Comunicate

FAIR-MediaSind a prezentat la Ministerul Muncii propunerile pentru eliminarea discrepanțelor salariale din sectorul Cultură și Mass-Media!

postat 25 mai 2021, 07:08 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 mai 2021, 09:30 ]

În baza mandatului primit din partea Confederației CNSLR-Frăția, delegația Federației Cultură și Mass-Media FAIR MediaSind formată din Leonard Octavian Pădureț, președinte FAIR -MediaSind și Cristi Godinac, președinte executiv, a participat astăzi, 25 mai 2021, la Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Direcția de Dialog Social, la ședința Grupului de lucru privind modificarea Legii Salarizării Unitare. 

 Liderii FAIR-MediaSind au prezentat conducerii Ministerului Muncii reprezentate de către secretarul de stat Mihnea Claudiu Drumea, secretarul general Eduard Corjescu și de  directorul Direcției Politici Salariale din Ministerul Muncii, Elena Ispaș, propunerile membrilor singurei organizații reprezentative din sectorul Cultură și Mass-Media  - Federația FAIR-MediaSind, referitoare la modificările Legii - cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Modificările propuse de FAIR-MediaSind rezultate în urma consultărilor avute cu reprezentanții sindicatelor afiliate, constau în:

- Eliminarea discrepanțelor cu privire la cuantumul salariului de bază aferent personalului bugetar care prestează aceeași activitate, ocupă aceeași funcție, grad și gradație, discrepanțe sancționate chiar de către Curtea Constituțională prin Decizia nr.794/15.12.2016, 

- Eliminarea retrogradărilor unor instituții de spectacole și concerte introduse în actuala lege,

 - Reintroducerea unor funcții de execuție necesare funcționării unor instituții din domeniul artistic și al spectacolelor,

- Majorarea indicilor de salarizare,

-Corecta ierarhizare a funcțiilor de execuție și de conducere din instituțiile de cultură și media,

- Eliminarea inechităților salariale existente între instituții de cultură,

- Modificarea Anexei III din Legea nr.153/2017 în sensul reașezării unor funcții specifice instituțiilor de spectacole și concerte, astfel încât nivelul salariului de bază să corespundă pregătirii profesionale necesare ocupării postului, importanței acestuia în activitatea instituției, precum și nivelului de responsabilitate ce derivă din atribuțiile specifice.

 Reprezentanții Ministerului Muncii au promis că vor analiza cu atenție propunerile primite și că vor mai exista întâlniri ale Grupului de Lucru inclusiv cu reprezentanții Ministerului Culturii.

Vă vom ține la curent cu evoluția negocierilor.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind           
 București, 25 mai 2021

Federația FAIR-MediaSind se implică în soluționarea conflictului de la Filarmonica “Oltenia” Craiova!

postat 19 mai 2021, 02:17 de Office Mediasind   [ actualizat la 19 mai 2021, 02:17 ]

Federația FAIR-MediaSind
, organizația reprezentativă la nivel de sector Cultură și Mass-Media, a luat act de  scrisoarea deschisă transmisă autorităților și societății civile de către un număr important de salariați din Filarmonica “Oltenia” Craiova  privind conflictul existent în cadrul instituției.

Alături de Sindicatul Național din Cultură – FAIR, Federația  FAIR-MediaSind este implicată activ în apărarea drepturilor membrilor săi de sindicat din Filarmonica “Oltenia” Craiova. Astfel, prin organizația afiliată, Sindicatul FAIR, mai mulți  angajați din Filarmonica “Oltenia” Craiova sunt reprezentați în fața instanțelor de judecată pentru a-și recupera drepturile salariale pierdute. Având în vedere problemele cu care se confruntă membrii noștri de sindicat din Filarmonica Oltenia, Federația FAIR-MediaSind solicită autorităților să acorde salariaților din această importantă instituție toate drepturile legale cuvenite și să asigure condițiile optime pentru desfășurarea activității artistice și administrative.

FAIR-MediaSind  militează pentru o intensificare a dialogului dintre salariații reprezentați de FAIR și autoritatea finanțatoare în vederea soluționării problemelor specifice acestei prestigioase instituții, Filarmonica “Oltenia” Craiova.
Împreună cu Sindicatul Național din Cultură – FAIR, Federația FAIR-MediaSind îi asigură pe membrii de sindicat afiliați la Filiala FAIR din Filarmonica “Oltenia” Craiova, de întregul sprijin și totala implicare în apărarea și promovarea drepturilor garantate de Lege.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind  
București, 19 mai 2021

Vă prezentăm în continuare textul Petiției trimise autorităților de către 50 de angajați ai Filarmonicii Oltenia:

Scrisoare deschisă adresată Primăriei Municipiului Craiova, reprezentanților societății civile, Mass Media și organizațiilor sindicale reprezentative din Cultură

Spre știință: Federației reprezentative din Cultură și Mass-Media FAIR-MEDIASIND

Sindicatului Național din Cultură – FAIR

         Stimata Doamnă Primar Lia Olguta Vasilescu, stimate doamne, stimați domni,
        
         Luând act de protestele care au debutat în data de 26 aprilie 2021 susținute de către conducerea unui anumit sindicat și o parte din membrii acestuia, precum și referitor la declarațiile oferite presei de către președintele acestei organizații, facem următoarele precizări:

         Noi, semnatarii prezentei petiții, angajați ai Filarmonicii „Oltenia" membri și nemembri de sindicat și care nu susținem acțiunile precizate mai sus, pentru a evita acordul tacit, dezaprobăm și ne dezicem în totalitate de acestea, considerându-le ca fiind grave prejudicii de imagine aduse instituției.

