Comunicate

MediaSind cere demiterea directorului de la Radio Oltenia - Craiova!

postat 19 aug. 2019, 01:34 de Office Mediasind   [ actualizat la 19 aug. 2019, 01:55 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind  -  filiala Radio România condamnă abuzurile directorului  Studioului Teritorial Craiova din Societatea Română de Radiodifuziune - Radio Oltenia - Craiova, Alexandru Mogoşeanu, împotriva angajaţilor instituţiei.

Stilul dictatorial în care acesta  înţelege să conducă unul dintre cele mai prestigioase instituţii locale de media, abuzurile şi încălcările drepturilor angajaţilor acestei staţii trebuie să înceteze. Din cauza lipsei de respect şi a lipsei de  profesionalism de care dă dovadă managerul instituţiei, angajaţii Radio Oltenia - Craiova nu şi-au încasat zilele trecute salariile la data prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă din SRR. Desele încălcări ale legii în Radio Oltenia impun demiterea de urgență a conducerii studioului local.

De asemenea, tot  zilele trecute, acelaşi manager a produs instituţiei grave prejudicii de imagine în urma organizării unui concurs de angajare pentru mai multe posturi de reporter. Potrivit Contestaţiei depuse de către candidata  Luiza Gheorghiţa Paraschivu, jurnalist cu peste 15 ani de experienţă în presă și membru MediaSind, directorul Alexandru Mogoşeanu, în calitate de preşedinte al comisiei de concurs, a pus nişte întrebări  care nu aveau legătură cu modul de organizare a unui concurs într-o instituţie de media. Totodată, în sesizarea membrului nostru de sindicat se arată că președintele comisiei  a avut  o atitudine zeflemitoare și umilitoare  la adresa candidatei: 

-       ”Unde lucrează soțul?”, “Cine ține banii în casă?”, “Soțul tău are vreodată dreptate?” – întrebări ce apreciez că încalcă prevederile art. 23 alin (6) din OPDG 193/22.02.2019 privind starea materială și pe care le consider lipsite de relevanță în contextul interviului de angajare;

-       Mi s-a cerut să numesc “câte un defect al fiecărui membru din comisia de concurs” și să spun o poezie - consider că aceste cerințe nu au nicio legătură cu criteriile prevăzute la art.23 alin.(2) din OPDG 193/22.02.2019

-        Mi s-a cerut să enunț motivele personale care m-au determinat să schimb un loc de muncă anterior. Am explicat că aceste aspecte țin de viața personală, așa că am refuzat să răspund. Atitudinea mea a stârnit nervozitatea președintelui comisiei de concurs care a ridicat tonul la mine- atitudine pe care o consider total nepotrivită pentru un reprezentant al unei instituții publice și nejustificată în cadrul unui concurs de angajare

-       Unul dintre membrii comisiei mi-a cerut să realizez un interviu cu managerul Radio Oltenia Craiova, președintele comisiei de concurs. În acest context, la întrebarea ” Ce sfaturi le-ați da tinerilor jurnaliști care vor face parte din echipa Radio Oltenia Craiova ?” răspunsul primit a fost : “Nu e treaba ta , nu e cazul tău !”  Prin acest răspuns și ținând cont de faptul că nu eram ultima candidată ce trebuia evaluată la proba Interviu, consider că președintele comisiei, în mod direct, a influențat membrii comisiei și s-a antepronunțat privind rezultatul concursului.

                 Menționez că acest concurs s-a desfășurat în lipsa unui reprezentant sindical. Pe toată durata examinării mele în cadrul probei Interviu, managerul instituției- președintele comisiei de concurs, a avut o atitudine zeflemitoare, total nepotrivită și care încalcă normele deontologice – aproape tot timpul a ridicat tonul la mine, m-a catalogat ca fiind „ o tocilară” , „ fricoasă”, „lipsită de imaginație” . Toată această atitudine o consider de natură a mă hărțui, umili și a-mi aduce atingere imaginii publice într-un spațiu public. De asemenea, evaluarea mea în cadrul probei Interviu s-a realizat „ într-un nor negru” de fum de țigară. Președintele comisiei de concurs și alți doi membri au fumat pe toată durata desfășurării probei.

                     Toate cele menționate mai sus le consider abateri grave în organizarea  acestui concurs, dar și în activitatea instituției. În plus, consider că există vicii de procedură în OPDG 193/22.02.2019, așa că vă rog să mă sprijiniți pentru a anula în instanță acest document. - se arată în sesizarea trimisă SRJ MediaSind de către Luiza Gheorghița Paraschivu.

Având în vedere aceste abuzuri incompatibile cu funcţia de manager într-o instituţie publică de media, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind  -  Filiala Radio România solicită preşedintelui -  director general Georgică Severin şi membrilor Consiliului de Administraţie demiterea urgentă din funcţie a directorului studioului local al SRR, Radio Oltenia- Craiova, Alexandru Mogoşeanu şi sancţionarea acestuia pentru prejudiciile produse angajaţilor şi imaginii instituţiei. De asemenea, MediaSind- Radio România solicită admiterea de către SRR a contestației depuse de membrul nostru de sindicat şi prezentarea de scuze publice tuturor candidaţilor care au fost umiliţi de directorul Radio Oltenia-Craiova.

SRJ MediaSind  - Filiala Radio România

Biroul Executiv 


Bucureşti, 19 august 2019

Ministerul Muncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române!

postat 12 aug. 2019, 01:26 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 aug. 2019, 02:44 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-48/Foto%201%20raspuns%20Min%20Muncii%20legalitate%20Mediasind%20TVR.jpg
Ministerul Muncii si Justiţiei Sociale clarifică şi demontează ultimele manipulări exersate în spaţiul public şi printre angajaţii instituţiei de către conducerea Societăţii Române de Televiziune – SRTV şi sindicatul său de casă
.

