru „marcant” al MediaSind: “MediaSind - care reclamă în prezent incompatibilităţi sau conflicte de interese -  a fost în situaţia în care unul din membri săi marcanţi, reprezentant al salariaţilor în Consiliul de Administraţie al TVR, se afla în stare de incompatibilitate, conform art.4 din Legea 62/2011 a dialogului social”.

Pentru a clarifica această problemă, am solicitat azi, conducerii TVR, să ofere explicații oficiale atunci când face acuzații de tip maniaco-obsesiv.

În încheiere, comunicatul TVR reia obsesiile șefei TVR legate de legalitatea și legitimitatea MediaSind în Televiziunea Română.

Repetăm: toate demersurile noastre din TVR sunt legale și legitime. Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, așa cum se înțelege clar din denumire, este un sindicat național al jurnaliștilor, care are filială și în SRTV. De altfel,  aceasta chestiune am lămurit-o în  răspunsul, oferit pe larg, în comunicatul din data de 4 iulie, în urma gafei comise de același Serviciu de Comunicare: (Serviciul condus de fosta vedetă, Mircea Radu, „din dragoste” dezinformează opinia publică: Conducerea TVR susține că nu va exista nicio sedință de CA pentru activitatea sefei TVR deși aceasta a fost deja convocată pentru data de 8 iulie! )

O astfel de atitudine agresivă, calomnioasă, menită să sădească ură și dezbinare, promovată sistematic de actuala conducere a TVR în comunicatele sale ar fi fost taxată cu severitate în orice altă țară democratică. Astfel de derapaje ar fi dus la demiterea autorilor, dar și a întregului management.

Precizăm încă odată foarte apăsat că Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind nu se va lăsa intimidat de presiunile șefilor TVR care, fiind susținuți politic, tratează cu aroganță și nesimțire orice avertizare publică venită din partea societății civile. Totodată, organizația îi asigură pe cei aproximativ 600 de membri din Televiziunea Română că va fi, în continuare, alături de ei, apărându-le drepturile!

 Departament Comunicare SRJ MediaSind                               București, 24 iulie 2020

 

Pentru conflict de interese, ANI a solicitat Justiției anularea tuturor actelor semnate de Andraș Istvan Demeter, șeful Casei de Producție din TVR și membru al CA din Radioul Public!

postat 21 iul. 2020, 21:26 de Office Mediasind   [ actualizat la 21 iul. 2020, 21:33 ]

https://www.wowbiz.ro/foto-el-este-barbatul-care-are-o-fata-cu-maia-morgenstern-fara-sa-fi-fost-casatorit-cu-artista-tatal-cabiriei-andras-demeter-este-actor-a-fost-seful-radioului-si-s-a-trezit-acuzat-ca-a-incendiat-steagul-romaniei-16298743
În urma sesizării transmise de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și de MediaSind TVR  privind starea de conflict de interese care îl privește pe membrul Consiliului de Administrație din Societatea Română de Radiodifuziune și, în același timp, șeful Casei de producție din Societatea Română de Televiziune, constatată de ANI și confirmată prin sentință definitivă  de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Agenția Naționale de Integritate ne-a informat că a solicitat justiției constatarea nulității absolute a actelor juridice și administrative încheiate de către  DEMETER Andras Istvan 
(foto RRA) cu încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese, cauza aflându-se pe rolul Curții de Apel București.

Cu alte cuvinte, ANI confirmă că din data de 8.11.2017, de când a rămas definitivă Decizia nr.3456 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Andraș Istvan Demeter, membru al Consiliului de Administrație al SRR și coordonator al Departamentului Casa de Producție din Societatea Română de Televiziune, consilier de etică  și inițiatorul așa-zisei  Proceduri de etică din SRTv  - (act adoptat ilegal în scopul concedierii angajaților incomozi pentru administrația  Gradea), toate documentele și acțiunile acestuia în cele două instituții publice de presă pot fi lovite de nulitate absolută, deci ilegale! 

SRJ MediaSind, ca și principalele organizații ale societății civile (vezi aici: Fostul șef al Radioului are interdicție la funcții publice, dar e încă pe o poziție de conducere. Mai multe ONG-uri cer demiterea lui din Consiliul de Administrație), în nenumărate rânduri, au atras atenția decidenților din zona politică că  Andraș Istvan Demeter manifestă aroganță și dispreț față de lege și față de sentințele Justiției Române. Beneficiind constant de sprijinul politic al UDMR și, implicit, al Parlamentului României- care a refuzat să ia în considerație o sentință definitivă a instanței și să ia măsurile care se impun- Andraș Istvan Demeter și-a afișat în continuare impunitatea, arătând opiniei publice că este de neatins, că este mai presus de lege, atâta timp cât se bucură de protecție politică.

Dată fiind gravitatea situației create prin ignorarea stării de conflict de interese în care s-a aflat Andraș Istvan Demeter, MediaSind TVR a hotărât să sesizeze instituțiile abilitate, pentru a cerceta toate persoanele care au nesocotit respectarea unei sentințe judecătorești, faptă prevăzută ca infracțiune de legea penală.

Vă prezentăm în continuare răspunsul primit de la Agenția Națională de Integritate:

Departament Comunicare SRJ MediaSind
București, 22 iulie 2020

Nr. 10724/17.07.2020
 
office@mediasind.ro  tvr@mediasind.ro                                                            
 
Stimate domn,
 
             Urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată la Agenția Națională de Integritate cu nr.8704/11.06.2020 vă comunicăm următoarele:
            Raportul de evaluare nr. 35862/G/II/17.09.2014 prin care s-a constatat o stare de conflict de interese în sarcina domnului DEMETER Andras Istvan – la acea dată Președinte-Director General al Societății Române de Radiodifuziune - a rămas definitiv la data de 08.11.2017, prin decizia civilă nr. 3456/2017 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul nr. 6295/2/2014.