         Noi, semnatarii prezentei petiții susținem calea dialogului și orice altă cale amiabila de soluționare a unor eventuale conflicte de muncă, fiind pe deplin conștienți de faptul ca traversăm o perioadă dificilă de pandemie, iar depășirea acesteia este mai importantă decât ambițiile de moment.

         De asemenea, noi, semnatarii acestei petiții susținem respectarea cu strictețe a legislației în vigoare precum și continuarea activității artistice a filarmonicii într-un climat favorabil ce duce la buna funcționare a acesteia. Ca angajați ai acestei instituții de cultură reprezentativă atât la nivelul regiunii Oltenia cât și la nivel național, cu un prestigiu acumulat în peste 70 de ani de activitate concertistică, ne dorim o colaborare fructuoasă atât cu personalitățile invitate în cadrul stagiunilor (dirijori si soliști), cât și cu ceilalți colegi, pentru a ne putea ridica necontenit standardele de performanță așteptate de publicul meloman. Pentru a ne poziționa în continuare printre instituțiile de spectacole și concerte de elită este imperios necesar să promovăm o conduită morală și civică ireproșabilă în cadrul comunității noastre. 

         Aceasta scrisoare deschisă a fost semnata de un numar de peste 50 de angajati ai Filarmonicii "Oltenia", membri sau nemembri de sindicat. Cu speranța că mesajul nostru a fost unul clar și de bun augur, vă mulțumim!

MediaSind cere demisia balneo-kinetoterapeutului detașat ilegal de la partid în funcția de director general adjunct al Agenției Naționale de Presă AGERPRES!

postat 18 mai 2021, 03:29 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 mai 2021, 03:32 ]

În urma scenariului “Apele Române” depistat de Curtea de Conturi la AGERPRES, conducerea instituției  a confirmat  că a depus plângere penală în acest caz și că va analiza și depunerea unei acțiuni civile!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala AGERPRES a solicitat astăzi, 18 mai 2021, în cadrul ședinței Consiliului Director al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, demisia directorului general adjunct Cristian Dan Durleci-Mateescu, în urma concluziilor controlului echipei de audit al Curții de Conturi care a constatat săvârșirea unor fapte de corupție în cadrul instituției.

După prezentarea Notificării MediaSind (foto) în cadrul ședinței CD,  directorul general al ANP AGERPRES, Claudia Victoria Nicolae, a confirmat că zilele trecute instituția a sesizat instituțiile penale și că se analizează în prezent depunerea unei acțiuni pe latură civilă în vederea anulării contractului individual de muncă.

Conform Proiectului Procesului-Verbal de constatare cu nr. 1852/16.04.2021 întocmit în urma controlului financiar, echipa de auditori ai Curții de Conturi a constatat faptul că un director general adjunct din instituție, cu studii în balneo -kinetoterapie, a fost detașat nelegal de la grupul parlamentar al Partidului Social Democrat - secretariatul Camerei Deputaților la ANP AGERPRES, dintr-o funcție publică într-un post de natură contractuală, „fără a avea studii de specialitate sau pregătire profesională în domeniu.” De asemenea, inspectorii Curții de Conturi au mai descoperit că și concursul de angajare în funcția de expert gradul IA, dar și cel de ocupare a postului de director general adjunct au fost organizate cu dedicație și cu încălcarea dispozițiilor legale.

Având în vedere aceste grave constatări ale Curții de Conturi, SRJ MediaSind Filiala AGERPRES consideră că se impune, de urgență, demisia din funcția de director general adjunct, în caz contrar pot fi lovite de nulitate toate hotărârile Consiliului Director al AGERPRES iar drepturile angajaților AGERPRES pot fi puse în pericol.

 Nu în ultimul rând, pentru că zilnic pot fi produse importante prejudicii de imagine instituției publice de presă, MediaSind AGERPRES solicită retragerea de urgență a directorului general adjunct Cristian Dan Durleci Mateescu din toate proiectele și parteneriatele editoriale, inclusiv cu cel încheiat cu Institutul Național pentru Studierea  Holocaustului din România  "ELIE WIESEL", pentru a nu afecta imaginea acestei importante și prestigioase instituții. În cazul în care acesta refuză în continuare să demisioneze, SRJ MediaSind cere conducerii instituției demararea procedurilor pentru anularea contractului individual de muncă al directorului general adjunct în termen de 3 zile de la primirea Notificării.

Precizăm că nu este prima data când directorul Durleci este acuzat de abuzuri. În cursul anului 2019, în urma concedierii pentru sustragerea unor documente interne, cum ar fi un proces verbal al Comisiei de Etică și Disciplină care conținea declarațiile unor angajați la adresa unor persoane din conducere și inclusiv la adresa  directorului general adjunct, Cristian Dan Durleci Mateescu, acesta a fost angajat tot la grupul PSD (amănunte aici). După ce a câștigat într-o primă instanță, (procesul nu a fost încă soluționat definitiv), acesta s-a întors la AGERPRES, fără să mai aștepte soluționarea definitivă a dosarului în instanță, întrucât deciziile de la fond sunt executorii.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind filiala AGERPRES reiterează solicitarea făcută partidelor politice în data de 10 mai 2021,  de a-și retrage subordonații trimiși în diverse instituții publice (amănunte aici: Scenariul “Apele Române” depistat de Curtea de Conturi la AGERPRES).. Agenția Națională de Presă AGERPRES este una dintre cele mai importante instituții de presă din România iar profesioniștii de aici trebuie să fie coordonați editorial de către profesioniști în mass-media, nu de către tot felul de persoane cu experiență în activitate politică sau în alte domenii care nu au nicio legătură cu jurnalismul.

