Comunicate

MediaSind TVR convoacă Adunarea Generală Extraordinară pentru depunerea de plângeri penale împotriva conducerii Televiziunii Naționale

postat 12 iul. 2019, 06:48 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 iul. 2019, 07:10 ]

Având în vedere evenimentele grave ce au avut loc astăzi în sediul Societății Române de Televiziune  unde, din ordinul președintelui-director general Doina Gradea a fost blocat, pentru aproximativ 90 de minute, accesul partenerului social din instituție, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind la ședința Consiliului de Administrație,

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind-Filiala TVR convoacă pentru data de miercuri, 17 iulie 2019, ora 11,oo, la sediul SRTv (sala de protocol), Adunarea Generală, în sesiune extarordinară, cu următoarea ordine de zi:

- Supunerea la vot a propunerii depunerii unor plângeri penale  la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva președintelui-director general al SRTV, coordonatorului cu atribuții de Director Departament Resurse Umane și  coordonatorului cu atribuții de Director Departament Juridic pentru abuz în funcție și  încălcări repetate ale legislației ce reglementează dialogul social.

 -Analizarea declanșării unor acțiuni greviste în vederea stopării abuzurilor din Televiziunea națională

 - Diverse


Președintele - director general Doina Gradea împreună cu șefii  Departamentului Resurse Umane și departamentului Juridic  au nesocotit Hotărârea TMB  de reprezentativitate, prevederile Legii nr. 62/2011, ale Contractului Colectiv de Muncă din SRTV  și Hotărârea Consiliului de Administrație nr 69/24.06.2019 privind recunoașterea calității de partener social al Federației FAIR-MediaSind în cadrul SRTV.  

Contrar Sentintei TMB nr. 7 FED/2017  și a Hotărârii CA  nr 69/2019, aceștia au  hotărât de la sine putere că  “participarea reprezentanților Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind sau ai Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind la ședințele consiliului de administrație al SRTv sau la cele ale comitetului director SRTv/comitetelor directoare din cadrul studiourilor teritoriale ale SRTv este nelegală” -  conform adresei nr. C/499 timisă de SRTv organizației noastre. Din acest motiv, accesul la ședința CA a președintelui FAIR-MediaSind, președintelui SRJ MediaSind și a avocatului organizației  a fost blocat de jandarmii instituției timp de 90 minute, aceștia susținând că au primit ordin de la cabinetul PDG să nu fie lăsați în incintă.
 
După ce reprezentanților noștri li s-a permis, într-un final,  accesul la ședința CA,  Președintele-Director General  a supus la vot  Revocarea Hotărârii nr. 69/2019 privind constatarea reprezentativității FAIR-MediaSind în SRTV. După expunerea argumentelor FAIR-MediaSind  susținute de documente oficiale, Consiliul de Administrație a respins cu majoritate de voturi această propunere. Această hotărâre validează încă o dată, de fapt, reprezentativitatea organizației noastre la nivel de instituție, fapt ce îi conferă statutul de singur partener social  în Televiziunea Română.

Menționăm că  în cadrul discuțiilor, reprezentanții FAIR-MediaSind au arătat că nu se opun ca  la aceste ședințe de CA să participe ca invitați, fără a avea calitatea de observator și de partener social,  și alți reprezentanți ai organizațiilor sindicale din TVR, chiar dacă prevederile CCM din SRTV, la art. 167 alin 1, conferă acest drept doar reprezentanților organizației reprezentative. Membrii CA au ținut cont de această poziție și au aprobat și  participarea acestora, inclusiv a reprezentanților sindicatelor din teritoriu.

 MediaSind TVR invită  toți membrii de sindicat să participe la Adunarea generală extraordinară pentru a vota cele mai bune soluții privind stoparea politicii abuzive promovate de către actuala conducere în Televiziunea Națională.


Departament Comunicare MediaSind TVR


București 12 iulie 2019

 

SRJ MediaSind a stabilit calendarul acţiunilor greviste în AGERPRES!

postat 11 iul. 2019, 05:59 de Office Mediasind   [ actualizat la 11 iul. 2019, 06:05 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-42/poza%20agerpres.png
Adunarea Generală Extraordinară a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, întrunită astăzi, 11 iulie 2019, a decis calendarul acțiunilor greviste ce vor fi declanșate începând cu data de 2 septembrie 2019.

Delegații prezenți au luat act de situația creată prin diminuarea cu 15% a veniturilor salariaților Agenției Naționale de Presă AGERPRES , luând în calcul și posibilitatea apariției riscului închiderii instituției începând cu data de 1 noiembrie 2019, când se epuizează fondurile alocate de la buget.

Având în vedere prevederile Legii nr. 62/2011 care interzic declanșarea grevei propriu-zise pe perioada existenței unui Contract Colectiv de Muncă la nivel de unitate, delegații prezenți au analizat inițierea unor forme alternative de protest acceptate de lege. Astfel,  în eventualitatea  în care nu se aprobă sumele necesare funcționării normale a instituției, precum și a drepturilor restante neonorate de către administrație, delegații au votat, în unanimitate, declanșarea următoarelor acțiuni de protest începând cu data de 2 septembrie 2019:

- grevă prin exces de zel, ceea ce presupune verificarea cu o atenție sporită și îndelungată a mai multor surse de informare decât se face în mod uzual, documentarea cu mai multă minuțiozitate (care necesită un consum mai mare de timp) etc.

 - refuzul de a presta ore suplimentare și de a lucra în zilele libere, în conformitate cu prevederile Codului Muncii și cu normele CCM în vigoare.

-  deschiderea unor acțiuni în instanță pentru recuperarea drepturilor salariale neachitate, în cascadă, în calupuri de câte cinci angajați, cerând ca plata cheltuielilor de judecată să fie suportată de către angajator și recuperată de la Ministerul  Finanțelor Publice. Pentru membrii de sindicat, cheltuielile de judecată vor fi asigurate inițial de către SRJ MediaSind.