            Agenția Națională de Integritate a depus diligențele necesare solicitând declanșarea procedurii disciplinare față de DEMETER Andras Istvan de către autoritatea competentă – Comisiile permanente de specialitate reunite ale celor două Camere ale Parlamentului României.
            Din informațiile transmise de Societatea Română de Radiodifuziune a rezultat faptul că, în prezent DEMETER Andras Istvan nu mai ocupă funcția de Președinte - Director General al Societății Române de Radiodifuziune.

            Precizăm faptul că, domnul DEMETER Andras Istvan se află sub interdicția de a mai ocupa, pentru o perioadă de 3 ani, o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor Legii nr.176/2010, interdicție reglementată de dispozițiile art. 25 alin (2) al Legii nr.161/2003.

În baza dispozițiilor art. 23 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, Agenția Națională de Integritate a formulat acțiune în constatarea nulității absolute a actelor juridice și administrative încheiate de către  DEMETER Andras Istvan cu încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese, cauza aflându-se pe rolul Curții de Apel București.

Agenţia Naţională de Integritate

Administrația Gradea acționată în judecată deoarece refuză să explice cum a cheltuit 3 milioane de euro pentru Casa de Producție a TVR

postat 19 iul. 2020, 22:46 de Office Mediasind   [ actualizat la 19 iul. 2020, 23:48 ]

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR au acționat în justiție conducerea Societății Române de Televiziune -  SRTv deoarece aceasta, ignorând prevederile Legii nr.544/2011, refuză să răspundă la mai multe întrebări legate de modul în care au fost  cheltuite sume importante de bani publici de către Departamentul Casa de Producție a TVR.

Observând că în Decizia nr.16/2016 inspectorii Curții de Conturi au semnalat o situație falimentară în acest compartiment condus de Andraș Istvan Demeter, (amănunte aici: Televiziunea Română a fost prejudiciată cu peste 20 de milioane de euro, bani ce ar fi trebuit să fie recuperați de la cei responsabili încă din 2017! ), în data de  5 iunie 2020 am solicitat conducerii SRtv să ne răspundă la mai multe întrebări cu referire la următoarele chestiuni:

1. Sumele alocate anual pentru funcționarea Departamentului Casa de producție TVR pe perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2016 până în prezent.

2. Achizițiile realizate pentru Departamentul Casa de producție, după natura/tipul/valoarea acestora (servicii, mijloace fixe, obiecte de inventar, materiale) pentru perioada 1 ianuarie 2016 până în prezent, specificând care achiziții au fost realizate din Planul de Investiții și care achiziții au fost realizate în mod direct.

3. Contractele și parteneriatele inițiate de către Casa de producție  și care au fost încheiate de TVR cu diverse societăți comerciale sau persoane fizice – nume societate comerciala, obiect, servicii, sumele achitate/încasate pentru perioada  1 ianuarie 2016 până în prezent.

4. Contractele încheiate și notele de fundamentare, precum și sumele încasate de SRTV în urma punerii la dispoziția unor firme private a spatiilor instituțiilor pentru realizarea unor spectacole/piese de teatru/alte activități culturale.

5. Conducerea SRTv intenționează ca aceste evenimente culturale cu diverse societăți private să utilizeze și alte spații ale instituției decât curtea și clădirile din Strada Moliere? Dacă da, detaliați pe larg motivația acestei decizii. 

6. Cota pe care o încasează SRTv în urma vânzării biletelor la evenimentele culturale realizate în spațiul instituției, cu angajații instituției și cu mijloacele fixe ale SRTv.

7. Lista producțiilor realizate în perioada menționată specificând pentru fiecare producție în parte când a fost difuzată, pe cel canal și la ce dată, precum și dacă dl. Demeter Andras, coordonatorul cu atribuții de director Casa de producție sau rudele sale de gradul 1 au fost distribuite în aceste producții.

SRTv, prin președintele-director general Doina Gradea, ne-a comunicat un răspuns evaziv, redactat superficial, care, concret, nu răspunde decât la prima întrebare, și anume, am fost informați asupra faptului că suma alocată în această perioadă pentru funcționarea Casei de producție este de 14 264 022,51 lei,  (aproximativ 3 milioane de euro), defalcată astfel:

Anul 2016 – 3. 555 360, 31 lei, 2017 – 3.297.545,22 lei, 2018 – 4.219.633,59 lei, 2019 – 3.320.009,05 lei și 2020 – 3.071.474,34 lei.

Pentru întrebările 2-7 răspunsurile furnizate nu clarifică ceea ce s-a solicitat, și anume:

 La întrebarea nr. 2, deși recunoaște că au fost contractate achiziții de servicii și materiale pentru funcționarea Casei de Producție, conducerea TVR, ca și cum nu ar fi înțeles întrebarea, nu le prezintă motivând că “nicio achiziție, de servicii  sau materiale nu a fost făcută/realizată în mod direct de către Departamentul Casa de Producție”. Or, solicitarea SRJ MediaSind nu a fost adresată Departamentului Casa de Producție, ci conducerii instituției SRTV!

La întrebarea nr. 3 prin care am solicitat Contractele și parteneriatele inițiate de către Casa de producție și care au fost încheiate de TVR cu diverse societăți comerciale sau persoane fizice (nume societate comerciala, obiect, servicii, sumele achitate/încasate) pentru perioada  1 ianuarie 2016 până în prezent, ni se oferă un răspuns halucinant: să precizăm noi ce contracte și parteneriate prezintă interes și care sunt argumentele pentru care prezintă interes pentru organizație!!! Ori, argumentul, pe care Doina Gradea și echipa sa îl ignoră în permanență, îl constituie  chiar Legea nr.544/2001, cu prevederile art. 2, care spun că “prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei.”