Prezenta reacție reprezintă și o avertizare în interes public în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii.

Departament Comunicare MediaSind AGERPRES                   

  București, 18 mai 2021

Scenariul “Apele Române” depistat de Curtea de Conturi: Un balneo-kinetoterapeut a fost detașat ilegal de la partid și pus director general adjunct la Agenția Națională de Presă AGERPRES!

postat 12 mai 2021, 02:26 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 mai 2021, 02:26 ]

http://www.cdep.ro/declaratii/functionari/avere/2020/4296b.pdf
MediaSind solicită DNA să cerceteze aceste fapte susceptibile de a fi generat mai multe infracțiuni, precum neglijență în serviciu, abuz în serviciu, fals intelectual, trafic de influență și constituire de grup infracțional organizat!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala AGERPRES a luat act de sesizarea unui membru al Consiliului Director - CD al Agenției Naționale de Presă AGERPRES trimisă conducerii instituției, prin care se solicită anularea contractului individual de muncă al directorului general adjunct al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Cristian Dan Durleci-Mateescu, în urma concluziilor controlului echipei de audit al Curții de Conturi care demonstrează grave fapte de corupție.

Conform proiectului Procesului-Verbal de constatare cu nr. 1852/16.04.2021 întocmit în urma controlului financiar, echipa de auditori ai Curții de Conturi a constatat faptul că din data de 22 aprilie 2013, activitatea acestuia în AGERPRES a început prin detașarea din funcția de consultant parlamentar la Secretariatul pentru grupuri parlamentare – Grupul parlamentar PSD,  în funcția de director general adjunct  în cadrul instituției de presă. Echipa de audit a arătat  faptul că detașarea acestuia de pe un post de execuție de funcționar public parlamentar pe un post de conducere contractual în cadrul ANP AGERPRES nu s-a realizat cu respectarea prevederilor legale!

 Uluitor este și faptul că acesta a fost detașat  „fără a avea studii de specialitate sau pregătire profesională în domeniu”,  întrucât Cristian Dan Durleci - Mateescu are studii în balneo fizio kinetoterapie și recuperare: ”Dl Durleci este licentiat în Balneofiziokinetoterapie și recuperare din septembrie 2011 și și-a desfășurat activitatea de la intrarea  în câmpul muncii în mediul privat ocupând funcția de asistent manager, iar ulterior, din anul 2008, a fost  încadrat cu contract individual de muncă, pe durată determinată, pe funcția de referent al Parlamentului României, Camera Deputaților (…) La momentul detașării dl. Durleci ocupa funcția de consultant parlamentar la Secretariatul pentru grupuri parlamentare – Grupul parlamentar PSD.”

Greu de înțeles este și faptul că atât concursul de angajare pe post din anul următor (2014) în funcția de expert gradul IA la Direcția Marketing, cât și ulterior, concursul pentru ocuparea postului de director general adjunct, unde Cristian Dan Durleci Mateescu a fost singurul candidat, au fost organizate fără respectarea prevederilor legale și a condițiilor specifice de ocupare a acestor posturi. Astfel, pentru concursul de expert, Curtea de Conturi a constatat că „referatul de concurs nu a fost întocmit în conformitate cu prevederile HG nr.286/2011, acesta neconținând: fișa de post corespunzătoare funcției contractuale vacante sau temporar vacante întocmită și aprobată în condițiile legii, bibliografia și tematica stabilită de conducătorul structurii de specialitate care propune organizarea concursului de ocupare a postului vacant sau temporar vacant, tipul probelor de concurs, proba scrisă/și proba practică și interviu, după caz.” Totodată, dosarul de concurs nu conține nici data și modalitatea publicării/afișării, nefăcându-se dovada publicării concursului în conformitate cu prevederile art.7 din HG nr.286/2011. „La publicarea anunțului de concurs, angajatorul NU a solicitat la dosar toate elementele prevăzute de art.6 din HG nr.286/2011, respectiv candidatul nu a prezentat actele necesare cerute de lege. Nu în ultimul rând, de la dosarul acestuia lipsește scrisoarea de intenție prevăzută în anunț.”

Ca urmare a promovării concursului, în data de 1 iunie 2014 Cristian Dan Durleci Mateescu a fost numit în funcția de expert gradul IA fără a avea vechime în muncă, în condițiile în care pentru acest post ar fi trebuit minimum 7 ani iar în data de 2 iunie 2014 a fost numit temporar, cu delegație, în funcția de director general adjunct!!! Cu alte cuvinte, o persoană detașată ilegal a fost numită în urma promovării unui concurs fără respectarea condițiilor legale, în cea mai importantă funcție după directorul general, fără niciun an de experiență !!

Iar ilegalitățile nu s-au oprit aici. Pentru a fi definitivat pe post a fost organizat și concursul pentru ocuparea funcției de director general adjunct. În mod similar concursului anterior, inspectorii Curții de Conturi au constatat că referatul nu conținea fișa postului, bibliografia, tematica și tipul probelor de concurs, contrar prevederilor art.5 din HG nr.286/2011. Mai mult, componența comisiei de concurs nu a respectat prevederile art. 9 din HG nr.286/2011 potrivit cărora persoanele desemnate în comisiile de concurs trebuie să aibă o funcție cel puțin egală sau echivalentă cu funcția pentru care s-a organizat concursul!  Halucinant, inspectorii au mai descoperit că referatul pentru scoaterea postului la concurs a fost întocmit ulterior datei de 30.04.2014 (potrivit www1.agerpres.ro/cariere anunțul privind organizarea concursului avea termen de valabilitate 30.04.2014-16.06.2014), respectiv în data de 04.06.2014!” Or, un concurs pentru ocuparea unui post se publică ulterior aprobării de către ordonatorul de credite a scoaterii acestuia la concurs.

