Comunicate

Conducerea SRTV acţionată în judecată pentru că ascunde rezultatul măsurătorilor de radiaţii din Televiziunea Naţională!

postat 28 oct. 2019, 02:26 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 oct. 2019, 02:28 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-51/foto%20actiune%20determinari.jpg
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind
a depus astăzi, 28 octombrie 2019, o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune - SRTV, în urma refuzului acesteia de a prezenta rezultatul măsurătorilor de câmp electromagnetic din instituţie. De câteva luni aceste rezultate sunt ascunse de către conducerea TVR, pe motiv că se aşteaptă interpretarea lor de către Institutul Naţional de Sănătate Publică!

În repetate rânduri filiala SRJ MediaSind din SRTV, MediaSind TVR, a atras atenţia că sănătatea angajaţilor din cea mai mare instituţie de media a statului este pusă în pericol din cauza inconştienţei conducerii ei, care refuză aplicarea măsurilor necesare pentru eliminarea-diminuarea factorilor de risc asupra sănătăţii angajaţilor TVR.

La sesizările MediaSind TVR conducerea instituției a  recunoscut că ultimele măsurători au fost efectuate în urmă cu 12 ani (amănunte aici: Conducerea TVR recunoaste că de 12 ani nu a mai efectuat măsurători de noxe în instituție!  

Precizăm că, desi MediaSind TVR a solicitat să se facă măsurători asupra tuturor factorilor de risc – solicitare neuropsihică, zgomote, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată - conducerea TVR a decis  doar  măsurarea radiaţiilor electromagnetice, ca şi cum ceilalţi factori de risc nu ar exista în instituţie: (amănunte aici Determinările de noxe din TVR nu pot fi limitate doar la măsurarea radiațiilor electromagnetice!)

Aceste măsurători sunt foarte importante pentru angajați întrucât, în situația în care nivelul factorilor de risc depășește limitele admise, angajatorul este obligat, conform Codului Muncii și a Legii nr. 319/2006 privind protecția și securitatea în muncă, să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securitătii locurilor de muncă și a sănătății angajaților şi să acorde, totodată, un spor de până la 15% din salariu pentru condiţii vătămătoare de lucru!

În majoritatea institutiilor publice din sectorul Cultură si Mass Media aceste măsuratori periodice se fac, de regulă, de către Directia de Sănătate Publică sau de Institutul Național de Sănătate Publică.

Regulamentul-cadru care definește condițiile de muncă  în  Cultură, aprobat prin HG nr. 360/2018,  prevede că aceste determinări se reiau o dată la 36 de luni iar angajații beneficiază de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă de până la 15% din salariu. Același document face precizarea că „în cadrul comitetelor de securitate în muncă ce trebuie să funcționeze în fiecare societate, se evaluează anual modul în care au fost înlăturați factorii de risc”. Ori, în Televiziunea Publică aceste determinari au lipsit 12  ani cu desăvârșire și multi colegi s-au îmbolnăvit, iar unii chiar au decedat.

Având în vedere această situație deosebit de gravă, SRJ MediaSind si MediaSind TVR solicită Inspecției Muncii să controleze modul în care conducerea societăţii a respectat prevederile din domeniul relațiilor de muncă. Inspecția Muncii trebuie  să verifice și condițiile de  muncă din Televiziunea Națională, având în vedere faptul că mai mulți angajați au semnalat grave disfuncționalități.

Ținând cont că șirul abuzurilor și ilegalităților săvârșite de conducerea TVR continuă și pare a nu avea limite, acest lucru afectând grav viața angajaților, SRJ MediaSind reiterează solicitarea făcută Parlamentului, de demitere urgentă a presedintelui - director general al SRTV, Doina Gradea, pentru ca activitatea in instituție să revină la normal.

Precizăm că, în prezent, în atenţia procurorilor există depuse mai multe plângeri şi sesizări penale pentru a cerceta faptele de corupţie din TVR (amănunte aici: MediaSind TVR a sesizat Parchetul pentru a cerceta faptele de corupție din Televiziunea Națională.

Departament Comunicare MediaSind TVR

     Bucuresti, 28 octombrie 2019  

Proiectul FEJ Managing change in mass-media – în sprijinul jurnaliștilor europeni

postat 14 oct. 2019, 01:57 de Office Mediasind   [ actualizat la 14 oct. 2019, 02:19 ]

După doi ani și multă muncă, proiectul Managing change in media, organizat de către Federația Europeană a Jurnaliștilor – FEJ cu finanțarea Comisiei Europene, a ajuns la final. Săptămâna trecută, la Salonic, Grecia, a avut loc ultima conferință a proiectului, la care au participat 55 de reprezentanți din 23 de țări ai organizațiilor de media afiliate la FEJ.