 La întrebarea nr. 4  legată de contractele încheiate și notele de fundamentare, precum și sumele încasate de SRTV în urma punerii la dispoziția unor firme private a spatiilor instituțiilor pentru realizarea unor spectacole/piese de teatru/alte activități culturale, conducerea instituției refuză să le pună la dispoziție pe motiv că respectivele contracte/parteneriate nu sunt comerciale. Or, din informațiile noastre, acele societăți comerciale care au organizat acele evenimente au vândut bilete și au încasat bani, iar instituția publică de presă a pus gratuit la dispoziția acestora forță de muncă, spații, decoruri etc., folosind bani publici. Din acest motiv, considerăm că aceste activități, contractele și parteneriatele încheiate, trebuie cunoscute de către opinia publică și de către angajații instituției.

La întrebarea nr. 5 - Conducerea SRTv intenționează ca aceste evenimente culturale cu diverse societăți private să utilizeze și alte spații ale instituției decât curtea și clădirile din Strada Moliere? Dacă da, detaliați pe larg motivația acestei decizii – ni se răspunde din nou cu aroganță, susținându-se că aceste informații nu se încadrează în prevederile Legii nr. 544/2001!!! Or, aceste contracte care vizează folosirea forței de muncă a SRTv, a spațiilor, mijloacelor fixe și materialelor SRTv, sunt informații de interes public. Chiar ieri, conducerea SRTv, a anunțat în cadrul programelor de știri, prin fosta vedetă Mircea Radu, despre demararea proiectului Teatru de vară organizat în curtea instituției. Chiar dacă șefa TVR promite că va respecta toate măsurile de siguranță sanitară,  este  o decizie iresponsabilă a conducerii TVR, mai ales acum când doi angajați au fost confirmați ca fiind contaminați cu COVID 19, să permiți intrarea în instituție a publicului!!!    (amănunte aici: Teatru în TVR: Programul spectacolelor din perioada 21 iulie - 2 august )

La întrebarea nr. 6  referitoare la cota pe care o încasează SRTv în urma vânzării biletelor la evenimentele culturale realizate în spațiul instituției, cu angajații instituției și cu mijloacele fixe ale SRTv, ni se răspunde că SRTv contribuie la realizarea respectivelor producții dar că nu încasează niciun leu. Televiziunea Națională, după cum se știe, este finanțată din bani publici în proporție de peste 94%. Tocmai de aceea parteneriatele, contractele, încheiate de SRTv cu diverse societăți comerciale, ong-uri trebuie cunoscute de public.

La întrebarea nr.7 referitoare la lista producțiilor realizate în perioada menționată, specificând pentru fiecare producție în parte când a fost difuzată, pe ce canal și la ce dată, precum și dacă Andraș Istvan Demeter, coordonatorul cu atribuții de director Casa de producție, sau rudele sale de gradul 1 au fost distribuite în aceste producții, conducerea TVR a oferit un răspuns parțial, prezentând o listă doar cu  producțiile în care șeful Casei de Producție și fiul acestuia, au fost distribuiți. 

Precizăm că potrivit Deciziei nr. 3456 din 8.11.2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (amănunte aici:http://www.scj.ro/1094/Detalii), Andras Istvan Demeter (foto RRA) nu ar fi trebuit să ocupe timp de 3 ani nicio funcție publică. Demonstrând, însă, un dispreț total față de lege și beneficiind de complicitatea factorului politic, acesta a ignorat existența acestei sentințe, și a ocupat,  pe lângă directoratul Casei de producție TVR, și funcția de membru în Consiliul de Administrație al SRR!

Despre jaful care a fost descoperit în urma mai multor controale ale Curții de Conturi, unele confirmate definitiv de instanțele de judecată, am prezentat pe larg aici: Argumentele MediaSind pentru demiterea de urgență a șefei TVR: 

Cu toate că risipirea abuzivă și ilegală a banilor publici de către actuala conducere este o practică sancționată de justiție și cunoscută, spre indignarea publicului, din ce în ce mai frustrat de această situație, nu se întreprinde nimic pentru a o stopa. Marea problemă a Televiziunii Naționale o constituie, din păcate, complicitatea factorului politic care, deși cunoaște foarte bine această  situație de criză, refuză, de ani de zile, să discute rapoartele de activitate ale SRTv și să demită actuala administrație, acuzată și dovedită de mai multe fapte de corupție!

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 20 iulie 2020

Adminstrația Gradea apelează la tehnici de manipulare securistice pentru a discredita grupul de comunicare Alternativa TVR!

postat 14 iul. 2020, 22:52 de Office Mediasind   [ actualizat la 14 iul. 2020, 23:31 ]

Neliniștiți de faptul că angajații vor putea comunica mai bine pe Facebook și își vor putea mai lesne sincroniza acțiunile sindicale, în scopul apărării drepturilor lor legitime, fără a mai putea fi cenzurați, Doina Gradea și colportorul său de informații false, Mircea Radu, ies la atac, folosind armele propagandei proletare din anii '50.

 

Noul comunicat de presă transmis angajaților instituției arată modul josnic la care poate să coboare comunicarea instituțională în TVR.

După numai 24 de ore, grupul de comunicare lansat luni, 13 iulie 2020, de filiala MediaSind TVR, denumit Alternativa TVR, a ajuns la peste 500 de membri. Un real motiv de îngrijorare și panică pentru administrația Gradea, care vede că pierde teren în fața susținătorilor pe care încă poate să-i mintă și să-i manipuleze. Folosind, în mod abuziv și ilegal, baza de date a instituției, Doina Gradea, apelând la tehnicile de manipulare ale bătrânilor securiști, a transmis tuturor salariaților un „Anunț important”, împănat cu informații false, lansate cu scopul discreditării Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și a liderului acestuia.