În același timp, s-a constatat că dosarul lui Durleci - Mateescu nu a fost complet, neconținând documentele prevăzute de art 3 și 6 din HG nr.286/2011. Mai mult, „nici pe parcursul examinării nu au fost respectate prevederile HG 286/2011 deoarece variantele de subiecte NU au fost semnate de membrii comisiei de examinare și plicurile în care s-au aflat subiectele NU au fost ștampilate cu ștampila ANP AGERPRES, contrar prevederilor art.21 alin 8: seturile de subiecte se semnează de toți membrii comisiei de concurs și se închid în plicuri sigilate purtând ștampila autorității sau instituției publice organizatoare a concursului.”  Din documente  nu rezultă că proba de Interviu, obligatorie în concurs, ar fi avut loc!

 Pentru a masca, probabil, lipsa de experiență necesară pentru ocuparea acestei funcții, fișa de post a directorului general adjunct a fost modificată odată cu creșterea vechimii în muncă a acestuia, iar dacă la momentul organizării concursului cerința minimă pentru postul de director general adjunct era de minimum un an într-o funcție de conducere dintr-o instituție de presă, în prezent fișa lui Cristian Dan Durleci Mateescu figurează o vechime de 5 ani! Spre comparație, în momentul scoaterii la concurs al celuilalt post de director general adjunct, cerința minimă era de 7 ani și nu de un an cum a fost solicitată pentru Cristian Dan Durleci Mateescu.

De menționat că singurele posturi scoase la concurs din instituție în anul respectiv au fost pentru Cristian Dan Durleci Mateescu și pentru șef serviciu Juridic ocupat de soția acestuia, Mihaela Durleci Mateescu, fostă angajată a Primăriei din Craiova unde fratele acesteia este șeful Poliției locale. Asupra funcționării compartimentului Juridic, inspectorii Curții de Conturi au reținut mai multe nelegalități care pot constitui acte de sabotaj asupra instituției prin pierderea unor procese ca urmare a neîntocmirii unor documente necesare pentru  susținerea în instanță a probelor legale pentru câștigarea unor cauze care s-au soldat cu plata unor sume considerabile.

Nu în ultimul rând, de menționat este și faptul că în cursul anului 2019, în urma concedierii pentru sustragerea unor documente interne, cum ar fi un proces verbal al Comisiei de Etică și Disciplină care conținea declarațiile unor angajați la adresa unor persoane din conducere și inclusiv a directorului general adjunct, Cristian Dan Durleci Mateescu a fost angajat tot la grupul PSD (amănunte aici). După ce a câștigat într-o primă instanță (procesul nu a fost încă soluționat definitiv), acesta s-a întors la AGERPRES.

Având în vedere aceste fapte deosebit de grave, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită partidelor să-și retragă subordonații politici trimiși în diverse instituții publice. Agenția Națională de Presă AGERPRES este una dintre cele mai importante instituții de presă din România iar profesioniștii de aici trebuie să fie coordonați editorial de către profesioniști în mass-media, nu de către tot felul de persoane cu experiență în activitate politică sau în alte domenii care nu au nicio legătură cu jurnalismul, precum masajul.

Precizăm că, potrivit art. 268 alin d) din Codul Muncii prescripția nu se aplică în cazul  în care se solicită constatarea nulității unui contract individual de muncă ori a unor clauze ale acestuia.

SRJ MediaSind - filiala AGERPRES  cere public DNA să cerceteze, la fel ca în cazul Apele Române, faptele constatate de echipa de audit a Curții de Conturi sub aspectul săvârșirii unor posibile infracțiuni prevăzute la art.  297, 298, 321, 291 și  367 Cod Penal, respectiv abuz în serviciu, neglijență în serviciu, fals intelectual  trafic de influență și constituire de grup infracțional organizat!

Departament Comunicare MediaSind AGERPRES                     

București, 12 mai 2021

Prezenta reacție reprezintă și o avertizare în interes public în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii.

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind în parteneriat cu CJI lansează prima platformă a avertizorilor publici din cultură și mass-media!

65.450 lei a primit din bani publici fostul partener de afaceri al șefei TVR pentru “consiliere juridică specializată în activitatea de management”!

postat 5 mai 2021, 02:57 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 mai 2021, 03:29 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-106/foto%20gradea.jpg
După aproape 2 ani de procese, Doina Gradea a comunicat oficial MediaSind cuantumul sumei achitate avocatului Alex Dumitrescu pentru consiliere juridică

Președintele -  director general al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, a transmis Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și filialei MediaSind TVR cuantumul sumei achitate din fondurile instituției contractul de asistență juridică încheiat pentru serviciile prestate de către avocatul Alexandru Dumitrescu prin SPRL Dumitrescu&Dinu: 65.450 lei. Aceasta,  în condițiile în care instituția are în subordine un compartiment juridic format din 10 angajați pentru care a plătit, în același an, 2019, suma de  1.383.408 lei, iar pentru alte case de avocatură 453.477 lei! (amănunte aici: Conducerea TVR a cheltuit abuziv aproximativ 1,3 milioane de euro pentru contracte de asistenţă juridică!)