- organizarea unor acțiuni de protest prin solicitarea concomitentă, în aceleași zile stabilite de membrii MediaSind  -  Filiala AGERPRES,  din perioada  legală de concediu fără plată/recuperări.

În funcție de evoluția evenimentelor, SRJ MediaSind își rezervă dreptul de a organiza pichetări și mitinguri în fața sediului Guvernului și a prefecturilor, cu sprijinul Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și a Confederației CNSLR-Frăția. SRJ MediaSind va solicita, de asemenea, susținerea revendicărilor angajaților AGERPRES de către Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor și de celelalate organizații la care Federația FAIR-MediaSind este afiliată.  

Participanții la Adunarea Generală au fost asigurați de sprijin total în acțiunile de protest de către colegii lor din filialele MediaSind TVR, MediaSind Radio România, MediaSind ONLINE și MediaSind Freelanceri.  

Delegații au fost informați și despre presiunile făcute asupra conducerii MediaSind prin plângeri depuse la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării de către un director general adjunct al AGERPRES, pe baza unor documente sustrase în mod ilegal din instituție. Adunarea Generală a hotărât sesizarea instituțiilor abilitate pentru a cerceta aceste fapte. În acest sens a fost împuternicit avocatul organizației să demareze procedurile necesare.

SRJ MediaSind consideră că la următoarea rectificare bugetară programată pentru data de 31 iulie 2019, Ministerul Finanțelor Publice, judecând cu responsabilitate și înțelegând rolul important pe care îl are această instituție de presă care anul acesta a împlinit 130 de ani de la înființare, va aloca fondurile necesare bunei funcționări a Agenției Naționale de Presă AGERPRES. În această situație, SRJ MediaSind își va anula toate acțiunile de protest.


Adunarea Generală a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind

Bucureşti, 11 iulie 2019


 

CNCD - implicat în conflictele din AGERPRES!

postat 3 iul. 2019, 01:10 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 iul. 2019, 03:43 ]

În plin scandal privind declanșarea conflictului de muncă în Agenția Națională de Presă AGERPRES (amanunte aici), unul dintre  directorii generali adjuncți ai instituției, Cristian Dan Durleci – Mateescu, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării – CNCD. Acesta, ca și soția sa, Șef serviciu Juridic AGERPRES, consideră că sunt discriminați și hărțuiți la locul de muncă de către președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac, precum și de alte persoane cu funcții de decizie din agenție.

Cu o rapiditate demnă de o cauză mai bună, președintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, care, întâmplător sau nu, este chiar titularul dosarului deschis în urma petiției, l-a citat pentru audieri, pentru data de 4 iulie 2019, ora 11,00, pe președintele MediaSind, Cristi Godinac, pentru a da explicații în fața Consiliului. 

Precizăm că respectiva petiție nu are nicio legătură cu discriminarea vreunei persoane la locul de muncă și nici cu hărțuirea unui director general adjunct și a soției sale. De fapt, atât  directorul general adjunct, cât și soția sa sunt nemulțumiți de propunerea SRJ MediaSind -  filiala AGERPRES, discutată și în cadrul Comisiei Paritare din data de 27 mai 2019, de a se face o reorganizare/restructurare pe criterii obiective, de sus în jos, începând cu diminuarea unui post de director general adjunct, transformarea direcțiilor în servicii, a serviciilor în birouri și a comasării/desființării unor birouri, astfel încât salariaților AGERPRES să nu le fie diminuate cu 15% veniturile sau, chiar mai grav, să se ajungă la disponibilizări din cauza restricțiilor bugetare.

Simțindu-se vizat de aceste propuneri, directorul Durleci face referire în plângere și la adresa trimisă premierului României, ministrului finanțelor publice,  ministrului Muncii și președinților celor două comisii de specialitate ale Parlamentului, prin care MediaSind – Filiala AGERPRES solicita câteva clarificări juridice  în ceea ce privește reorganizările propuse, precum și  asupra competențelor manageriale  pe care trebuie să le dețină un director general adjunct care coordonează și redacții, mai ales când acesta recunoaște că are doar studii medicale, specializarea masaj și kinetoterapie (amănunte aici).

De asemenea, directorul general adjunct  este nemulțumit și de faptul că observatorul MediaSind în Consiliul Director  - CD i-a cerut  șefei Serviciului  Juridic, Mihaela Durleci-Mateescu,  în cadrul ședințelor CD, explicații juridice privind nesesizarea, de către conducerea AGERPRES, a instituțiilor abilitate de lege pentru cercetarea unor fapte semnalate în Raportul Comisiei de Etică și Disciplină, catalogate de lege drept infracțiuni și atribuite Redactorului șef al Redacției Video. Este vorba de suspiciuni de fals, uz de fals, de folosirea în interes personal a mașinii de serviciu, de achizionarea  la prețuri exorbitante a unor obiecte de inventar pentru Redacția Video care nu au fost folosite niciodată, de abuz în funcție împotriva propriilor subordonați, etc.

În urma probelor administrate, audierii martorilor și a cercetării disciplinare, Comisia de Etică și Disciplină din AGERPRES, formată din 7 membri (3 din partea angajatorului, 3 din partea organizației sindicale reprezentative și unul din partea salariaților ales prin vor secret) a propus, cu unanimitate de voturi, desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă a Redactorului Șef de la Redacția Video, propunere respinsă însă de către Directorul General în urma unui Ordin întocmit și avizat de șefa Serviciului Juridic.

Este interesant că, în această cauză de la CNCD, în sprijinul său, familia Durleci l-a propus ca principal martor tocmai pe Redactorul Șef al Redacției Video, alături de  Directorul Tehnic, Directorul Financiar și de Redactorul Șef care coordonează și secția în limba maghiară.Surprinzător  este și faptul că în plângerea către CNCD se află pasaje întregi din Procesele verbale întocmite de secretara CD, soția petiționarului, documente care nu sunt semnate de către observatorul MediaSind în CD, așa cum prevede legea.