 Printr-un comunicat de presă transmis în data de  31 iulie 2019 principalelor instituţii de media, conducerea TVR susţinea că SRJ MediaSind nu deţine  personalitate juridică, adică este o organizaţie - fantomă întrucât nu figurează în Registrul Judecătoriei sectorului 1 și că, potrivit părerii unor funcționari de la Ministerul Muncii, organizația nu are dreptul să deschidă filiale în SRTV. Imediat după publicarea acestui comunicat, consilierul pe probleme juridice a președintelui director - general, precum și conducerea sindicatului SPUSTv au transmis informații false angajaților Televiziunii Naționale, susținând ilegalitatea funcționării MediaSind TVR. Totodată,  în baza acestei grosolane manipulări, ei au recomandat membrilor să părăsească organizația noastră și să se întoarcă la SPUSTv, sindicatul controlat de conducere.

Urmare a acestei situații, care vor atrage niște răsunderi penale, Biroul Executiv al SRJ MediaSind a oferit  o reacție publică promtă, prin care a condamnat mijloacele securiste folosite de conducerea TVR în scopul manipulării opiniei publice, prezentând, totodată, dovezile privind legalitatea funcționării organizației (amănunte aici: Conducerea TVR folosește tehnici securiste de intoxicare a opiniei publice).

Facem precizarea că, din respect pentru adevăr și moralitate, SRJ MediaSind a solicitat clarificări Ministerului Muncii și Justiției Sociale, instituție care, prin secretarul de stat Ionel Muscalu a demontat diversiunile administrației SRTV, arătând, fără echivoc, că SRJ MediaSind are dreptul să-și reprezinte membrii din filiala MediaSind TVR,are dreptul să încaseze cotizația sindicală, că are dreptul să dețină reprezentativitate dacă obține numărul necesar de membri și, în caz contrar,  are dreptul să mandateze federația la care este afiliată să negocieze contractul Colectiv de Muncă din TVR.

 În concluzie, MediaSind TVR are calitatea de partener social în SRTV, în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011 a Dialogului Social.

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-48/Foto%201%20solicitare%20clarificari%20Min%20Muncii.jpg
Având în vedere situația creeată de conducerea TVR, prin dezinformarea opiniei publice în scopul susținerii unor interese de grup, care se adaugă repetatelor încălcări a prevederilor legale de către conducerea SRTV împreună cu câţiva jandarmi sindicali ai şefei TVR, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – Filiala TVR solicită Consiliului de Administraţie al SRTV să sesizeze deîndată instituţiile abilitate pentru a cerceta şi sancţiona faptele reclamate de partenerul social din instituţie, MediaSind TVR.

Totodată, SRJ MediaSind solicită CA să aprobe difuzarea în spaţiul public a unui comunicat de presă prin care instituţia îşi cere scuze publicului şi partenerului social cu privire la campania de manipulare şi dezinformare promovată de administraţia Gradea.

SRJ MediaSind reiterează pe această cale solicitarea făcută Parlamentului României şi susţinută de principalele  organizaţii naţionale şi internaţioanle, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, Confederaţia CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi UNI Global de demitere, în regim de urgenţă, a dnei. Doina Gradea din funcţia de preşedinte - director general al SRTV şi numirea în fruntea celei mai mari instituţii de media a unor profesionişti care respectă angajaţii şi meseria de jurnalist.

 
Vă prezentăm în continuare întrebările noastre şi răspunsurile primite de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale:

Întrebare MediaSind:  1. Prin Sentinţa nr. 3486 din 13.04.2017 pronunțată în Dosarul nr. 5578/303/2017 s-a admis  fuzionarea SRJ MediaSind cu Sindicatul TVR Sind - organizaţie constituită la nivelul Societăţii Române de Televiziune. În aceste condiţii, organizaţia noastră are dreptul să-i reprezinte în  faţa angajatorului pe noii membri de sindicat rezultați din fuziune?

 Răspuns Ministerul Muncii: 1. Organizaţia dumneavoastră are dreptul să reprezinte membrii rezultaţi din fuziune, având în vedere prevederile art. 28 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform căruia, organizaţiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislaţia muncii, statutele funcţionarilor publici, contractele colective de muncă şi contractele indicviduale de muncă, precum şi din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de jurisdicţie, a altor instituţii sau autorităţi ale statului, prin apărători proprii sau aleşi.

Întrebare MediaSind:  2. În condiţiile arătate mai sus, angajatorul are obligaţia, în conformitate cu prevederile art. 2 din  Legea nr. 1/2016 să reţină şi să trimită în contul organizaţiei noastre cotizaţia noilor membri afiliaţi, în baza acordului de voință al acestora?

 Răspuns Ministerul Muncii: 2  În baza acordului de voinţă al membrilor sindicatului, angajatorul reţine şi virează în contul organizaţiei sindicale cotizaţia noilor membri, în conformitate cu prevederile art. 24 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Întrebare MediaSind:  3. SRJ MediaSind are dreptul să negocieze contract colectiv de muncă în această unitate în cazul în care obţine sentinţă de reprezentativitate, sau, în caz contrar, poate acorda mandat de negociere pentru CCM la nivel de SRTV federaţiei reprezentative la nivel de sector la care este afiliat?

Răspuns Ministerul Muncii: 3. Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind este reprezentativ la nivelul SRTV dacă prezintă hotărâre judecătorească de dobândire a reprezentativității la nivelul acestei instituții, conform prevederilor art. 221 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
În situația în care la nivelul unității nu există sindicat reprezentativ, dar există sindicat afiliat federației sindicale reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanții federației sindicale, la solicitarea și în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții aleși ai angajaților, în conformitate cu prevderile art. 135 alin 1 lit.a) din Legea nr. 62/2011, legea dialogului social republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Întrebare MediaSind:  4. Având în vedere faptul că Statutul SRJ MediaSind, aprobat de către instanţa de judecată,  permite crearea de filiale (grupe sindicale) fără personalitate juridică  în cadrul instituţiilor/compartimentelor unde are membri afiliaţi, organizaţia are dreptul să-i reprezinte în raport cu angajatorul în calitate de partener social, în conformitate cu prevederile art. 1 lit. a și b din Legea nr. 62/2011?