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind  a depus în data de 9 octombrie 2019, o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune - SRTV, în urma refuzului acesteia de a preciza în ce constau serviciile contractate pentru Televiziunea Română de către casa de avocatură  By The Law – Dumitrescu &Dinu, precum şi care sunt sumele plătite acesteia.

Avocatul Alexandru Dumitrescu (foto), fost consilier al Doinei Gradea, preşedinte-director general al SRTV și fost partener de afaceri al acesteia într-un SRL, a încheiat cu SRTV un contract de asistenţă juridică pentru consilierea directorului general, după cum susţine conducerea instituției în adresa nr. C/672/13.09.2019. Însă, aceasta nu a precizat ce servicii anume a prestat fostul consilier şi în ce cuantum, argumentându-se, în mod eronat, că aceste informaţii nu ar intra  sub incidenţa Legii nr. 544/2001: “SRTv a încheiat un contract de asistență juridică cu SPRL Dumitrescu și Dinu având ca obiect activități specifice Legii nr. 51/1995 de acordare de consultanță juridică specializată în activitatea de management a Directorului general al SRTV” – se arată în răspunsul semnat de şefa TVR.

 Precizăm că potrivit OUG nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare si completare a unor acte normative,   “autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au în structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare.”

 După încheierea contractului cu SRTV, avocatul Dumitrescu a intrat, cum se spune, „în pâine”, publicând pe pagina sa de FB tot felul de acuzații nefondate și intoxicări referitoare la legalitatea funcționării MediaSind în TVR. Constatând că banii publici sunt folosiţi în războaiele personale ale şefei TVR împotriva MediaSind, am solicitat explicaţii oficiale Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale care a demontat diversiunea avocatului Dumitrescu. Astfel, în răspunsul nr. 105/IM/07.08.2019, Ministerul Muncii a confirmat legalitatea funcţionării filialei MediaSind TVR în Televiziunea Naţională, precum şi legitimitatea organizaţiei de a-şi apăra drepturile membrilor din această instituţie publică de presă. (amănunte aici MinisterulMuncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române!

https://newsweek.ro/investigatii/doina-cap-de-porc-gradea-asociata-cu-un-liberal
Potrivit informaţiilor apărute în presă şi confirmate (amănunte aici), relaţia Dumitrescu- Gradea este una mai veche, cei doi fiind parteneri de afaceri într-o firmă media, iar  în ceea ce priveşte competenţa şi conduita profesională a fostului consilier PDG, Raportul privind libertatea de exprimare în 2018 a Active Watch este concludent:

 Din Concluziile Comisiei de Etică din SRTV reiese și modul în care consilierul PDG, avocatul Alexandru Dumitrescu, se raportează la activitatea jurnalistică din Televiziunea Națională, asupra căreia își permite să facă aprecieri. În acest document  se arată că Alexandru Dumitrescu consideră anormal demersul lui Dragoș Pătraru de a „face anchete într-o instituție publică” în condițiile în care calificarea sa este de realizator al unei „emisiuni de divertisment”. Mai mult, în concluziile Comisiei de Etică se notează: „comentând cazul ipotetic evocat de dl Pătraru al unei «presiuni» exercitate asupra sa în privința conținutului emisiunii, dl Dumitrescu a susținut că nu se poate vorbi de «presiune la adresa unui jurnalist», întrucât realizatorul Starea Nației are calitatea de «partener de business» al TVR; în replică, dl Pătraru a atras atenția că are încheiat cu TVR un contract de drepturi de autor ca jurnalist, ceea ce înseamnă că are ca prioritate slujirea interesul public”.

Atitudinea  dictatorială  a şefei TVR, Doina Gradea, a fost de fiecare dată criticată în repetate rânduri de către organizaţiile naţionale şi internaţionale ale lucrătorilor din mass-media, care au  protestat şi au cerut  Parlamentului de la Bucureşti să o demită de urgenţă de la conducerea instituţiei (vezi aici Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global Union susțin toate protestele pentru demiterea șefei TVR!!). 

Pentru a stopa astfel de comportamente ciocoiești față de angajați și pentru a pune capăt abuzurilor Doinei Gradea și ale camarilei sale, susținem ferm demiterea actualei conduceri a Televiziunii Naționale și numirea unor profesioniști care să aibă respect față de instituție, de cetățeni și de angajați.

Precizăm că în acest proces Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a fost reprezentat de casa de avocatură coordonată de av. Dan Iordache.

Departament Comunicare MediaSind TVR

          Bucuresti, 5 mai 2021

 

 

                                                                                                       

 

De Ziua Presei, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, AGERPRES și MediaSind relansează Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate!

postat 3 mai 2021, 00:53 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 mai 2021, 06:21 ]

Astăzi, 3 mai 2021, de Ziua Mondială a Libertății Presei, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București), Agenția Națională de Presă AGERPRES și Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind au relansat oficial Proiectul ReStart - pentru un jurnalism de calitate, prin încheierea unui  Acord de parteneriat. Documentul a fost semnat de   directorul general al ANP AGERPRES, Claudia Victoria Nicolae, decanul  Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Antonio Momoc, și de Președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristinel Godinac,   și se adresează studenților care doresc să se implice în promovarea unui jurnalism de calitate. 

Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate  a fost lansat  în data 3 mai 2016 , de către SRJ MediaSind, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, fiind inspirat de conceptul The Ethical Journalism Initiative promovat de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor. În acest timp, studenţii au fost familiarizaţi de către profesioniști ai AGERPRES şi MediaSind cu principiile profesiei de jurnalism şi cu normele Codului Deontologic al Jurnalistului. Având un real succes, proiectul a fost implementat în mai multe universităţi, precum: Universitatea Danubius Galați (unde s-a lansat proiectul pilot),  Universitatea "Ovidius" din Constanţa, Universitatea din Craiova, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova - ULIM, Universitatea de Studii Europene din Moldova.