Sunt vânturate aceleași mizerii, lipsite de temei și care contravin logicii. Se invocă aceleași așa-zise argumente folosite în urmă cu un an de către consilierul pe probleme juridice, Alexandru Dumitrescu potrivit cărora, MediaSind este o organizație fantomă în SRTv și încasează cotizație ilegal de la membri. (amănunte aici:   SRTV acţionată în judecată pentru contractele suspecte încheiate de şefa TVR cu un fost partener de afaceri și consilier personal!)

Având în vedere aceste acuzații grave, care au fost demontate public, MediaSind a depus o plângere penală împotriva grupului organizat care a orchestrat o asemenea intoxicare, menită să afecteze activitatea unei organizații sindicale în TVR. (amănunte aici: MediaSind TVR a sesizat Parchetul pentru a cerceta faptele de corupție din Televiziunea Națională!)

Să ne mai amintim că MediaSind a solicitat atunci explicații oficiale Ministerului Muncii care, prin adresa nr.105/IM/07.08.2019 a confirmat legalitatea și legitimitatea funcționării SRJ MediaSind și a filialei sale în TVR, după cum urmează (amănunte aici: Ministerul Muncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române):

Întrebare MediaSind:  1. Prin Sentinţa nr. 3486 din 13.04.2017 pronunțată în Dosarul nr. 5578/303/2017 s-a admis  fuzionarea SRJ MediaSind cu Sindicatul TVR Sind - organizaţie constituită la nivelul Societăţii Române de Televiziune. În aceste condiţii, organizaţia noastră are dreptul să-i reprezinte în  faţa angajatorului pe noii membri de sindicat rezultați din fuziune?

 Răspuns Ministerul Muncii: 1. Organizaţia dumneavoastră are dreptul să reprezinte membrii rezultaţi din fuziune, având în vedere prevederile art. 28 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform căruia, organizaţiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislaţia muncii, statutele funcţionarilor publici, contractele colective de muncă şi contractele indicviduale de muncă, precum şi din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de jurisdicţie, a altor instituţii sau autorităţi ale statului, prin apărători proprii sau aleşi.

Întrebare MediaSind:  2. În condiţiile arătate mai sus, angajatorul are obligaţia, în conformitate cu prevederile art. 2 din  Legea nr. 1/2016 să reţină şi să trimită în contul organizaţiei noastre cotizaţia noilor membri afiliaţi, în baza acordului de voință al acestora?

 Răspuns Ministerul Muncii: 2  În baza acordului de voinţă al membrilor sindicatului, angajatorul reţine şi virează în contul organizaţiei sindicale cotizaţia noilor membri, în conformitate cu prevederile art. 24 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Întrebare MediaSind:  3. SRJ MediaSind are dreptul să negocieze contract colectiv de muncă în această unitate în cazul în care obţine sentinţă de reprezentativitate, sau, în caz contrar, poate acorda mandat de negociere pentru CCM la nivel de SRTV federaţiei reprezentative la nivel de sector la care este afiliat?

 Răspuns Ministerul Muncii: 3. Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind este reprezentativ la nivelul SRTV dacă prezintă hotărâre judecătorească de dobândire a reprezentativității la nivelul acestei instituții, conform prevederilor art. 221 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În situația în care la nivelul unității nu există sindicat reprezentativ, dar există sindicat afiliat federației sindicale reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanții federației sindicale, la solicitarea și în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții aleși ai angajaților, în conformitate cu prevderile art. 135 alin 1 lit.a) din Legea nr. 62/2011, legea dialogului social republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Întrebare MediaSind:  4. Având în vedere faptul că Statutul SRJ MediaSind, aprobat de către instanţa de judecată,  permite crearea de filiale (grupe sindicale) fără personalitate juridică  în cadrul instituţiilor/compartimentelor unde are membri afiliaţi, organizaţia are dreptul să-i reprezinte în raport cu angajatorul în calitate de partener social, în conformitate cu prevederile art. 1 lit. a și b din Legea nr. 62/2011?

Răspuns Ministerul Muncii: 4. Conform celor menționate și la punctul 1, în conformitate cu prevederile art. 28 din legea nr. 62/2011, a dialogului social republicată, cu modificările și completările ulterioare, organizația dumneavoastră are dreptul de a reprezenta și apăra drepturile membrilor.

Profitând de faptul că nu a fost încă începută cercetarea plângerii depuse de MediaSind, lacheii șefei TVR, făcându-l invidios și pe „Ali Comicul”, ministrul propagandei lui Saddam Hussein, repetă aceleași minciuni pentru a strecura măcar o îndoială în mintea celor care citesc aceste neadevăruri.

De fapt, grupul coordonat de Doina Gradea, Alexandru Dumitrescu și Mircea Radu, prin răspândirea de informații false, dorește să abată atenția opiniei publice  de la chestiuni deosebit de grave: jaful, constatat de controalele Curții Conturi și confirmat de sentințe judecătorești, din Televiziunea Națională, precum și managementul defectuos care nu mai poate fi cosmetizat nici măcar prin interviuri publicitare. (amănunte aici: Argumentele MediaSind pentru demiterea de urgență a șefei TVR)

„Anunțul important” trimis către salariați spune că liderul MediaSind a mințit, afirmând că este salariat la TVR. Este întristător faptul că, în această campanie murdară, Doina Gradea se folosește și de liderii sindicatului ei de casă, SPUSTv, ce sunt administratori ai unui grup de comunicare din TVR și care au refuzat accesul liderilor MediaSind pe acest grup, pentru a nu posta cumva reacții negative la adresa șefilor TVR! Pentru ca refuzul lor să pară credibil, acești administratori au comis un fals grosolan, adaugând la cererea făcută de liderul MediaSind faptul că acesta lucrează în TVR, deși este de notorietate că este președintele SRJ MediaSind și președinte executiv al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind. Și astfel, prin această ticluire specifică fostei Securități, el este declarat mincinos, în aplauzele serviciului de propagandă al Doinei Gradea.