Răspuns Ministerul Muncii: 4. Conform celor menționate și la punctul 1, în conformitate cu prevederile art. 28 din legea nr. 62/2011, a dialogului social republicată, cu modificările și completările ulterioare, organizația dumneavoastră are dreptul de a reprezenta și apăra drepturile membrilor.

Vă prezentăm atașat cele două documente.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 12 august 2019

Federaţia FAIR-MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua!

postat 4 aug. 2019, 22:35 de Office Mediasind   [ actualizat la 4 aug. 2019, 22:35 ]

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB nr. 7-Fed/2017, a luat act de intenţia Ministerului  de Finanţe de a acorda sporul pentru condiţii de muncă doar unor categorii de angajaţi, discriminând, astfel, pe angajaţii din cultură şi mass-media.

Sporul de 15% acordat pentru condiţii vătămătoare de muncă este justificat pe deplin de existența factorilor de risc în care lucrează angajaţii acestor bresle. Măsurătorile efectuate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru protecția Muncii “Alexandru Darabont” și Direcțiile de Sănătate Publică au stabilit că salariații sunt expuși “acțiunii unor factori de risc de accidentare și îmbolnăvire profesională, factorii de risc ce pot duce la îmbolnăviri sunt legați de expunerea la agenți biologici, câmpuri electromagnetice, zgomot și condiții necorespunzătoare de iluminat precum și de suprasolicitarea neuropsihică”.

Este revoltător faptul că bolile profesionale din acest sector important sunt în continuare nerecunoscute de către statul român. Se urmărește prin aceasta evitarea unor valuri mari de procese, ce  ar putea fi îndreptate înpotriva angajatorilor. În majoritatea instituţiilor unde s-au efectuat măsurători ale factorilor de risc s-au descoperit depăşiri inadmisibile ale nivelurilor normale privind zgomotul, calitatea aerului la locul de muncă, radiaţii electromagnetice, suprasolicitare neuropsihică etc.

Fără a face comparaţie cu alte categorii profesionale, considerăm că angajaţii din cultură şi mass-media au dreptul să nu fie discriminaţi şi tratataţi la un nivel inferioar faţă de alţi  salariaţi.

În cazul în care Guvernul va decide eliminarea sporurilor compensatorii pentru condiții vătămătoare de muncă, doar pentru o anumită categorie de salariaţi, în detrimentul altora, Federaţia FAIR-MediaSind va demara procedurile privind declanşarea acţiunilor greviste la nivel de sector cultură şi mass-media în toate instituţiile unde are membri afiliaţi: filarmonici, opere, teatre muzee, bibioteci, centre şi institute culturale, precum şi instituţii de media. De altfel, valabilitatea Acordului încheiat de FAIR-MediaSind cu reprezentanții Ministerului Culturii și Identității Naționale, vezi aici, a expirat în luna mai a acestui an, reluarea acțiunilor pentru declanșarea grevei generale fiind un demers perfect justificat.  

De asemenea, Federaţia FAIR-MediaSind va solicita sprijinul organizațiilor naționale și internaționale unde este afiliată: Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere Frăţia CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, UNI Global UNION şi UNI MEI.


Biroul Executiv Național FAIR-MediaSind                                     Bucureşti, 5 august 2019   

Profesioniștii din Cultură din Republica Moldova se solidarizează cu angajații TVR împotriva abuzurilor conducerii Televiziunii Române

postat 2 aug. 2019, 03:41 de Office Mediasind   [ actualizat la 2 aug. 2019, 03:46 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-48/foto%20adresa%20FSLC.jpg
Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova - FSLC a transmis Federației Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind o scrisoare în care anunță solidaritatea membrilor săi cu angajații din Societatea Română de Televiziune care protestează împotriva abuzurilor conducerii.

“Având în vedere situația creată în cadrul Societății Române de Televiziune, încălcările drepturilor prevăzute de legislația muncii, inclusiv a drepturilor organelor sindicale și atacurile asupra organizației FAIR-MediaSind, vă comunicăm că Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură  din Republica Moldova este solidară cu lucrătorii Societății Române de Televiziune și cu Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind -  se arată în scrisoare.

De asemenea, colegii din Republica Moldova anunță că susțin acțiunile greviste care au fost decise ca urmare a adoptării Rezoluției Adunării generale a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala TVR (vezi aici Rezoluția) și anunță că se alătură Federației FAIR-MediaSind “în solicitarea acesteia privind respectarea drepturilor legale ale lucrătorilor și stopării atacurilor și acțiunilor ilegale împotriva sindicatului.”

“Angajamentele și interesul comun, valorile și principiile democratice spre care aspiră întreaga mișcare sindicală, ne determină să conștientizăm că suntem o forță atunci când suntem uniți” -  se arată în scrisoare.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, cea mai mare organizație mondială a jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor – FIJ care cuprinde peste 600 000 de jurnaliști din peste 140 de țări și Union Global Union Media, Entertainment and Arts, cea mai mare organnizație a creatorilor și tehnicienilor de media, care cuprinde aproximativ

400 000 de membri, au transmis Președintelui României, Primului Ministru, Președinților Camerei Deputaților și Senatului și președinților comisiilor de specialitate din Parlamentul României o scrisoare în care anunță susținerea deplină a protestelor privind demiterea de urgență a președintelui director general al SRTV, Doina Gradea solicitând, totodată, implicarea autorităților române pentru soluționarea situației conflictuale din Televiziunea Națională (vezi aici scrisoarea).

Departament Comunicare FAIR – MediaSind

București, 2 august 2019

Conducerea TVR folosește tehnici securiste de intoxicare a opiniei publice!

postat 1 aug. 2019, 02:38 de Office Mediasind   [ actualizat la 1 aug. 2019, 04:23 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind
a aflat, cu stupoare, că actuala conducere a Societăţii Române de Televiziune – SRTV, apelând la cele mai mârșave mijloace securiste de manipulare a publicat ieri, 31 iulie 2019, un comunicat în care susţine că Sindicatul MediaSind nu există în mod legal. Această afirmaţie se bazează - susţine comunicatul - pe verificarea existenţei organizaţiei în evidenţele registrelor Judecătoriei sectorului 1 unde îşi are sediul SRJ MediaSind  şi pe baza unor  aprecieri personale care adaugă la lege ale unor prevederi din Legea 62/2011 din partea unui funcţionar de la “direcţia de specialitate” de la Ministerul Muncii.