ReStart urmăreşte ca studenții să intre în contact nemijlocit cu exigențele meseriei de jurnalist, prin participarea efectivă la activități redacționale, prin redactarea de ştiri sau realizarea de fotografii ori materiale video, fiind îndrumați de profesioniști de la AGERPRES și MediaSind.

Studenţii care vor fi selectaţi să participe la proiect vor primi legitimaţii de presă, vor avea încheiate contracte de voluntariat AGERPRES, iar cele mai bune articole, fotografii sau materiale video vor fi postate pe site-urile www.agerpres.ro, www.mediasind.ro și/sau pe ale partenerilor naţionali/internaţionali și pe site-urile universităţilor participante, fiind promovate astfel în presă.

Universităţile şi instituţiile de presă, care doresc să se alăture proiectului, ne pot contacta la adresa de mail: restart@mediasind.ro 

Primul eveniment al noului parteneriat va fi organizat în data de 10 mai 2021 împreună cu studenții FJSC și cu profesioniști din domeniu, jurnaliști și reprezentanți ai asociațiilor profesionale. Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării va găzdui o conferință (online) pe tema libertății presei din România după un an de pandemie.

Despre AGERPRES

Istoria Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES începe la 27 martie 1889, când P. P. Carp, ministru de Externe la acea dată, semnează actul de naştere a Agenţiei Telegrafice a României, care difuza în ţară un „serviciu exact şi rapid al tuturor ştirilor de interes general sau special”. La mai puţin de o lună, Agenţia Telegrafică a României şi-a început efectiv activitatea, odată cu expedierea primei „telegrame”, pe 11 aprilie. Din 1921, Agenţia Naţională de Presă a avut o transmisie neîntreruptă de ştiri şi informaţii. În cei 132 de ani de activitate, AGERPRES şi-a menţinut rolul de a fi principala sursă de informare pentru cetăţenii şi instituţiile din ţară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. AGERPRES își indeplinește misiunea de a informa prompt, corect și obiectiv și, totodată, din 1889, Agenția Națională de Presă scrie istorie în fiecare zi.

AGERPRES a primit în luna iunie 2019, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta, statutul de Furnizor al Casei Regale a României.

AGERPRES mulțumește cititorilor și partenerilor pentru încredere și vă invită să urmăriți o parte din istoria AGERPRES, accesând clipul video de la linkul: https://youtu.be/OidvfQyvZmQ.

DESPRE FJSC:

Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării este prima facultate de jurnalism înființată după 1989 care oferă programe la nivel licenţă, masterat şi doctorat în ştiinţele comunicării, pentru specializările jurnalism, comunicare şi relaţii publice. Viziunea FJSC este orientată către profesionalizarea presei, independența editorială, responsabilitatea și respectul față de interesul public. Etica profesională în comunicarea publică, integritatea și onestitatea, educația media și combaterea dezinformării reprezintă principiile academice și instrumentele formării prin care încurajăm o cultura politică a participării și implicării democratice. Ne concentrăm pe promovarea prin educație și cercetare a valorilor democrației liberale, a statului de drept și a respectării drepturilor omului și ale cetățeanului, prin protejarea drepturilor fundamentale constituționale la exprimare liberă și la informare corectă. În contextul amenințărilor la adresa democrației liberale, a infodemiei și a dezinformării pe rețele sociale, misiunea instituțională a FJSC devine una strategică pentru apărarea interesului public și promovarea valorilor democrației contemporane.

Absolvenții FJSC se integrează profesional în instituțiile mass-media din România şi din străinătate, în agenții de publicitate şi de relații publice, în departamente de comunicare. Mai multe amănunte găsiți pe site-ul nostru la adresa: www.fjsc.unibuc.ro

DESPRE MEDIASIND:

Înființat în data de 12.04.2001, Sindicatul Român al MediaSind - SRJ MediaSind este organizația națională a jurnaliștilor și a lucrătorilor din mass-media, care continuă tradiția federației cu același nume. MediaSind și-a câștigat renumele de apărător al oamenilor din presă și tipografii, asumându-și, printre multe altele, inițierea și semnarea primului Contract Colectiv de Muncă din Mass-Media, precum și alte contracte colective de muncă în instituții de presă. Este membru-fondator al singurei organizații representative din domeniul Cultură și Mass-Media, Federația FAIR-MediaSind – afiliată la cele mai mari organizații naționale și internaționale: Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, UNI GLOBAL și Confederația CNSLR-Frăția. Mai multe amănunte găsiți pe site-ul organizației la adresa www.mediasind.ro , sau pe platforma online – www.mediasindtv.ro

Agenția Națională de Presă AGERPRES

Biroul Comunicare, Branding şi Relații Internaționale       

E-mail: comunicare@agerpres.ro

Apel la solidaritate pentru cercetarea nerespectării normelor sanitare în cazul decesului jurnalistului Aron Antal Tovessi de la TVR Cluj!

postat 2 mai 2021, 00:53 de Office Mediasind   [ actualizat la 2 mai 2021, 01:12 ]


Mâine
, 3 mai 2021, la ora 13,00, de Ziua Mondială a Libertății Presei,  moment de reculegere în memoria jurnalistului  Aron Antal Tovessi              

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și MediaSind TVR fac un apel către colegii din presa română și cea maghiară să se solidarizeze și să țină mâine, 3 mai 2021, la ora 13,00, de Ziua Mondială a Libertății Presei,  un moment de reculegere în memoria jurnalistului de la Societatea Română de Televiziune-SRTV, studioul teritorial  TVR Cluj, Aron Antal Tovessi, membru al MediaSind TVR Cluj. (foto)

De asemenea, pentru a determina instituțiile abilitate, dar și administrația SRTV, să demareze, cu celeritate, o anchetă privind nerespectarea de către conducerile Televiziunii Publice și a TVR Cluj, a normelor privind combaterea infectării cu COVID, vă rugăm să diseminați, publicați, difuzați, postați, următorul mesaj:

“Dreptate pentru Aron Antal Tovessi!