Au fost prezenți președintele Federației Europene a Jurnaliștilor,  Mogens Blicher Bjerregard, Renate Schroeder, directorul FEJ, Ricardo Gutierrez, secretarul general FEJ, precum și reprezentata Comisiei Europene,  Suzanne Vanderzande, Policy officer CE media pentru domeniul audiovizual și politica media, precum și invitați din mass-media europeană. Delegația din partea României a fost formată din președintele Federației Cultură și Mass-Media, FAIR-MediaSind, Leonard Pădureț, președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristinel Godinac și președintele MediaSind TVR, Sorin Torică

Una dintre concluziile conferinței a fost că schimbarea digitală în jurnalism a dus la presiuni imense asupra modelelor de afaceri ale editorilor tradiționali și digitali și la o schimbare a modului în care sunt ambalate și distribuite știrile. Reducerea costurilor, personalul supraîncărcat și ciclurile de știri rapide au dus la condiții precare de muncă pentru jurnaliști și au ridicat multe întrebări privind calitatea și încrederea publicului în mass-media.

Noul proiect FEJ de gestionare a schimbării în media lucrează cu parteneri sociali, sindicate și patronate, inclusiv Eurpean European Broadcasting Union (EBU) și News Media Europe (NME), pentru a găsi modalități inovatoare de a aborda aceste probleme cheie. Proiectul pune accent pe drepturile tuturor lucrătorilor, dialogul social și egalitatea de șanse.

Pe parcursul a peste doi ani, au fost organizate 5 conferințe tematice axate pe: jurnalism digital și noi modele de afaceri (Germania); reînnoirea sindicatelor prin recrutare și modernizare (Portugalia); abordarea muncii precare în jurnalism (Suedia); modernizarea  serviciilor publice de media prin inovare și dialog (România) – amănunte aici: Un serviciu public media înseamnă un loc în care regăsim toate opiniile și care nu este influențat de politicieni; și egalitatea de șanse și diversitatea în instituțiile de presă și uniuni (Turcia).

Conferința finală
despre viitorul industriei de știri, care reunește sindicatele  și patronatele în calitate de  parteneri sociali a avut loc săptămâna trecută, în Salonic, Grecia. Au fost discutate probleme privind abilitățile, instruirea, dialogul social, ocuparea forței de muncă și cele mai bune practici. S-a discutat intens despre situația presei din Uniunea Europeană, de sprijinul pe care instituțiile europene îl pot acorda lucrătorilor din mass-media, despre libertatea de exprimare, despre standardele jurnalismului în UE, despre protecția jurnaliștilor și, nu în ultimul rând, despre dreptul organizațiilor sindicale de a-și apăra membrii.

La începutul lunii viitoare, o echipă de experți ai FEJ în negocierea contractelor colective de muncă, însoțiți de către un avocat specializat în dreptul comunitar al relațiilor de muncă, se vor deplasa la București pentru a susține pe afiliații din Televiziunea Națională a Federației Cultură și Mass-Media FAIR – MediaSind în vederea  deblocării dialogului social din această instituție și pentru demararea procedurilor privind negocierea unui nou CCM care să garanteze drepturile profesionale, independența editorială, condițiile de muncă, dar și drepturile salariale și de protecție a locurilor de muncă în TVR.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Salonic, 14 octombrie 2019

Foto 1: Cristinel Godinac, presedinte SRJ MediaSind, Sorin Torică, președinte MediaSind TVR, Renate Schroeder, directorul FEJ,Yannis Kotsifos, directorul general al Uniunii Jurnaliștilor din Macedonia, Leonard Pădureț, președinte FAIR-MediaSind și Ricardo Gutierrez, secretarul general FEJ.

Foto 2: Suzanne Vanderzande, reprezentanta Comisiei Europene pentru domeniul audioviziual

Foto 3Mogens Blicher Bjerregard, președintele Federației Eurpene a Jurnaliștilor

Conducerea politică a TVR a cenzurat dezbaterile despre moţiune!

postat 10 oct. 2019, 05:08 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 oct. 2019, 05:17 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind Filiala MediaSind TVR
condamnă decizia conducerii instituţiei de a nu NU transmite dezbaterile de la moţiunea de cenzură din Parlamentul Romaniei. TVR a decis sa ignore această temă de actualitate, de mare interes pentru societate, pentru România şi pentru partenerii nostri din UE, încălcând în mod flagrant propria lege de organizare şi funcţionare! 