Colportarea unor astfel de neadevăruri în spațiul public de către  conducerea TVR, sunt menite să afecteze imaginea SRJ MediaSind. Pentru a restabili adevărul facem următoarele precizări:

1. Personalitatea juridică a organizaţiei este dovedită chiar prin actul de înfiinţare, şi anume Sentinţa civilă nr. 2782 din data de 12.04.2001 din Dosarul nr. 3630/2001 a Judecătoriei sectorului 6 București  şi prin Sentinţa civilă nr.3486/13.04.2017  prin care s-a aprobat fuzionarea  SRJ MediaSind cu Sindicatul TVR SIND, organizaţie sindicală constituită  la nivel de  unitate - Societatea Română de Televizune - SRTV. De altfel, conducerea SRTV se află în mai multe procese cu SRJ MediaSind, fapt ce ar fi fost imposibil dacă nu ar fi existat din punct de vedere juridic.

Faptul că nu ne-au gasit în evidenţele de la Judecătoria sectorului 1 se explică prin aceea că, potrivit legii, instanţele abilitate să constate existenţa, modificarea  sau dizolvarea organizaţiilor sindicale şi patronale sunt doar cele care au acordat personalitatea juridică. De asemenea, instanța competentă să acorde personalitate juridică organizațiilor sindicale este judecătoria de la sediul organizațiilor sindicale  de la momentul înregistrării. 
 Conform Certificatului emis în data de  16 iulie 2019 de Judecătoria sectorului 6 București, se arată că  “Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind se află înscris în Registrul Special pentru evidența Sindicatelor la poziția 5/2015  și până la această dată, 16.07.2019, nu s-a înregistrat vreo cerere privind dizolvarea sau lichidarea “

2. Conform Statutului MediaSind, document validat de către instanţa de judecată şi în baza căruia funcţionează şi se organizează sindicatul, filialele MediaSind  sunt  structuri formate din membrii de sindicat din teritoriu sau dintr-o  instituţiile de media unde organizaţia are membri afiliaţi. În prezent, SRJ MediaSind are ca filiale sau grupe sindicale, cum mai sunt denumite în unele statute, în principalele instituţii de media din ţară: MediaSind TVR, MediaSind Radio România, MediaSind AGERPRES, MediaSind Freelanceri şi MediaSind ONLINE. Întocmai ca studiourile teritoriale ale SRTV, care sunt entităţi autonome fără personalitate juridică, nici structurile MediaSind nu au personalitate juridică. Și unele și celelalte desfășoară o activitate legală!

Având în vedere aceste argumente legale, a afirma într-un comunicat public faptul că dacă nu ai personalitate juridică nu existi, denotă o necunoaştere  chiar a proprii legi de funcţionare SRTV.

Precizăm, deasemenea, că  afirmaţia potrivit căreia   SRJ MediaSind este constituit la nivelul AGERPRES este total  falsă. MediaSind AGERPRES este o filială a SRJ MediaSind, care este un sindicat național.

3. Funcţionarea sindicatelor naţionale este perfect legală şi garantată de către Convenţiile OIM, directivele europene şi prevederile naţionale privind organizarea sindicatelor şi patronatelor. În România există multe sindicate constituite în acestă formula, de tip national, cum ar fi Sindicatul National al Funcţionarilor Publici, Sindicatul national din Cultură FAIR,  Sindicatul National din Administraţie, Sindicatul Naţional din Energie, Sindicatul Naţional din Sănătate, Sindicatul Naţional Sport şi Tineret, Sindicatul Naţional al Farmaciştilor etc. 

 În logica conducerii TVR, aceste organizaţii nu ar avea dreptul să aibă şi filiale/grupe sindicale/structuri etc în instituţiile unde au membri afiliați, ceea ce ar ar face să fie încălcată inclusiv Constituţia României, care garantează dreptul la liberă asociere. Acest model de organizare sindicală este preluat de la principalele organizaţii internaţionale, precum Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, care are în componenţă grupuri regionale- filiale, fără personalitate juridică, cum este Federaţia Europeană a Jurnaliştilor.

În logica conducerii TVR, Federația Europeană a Jurnaliștilor  nu ar exista! De fapt, acest sistem de organizare este folosit de sindicatele din SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa,Grecia, Rusia, etc. De exemplu, Sindicatul Jurnaliştilor din Marea Britanie –National Union of Journalists -NUJ are aproximativ 60000 de membri, cu structuri în instituţiile de media, ca BBC, de exemplu.

De fapt, prin aceste intoxicări şi diversiuni, conducerea SRTV vrea să oprească angajaţii din SRTV să se mai înscrie în SRJ MediaSind, susţinând acum că nu mai există. MediaSind TVR crează probleme mari actualei conduceri atât de contestate, prin dezvăluirea ilegalităților și abuzurilor îndreptate înpotriva salariaților.

De aceea „jandarmii sindicali” din organizaţiile apropiate conducerii, secondați de un consilier -avocat al PDG, desfășoară o amplă campanie de discreditare a MediaSind (amănunte aici).