De Ziua Mondială a Libertății Presei, 3 mai 2021, moment de reculegere în memoria regretatului ARON ANTAL TOVESSI, jurnalist la TVR Cluj, decedat în data de 28 aprilie 2021. Cauza decesului: Covid.  A fost redactor șef al Redacției Emisiunilor pentru Minorități, revocat din funcție întrucât anul trecut a aprobat difuzarea slujbei de Sfintele Paști. Și-a riscat viața lucrând recent continuu 7 zile la rând, în redacția TVR Cluj, în timp ce avea simptome ale bolii Covid. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Dreptate pentru Aron Antal Tovessi!”

Vă mulțumim pentru sprijin! Mai multe amănunte despre cazul colegului nostru, Aron Antal Tovessi, puteți găsi la acest link: Comisie de anchetă pentru cercetarea nerespectării normelor sanitare în cazul decesului jurnalistului Aron Antal Tovessi de la TVR Cluj! 

 Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind 

MediaSind TVR

Cluj, 2 mai 2021

MediaSind vă urează Sărbători luminate!

postat 29 apr. 2021, 22:20 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 apr. 2021, 22:21 ]


Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind vă urează să fiți sănătoși și puternici pentru a trece cu bine peste toate încercările la care sunteți supuși, mai ales acum, în această pandemie care ne-a răpit mulți colegi.

 Fie ca Învierea Domnului Isus Hristos să vă întărească și să vă aducă lumină în suflete!

Sărbători luminate și Hristos a Înviat!

Împreună suntem mai puternici!

 

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

Biroul Executiv National

Bucuresti, 30 aprilie 2021

Comisie de anchetă pentru cercetarea nerespectării normelor sanitare în cazul decesului jurnalistului Aron Antal Tovessi de la TVR Cluj!

postat 29 apr. 2021, 00:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 apr. 2021, 00:17 ]

MediaSind TVR solicită Parchetului să cerceteze faptele conducerii SRTV și a TVR Cluj sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR se alătură demersului decanului de vârstă al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune, Sorin Ilieșiu, și solicită conducerii instituției să dispună de urgență înființarea unei comisii de cercetare a modului în care conducerea  SRTV și a studioului teritorial TVR Cluj au respectat normele sanitare în timpul stării de alertă, în cazul îmbolnăvirii membrului nostru din MediaSind TVR Cluj, jurnalistul Aron Antal Tovessi (foto). Acesta a decedat ieri, 28 aprilie 2021 la Spitalul Militar din Cluj în urma îmbolnăvirii cu COVID-19.

Potrivit informațiilor publicate în presă în urma unor informații primite din partea colegilor jurnalistului, conducerea instituției nu a respectat normele de protecție sanitară instituite pe timpul stării de alertă, nici din punctul de vedere al angajatorului,  președintelele-director general, Doina Gradea, care trebuia să aplice și să verifice respectarea normelor sanitare, dar nici din cel al șefilor direcți, care ar fi trebuit să-l lase să meargă la spital, nu să-i dea sarcini redacționale pe timpul îmbolnăvirii: Din nefericire înainte ca Aron Antal să fie depistat cu COVID-19, acesta a mers timp de o săptămâna la redacție cu simptome specifice infectării cu noul virus. Redacția nu a luat măsuri pentru a-și ține în siguranță angajații. Domnul Antal avea febră și totuși a fost lăsat să vină la muncă în continuare.” susține presa clujeană (amănunte aici).  

Aron Antal Tovessi a pierdut funcția de redactor șef al Redacției Emisiunilor pentru Minorități de la TVR, după ce a aprobat anul trecut difuzarea slujbei de Paște. (amănunte aici: Practicile staliniste împotriva conducerii TVR Cluj au continuat azi în Televiziunea Română: Comisia de cercetare Gradea -Tompea a interzis accesul MediaSind pentru a-l apăra pe Redactorul Sef al Redacției Minorități din TVR Cluj! ) Acesta a fost schimbat de Doina Gradea, iar în locul lui a fost numit temporar Alin Gelmărean, fără respectarea Legii de organizare și funcționare a  SRTV. După două săptămâni în care a fost internat la Spitatul Militar Cluj-Napoca, Aron Antal Tovessi a decedat la vârsta de 64 de ani. Acesta mai avea doar câteva luni până la pensionare.

MediaSind TVR solicită public Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca să cerceteze cu celeritate decesul membrului nostru de sindicat sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute în Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor.

Pe această cale,  Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu colegii din MediaSind TVR Cluj transmit Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace iar cei responsabili să răspundă pentru faptele lor!