MediaSind TVR consideră că prin această decizie editorială, actuala conducere a TVR a părăsit cadrul legal al funcţionării instituţiei şi a eşuat lamentabil în îndeplinirea misiunii informative a televiziunii publice.  Conducerea TVR a eşuat în privinţa liberei comunicări a informaţiilor, precum şi la capitolul informării corecte a opiniei publice. 

Este ruşinos că pe parcursul dezbaterii moţiunii de cenzură, TVR a ales sa difuzeze un film coreean-Yanxi, Palatul suspinelor, o emisiune înregistrată Tribuna Parlamentului şi un reportaj înregistrat. 

Ne punem intrebarea dacă a fost vorba în acest nefericit caz despre INADAPTARE sau despre transformarea TVR într-un instrument de manipulare în momente decisive pentru viitorul Romaniei?

Pentru a stopa astfel de comportamente ciocoiești față de public și pentru a pune capăt abuzurilor preşedintelui-director general Doina Gradea și ale camarilei sale, MediaSind TVR cere noii majorităţi create în Parlamentul României să demită de urgenţă actuala Administrație și să aducă în fruntea Televiziunii Române profesioniști neangajați politic, care să ofere dovezi de responsabilitate în respectarea misiunii publice a instituţiei, a respectului pentru angajaţi, precum şi în  cheltuirea banului public.


Departament Comunicare MediaSind TVR
          Bucuresti, 10 octombrie 2019 

Apel către angajații Televiziunii Naționale: Nu vă lăsați intimidați de ultimele zbateri ale șefei TVR!

postat 10 oct. 2019, 00:47 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 oct. 2019, 00:48 ]

Dragi colegi,
 
Disperarea conducerii TVR și a unor aşa-zişi lideri sindicali  a atins cote alarmante. Tot mai mulţi colegi ne anunţă că presiunile asupra lor de a se dezafilia de la MediaSind pentru a se afilia la “noul” SPUSTv sunt inimaginabile. Din acest motiv, atragem atenţia că imixtiunea angajatorului asupra activităţii sindicale constituie o infracţiune şi va fi sancţionată  în consecinţă.

Încercările unor şefi de a face presiuni asupra membrilor MediaSind sunt total inutile. Chiar dacă, prin absurd, s-ar obtine cele aproximativ 350 de adeziuni necesare Spustv, tot ar mai dura câteva luni sau chiar un an ca instanţa să constate reprezentativitatea la nivel de unitate. Practic, protocolul de afiliere dintre cele trei sindicate nu reprezintă decât o tentativă de cosmetizare a imaginii SPUSTv, precum şi o încercare disperată de a opri hemoragia membrilor din aceste organizaţii ale căror conduceri sunt  total controlate de şefa TVR, Doina Gradea. Atragem atenţia că protocolul semnat de cei trei lideri de sindicat, fără aprobarea membrilor Adunării generale, nu conţine implicit și acordul expres al membrului de sindicat de a se dezafilia de la o organizaţie şi de a se afilia la o alta, precum și acordul de voinţă privind reţinerea cotizaţiei pe statul de plată,  aşa cum prevede  Legea nr.1/2016! 

În concluzie, facem un apel către toţi salariaţii TVR să ne semnaleze de urgenţă numele celor care fac aceste presiuni  pentru a se înscrie în sindicatul de casă al conducerii. Nu vă lăsaţi impresionaţi de aceste intimidări generate de teama angajatorului de a negocia un contract colectiv de muncă cu o organizaţie puternică, care nu se lasă impresionată de zbaterile unor conducători numiţi politic şi vremelnic în fruntea instituţiei. Aşa cum a negociat la nivel de ramură, aşa cum a negociat mai multe contracte colective de muncă în instituţii din media, Federaţia FAIR-MediaSind împreună cu membrii afiliaţi din TVR vor începe să recupereze  din drepturile pierdute uşor şi inconştient de unii aşa-zişi lideri de sindicat, care au preferat funcţii în loc de un Contract colectiv de muncă care să apere şi să garanteze locurile de muncă ale angajaților celei mai mari instituții publice de presă.