Plângerea Directorului General adjunct la CNCD este, de fapt, expresia nemulțumirilor acelor persoane cu funcții de decizie din AGERPRES care sunt vizate de reorganizarea/restructurarea AGERPRES în baza unor criterii obiective, în folosul angajaților propusă și susținută de SRJ MediaSind. 

Așa cum a procedat de fiecare dată, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind nu se va lăsa intimidat și nu va ceda în fața niciunei presiuni, de oriunde ar veni ea. De fiecare dată, MediaSind a apărat drepturile profesionale și sindicale ale membrilor săi, în acord cu prevederile statutare și cu legislația română.

Din acest motiv,  Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind reiterează solicitarea făcută premierului României în data de 5 iunie 2019 ca, prin pârghiile decizionale pe care le deține, să modifice prin OUG Legea AGERPRES  pentru ca angajații  agenției să poată să fie coordonați la nivel de Consiliu Director de persoane cu experiență în domeniul mass-media, de profesioniști care să respecte meseria de jurnalist și care să asigure o finanțare decentă acestei instituții care,  în acest an,  a împlinit 130 de ani de existență.


Departament Comunicare SRJ MediaSind

Bucureşti, 3 iulie 2019

SRJ MediaSind convoacă Adunarea Generală Extraordinară pentru a stabili calendarul acţiunilor greviste în AGERPRES!

postat 1 iul. 2019, 01:17 de Office Mediasind   [ actualizat la 1 iul. 2019, 03:05 ]

Biroul Executiv Naţional al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind întrunit astăzi, 1 iulie 2019, a decis convocarea Adunării Generale  în sesiune extraordinară,în data de 11 iulie 2019, ora 11,00, la sala de şedinţe din AGERPRES,  pentru a analiza oportunitatea declanşării unor acţiuni greviste în Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.

Din informaţiile pe care le deţinem, din cauza restricţiilor bugetare, în data de 10 iulie 2011 angajații AGERPRES vor primi salariile diminuate cu 15% din cauza neplății sporului pentru condiții vătămătoare de muncă.

 
SRJ MediaSind precizează că acest spor a fost acordat începând cu luna noiembrie 2018 ca urmare a constatării de către specialiștii Direcției de Sănătate București și ai Institutului Național de Sănătate a mai multor noxe care pun în real pericol sănătatea angajaților din cea mai mare agenție de presă a statului. Practic, acei bani care erau folosiți de angajați pentru refacerea sănătății sunt acum tăiați, în condițiile în care agenția nu deține sumele necesare pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și pentru  a înlătura noxele depistate.

Precizăm că propunerile  SRJ MediaSind  înaintate Consiliului Director încă din data de 27 mai 2019 (amănunte aici), privind restructurarea/reorganizarea agenţiei în baza unor principii echitabile, de sus în jos, începând cu renunţarea la o funcţie de director general adjunct, transformarea direcţiilor în servicii şi eliminarea/comasarea birourilor, care ar fi diminuat considerabil cheltuielile instituției, nu au fost luate în considerare.

Este rușinos pentru guvernanți  să ia o astfel de măsură chiar în anul în care Agenția Națională de Presă AGERPRES sărbătorște 130 de ani de la înființare. Angajații săi sunt „premiați” într-un moment aniversar prin reducerea veniturilor salariale cu 15 %.

Vă vom ține la curent cu desfășurarea evenimentelor! #Demnitate!

Departament Comunicare SRJ MediaSind

Bucureşti, 1 iulie 2019

Retrageți sprijinul politic acordat șefei TVR!

postat 24 iun. 2019, 06:37 de Office Mediasind   [ actualizat la 24 iun. 2019, 06:41 ]

Către Partidul Social Democrat,

Doamnei Viorica Dăncilă,

Președinte interimar

Retrageți sprijinul politic acordat șefei TVR!

Stimată Doamnă Viorica Dăncilă, 

 

În calitate de partener social în Societatea Română de Televiziune, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa MediaSind TVR, vă solicită retragerea sprijinului politic președintelui-director general Doina Gradea, înainte să distrugă total cea mai mari instituție de presă din țară, Televiziunea Română.

Vă adresăm public acest apel  întrucât toate solicitările noastre, ale angajaților din TVR, ale principalelor organizații profesionale și sindicale, atât din țară, dar și din străinătate, s-au lovit de blocajul impus de membrii PSD din Parlament. Aceștia, deși cunoșteau situația gravă din Televiziunea Română, au ales să o mențină cu orice preț în funcție. Nici măcar comisia de anchetă parlamentară constituită pentru a verifica cheltuirea discreționară a banului public din TVR, nu și-a început activitatea din aceleași considerente.

În ultima vreme s-au înmulțit protestele profesioniștilor din TVR privind tratatamentul incalificabil la care sunt supuși de către acest manager. Atât reprezentantul salariaților din CA (amănunte aici), dar și principalele organizații sindicale și profesionale i-au cerut, la unison demisia sau demiterea (amănunte aici).

Din păcate, sprijinul politic de care încă se bucură din partea partidului pe care îl conduceți a  blocat orice initiativă de a detoxifica activitatea și de a normaliza relațiile de muncă pe bază de performanță în TVR. 

Atitudinea dictatorială promovată de șefa TVR în relațiile cu angajații și cu sindicatele care nu îi sunt subordonate, desele acuzații de cenzură, presiunile exercitate asupra membrilor Comisiei de Etică și Arbitraj, inclusiv atacarea în justiție a acestui for, lipsa de transparență managerială, nerespectarea prevederilor Legii nr. 544/2001 privind informațiile de interes public, nerespectarea legislației muncii, dar mai ales pierderea unor evenimente de interes major pentru publicul românesc în favoarea unor entități private, fac imperios necesară demiterea urgentă a acestui șef care se dovedește tot mai toxic pentru instituție.