Departament Comunicare MediaSind TVR

Cluj, 29 aprilie 2021

Vă prezentăm în continuare mesajul membrului CA din SRTV, Sorin Ilieșiu, transmis conducerii SRTV:

„Stimate Colege, Stimați Colegi din CA al SRTv, vă solicit tuturor să vă exprimați votul electronic pentru următoarele:

- înființarea Comisiei pentru cercetarea cauzelor decesului regretatului Aron Antal, fost redactor-șef al Redacției Emisiunilor pentru Minorități TVR-Cluj, din perspectiva eventualelor nerespectări ale prevederilor legale pentru combaterea pandemiei de Covid-19.

- componența Comisiei

- finalizarea Raportului Comisiei până miercuri 5 mai 2021, orele 15:00

- analizarea Raportului de către membrii CA al SRTv într-o ședință extraordinară a CA al SRTv care să aibă loc în data de 6 mai 2021 la orele 14:00.

Componența Comisiei pentru cercetarea cauzelor decesului regretatului Aron Antal, fost redactor-șef al Redacției Emisiunilor pentru Minorități TVR-Cluj, din perspectiva eventualelor nerespectări ale prevederilor legale pentru combaterea pandemiei de Covid-19:

Președinte: dl Karen Attila Sebesi (reprezentant al salariaților în CA al SRTv).

Membri:

1. un reprezentant al Comisiei de Etică și Arbitraj al TVR, care să evalueze etica managementului TVR-Cluj din perspectiva combaterii pandemiei de Covid-19

2. un reprezentant al MediaSind TVR 

3. un reprezentant al Sindicatului SPUS-TVR 

4. încă un reprezentant al salariaților TVR-Cluj 

5. un reprezentant al Colegiului Medicilor jud. Cluj, 

6. un reprezentant al Poliției mun. Cluj, 

7. un reprezentant al Procuraturii mun. Cluj.

Comisia să elaboreze un raport până miercuri 5 mai 2021, orele 15:00, care să fie trimis prin e-mail membrilor CA al SRTv și membrilor CD al SRTv.

Raportul să fie analizat de către membrii CA al SRTv într-o ședință extraordinară a CA al SRTv care să aibă loc în data de 6 mai 2021 la orele 14:00. La ședință să participe obligatoriu reprezentanți ai Sindicatelor MediaSind TVR și SPUS-TVR, precum și președintele Comisiei de Etică și Arbitraj a TVR, dl Horia Grușcă.

Colegial,

Sorin Ilieșiu - decan de vârstă CA al SRTv”

Noul Contract Colectiv de Muncă din Agenția Națională de Presă AGERPRES pentru perioada 2021-2023 a intrat în vigoare!

postat 26 apr. 2021, 04:43 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 apr. 2021, 04:53 ]

Documentul conține clauza de conștiință a jurnalistului, precum și norme de dialog social la nivel european

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind  - Filiala AGERPRES a negociat şi semnat cu directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, şi cu membrii Consiliului Director al instituţiei publice de presă Contractul Colectiv de Muncă pentru perioada 2021-2023. Documentul, verificat și înregistrat la ITM București (foto), conţine reguli europene privind libertatea de exprimare, Codul Deontologic al Jurnalistului, Ghidul de Etică pentru Fotojurnalism şi, nu în ultimul rând, prevederi importante pentru asigurarea unor condiţii de muncă demne de o instituţie publică de presă.

Contractul reglementează drepturile şi obligaţiile angajaţilor şi angajatorului, stabilind, pe lângă  măsuri ferme pentru apărarea şi garantarea locurilor de muncă, şi o serie de reguli privind funcţionarea dialogului social la standarde europene. Contractul încheiat menține prevederile care oferă garanţii profesionale pentru jurnaliştii agenţiei, cum ar fi clauza de conştiinţă. De asemenea, CCM garantează caracterul confidenţial al surselor de informare ale jurnalistului AGERPRES.

Aceste prevederi sunt menite să asigure independenţa editorială a Agenţiei Naţionale de Presă şi libertatea de exprimare a angajaţilor AGERPRES, dar şi obligaţii profesionale pentru îndeplinirea misiunii prevăzute în Legea de organizare şi funcţionare a ANP AGERPRES, şi anume de a prezenta în mod obiectiv și echidistant realitățile vieții social-politice, economice, religioase și cultural-științifice ale țării, promovând valorile democratice, civice și morale.

Înfiinţată în anul 1889, Agenția Națională de Presă AGERPRES este prima agenție de presă din România. Instituția s-a numit, de-a lungul vremii, Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, Agenția Telegrafică Română "Orient-Radio" - RADOR, Agenția Română de Presă - AGERPRES, Agenția Națională de Presă ROMPRES și, din 2008, Agenția Națională de Presă AGERPRES. (www.agerpres.ro)

Înființat în anul 2001, Sindicatul Român al Jurnaliștilot MediaSind - SRJ MediaSind este organizația națională a jurnaliștilor și a lucrătorilor din mass-media, care continuă tradiția federației cu același nume. MediaSind și-a câștigat renumele de apărător al oamenilor din presă și tipografii, asumându-și, printre multe altele, inițierea și semnarea primului Contract Colectiv de Muncă din Mass-Media, dar și alte contracte colective de muncă în instituții publice și private de presă. În prezent, SRJ MediaSind are structuri teritoariale în aproape toate județele țării prin filialele MediaSind AGERPRES, MediaSind TVR, MediaSind Radio România și MediaSind Freelanceri. Este membru - fondator al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind - organizație afiliată la Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, UNI Global Union și Confederația CNSLR-Frăția.(www.mediasind.ro).

Departament Comunicare SRJ MediaSind                                                                                                              Bucureşti, 26 aprilie 2021

Foto: echipa de negociere a SRJ MediaSind  - Filiala  AGERPRES

21-30 of 292