Bineînțeles că după ce au executat această manipulare ieftină, liderele SPUSTv Luminița Iordănescu și Ramona Săseanu (propagandistă activă a partidului aflat la guvernare) și-au informat  șefa de isprava făcută. Din păcate, ele au uitat că liderul SRJ MediaSind, presedinte executiv al Federației FAIR-MediaSind, a negociat împreună cu colegii de sindicat din TVR pentru toți angajații instituției, inclusiv pentru liderele SPUStv, Actul adițional nr 3  la Contractul Colectiv de Muncă din SRTV, document verificat și înregistrat de ITM București! Atunci de ce nu și-au exprimat nemulțumirea că lucrează în folosul angajaților și pentru TVR? (amănunte și foto aici: Noile drepturi câștigate la negocierile colective din TVR au intrat în vigoare!)

De fapt, toate acțiunile conducerii SRTv de discreditare și de intimidare a MediaSind - manipularea opiniei publice prin răspândirea de informații false, notificări redactate, pe bani publici, de avocați cu notorietate, amenințări cu deschiderea unor procese etc - urmăresc doar să acopere fărădelegea, jaful, minciuna și incompetența, ce definesc actuala administrație. 

Pentru că respectarea adevărului și înfăptuirea dreptății sunt valori morale asumate de noi, îi asigurăm pe toți membrii de sindicat că MediaSind nu se va lăsa intimidat de manevrele securistice ale administrației Gradea și va continua să acționeze în folosul salariaților TVR până când această conducere toxică va pleca din instituție și va răspunde pentru faptele ei în fața justiției.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

 București, 15 iulie 2020

 

Federatia FAIR-MediaSind a negociat si semnat Contractul Colectiv de Muncă la Teatrul German din Timișoara!

postat 14 iul. 2020, 01:42 de Office Mediasind   [ actualizat la 14 iul. 2020, 01:43 ]

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a negociat şi semnat, în baza mandatului acordat de membrul afiliat Sindicatul Teatrului  German de Stat din Timișoara Contractul Colectiv de Muncă din această prestigioasă instituție de cultură.

ITM Timișoara a înregistrat deja acest document care produce efecte juridice, timp de doi ani, pentru toți salariații instituției, indiferent de data angajării și indiferent de apartenența sindicală. Semnat de președintele FAIR- MediaSind Leonard Pădureț și de președintele Sindicatului Teatrului German de Stat Adrian Iliaca, CCM este esenţial pentru reglementarea relaţiilor de serviciu din această instituţie de cultură, condusă de managerul Ioan Boldurean. Contractul conţine norme importante pentru un climat normal de muncă, reglementări profesionale, dar şi drepturi fundamentale care garantează securitatea locurilor de muncă ale tuturor angajaţilor. Acum drepturile tuturor angajaţilor sunt garantate printr-un contract care nu poate să fie modificat decât cu acordul partenerilor sociali.

Până în acest moment, Federaţia FAIR - MediaSind a negociat contracte colective de muncă sau se află în proceduri  deschise de negociere  în mai multe  instituţii din domeniu, printre care se află Teatrul Național Cluj Napoca, Filarmonica de Stat din Sibiu, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Opera Galați, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Centrul Cultural Galați, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat "Paul Constantinescu" din Ploiești, Filarmonica de Stat  Târgu Mureș, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală - INCFC. Nu în ultimul rând, la sfârșitul anului 2019, a obținut noi drepturi pentru angajații din Societatea Română de Televiziune, prin negocierea și semnarea Actului Adițional nr.3 la Contractul Colectiv de Muncă din SRTV, document înregistrat la ITM București. În cursul acestui an va demara negocierea CCM și la Societatea Română de Radiodifuziune, precum și în alte instituții din cultură și mass.media.

Federaţia FAIR-MediaSind este singura organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură şi Mass-Media, fiind membră cu drepturi depline al Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Federaţiei Internaţionale a Actorilor, UNI Global UNION, Federaţiei Europene a Jurnaliştilor și a Confederației CNSLR-FRĂȚIA.

 

Departament Comunicare FAIR-MediaSind                  Timișoara, 14 iulie 2020

MediaSind lansează platforma de comunicare „Alternativa TVR”!

postat 12 iul. 2020, 22:45 de Office Mediasind   [ actualizat la 13 iul. 2020, 12:00 ]

MediaSind TVR a lansat astăzi, 13 iulie 2020, pe Facebook, un nou mijloc de comunicare pentru membrii și simatizanții săi: Alternativa TVR.

 Începând de astăzi, platforma creată nu este doar un spațiu de interacțiune al membrilor organizației noastre. Ea este deschisă tuturor angajaților, indiferent de apartenența sindicală și indiferent de locul ocupat în ierarhia instituției, tuturor colaboratorilor și susținătorilor TVR, care au exercițiul dialogului.

 Cei care doresc să pună umărul la modernizarea și depolitizarea Televiziunii Naționale, sunt așteptați alături de noi.

 De ce am deschis acest canal de comunicare, pe care l-am numit „Alternativa TVR”? Pentru că dorim ca membrii noștri, salariații din Televiziune și, mai ales, publicul să fie informați corect. Cu ajutorul acestei platforme putem contracara Campania de dezinformare dusă de actuala conducere a SRTV.

 MediaSind fiind o organizație care activează pe principii de transparență, își deschide acum porțile pentru toți cei care doresc să contribuie la modernizarea instituției din Dorobanți.

 În cei 3 ani de la înființare, MediaSind TVR a demonstrat că este o alternativă benefică, contribuind la schimbarea mentalității sindicale. A luptat cu toate mijloacele legale pentru drepturi importante ale membrilor săi și o va face în continuare, militând, totodată, pentru  dialog și transparență  din partea patronatului.