SRJ MediaSind  atrage atenția că maniera dictatorială și sfidătoare în care actualul președintele - director General al SRTV conduce instituția, în dispreț absolut față de lege, generează prejudicii grave instituției și angajaților cărora nu le sunt respectate drepturile. 

Filiala noastră MediaSind TVR a reclamat în repetate rânduri, în mod oficial, atât conducerii SRTV cât și membrilor Consiliului de Administrație, ilegalitățile și disfuncționalitățile apărute în cadrul relațiilor de muncă, precum și în activitatea editorială. Sindicatul nostru a atras atenția asupra încălcării Contractului Colectiv de Muncă în SRTV și a normelor de securitate în muncă, încălcarea legislației privind deplasările în interes de serviciu, precum și asupra unor condiții inumane de muncă (de exemplu: din cauza incompetenței manageriale, angajații au fost nevoiți să lucreze săptămîni la rînd la temperaturi de doar 2-3 grade Celsius în toate spațiile de producție, multe deplasări au fost efectuate în condiții inumane, fără asigurarea serviciilor de cazare conform CCM, diurna a fost plătită cu întîrziere etc). Organizația noastră a solicitat, de asemenea, în baza Legii nr. 544/2001, informații despre cheltuielile efectuate cu colaboratorii externi sau cu diverse case de avocatură, în condițiile în care SRTV are un compartiment juridic specializat, despre diverse angajări fără concurs etc. La toate aceste cereri nu s-au primit răspunsuri complete, motiv pentru care am fost nevoiți  să ne adresăm instanței de judecată.

Reamintim faptul că, în baza Raportului Comisiei de Etică și Arbitraj din SRTV, mai multe organizații profesionale din media au solicitat Parlamentului demiterea de urgență a Președintelui-Director General Doina Gradea, arătând „incompatibilităţi şi contradicţii îngrijorătoare între comportamentul, modul de gândire şi acţiune ale PDG şi directorului TVR1, pe de-o parte, şi exigenţele legale, regulamentare şi procedurale valabile în serviciul public de televiziune, pe de altă parte. Exprimările dispreţuitoare la adresa unor salariaţi, categorii profesionale sau de vârstă, denigrarea Comisiei de Etică, necunoaşterea sau ignorarea normelor jurnalistice şi deontologice, descurajarea angajaţilor care îndrăznesc să aibă altă opinie, lipsa de transparenţă în decizii - toate sunt aspecte care au drept consecinţe inerente vicierea relaţiilor de muncă, instalarea şi generalizarea neîncrederii şi - cel mai grav - compromiterea autorităţii manageriale în TVR” (vezi aici reactia organizatiilor de media).

Mai mult,  7 dintre cei 13 membri ai Consiliul de Administrație al SRTV au adresat o scrisoare Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, în care acuzau faptul că nu li se dau informații despre cheltuielile angajate de TVR, inclusiv despre anumite valori aberant de mari ale unor onorarii, semnalate de presă și solicitau clarificarea raportului dintre CA și Președintele - Director general (vezi aici). Raliindu-se acestor demersuri, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a susținut argumentele aduse de petiționari și a solicitat Parlamentului României demiterea de urgență a Președintelui Director General al SRTV, Doina Gradea și numirea în fruntea instituției a unei persoane care să respecte meseria de jurnalist și regulile dialogului social.

SRJ MediaSind a sesizat la EUROPEAN BROADCASTING UNION - EBU  comportamentul abuziv al Președintelui -Director General al SRTV, solicitând, totodată, sprijinul organizațiilor internaționale la care este afiliat prin Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind: Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor. Au fost transmise către autorități reacții de protest din partea Federației FAIR-MediaSind (vezi aici), Federației Europene a Jurnaliștilor (vezi aici) și din partea UNI Media -  MEI (vezi aici).

Precizăm că până în acest moment, SRJ MediaSind împreună cu filiala sa din TVR au depus mai multe acțiuni în instanță împotriva conducerii TVR (amănunte aici).  Împotriva practicilor dictatoriale din TVR, Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor a adoptat o declarație privind susținerea demiterii Președintelui - Director general al SRTV și deblocarea dialogului social în această instituție de presă vitală pentru o societate democratică  (amănunte aici).

Astăzi, 24 iunie 2019, în calitate de parteneri sociali al TVR, președintele  SRJ MediaSind, Cristi Godinac și președintele filialei TVR din MediaSind, Sorin Torică, au cerut în cadrul ședinței Consiliului de Administrație, alături de reprezentantul salariaților din CA, Monica Ghiurco, demisia președintelui-director general. 

Într-un climat atât de vulnerabil în care, în pragul alegerilor pentru Președinția României când dezinformarea și manipularea sunt considerate riscuri reale chiar de către Uniunea Europeană, este imperios necesar să eliminăm arbitrariul din managementul TVR, fără să lipsim televiziunea publică, pentru o perioadă incertă, de o conducere funcțională și legitimă.

 Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV prevede la Art. 20 alin. (3): ”Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor două Camere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare. Parlamentul decide prin votul majorităţii. Locul devenit vacant în acest mod sau din orice alt motiv se ocupă de către supleantul titularului. ”

În consecinţă, vă  solicităm ca în calitate de președinte  PSD, să retrageți sprijinul politic acordat  Doinei Gradea, pentru ca parlamentarii dumneavoastră să poată vota demiterea acesteia din funcția de Președinte-Director General al SRTv pentru activitate necorespunzătoare la conducerea Televiziunii publice. 

Vă cerem  să dați ocazia alegerii unui nou Președinte-Director General care să fie validat de Parlament în cel mai scurt timp posibil, pentru a asigura funcționarea optimă a Televiziunii Naționale,  în condiții de legalitate și transparență,  indispensabile într-o instituție publică de nivel European, astfel încât misiunea publică aTVR să fie garantată.