Având în vedere aceste fapte sancţionate de Codul Penal, SRJ MediaSind anunță public că va sesiza instituţiile abilitate să cerceteze aceste infracţiuni. Precizăm că multiplele încălcări ale legislaţiei de către şefa TVR împreună cu camarila sa au determinat pe membrii Adunării Generale a SRJ MediaSind -  Filiala TVR să decidă, prin vot unanim, sesizarea instituţiilor abilitate, pentru a cerceta aceste fapte aflate sub incidenţa prevederilor art. 297 Cod penal, referitoare la abuzul în serviciu. (amănunte aici:  Rezoluția Adunării Generale a MediaSind TVR)

Pentru că vrem să mergem până la capăt și dorim să înlăturăm toate abuzurile îndreptate împotriva salariaților, facem un apel către toate persoanele care au fost sau sunt afectate de aceste decizii ilegale ale conducerii SRTV şi ale complicilor săi, să ne contacteze la adresa de mail tvr@mediasind.ro pentru a se constitui parte civilă vătămată în acţiunile demarate împotriva celor care se fac vinovaţi de aceste grave încălcări ale legii.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor  MediaSind  va apăra în continuare drepturile şi interesele membrilor săi din toate structurile şi filialele sale, inclusiv din Televiziunea Națională,  în conformitate cu legislaţia naţională şi a Statutului propriu de funcţionare.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind
Biroul Executiv
Bucureşti, 1 august 2019                                                   

Apelul MediaSind TVR către colegii din Televiziunea Națională!

postat 31 iul. 2019, 05:36 de Office Mediasind   [ actualizat la 31 iul. 2019, 06:12 ]

După pierderea reprezentativităţii la nivelul Societății Române de Televiziune - SRTV, prin plecarea masivă a membrilor fostului sindicat reprezentativ către MediaSind TVR, din cauza  trădărilor liderilor sindicali care au negociat funcţii şi privilegii pentru ei şi familiile lor în loc de drepturi pentru membrii de sindicat, constatăm că în prezent se duce o amplă campanie de denigrare împotriva celor care au strigat că
Împăratul este gol!

Prima care a fost supusă înjurăturilor reprezentanților sindicatului de casă al conducerii, transformați în veritabili  jandarmi ai Doinei Gradea, a fost chiar reprezentanta salariaţilor din Consiliul de Administrație SRTV, care a avut „neobrăzarea” să întrebe în CA ce se întâmplă cu banii publici şi să reclame abuzurile săvârșite împotriva salariaţilor. Atunci când aceasta a renunţat la calitatea de membru SPUSTV şi s-a înscris în  MediaSind TVR, preşedintele-director general  şi camarila sa au privit gestul ca pe un act de trădare ce trebuia imediat pedepsit. (amănunte aici: A fi membru de sindicat nu este un delict!) Iar campania de denigrare, cu înjurăturile din partea jandarmilor sindicali ai conducerii a început și continuă şi astăzi...

Zilele trecute, mai ales după comunicatele oficiale  de susținere, primite din partea principalelor organizaţii naţionale şi internaţionale  - Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, UNI Global și Confederația CNSLR-Frăția, în sprijinul cererilor noastre de demitere şi sancţionare a abuzurilor comise de preşedintele-director general Doina Gradea și a camarilei sale, s-a intensificat campania de denigrare împotriva conducerii Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind - Filiala TVR, precum şi a liderilor Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-.MediaSind. După ce președinții acestor organizații au fost opriţi, timp de 90 de minute,  la ordinul PDG de jandarmii instituţiei pentru a nu putea participa, conform legii, la şedinţa Consiliului de Administraţie, au fost chemaţi în sala de şedinţe reprezentanții SPUSTv și ai Sindicatului 2002, adică jandarmii sindicali ca să o apere pe șefa TVR şi pe complicii săi de acest nou abuz. Aceştia, împreună cu şefii direcțiilor Resurse Umane  si Juridic au lansat în spaţiul public o serie de dezinformări mizerabile.

Au susținut, bunăoară, că Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind  nu are calitatea de partener social în TVR şi nu poate să reprezinte angajaţii TVR, fapt neadevărat, pentru că, în conformitate cu Sentința Civilă  nr. 7 Fed/2017 a Tribunalului Muncipiului București şi prevederile Legii 62/2011 privind Dialogul Soical, federaţiile reprezentative la nivel de sector sunt reprezentative şi la nivelul instituţiilor/unităților  unde au membrii afiliaţi. Aceste lucruri au foste confirmate şi prin adresa nr. 36/I.M./17.07.2019 a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale puse la dispoziţia SRTV şi a membrilor CA. (amănunte aici: Ministerul Muncii confirmă reprezentativitatea FAIR-MediaSind la nivel de instituție, în pofida dezinformărilor conducerii TVR). Precizăm că în SRTV,  Federația FAIR-MediaSind are afiliate două organizatii: SRJ  MediaSind şi Sindicatul Televiziunea Craiova.

Denigratorii noștri afirmă, în toate ocaziile, că Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind nu are personalitate juridică, că este o "fantomă" şi că, astfel, încasează ilegal cotizaţia membrilor de sindicat. Ori acest lucru nu este adevărat:
 SRJ MediaSind s-a înfiinţat prin Sentinţa Civilă nr. 2782/2001 ca organizație sindicală, în baza Legii nr. 54/1991. În data de 15 martie 2017 prin Sentința Civilă nr.3486/2017, acesta a fuzionat cu Sindicatul TVR SIND, constituit în cadrul Societății Române de Televiziune ca organizație la nivel de unitate. Menţionăm că Sentinta civilă de fuziune a fost înaintată oficial atât conducerii, dar si membrilor CA încă de la şedinţa din data de 24 iunie 2019 când au luat act de pierderea reprezentativităţii SPUSTv și de sentința de reprezentativitate a FAIR-MediaSind. În aceeași ședință membrii CA   au votat HCA nr 69 privind prezența reprezenților organizației noastre la toate  ședințele CA.

Totodată, precizăm că potrivit Statutului SRJ MediaSind, filialele organizaţiei nu deţin personalitate juridică, lucru permis de lege şi care diminuează birocraţia şi facilitează luarea unor decizii rapide în caz de necesitate.Nu în ultimul rând menționăm că sediul social al SRJ MediaSind se află în sectorul 1 București, contrar celor afirmate de aceiași jandarmi sindicali.