Acum este nevoie ca, împreună cu toți cei care doresc binele instituției, să ne unim forțele, să lăsăm deoparte orgoliile și să punem umărul la schimbarea în bine, pe care ne-o dorim cu toții.

Alternativa TVR trebuie să fie și un forum de dezbatere, pentru salariați, societate civilă și politicienii care doresc, în mod sincer,  o depolitizare a instituției și cred în ideea că doar numirea unui management profesionist, apolitic, care  să dovedească respect față de instituție, dar și față de angajați, poate salva instituția din Dorobanți.

Din păcate, în mai multe ocazii, reacțiile MediaSind împotriva conducerii TVR au fost cenzurate pe unele grupuri de comunicare din instituție care, aparent, apărau aceleași principii ca și noi. Este, dacă nu trist, cel puțin revoltător, faptul că acest lucru s-a întâmplat inclusiv pe platforma administrată de un membru al Consiliului de Administrație al SRTV, care își dorește, se pare, cu orice mijloace, să obțină funcția de Președinte Director General, chiar cu prețul renunțării la unele principii, pe care le flutura cândva în fața salariaților TVR, cu scopul de a le obține votul.

Alternativa TVR va garanta libertatea de exprimare a tuturor membrilor grupului, indiferent de simpatiile sau antipatiile acestora față de organizația noastră! 

ALTERNATIVA TVR - Grup de dezbateri (pe probleme de interes comun sau individual) opinii, analiză și informare al salariaților din Societatea Romana de Televiziune, al colaboratorilor și simpatizanților Sindicatului Român al Jurnaliștilor – MediaSind, ființează după reguli obligatorii pentru toți utilizatorii.

 Regulile GRUPULUI ALTERNATIVA TVR

Cu toții ne dorim să creăm un mediu primitor. Fiecare dintre noi trebuie să beneficieze de respect. Dezbaterile sunt firești și necesare, iar politețea trebuie să primeze!

Orice membru al grupului este, în mod individual, responsabil pentru tot ceea ce postează, fie că este vorba de materiale scrise, audio sau video!

Nu sunt acceptate intimidările sau limbajul care incită la ură!

Nu sunt permise atacul la persoană, amenințările, jignirile, limbajul vulgar!

Comentariile cu caracter denigrator despre lucruri precum rasă, religie, cultură, orientare sexuală, gen și identitate nu vor fi tolerate!

Asigură-te că toată lumea se simte în siguranță!

Membrii care nu respectă aceste reguli sunt blocați 1-3 zile sau chiar eliminați din grup!

Facebook este un mediu public.

Alternativa TVR vă așteaptă pe toți să vă exprimați liber gândurile, opiniile, reacțiile față de ceea ce se întâmplă în cea mai mare, dar și importantă instituție de media din România!

Cele mai interesante și citite opinii, postări, declarații vor fi lunar premiate și preluate pe platforma online Mediasindtv.ro

 

Departament Comunicare MediaSind

București 13 iulie 2020

Drept la replică penibil al Serviciului condus de fosta vedetă Mircea Radu: Sindicaliștii din MediaSind, trimiși la muncă. Să nu mai scrie comunicate în care să demaște corupția din TVR!

postat 9 iul. 2020, 23:03 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 iul. 2020, 23:12 ]

http://stiri.botosani.ro/stiri/actualitate/mircea-radu-quotconcediatquot-cu-tot-cu-asistenta-lui-de-la-emisiunea-din-dragoste-.html
Dacă tăceai, filosof rămâneai”, zice o vorbă veche românească. Dar domnul Mircea Radu, se pare, nu o cunoaște și, de aceea, reușește să-și dea foarte tare în petic.

Un comunicat de presă cu pretenții de drept la replică la reacția MediaSind privind prejudicierea TVR cu peste 20 milioane de euro, al Serviciului Comunicare și Protocol din Societatea Română de Televiziune, condus de fosta vedetă Mircea Radu, demonstrează cât de lipsită de profesionalism a devenit activitatea de comunicare instituțională în TVR.

Folosind un limbaj nepotrivit pentru o instituție de presă, Serviciul Comunicare încearcă decredibilizarea unei organizații care a demonstrat, cu documente din instanță, prejudicierea bugetului Televiziunii Naționale cu peste 20 milioane de euro. (amănunte aici Televiziunea Română a fost prejudiciată cu peste 20 de milioane de euro, bani ce ar fi trebuit să fie recuperați de la cei responsabili încă din 2017! )

Prima critică adusă de conducerea TVR la adresa comunicatului MediaSind, e legată de lungimea lui. Ni se reproșează că am folosit 1460 cuvinte, 30 paragrafe întinse pe 3 pagini și, pentru că administrația Gradea are o adevărată fobie față de hotărâri judecătorești incriminatorii pentru ea, pe care le-am invocat în text, bineînțeles că nu a înțeles nimic din acest „haloimăs”. Cuvântul îi aparține, bineînțeles, domnului Mircea.

Este amuzant faptul că Doina Gradea și Mircea Radu sunt preocupați de modul în care folosesc sindicaliștii din MediaSind timpul de lucru. Adoptând tehnici bolșevice de manipulare, conducerea TVR și Mircea Radu se întreabă, retoric, ce au făcut sindicaliștii în ziua în care au scris acest comunicat. Și după un calcul „științific” făcut de același Serviciu de Comunicare, a rezultat că din 20 de zile lucrătoare, sindicaliștii de la MediaSind lucrează doar 10, pentru că scriu comunicate împotriva conducerii TVR, în loc să ia exemplu de la presa privată unde se muncește: „la un holding de presă, luna trecută, s-au făcut concedieri de zeci de oameni; oameni care munceau zi-lumină fără să crâcnească, o făceau de dragul meseriei şi din dorinţa de a pune pe masă o pâine copiilor lor - nu făceau comunicate, adică.”