Pe această cale, ne exprimăm rugămintea de a ne primi într-o audiență în care să detaliem argumentele care ne-au determinat să ne adresăm dvs.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

 MediaSind TVR

Biroul Executiv Național                                                          

București, 24 iunie  2019SRJ MediaSind condamnă atitudinea neprofesionistă şi tendenţioasă a deputatului USR Iulian Bulai în Parlamentul României

postat 19 iun. 2019, 23:05 de Office Mediasind   [ actualizat la 19 iun. 2019, 23:48 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind condamnă modul superficial, tendenţios şi neprofesionist de care a dat dovadă deputatul USR Iulian Bulai în cadrul audierilor directorului general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, ce au avut loc în data de 19 iunie 2019, la ședința Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare din masă din Camera Deputaților.

Influențat, probabil, de unele delațiuni ale unor persoane cu funcții de conducere din AGERPRES vizate de reorganizarea propusă chiar de organizația noastră (amănunte aici: APEL PUBLIC PENTRU SALVAREA LOCURILOR DE MUNCĂ DIN AGERPRES!), deputatul Bulai a început să pună o serie de întrebări tendențioase și acuzatoare directorului general AGERPRES care vizau activitatea instituției Ombudsman din agenţie. Doar intervenția fermă a președintelui Comisiei de Cultură, Gigel Știrbu, a reușit să pună capăt șirului de întrebări aberante ale politicanului Bulai.

Acesta a reclamat 3 deplasări ale  reprezentantului compartimentului OMBUDSMAN la Congresul European al Federației Europene a Jurnaliștilor,  Congresul Mondial al  Federației Internaționale a Jurnaliștilor și la ședința Comitetului de Dialog Social pe probleme de audio vizual din cadrul Comisiei Europene, contestându-i calitatea de jurnalist. Aceste trei deplasări l-au deranjat pe deputatul USR care a considerat că altele ar trebui să fie atribuțiile Ombudsmanului, și anume doar medierea și rezolvarea petițiilor și abuzurilor într-o instituție, la fel ca Avocatul Poporului”. Practic, prin alegațiile făcute, politicanul dă dovadă de ignoranţă şi necunoașterea principiilor în baza cărora instituția Ombudsman funcționează în mass-media.

Înființat în anul 2013, cu sprijinul MediaSind,  OMBUDSMAN-ul urmărește să întărească încrederea în Agenția Națională de Presă AGERPRES prin dialogul între aceasta si cetățeni, organizații, instituții, asociații etc. Ombudsman-ul din AGERPRES este procupat de soluționarea sesizărilor împotriva Agenției Naționale de Presă AGERPRES, încurajând transparența cât și jurnalismul de calitate. Principiile promovate de Ombudsman-ul AGERPRES sunt: Integritatea, Independența, Obiectivitatea, Transparența și Comunicarea. Acesta își desfășoară activitatea fără a se lăsa influențat de interese, scopuri sau acțiuni ce contravin legislației și deontologiei profesionale. (amănunte aici: AGERPRES a înființat serviciul OMBUDSMAN)

În spiritul acestor principii, instituția  OMBUDSMAN din AGERPRES s-a implicat în mai multe proiecte importante, în parteneriat cu MediaSind, Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor, cum ar fi proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate în parteneriat cu principalele universități din țară, (amănunte aici: "ReStart - pentru un jurnalism de calitate" a trecut graniţele ţării! ),  proiectul Live Skills pentru formare profesională a angajaților din mass/media organizat în parteneriat cu Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și British Council (amănunte aici: Proiectul european Live Skills şi-a prezentat obiectivele pentru sectorul Cultură şi Mass-Media),  dezbaterea "Presa în criză. Modele de business în instituţiile media" organizată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind la Parlamentul României la care  invitat de onoare a fost  președintele Federației Internaționale  (amănunte aici: Preşedintele FIJ, Jim Boumelha, va susţine revendicările jurnaliştilor români în faţa instituţiilor internaţionale), Congresul  Federației Europene a Jurnaliștilor ce a avut loc, în premieră, în România, organizat în parteneriat cu AGERPRES  (amănunte aici; Adunarea generală a EFJ, de la Bucuresti, denunţă presiunile asupra jurnaliștilor europeni!), precum și multe alte proiecte care au adus AGERPRES pe prima scenă a jurnalismului mondial (amănunte aici: Congresul Mondial al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor a adoptat noua Cartă Globală de Etică şi măsuri pentru protecţia jurnalismului).

Având în vedere atacurile deputatului Iulian Bulai la adresa activității AGERPRES și a MediaSind, organizația noastră solicită conducerii USR retragerea de urgență a politicianului  din calitatea de membru al  Comisiei de Cultură, Arte și Mass-Media din Camera Deputaților. Nu este prima data când acest personaj politic aduce grave  prejudicii de imagine atât partidului din care face parte, cât și Parlamentului. (amănunte aici: Deputatul USR Iulian Bulai, greșeli gramaticale frapante- FOTO și aici: Îi cerem lui Iulian Bulai (USR) să renunțe la funcția de vice-președinte al Comisiei pentru Egalitatea de Șanse pentru Femei și Bărbați).

SRJ MediaSind analizează împreună cu casa de avocatură cu care are încheiat contract de colaborare acționarea în instanță a acestui politician.

 

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 20 iunie 2019

 

 

                                                                                           

 

        

  

                                                                                                                                                      

 

Congresul Mondial al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor a adoptat noua Cartă Globală de Etică şi măsuri pentru protecţia jurnalismului

postat 14 iun. 2019, 05:55 de Office Mediasind   [ actualizat la 14 iun. 2019, 06:00 ]

Al 30-lea Congres al celei mai mari organizaţii a jurnaliştilor din lume, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, ce a avut loc în perioada 11-14 iunie 2019 la Tunis, Tunisia, a stabilit strategia pentru apărarea drepturilor jurnaliştilor şi a libertăţii de exprimare în cele peste 140 de ţări unde IFJ are membri afiliaţi. 