Nerecunoaşterea acestor documente legale depuse oficial la Registratura SRTV în atenția conducerii și a membrilor CA produce grave prejudicii, subminând funcţionarea normală a instituţiei, prin alterarea deciziilor care se iau în cadrul şedinţelor  Consiliului de Administrație. Să ne gândim, de exemplu, la concursurile organizate ilegal, fără prezenţa reprezentanţilor FAIR-MediaSind, asa cum cere legea.

 Aceste ilegalități  au determinat pe membrii Adunării Generale a SRJ MediaSind -  Filiala TVR să decidă, prin vot unanim, sesizarea instituţiilor abilitate, pentru a cerceta aceste fapte aflate sub incidenţa prevederilor art. 297 Cod penal, referitoare la abuzul în serviciu.(amănunte aici Rezoluția Adunării Generale a MediaSind TVR)

Pentru că vrem să mergem până la capăt și dorim să înlăturăm toate ilegalitățile și abuzurile îndreptate înpotriva salariaților, facem un apel către toate persoanele care au fost sau sunt afectate de aceste decizii ilegale ale conducerii SRTV şi ale complicilor săi, să ne contacteze la adresa de mail tvr@mediasind.ro pentru a se constitui parte civilă vătămată în acţiunile demarate împotriva celor care se fac vinovaţi de aceste grave încălcări ale legii.


Nu vă fie frică, împreună suntem mai puternici!

 
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala  TVR

Departament Comunicare

București, 31 iulie 2019

Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global Union susțin toate protestele pentru demiterea șefei TVR!

postat 29 iul. 2019, 05:23 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 iul. 2019, 05:25 ]

https://www.ifj.org/fileadmin/user_upload/IFJ_-_UNI_letter_to_Romanian_authorities.pdf
Într-o scrisoare adresată Preşedintelui României, președinților  Senatului și a Camerei Deputaților, Primului Ministru și președinților Comisiilor de specialitate pentru cultură și media din Parlament, cea mai mare organizație din lume a jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor ce reprezintă 600 000 de profesioniști din media și  UNI Global Union - Media Entertainment & Arts ce reprezintă peste 400 000 de creatori, tehnicieni și alți lucrători din media, solicită implicarea autorităților române pentru soluționarea conflictului din Societatea Română de Televiziune.

Cele două mari organizații își unesc eforturile pentru a susține " pe deplin acțiunile greviste care au fost decise"  anunțând că  vor  sprijini "toate protestele viitoare din fața ambasadelor românești din străinătate și a sediilor instituțiilor Uniunii Europene. Ne alăturăm FAIR-MediaSind în solicitarea acesteia privind demiterea președintelui-director general  al SRTV, precum şi a directorilor departamentelor de resurse umane și juridic" - se arată în scrisoare.

Vă prezentăm în continuare textul integral al scrisorii semnate de secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Anthony Bellanger și de preşedintele  UNI MEI Global Union, Johannes Studinger:


Departament Comunicare Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind FAIR-MediaSind

București, 29 iulie 2019Către,

Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ion-Marcel Ciolacu
Guvernul României, Primul Ministru, Viorica Dăncilă
Comisia pentru Cultură şi Mass Media din Senatul României, Preşedinte, Radu Cosmin Preda
Comisia pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaţilor, Preşedinte, Gigel Sorinel Ştirbu


Domnule Preşedinte,


Vă scriem în numele Federației Internaționale a Jurnaliștilor, cea mai mare organizație a jurnaliștilor din lume care reprezintă 600 000 de profesioniști din media din peste 140 de țări și UNI Global Union - Media Entertainment & Arts (UNI MEI), ce reuneşte peste 140 de sindicate și organizații la care sunt afiliaţi mai mult de 400 000 de creatori, tehnicieni și alți lucrători din mass-media, divertisment și arte din întreaga lume. Ca principală voce mondială a jurnaliștilor și a lucrătorilor din media, suntem îngrijorați în mod special de conflictul ce se desfăşoară în cadrul Societăţii Române de Televiziune (SRTV) precum şi de încălcările repetate ale drepturilor prevăzute de legislația muncii ce ne-au fost raportate, inclusiv atacurile asupra organizației noastre afiliate, FAIR-Mediasind.

Am fost informați că în ultimii doi ani angajații SRTV au fost supuși unor condiții de muncă inacceptabile și că solicitările lor privind cuantumul indemnizațiilor au fost ignorate. 

De asemenea, am fost informați că organizația sindicală reprezentativă nu a fost recunoscută ca partener social, încălcându-se în mod evident legislația națională, europeană și internațională.

În data de 12 iulie 2019, reprezentanților FAIR-MediaSind li s-a refuzat accesul la o întâlnire a Consiliului de Administraţie, prin forță, timp de 90 de minute, deoarece managementul a considerat prezența sindicatului "ilegală", potrivit unei scrisori trimise de SRTV către FAIR-MediaSind. După ce reprezentanților FAIR-MediaSind li s-a acordat în cele din urmă permisiunea de a participa la ședință, președintele director general Doina Gradea, a supus votului un text privind revocarea recunoașterii FAIR-Mediasind în SRTV. Propunerea a fost respinsă, însă aceste acţiuni relevă tendinţa inacceptabilă a SRTV de a ataca  organizația sindicală.

În plus, managementul SRTV persistă în refuzul de a recunoaște personalitatea juridică a  FAIR-MediaSind în mai multe speţe de pe rolul Tribunalului București.

Având în vedere această situație, suntem solidari cu lucrătorii SRTV și cu FAIR-Mediasind ca urmare a adoptării unei rezoluții de către Adunarea Generală a Sindicatului ce s-a întrunit într-o sesiune extraordinară în data de 17 iulie 2019.

Susținem pe deplin acțiunile greviste care au fost decise în timpul acestei întâlniri și vom sprijini toate protestele viitoare din fața ambasadelor românești din străinătate și a sediilor instituțiilor Uniunii Europene  solicitate de afiliatul nostru comun.

Ne alăturăm FAIR-MediaSind în solicitarea acesteia privind demiterea  președintelui - director general al SRTV, precum şi a directorilor departamentelor de resurse umane și juridic.