Deci, ar trebui să muncim zi-lumină fără să crâcnim, dacă nu vrem să fim concediați, nu să facem comunicate.

După acest delir comunicațional, care demonstrează o mentalitate bolșevică, conducerea TVR încearcă demontarea  argumentelor care susțin demiterea Doinei Gradea din comunicatul MediaSind, folosind o tehnică de manipulare cunoscută -  minciună prin omisiune:

„Vă oferim o replică scurtă şi argumentată juridic, în mod profesionist, pe care o puteţi lua ca model în comunicatele dumneavoastră viitoare:

a) Referitor la Decizia nr. 16/2016 – SRTv şi orice instituţie publică ale cărei fonduri sunt auditate de Curtea de Conturi are dreptul, conform legii, să conteste măsurile dispuse de auditori. SRTv a contestat în parte măsurile cuprinse în Decizia nr. 16/2016, inclusiv măsura dispusă în legătură cu restructurarea”.

 Ceea ce omite, în mod intenționat, să spună comunicatul TVR, e rezultatul acestei contestații și anume, că aceasta a fost respinsă de Curtea de Conturi, de Curtea de Apel București prin Sentinta nr. 2830 din 4 iulie 2017 și de Înalta Curte de Casație și Justiție prin Hotărârea nr. Hotărârea nr.1759 din 7 aprilie 2020. Ceea ce înseamnă, potrivit dispozițiilor legale, că administrația TVR trebuia să recupereze încă din 2017 prejudicii în cuantum de peste 20 milioane de euro de la persoanele responsabile!

Doina Gradea și Mircea Radu ne acuză că am oferit informații neadevărate și atunci când invocam prejudiciul uriaș creat de SC Splendid Media SRL:

„b) SRTv a formulat acţiune în pretenţii împotriva fosta Splendid Media SRL, în prezent ONE DIGITAL STORE SRL, obiect al Dosarului nr. 24.727/3/2015, acţiune care a fost admisă, instanţa obligând pârâta să plătească SRTv suma de 24.857.827,90 lei. În vederea recuperării sumei datorate SRTv a introdus cerere la Tribunalul Municipiului Bucureşti”.

Ceea ce nu spune comunicatul TVR este că prejudiciul demonstrat de Curtea de Conturi – și anume peste 2 milioane de euro în cazul disponizibilizărilor ilegale de personal și aproximativ 16 milioane de euro în cazul fostei SC Splendid Media, nu a fost calculat și recuperat, așa cum impunea Decizia Curții de Conturi. Suma cerută în instanță a fost de     24. 857. 827,90 lei, adică aproximativ  5 milioane de euro. Nici Doina Gradea și nici Mircea Radu nu răspund în comunicat ce s-a întâmplat cu restul sumei de peste  15 milioane de euro din Decizia nr. 16/2016, dacă luăm în calcul și penalitățile și dobânzile aferente!

După ce s-au făcut că nu înțeleg denumirea folosită pentru filiala TVR din Republica Moldova, șefii TVR ne cer date pentru susținerea afirmației ”jaful din TVR se petrece în mod sistematic iar autorii se bucură de protecţia şi complicitatea politicii” . Le oferim câteva exemple, care ilustrează această complicitate prin neimplicare a unor politicieni: 1. Blocarea activității comisiei de anchetă, votată în Parlamentul României, pentru anchetarea fraudelor comise în cadrul Festivalului Cerbul de Aur și în cazul încheierii unor contracte cu diversi colaboratori (Hotărârea nr. 5/2019 pentru constituirea unei comisii de anchetă privind modalitatea de încheiere a unor contracte de colaborare cu terțe persoane și modul de angajare și efectuare a cheltuielilor din bani publici în executarea contractelor de colaborare la Societatea Română de Televiziune)

Un alt exemplu se referă la faptul  că de ani de zile Rapoartele de activitate nu sunt introduse pe ordinea de zi a Comisiilor de specialitate, blocându-se, astfel posibilitatea legală de a demite conducerea TVR.

Și nu în ultimul rând, vorbim de zecile de petiții, sesizări, memorii venite din partea principalelor organizații naționale și internaționale din media privind numeroasele abuzuri comise de actualul președinte-director general, care au fost ignorate de Comisiile de specialitate din Parlament, ceea ce a dus la menținerea în fruntea instituției publice a acestei conduceri, inclusiv a consilierului pe probleme de management și coordonator al Serviciului Comunicare, Mircea Radu.

În încheiere, comunicatul TVR reia obsesiile șefei TVR legate de legalitatea și legitimitatea MediaSind în Televiziunea Română.

Repetăm: toate demersurile noastre din TVR sunt legale și legitime. Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, așa cum se înțelege clar din denumire, este un sindicat național al jurnaliștilor, care are filială și în SRTV. De altfel,  aceasta chestiune am lămurit-o în  răspunsul, oferit pe larg, în comunicatul din data de 4 iulie, în urma gafei comise de același Serviciu de Comunicare: (Serviciul condus de fosta vedetă, Mircea Radu, „din dragoste” dezinformează opinia publică: Conducerea TVR susține că nu va exista nicio sedință de CA pentru activitatea sefei TVR deși aceasta a fost deja convocată pentru data de 8 iulie!)

Apropo de gafa uriașă de comunicare, legată de negarea informației privind ședința de analiză a managementului actualei conduceri: nici un cuvânt, domnu’ Mircea, dar nici un cuvânt?

Înainte să trimită la “treabă” pe sindicaliștii MediaSind pentru “că este de muncă“ comunicatul conducerii TVR nu uită să precizeze, că ne va acționa în justiție pentru prejudiciile de imagine solicitând și daune morale.