Este prima dată când congresul a avut loc pe continentul african. Un eveniment pre-congres a dezbătut trei aspecte-cheie: viitorul jurnalismului în era digitală (Raport IFJ: jurnaliștii din era digitală); bune practici sindicale din întreaga lume; și situația jurnalismului din Orientul Mijlociu după revoluțiile arabe.

La deschiderea lucrărilor a participat şi preşedintele Tunisiei, Bezi Cayeib Siribi, care a apreciat că ţara sa se află pe calea democraţiei în respectarea libertăţii presei, conştientizând rolul important al  mass-mediei  în tranziţia şi dezvoltarea democratică în toate aspectele sale. ”Nu este acceptabil ca un jurnalist să fie închis pentru opiniile exprimate în cărţi, ziare sau alte mijloace media.” – a declarat acesta. Preşedintele a promis că va purifica” sistemul juridic al ţării sale prin eliminarea prevederilor care pun în pericol libertatea de exprimare a jurnaliştilor. 

După deschiderea oficială a lucrărilor, cei peste 270 de delegaţi prezenţi au participat la un marş pe străzile din Tunis în memoria jurnaliştilor ucişi la datorie.

Delegații au  discutat și adoptat o nouă Cartă Globală de Etică a Jurnaliștilor IFJ, cunoscută și sub numele de Declarația de la Bordeaux, adoptată pentru prima oară în anul 1954 de către Congresul Mondial al IFJ şi modificată ultima dată în anul 1986. Cele mai recente amendamente iau în considerare media actuală, provocările și încurajarea jurnaliștilor să respecte cele mai înalte standarde etice într-un moment în care dezbaterile asupra dezinformării sunt înfricoșătoare. (amănunte aici)

De asemenea, s-a  dezbătut și aprobat programul de lucru IFJ 2019-2022. Această foaie de parcurs încearcă să consolideze poziția IFJ ca glas mondial pentru jurnaliști și jurnalism și să sprijine uniunile membre ale acesteia din întreaga lume în misiunea lor de a construi o solidaritate globală:  Sindicatele trebuie să fie în fruntea luptelor pentru a aborda munca precară și abuzurile asupra  drepturilor muncii, lupta împotriva impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor, integrarea egalității de şanse în mass-media și consolidarea organizațiilor regionale ale jurnaliștilor.

Au fost adoptate peste 60 de moţiuni privind siguranţa jurnaliștilor, măsuri de combatere a dezinformării, condamnarea atacurilor împotriva jurnaliștilor și libertatea presei în numeroase ţări și în apărarea negocierilor colective pentru liber profesioniști și pentru drepturile de autor ale jurnaliștilor.

Delegații la Congresul Mondial al Federației Internaționale a Jurnaliștilor (IFJ) au susținut  propunerea de promovare a campaniei IFJ pentru  Convenția ONU privind protecțiajurnaliștilor și a profesioniștilor din domeniul mass-media.

Campania a fost lansată ca răspuns la creşterea dramatică a crimelor asupra jurnaliștilor și profesioniștilor din domeniul mass-media din întreaga lume, unde  95 de jurnalişti au fost uciși în anul  2018.

Convenția urmărește să pună capăt acestei situații prin introducerea unor norme obligatorii care să garanteze protecția lucrătorilor din domeniul mass-media în special prin abordarea lacunelor din dreptul umanitar (de exemplu, cu privire la riscul neclasificării actului de raportare ca act de război) și luarea în considerare a intensificării riscurilor asociate profesiei jurnalistice.

Propunerea adoptată a mandatat Comitetul administrativ IFJ să încerce să "păstreze principiile  fundamentale minime" în timpul negocierii Convenției "cum ar fi obligația de a proteja jurnaliștii împotriva atacurilor asupra vieții lor, campaniile de arest arbitrar, violență și intimidare, obligația de a proteja împotriva disparițiilor forțate precum și obligațiile de a efectua investigații eficiente cu privire la presupusele interferențe și de ai aduce pe făptași în fața justiției.  În contextul conflictelor armate, obligația de a trata lucrătorii din domeniul mass-media ca și civilii și de a desfășura operațiuni militare cu diligența necesară."

Pentru un mandat de 3 ani, delegaţii l-au ales în funcţia de preşedinte pe marocanul  Younes Mjahed, un jurnalist cu o experienţă de peste 30 de ani, vicepreşedinte al IFJ în perioada 2013-2019, preşedinte al Consiliului Presei din Maroc şi secretar general al Sindicatului Naţional al Jurnaliştilor din Maroc. „Voi lucra pentru consolidarea sindicatelor şi acţiunilor sindicatelor şi vom continua ceea  ce am iniţiat în urmă cu 6 ani: să încurajăm propriile noastre structuri şi grupurile noastre regionale să fie mai active în consolidarea democraţiei -  a declarat noul preşedinte IFJ.

În funcţia de vicepreşedinţi au fost aleşi Zuliana  Lainez, din Peru, Timur Shafir, Rusia şi Sabina Inderjit, India. Trezorier a fost reales Jim Boumelha, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Marea Britanie şi Irlanda. De asemenea, au fost aleşi cei 16 membri ai Comitetului Executiv IFJ. Secretarul general al IFJ va fi desemnat în prima şedinţă a  noului Comitet Executiv.

La acest important eveniment România a fost reprezentată de preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, Leonard Pădureţ, şi de preşedintele executiv Cristinel Godinac. În cadrul discuţiilor, aceştia au prezentat problemele cu care se confruntă lucrătorii din mass-media, cum ar fi  o legislaţie a muncii profund nefavorabilă atât salariaţilor, cât şi lucrătorilor independenţi, abuzurile unor angajatori împotriva salariaţilor, asaltul clasei politice asupra instituţiilor publice de media, nerespectarea principiilor dialogului social şi altele.

La capitolul Bune practici, delegaţii români au prezentat proiectele aflate în derulare, printre care Proiectul Live Skills pentru formarea profesională al lucrătorilor din sectorul Cultură şi Mass-Media finanţat de Comisia Europeană şi realizat în parteneriat cu British Council, precum şi Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate realizat de MediaSind în parteneriat cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi principalele universităţi din ţară.  Fondată în anul 1926, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor este cea mai mare organizaţie a jurnaliştilor, reprezentând peste 600 000 de profesionişti media din 187 de organizaţii din peste 140 de ţări.