Managementul SRTV trebuie să respecte drepturile lucrătorilor și să oprească imediat atacurile şi acțiunile ilegale împotriva sindicatului.

Având în vedere acestea, dorim ca dumneavoastră, domnule președinte, să interveniţi și să întreprindeți toate diligenţele pentru soluționarea conflictului din SRTV într-un mod transparent și clar, asigurându-vă astfel că drepturile prevăzute de legislația muncii și drepturile sindicale nu mai sunt amenințate în România.

Vă mulțumim pentru atenție și așteptăm cu nerăbdare răspunsul dvs. și acțiunile urgente în legătură cu informaţiile din această scrisoare.Cu stimă,

Anthony Bellanger                                                                          Johannes Studinger
Secretar general                                                                 Preşedinte al UNI MEI Global Union
al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor

Apelul MediaSind TVR către publicul Festivalului Cerbul de Aur!

postat 26 iul. 2019, 02:03 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 iul. 2019, 02:12 ]

Având în vedere apariția în spațiul public a mai multor articole de presă care au preluat așa-zise precizări  ale conducerii Societății Române de Televiziune și care critică hotărârea membrilor de sindicat de a intra în grevă japoneză pe perioada  Festivalului Cerbul de Aur, având în vedere unele catalogări ale acestei forme de protest drept  „Șantaj la Cerbul de aur” sau ”Cerbul de Aur” în pericol de a fi vizionat de români etc., Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala TVR respinge aceste manipulări și face următoarele clarificări:

Angajații Televiziunii Naționale, indiferent dacă sunt sau nu membri ai organizației noastre, au făcut întotdeauna dovada profesionalismului lor la principalele evenimente culturale, sportive, economice  și politice la care au fost implicați, potrivit sarcinilor de serviciu, respectând deontologia profesională. Poate cea mai solidă și incontestabilă atestare a înaltului profesionalism al angajaților TVR, o constituie faptul că toate stațiile private de televiziune au fost înființate cu oameni care s-au format și s-au afirmat în această instituție de presă.

Datorită profesioniștilor TVR, imaginea României a fost promovată peste hotare prin programe și evenimente de excepție, realizate și transmise de aceștia și preluate de multe televiziuni publice din lume.

Un astfel de eveniment este și Festivalul Cerbul de Aur ,un  adevărat brand national, pe care ni-l dorim finalizat cu succes, din  respect pentru publicul său. 

Încercările disperate ale conducerii TVR de a manipula publicul și de a-l întoarce împotriva angajaților care vor protesta prin purtarea unor banderole și a altor semne distinctive,  nu reprezintă decât o jalnică tentativă de a denatura realitatea.

Este de-a dreptul ridicol să afirmi că acțiunile de protest, declanșate în perioada desfășurării Cerbului de aur, reprezintă o formă de șantaj la adresa conducerii TVR. Profesioniștii, membri ai MediaSind TVR, consideră că interesul telespectatorilor nu trebuie amestecat cu acest conflict de muncă, drept pentru care asigură publicul Cerbului de aur că producțiile acestui eveniment important vor fi realizate la standardele de profesionalism deja cunoscute.

 Precizăm că acțiunea de protest votată cu unanimitate de Adunarea Generală Extraordinară a MediaSind TVR de a declanșa greva japoneză pe perioada Festivalului Cerbul de aur nu este îndreptată împotriva publicului. Este un semnal de alarmă prin care angajații celei mai mari instituții de media a statului doresc să-l tragă față de situația umilitoare și gravă în care se află din cauza atitudinii dictatoriale prin care sunt tratați de președintele-director general Doina Gradea.

Așa cum au arătat în Rezoluția votată, opinia publică din România a putut constata că, în ultimii doi ani, umilințele la care au fost supuși angajații Televiziunii Naționale au fost de neînchipuit, aceștia fiind tratați de președintele director – general Doina Gradea cu aroganță și cu lipsă de respect față de profesioniști;

Dialogul social din TVR s-a depreciat în mod considerabil, iar organizației sindicale reprezentative nu i s-a recunoscut calitatea de partener social, conform legislației interne, a directivelor și convențiilor internaționale din domeniul relațiilor de muncă;

Fondurile publice sunt cheltuite în mod discreționar, ignorând normele legale de transparență, fiind aduse, astfel, grave prejudicii instituției insecurizând, totodată, veniturile angajaților SRTV;

La SRTV au fost organizate concursuri cu vicii procedurale și de legalitate, pentru că s-au desfășurat în lipsa reprezentanților organizației reprezentative. În această situație angajarea unor persoane din cadrul Consiliului de Administrație și a Comisiei de Etică și Arbitraj a avut loc în condiții cel puțin suspecte;

Ignorând regulile jocului democratic ale Statului de drept, au fost lansate atacuri, inclusiv în justiție, asupra membrilor Comisiei de Etică și Arbitraj;

Au fost pierdute contracte extrem de importante privind organizarea unor evenimente etalon pentru Televizunea Română, în favoarea unor entități și grupuri de interese private;

Cheltuirea discreționară a fondurilor publice la nivelul structurilor SRTv, inclusiv la TVR Moldova, refuzul de a evalua activitatea managementului executiv, menținut în regim interimar de la numirea actualului PDG și până în prezent, prăbușirea audienței TVR cauzată de lipsa politicii editoriale și de decizii arbitrare ale actualei conduceri, afectarea gravă a activității TVR Moldova într-o perioadă de schimbări strategice la frontiera României (sistarea emisiunilor din grila curentă), încălcările repetate ale legislației muncii, a legii informațiilor de interes public, desconsiderarea și discriminarea partenerilor sociali, sunt câteva din problemele semnalate și care vor genera proteste atât pe plan national, cât și international, conform Rezoluției adoptate  (amănunte aici).

Având în vedere aceste argumente,  MediaSind TVR face un apel către publicul Festivalului Cerbul de Aur să nu cadă în capcana manipulării și să înțeleagă eforturile colegilor din TVR și, dacă se poate, să se solidarizeze cu ei.