În orice instituție publică din orice țară democrată, un astfel de comunicat de presă și o astfel de  atitudine neprofesionistă, duceau instantaneu la demiterea autorilor, dar și a întregului management.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind nu se va lăsa intimidat de presiunile șefilor TVR care, fiind susținuți politic, tratează cu aroganță și nesimțire orice avertizare publică venită din partea societății civile. Totodată, organizația îi asigură pe cei aproximativ 600 de membri din Televiziunea Română că va fi, în continuare, alături de ei, apărându-le drepturile!

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 10 iulie 2020

Foto știri.botoșani.ro: Mircea Radu, "concediat" cu tot cu asistenta lui de la emisiunea Din dragoste!


Începutul sfârșitului pentru administrația Gradea: Membri ai Consiliului de Administrație au cerut oficial demisia șefei TVR! „TVR nu își mai îndeplinește misiunea publică pentru că riscă să devină irelevantă pentru public!”

postat 9 iul. 2020, 00:47 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 iul. 2020, 00:53 ]

https://newsweek.ro/cultura/jurnalistii-din-tvr-ii-cer-demisia-doinei-gradea-acuzand-o-de-incompetenta
Asa cum organizația noastră  a  anuntat, (
Argumentele MediaSind pentru demiterea de urgență a șefei TVR),  ieri 8 iulie 2020,  prin sistem de videoconferință, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune - SRTv, având pe ordinea de zi analiza managementului Doinei Gradea, Președintele - Director general. După aproximativ 6 ore de dezbateri aprinse, timp în care s-a discutat activitatea președintelui-director general, Doina Gradea, cererile de demisie au curs una după alta. 

Reprezentanții salariaților din CA -  Monica Ghiurco și Karen Sebeși, reprezentantul Partidului Național Liberal, Cristian Petcu, reprezentantul USR, Dan Lazea și reprezentantul PSD, prof. Sorin Ilieșiu, au solicitat acest lucru chiar oficial, printr-o scrisoare deschisă.

În zilele următoare, este de așteptat  să se ralieze la acest demers și ceilalți membri ai Consiliului de Administrație. 
 În  cazul în care șefa TVR va refuza în continuare, să demisioneze, se ia în calcul trimiterea către Parlament a unei solicitări de demitere a Doinei Gradea, pentru activitate necorespunzatoare, în conformitate cu prevederile Art. 20 alin (3) din Legea nr.41/1994 privind organizarea SRR și SRTV: Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor două Camere pot propune, cu votul majorității membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administrație, a cărui activitate este necorespunzătoare. Parlamentul decide prin votul majorității. Locul devenit vacant în acest mod sau din orice alt motiv se ocupă de către supleantul titularului.

Vă prezentăm în continuare scrisoarea membrilor CA:
 
Stimată doamnă Gradea,
 
Subsemnații, membri ai Consiliului de Administrație al TVR, vă solicităm demisia din funcția de Președinte Director General al Societății Române de Televiziune. Unii dintre noi v-au acordat votul, alții nu, atunci când am ales ca unul dintre noi să ocupe funcția pe care o aveți în acest moment. Chiar și aceia dintre noi care v-au acordat credit la acel moment, consideră că a venit momentul să faceți un pas în spate spre binele acestei instituții.

Argumentele sunt numeroase și sunt deja binecunoscute. Situația deplorabilă în care se află TVR după mai mult de jumătate din mandatul dumneavoastră de Președinte Director General este cel mai bine reflectată de audiențele postului. Practic, în acest moment, la o medie săptămânală de circa 2%, TVR nu își mai îndeplinește misiunea publică pentru că riscă să devină irelevantă pentru public (o medie în prime time în MAI și IUNIE de doar 0,8% Rtg, deci sub un punct de rating).
 
Un rezultat, de altfel previzibil, câtă vreme practic ați redus dramatic în ultimele luni programele TVR. Singurele emisiuni păstrate pe post au fost cele realizate cu colaboratori, pentru care s-au făcut plăți consistente, în vreme ce personalul propriu era ținut acasă prin Decizia Presedintelui -Director General, îngrădindu-li-se realizatorilor din TVR dreptul la muncă. Dar căderea audiențelor a fost continuă de la începutul mandatului dumneavoastră de PDG - calitate în care, practic, decideți grila TVR.
 
Grav este și faptul că ați blocat încă de la început (vezi cazul Pătraru) orice încercare a noastră, a membrilor Consiliului de Administrație, de a discuta și adopta soluții, acoperindu-vă de explicații ale Departamentului juridic și acuzându-ne de imixtiune în politica editorială a TVR. Ați încercat permanent să reduceți rolul Consiliului de Administrație la o mașină de vot pentru plăți curente, ca și când sarcina noastră ar fi fost să urmărim factura la curent sau la gaz. În concluzie, purtați în întregime responsabilitatea situației actuale a TVR, iar problemele de management din mandatul dumneavoastră sunt de notorietate.
 
Responsabilitatea noastră ca membri ai CA este să ne asigurăm că, mai ales în contextul actual generat de pandemia de Covid-19, în care societatea este afectată de adevărate campanii de fake-news, Televiziunea publică reprezintă o sursă credibilă de informații pentru cât mai mulți cetățeni.
 
Este așadar momentul unui restart, iar subsemnații, membri ai Consiliului de Administrație, vă cerem să puneți binele instituției mai presus de binele personal, să vă înaintați demisia și să permiteți astfel alegerea unui alt Președinte Director General împreună cu care să putem lucra în această a doua parte a mandatului nostru.

Monica Ghiurco, Sorin Iliesiu, Dan Lazea, Cristian Petcu, Karen Sebesi
 
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu MediaSind TVR consideră că  numirea unei noi conduceri la TVR este o necesitate stringentă, dacă se mai dorește salvarea acestei instituții de la dezastrul în care a fost adusă de actualul management. 


Departament Comunicare MediaSind

București, 9 iulie 2020

 
 

21-30 of 517