Departament Comunicare FAIR-MediaSind 

Tunis, 14 iunie 2019

 

Foto 1: Cristinel Godinac, preşedinte SRJ  MediaSind,  Younes Mjahed, preşedinte IFJ şi Leonard Pădureţ, preşedinte FAIR-MediaSind 

APEL PUBLIC PENTRU SALVAREA LOCURILOR DE MUNCĂ DIN AGERPRES!

postat 5 iun. 2019, 04:09 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 iun. 2019, 06:54 ]

https://www.agerpres.ro/documentare/2019/03/27/130-de-ani-de-la-infiintarea-agentiei-nationale-de-presa-agerpres--281565
Către Guvernul României,
Doamnei Viorica Dăncilă, Prim - Ministru
Ministerul Finanțelor Publice,
Domnului Eugen Orlando Teodorovici, Ministru
Către Ministerul Muncii și Justiției Sociale,
Domnului Marius Budăi, Ministru
Către Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților,
Domnului Gigel-Sorinel Știrbu, Președinte,
Către Comisia pentru cultură și media a Senatului
Domnului Radu-Cosmin PredaAPEL PUBLIC PENTRU SALVAREA LOCURILOR DE MUNCĂ DIN AGERPRES!

https://docs.google.com/a/mediasind.ro/viewer?a=v&pid=sites&srcid=bWVkaWFzaW5kLnJvfG1lZGlhc2luZHxneDoyNjlhMTFlYTgxNWRjYzJi
Stimată doamnă Prim - Ministru, stimați ministri și stimați președinți de comisii

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, organizația națională a lucrătorilor din mass-media, împreună cu filiala sa din Agenția Naţională de Presă AGERPRES, MediaSind AGERPRES, fac un apel public pentru luarea tuturor măsurilor necesare în vederea salvării locurilor de muncă din cea mai mare agenţie de presă a României. (vezi aici scrisoarea)

Vă informăm că în urma subdimensionării bugetului AGERPRES şi a adresei Ministerului de Finanţe prin care eram anunţaţi că trebuie să ne încadrăm în limitele bugetare alocate  şi să adoptăm măsuri de reducere  a cheltuielilor, în data de  27 mai 2019, s-a convocat Comisia Paritară în AGERPRES pentru analizarea situaţiei. 

În urma măsurilor deja adoptate privind tăierea unor cheltuieli pentru bunuri şi servicii, suspendarea promovărilor etc., am fost informaţi de conducerea agenției că instituţia are în continuare o alocaţie bugetară cu un defict de aprox 2,4 milioane lei, ceea ce ar putea provoca  disponibilizarea a zeci de angajaţi. 

Pentru a nu afecta activitatea agenţiei prin disponibilizări, mai ales că personalul redacţional este subdimensionat, de exemplu:
- în teritoriu colegii noştri sunt nevoiţi să acopere activitatea din două sau chiar trei judeţe,
- în străinătate reţeaua de corespondenţi lipseşte cu desăvârşire, nici măcar la instituţiile europene nu putem avea acreditat un corespondent, 
-  în Bucureşti, colegii noştri redactori şi fotoreporteri acoperă de dimineaţă până seara activitatea principalelor instituţii ale statului, fără posibilitatea de a-şi recupera în totalitate orele suplimentare lucrate şi de a-şi reface, astfel, sănătatea și capacitatea de muncă. 

MediaSind-Filiala AGERPRES  a propus rezolvarea parţială a acestor probleme prin  reducerea numărului de şefi, după următoarele principii:

“reorganizarea în AGERPRES trebuie să se facă de sus în jos şi nu invers, începând cu renunţarea la un post de director general adjunct, tranformarea direcţiilor în servicii, a serviciilor în birouri, comasarea birourilor şi desfiinţarea unora, precum şi comasarea unor redacţii fără a afecta însă activitatea editorială.”

Deşi propunerea noastră a fost agreată în principiu de conducerea AGERPRES, în data de 3 iunie 2019 ni s-a adus la cunoştinţă propunerea  Consiliului Director privind reorganizarea,  votată cu 3 voturi pentru şi 2 împotrivă, care nu respectă principiile discutate şi care  constă doar în transformarea  unei direcţii în serviciu şi a două sau trei servicii în birouri, precum  şi comasarea unor redacţii. Partea sindicală a respins această propunere, susţinând, în mod evident, că nu se respectă principiile agreate. Conducerea agenţiei a răspuns că Legea de organizare şi funcţionare a AGERPRES obligă instituţia să aibă cel puţin doi directori generali adjuncţi. Am prezentat atunci opinia casei de avocatură  cu care organizaţia noastră are încheiat contract de colaborare prin care se explică că pluralul din lege are conotaţii generice, la fel ca şi termenul redactori, şi poate să fie  aplicat şi la singular. 

Opinia MediaSind a fost că se poate renunţa la un post de director general adjunct, mai ales că, în prezent, unul dintre aceste posturi este ocupat de către o persoană care are studii în masaj şi kinetoterapie, competenţe profesionale care nu pot oferi suportul  coordonării unor activităţi redacţionale şi pentru a ocupa următoarea funcție ca importanță din instituție după directorul general.

În Comisia Paritară  am convenit ca atât conducerea instituţiei dar şi partea sindicală să ceară lămuriri comisiilor de cultură ale Parlamentului despre această problemă  şi apoi să continuăm dialogul social.

Având în vedere aceste argumente, vă rugăm să ne precizaţi dacă propunerile noastre de reorganizare pe principiile enunțate sunt în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2003 de organizare și funcționarea a ANP AGERPRES. 