Împreună suntem mai puternici! Vă aşteptăm în MediaSind! Cererea de adeziune o puteţi descărca de pe site-ul organizaţiei, mediasind.ro şi trimite la adresa de mail tvr@mediasind.ro

După acceptarea ei de către Biroul Executiv al MediaSind TVR, deveniti membru cu drepturi depline în cea mai mare organizaţie naţională a lucrătorilor din mass-media, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, în singura federaţie reprezentativă din sectorul Cultură şi Mass-Media , Federaţia FAIR-MediaSind, afiliată la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, UNI Global şi, nu în ultimul rând, la cea mai mare confederaţie naţională, CNSLR-Frăţia!

                      
MediaSind TVR 

București, 10 octombrie 2019
 
 
                              

SRTV acţionată în judecată pentru contractele suspecte încheiate de şefa TVR cu un fost partener de afaceri și consilier personal!

postat 9 oct. 2019, 04:27 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 oct. 2019, 04:32 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind  
a depus astăzi, 9 octombrie 2019, o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune - SRTV, în urma refuzului acesteia de a preciza în ce constau serviciile contractate pentru Televiziunea Română de către casa de avocatură By The Law – Dumitrescu &Dinu  precum şi care sunt sumele plătite acesteia.

Avocatul Alexandru Dumitrescu, fost consilier al Doinei Gradea, preşedinte-director general al SRTV, a încheiat cu SRTV un contract de asistenţă juridică pentru consilierea directorului general, după cum susţine conducerea instituției în adresa nr. C/672/13.09.2019. Însă, aceasta nu a precizat ce servicii anume a prestat fostul consilier şi în ce cuantum, argumentându-se, în mod eronat, că aceste informaţii nu ar intra  sub incidenţa Legii nr. 544/2001: “SRTv a încheiat un contract de asistență juridică cu SPRL Dumitrescu și Dinu având ca obiect activități specifice Legii nr. 51/1995 de acordare de consultanță juridică specializată în activitatea de management a Directorului general al SRTV” – se arată în răspunsul semnat de şefa TVR.

 Precizăm că potrivit OUG nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare si completare a unor acte normative,   “autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au în structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare.”

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-50/postare%20dumitrescu.jpg
După încheierea contractului cu SRTV, avocatul Dumitrescu a intrat, cum se spune, „în pâine”, publicând pe pagina sa de FB un răspuns primit de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, privind funcţionarea MediaSind în cadrul SRTV. Folosind tehnici securiste de manipulare, autorul postării oferă un text trunchiat, care nu conține, de exemplu, întrebările adresate de Minister instituţiei publice, aducând mai multe acuzaţii false şi denigratoare la adresa organizației noastre, transmiţându-le angajaţilor TVR că s-au înscris într-o organizaţie fantomă, care ar fi încasat ilegal cotizaţia sindicală şi că toate reacţiile publice ale MediaSind de până acum au fost numai minciuni. (amănunte aici: Conducerea TVR folosește tehnici securiste de intoxicare a opiniei publice!)

Constatând că banii publici sunt folosiţi în războaiele şefei TVR împotriva MediaSind, am solicitat explicaţii oficiale Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale care a demontat diversiunea conducerii SRTV. Astfel, în răspunsul nr. 105/IM/07.08.2019, Ministerul Muncii a confirmat legalitatea funcţionării filialei MediaSind TVR în Televiziunea Naţională, precum şi legitimitatea organizaţiei de a-şi apăra drepturile membrilor din această instituţie publică de presă. (amănunte aici: Ministerul Muncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române!).

Din nefericire, nu este prima dată când  actuala conducere a Televiziunii Române face dovada disprețului său față de angajați și față de lege, motiv pentru care, în acest moment, pe rolul intanţei se află mai multe procese ce au ca obiect lipsa de transparenţă față de cheltuirea  banului public, nerespectarea prevederilor  din Contractul Colectiv de Muncă, diminuarea drepturilor angajaților, precum și lipsa de transparență în privința facilităților acordate sindicatului său de casă, SPUSTv. Nu în ultimul, în baza Rezoluţiei Adunării Generale, MediaSind TVR a depus mai multe plângeri penale împotriva conducerii. (amănunte aici: MediaSind TVR a sesizat parchetul pentru a cerceta faptele de corupţie din Televiziunea Naţională) 

Atitudinea  dictatorială  a şefei TVR, Doina Gradea, a fost de fiecare dată criticată în repetate rânduri de către organizaţiile naţionale şi internaţionale ale lucrătorilor din mass-media, care au  protestat şi au cerut  Parlamentului de la Bucureşti să o demită de urgenţă de la conducerea instituţiei (vezi aici: Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global Union susțin toate protestele pentru demiterea șefei TVR! ).  