Totodată, MediaSind TVR face un apel către colegii din presă să verifice  cu atenție informațiile venite din partea șefei TVR și, în cazul în care le publică,  să prezinte și poziția protestatarilor.

MediaSind TVR susține  că Societatea Română de Televiziune nu mai trebuie tratată ca o anexă a puterii și a unor grupuri de interese economico-politice. TVR trebuie să fie o instituție publică de presă aflată în slujba cetățenilor.  

 
 MediaSind TVR

Departament Comunicare

București, 26 iulie 2019

MediaSind TVR cere explicații privind cheltuielile de publicitate pentru Festivalul Cerbul de Aur

postat 24 iul. 2019, 05:23 de Office Mediasind   [ actualizat la 24 iul. 2019, 05:25 ]

Sindicatul Român al Jurnaliștilor  - Filiala MediaSind TVR a depus astăzi, 24 iulie 2019, o cerere în baza Legii nr.544/2001 public prin care solicită explicații conducerii TVR privind decizia Comitetului Director din data de 17 iulie 2019 privind plata unor vloggeri și influenceri pentru a promova Cerbul de Aur
 

Vă prezentăm conținutul acesteia:

“Având în vedere mai multe informații apărute în presa centrală (TVR vrea să promoveze Cerbul de Aur cu vloggeri și influenceri și Bizareriile de dinaintea noii ediţii a „Cerbului de Aur”)
potrivit cărora în data de 17 iulie 2019 ați organizat o ședință de CD în care ați hotărât: "Se aprobă încheierea unui contract privind achiziţia de servicii de realizare concept de creaţie şi comunicare, inclusiv execuţie şi implementare copy-uri pentru promovarea Festivalului Cerbul de Aur 2019",

Având în vedere prevederile art. CCM din SRTV prin care aveați obligația să invitați la ședințele Comitetelor Directoare  reprezentanții organizației sindicale reprezentative, și anume  Federația FAIR-MediaSind,

Având în vedere hotărârile Conferintei anuale a MediaSind TVR din 22 ianuarie 2019 și ale Conferinței Naționale a SRJ MediaSind din 29 ianuarie 2019,
În baza prevederilor Legii 544/2001 privind informațiile de interes public, vă solicităm să ne răpundeți la următoarele întrebari:

1. De ce ați decis, în lipsa partenerului social, încheierea unui Contract privind achiziția de servicii realizare concept de creație și comunicare?
2.  În ce constau aceste servicii  și care este bugetul  alocat?
3.De ce nu sunt folosite resursele umane din TVR, inclusiv specialiștii Serviciului IT și Serviciul Marketing?”

Filiala MediaSind TVR a solicitat conducerii TVR să răspundă la aceste întrebări în termen de 10 zile.
Din păcate, nu este prima data când există suspiciuni privind cheltuirea discreționară a banului public. Semne de întrebare privind modul în care a fost folosit bugetul alocat ediției de anul trecut a Festivalului Cerbul de Aur, au fost formulate și în Camera Deputaților care, în data de 20 februarie 2019, a votat în plen constituirea unei comisii de anchetă pentru cercetarea acestor cheltuieli, după ce 7 membri ai Consiliului de Administrație au reclamat Comisiilor de Cultură ale Parlamentului lipsa de transparență a președintelui – director general  SRTV, Doina Gradea  în cheltuirea banilor publici.

Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 24 iulie 2019

Confederația CNSLR-Frăția susţine protestele împotriva abuzurilor şefei TVR! !

postat 23 iul. 2019, 07:34 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 iul. 2019, 08:05 ]

Cea mai mare confederație sindicală din țară, CNSLR-Frăția, a anunțat astăzi, printr-un comunicat de presă, solidaritatea  cu Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și cu Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala TVR, în acțiunile demarate în vederea soluționării conflictului existent în Societatea Română de Televiziune:Comunicat de presă 

CNSLR -FRĂȚIA susține și se solidarizează cu Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și cu Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala TVR, în acțiunile demarate în vederea soluționării conflictului existent în cea mai mare instituție de media din țară, Societatea Română de Televiziune.

Având în vedere,

 - Deprecierea dialogului social, desconsiderarea și discriminarea organizației sindicale reprezentative din Societatea Română de Televiziune;

- Atitudinea abuzivă a actualului președinte-director  general, doamna Doina Gradea;

- Încălcarea de către președintele-director general SRTV și de către coordonatorii Departamentelor Resurse Umane și Juridic a Convențiilor OIM și a Directivelor UE privind relațiile de muncă, a legislației interne privind dialogul social, a Hotărârii Consiliului de Administrație nr.69/24.06.2019 prin împiedicarea, la data de 12 iulie 2019, cu ajutorul jandarmilor, a accesului reprezentanților FAIR-MediaSind abilitati de lege să participe la ședința Consiliului de Administrație în care se discutau probleme de interes profesional, social și economic pentru angajații instituției publice;

-Organizarea de concursuri de angajare, cu vicii procedurale și de legalitate, și desfășurarea acestora în lipsa reprezentanților organizației reprezentative;

- Lipsa de transparență în cheltuirea fondurilor publice, precum și multe alte încălcări ale legislației muncii';

CNSLR -FRĂȚIA solicită intervenția Primului Ministru și președinților Comisiilor de specialitate din Parlamentul României, pentru un dialog constructiv în vederea soluționării conflictului din Societatea Română de Televiziune.

Facem un apel la toți reprezentanții instituțiilor statului de a nu ignora nemulțumirile membrilor de sindicat, care au atins cote îngrijorătoare. Lipsa unor măsuri concrete pentru a depăși această situație alarmantă cu care se confruntă Sindicatul Român al Jurnaliștilor - Filiala TVR, ne vor determina să organizăm acțiuni de protest, făcând apel de susținere către Confederația Europeană a Sindicatelor, precum și Confederația Internațională a Sindicatelor la care suntem afiliați, dar și la Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Intrernațională a Actorilor și UNI Global Union, la care Federația FAIR-MediaSind este membră.

Leonard Bărăscu,
Președinte CNSLR-FRĂŢIA      

21-30 of 431