Dacă din punct de vedere al Legii AGERPES opiniile noastre privind reorganizarea nu sunt  viabile, vă solicităm  modificarea Legii nr 19/2003 prin ordonanţă de urgenţă, pentru a putea pune în practică soluțiile de reorganizare propuse. De asemenea, în aceeaşi ordonanţă de urgenţă vă solicităm introducerea posibilităţii folosirii sumelor provenite din sursele proprii ale agenţiei pentru a fi utilizate şi pentru salarizarea personalului.

După cum bine cunoaşteţi, AGERPRES este agenţia de presă a României iar anul acesta a împlinit 130 de ani de activitate. În tot acest timp, colegii noştri şi-au îndeplinit cu succes misiunea de a informa corect şi prompt opinia publică națională și internatională. Activitatea lor a fost apreciată de principalele organizaţii naţionale și internaţionale, de reprezentanţii  ambasadelor principalelor state din lume, de personalităţi marcante ale societăţii româneşti şi, nu în ultimul rând, de reprezentanţi ai clasei politice, atât de la Putere, cât și din Opoziţie. Ar fi nedrept şi ruşinos ca la acest ceas de bilanţ, profesioniştii din AGERPRES să fie “recompensaţi” cu pierderea locurilor de muncă sau cu tăieri salariale.

Săptămâna viitoare, la Congresul Mondial al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, vom cere şi sprijinul colegilor noştri din peste 130 de ţări unde organizaţia are membri afiliaţi. Contăm pe  sprijinul dvs. pentru soluţionarea situaţiei grave cu care se confruntă această prestigioasă instituţie de presă și angajații ei.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind,
Biroul Executiv Naţional
prin reprezentant legal
Cristinel Godinac,
Preşedinte

București, 5 iunie 2019

S-a înfiinţat filiala MediaSind TVR Iaşi!

postat 31 mai 2019, 05:01 de Office Mediasind   [ actualizat la 31 mai 2019, 05:02 ]

Membrii Filialei MediaSind TVR Iaşi şi-au ales astăzi, 31 mai 2019, noua conducere. În funcţia de Preşedinte a fost votată jurnalista Maria Florea, iar ca vicepreşedinţi Lucian Lucescu, Adrian Vulpe şi Florin Pavel. În funcţia de secretar a fost aleasă Mihaela Apostoae.

Prezenţi la şedinţa de constituire a Filialei MediaSind TVR Iaşi, preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind, Cristinel Godinac şi Sorin Torică, preşedintele filialei MediaSind TVR au analizat, împreună cu membrii MediaSind TVR Iaşi, problemele grave cu care se confruntă salariaţii din Studioul Teritorial Iaşi, şi anume:

- Condiţiile inumane în care sunt obligaţi să lucreze angajaţii TVR – sediul în care sunt înghesuiţi salariaţii TVR este impropriu pentru desfăşurarea activităţii editoriale, condiţiile de muncă pun în pericol sănătatea salariaţilor, lipsa de aer, lipsă de spaţiu conform normativelor în vigoare, ventilaţie insuficientă şi insalubră, etc. (de exemplu, zilele trecute temperature în redacţie şi studio era de 30 de grade la orele 11,00 – vezi foto) 

- Lipsa acută de personal – angajaţii sunt obligaţi ilegal să exercite şi alte sarcini care nu ţin de fişa postului şi de contractul individual de muncă,

- Lipsa dotărilor tehnice – angajaţii sunt nevoiţi să lucreze cu apartaură învechită (de exemplu camerele de luat vederi sunt vechi de peste 15 ani, fiind cu casete cu bandă magnetică) 

- Nerespectarea de către conducere a prevederilor legale privind sănătatea şi securitatea locurilor de muncă, a HG 714/2018 privind deplasările în interes de serviciu, nerespectarea fişelor de post şi a contractelor individuale de muncă, etc.

Delegaţii prezenţi au fost informaţi şi despre stadiul proceselor intentate de către MeddiaSind împotriva administraţiei conduse de Doina Gradea pentru recâştigarea drepturilor pierdute de angajaţi din cauza trădărilor sindicatului ei de casă.

În finalul şedinţei angajaţii au decis să solicite Consiliului de administraţie al TVR să ia deciziile care se impun pentru respectarea legislaţiei şi a drepturilor angajaţilor din unul dintre cele mai importante studiouri TV din ţară. În cazul în care în termenul legal administraţia TVR nu va lua măsurile necesare, va  fi sesizat Parlamentul României, precum şi instituţiile  abilitate de lege.

Departament Comunicare SRJ MediaSind filiala TVR 

Iaşi, 31 mai 2019

Reduceri pentru membrii MediaSind la ofertele turistice Direct Booking!

postat 29 mai 2019, 21:22 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 mai 2019, 21:23 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-36/DB%20Isotype%20logos-05.png
În urma Protocolului încheiat astăzi, 30 mai 2019, cu reprezentanții companiei Direct Booking, membrii Sindicatului Român al Jurnaliștilor  MediaSind vor putea beneficia de oferte preferențiale și reduceri la programele și destinațiile turistice de pe platforma www.directbooking.ro 

Conform Protocolului încheiat, membrii MediaSind din filialele MediaSind TVR, MediaSind Radio România, MediaSind AGERPRES, MediaSind ONLINE, MediaSind Freelanceri, precum și colegii sindicaliști de la RA Monitorul Oficial, vor putea beneficia de prețuri reduse cu pană la 35% din adaosul practicat de Direct Booking, ceea ce reprezintă un discount de 2-5 % la toate produsele prezentate pe platforma online pentru servicii turistice interne și externe, inclusiv la ofertele promoționale.

Pentru a beneficia de aceste reduceri, membrii MediaSind trebuie să acceseze platforma la adresa www.directbooking.ro. Pentru mi multe detalii privind modalitatea de colaboraare si de rezervare aceesati adresa: www.directbooking.ro/mediasind.pdf  

Important: aceste servicii turistice pot fi achitate și cu vouchere de vacanță!
 
Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 30 mai 2019

21-30 of 418