Potrivit informaţiilor apărute în presă şi confirmate (amănunte aici) , relaţia Dumitrescu- Gradea este una mai veche, cei doi fiind parteneri de afaceri într-o firmă media. În ceea ce priveşte  competenţa profesională şi conduita fostului consilier PDG, Raportul privind libertatea de exprimare în 2018 a Active Watch este concludent:

 Din Concluziile Comisiei de Etică din SRTV reiese și modul în care consilierul PDG, avocatul Alexandru Dumitrescu, se raportează la activitatea jurnalistică din Televiziunea Națională, asupra căreia își permite să facă aprecieri. În acest document  se arată că Alexandru Dumitrescu consideră anormal demersul lui Dragoș Pătraru de a „face anchete într-o instituție publică” în condițiile în care calificarea sa este de realizator al unei „emisiuni de divertisment”. Mai mult, în concluziile Comisiei de Etică se notează: „comentând cazul ipotetic evocat de dl Pătraru al unei «presiuni» exercitate asupra sa în privința conținutului emisiunii, dl Dumitrescu a susținut că nu se poate vorbi de «presiune la adresa unui jurnalist», întrucât realizatorul Starea Nației are calitatea de «partener de business» al TVR; în replică, dl Pătraru a atras atenția că are încheiat cu TVR un contract de drepturi de autor ca jurnalist, ceea ce înseamnă că are ca prioritate slujirea interesul public”. (pag. 98)  

Comportamentul abuziv al fostului consilier a generat neplăceri unor angajați. Astfel, după publicarea Concluziilor menționate, în septembrie 2018, pe site-ul tvr.ro în secțiunea Comisiei de Etică - instituită încă din 2004 -, șefa Serviciului Conținut Digital din TVR, Maria Grăjdan, responsabilă de publicarea documentelor online, a fost amenințată cu concedierea de către consilierul PDG Alexandru Dumitrescu, care a acuzat-o de publicarea „fără temei legal” a documentelor comisiei. Ulterior, în urma presiunilor, jurnalista Maria Grăjdan a decis să demisioneze din funcție.” (pag.106)   https://activewatch.ro/Assets/Upload/files/Raport%20FreeEx%202018-2019.pdf

Pentru a stopa astfel de comportamente ciocoiești față de angajați și pentru a  pune capăt abuzurilor Doinei Gradea și ale camarilei sale, cerem Parlamentului României să demită actuala Administrație și să aducă in fruntea Televiziunii Române profesioniști neangajați politic, care să ofere dovezi de responsabilitate în cheltuirea banului public.

Departament Comunicare MediaSind TVR 

          Bucuresti, 9 octombrie 2019  

Tribunalul Bucuresti a respins încercările disperate ale conducerii TVR de a demonstra ca MediaSind nu are dreptul să-şi apere membrii din instituție!

postat 30 sept. 2019, 03:54 de Office Mediasind   [ actualizat la 30 sept. 2019, 04:05 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-50/foto%20dosar%20MediaSind.jpg
Tribunalul Municipiului București
a respins excepţia ridicată de către conducererea sindicatului controlat de conducerea TVR, SPUSTv, privind lipsa calităţii de reprezentant al salariaților, pentru Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, în procesul intentat împotriva conducerii instituţiei, pentru anularea restricţiilor impuse în cazul deplasărilor în delegaţii  (amănunte aici).

Prin soluţia adoptată, instanţa a constatat dreptul SRJ MediaSind, în calitate de sindicat naţional,  de a funcţiona legal prin filiala sa, MediaSind TVR, în cadrul Societății Române de Televiziune.

În acest proces, SRJ MediaSind a solicitat instanței să anuleze prevederea ilegală, semnată de către conducerea TVR și sindicatul său de casă, privind diminuarea drepturilor de care trebuie să beneficieze angajații din instituțiile publice, în cazul deplasărilor, și anume, primirea unei indemnizații de cazare în cuantum de 230 lei /zi  și a indemnizației de delegare de 20 lei/zi, așa cum prevede HG 714/2018.

Penntru a nu plăti aceste sume, conducerile SRTV și SPUS Tv au semnat un Act adițional la CCM prin care este acceptată posibilitatea ca angajatorul să nu achite indemnizatia de cazare și diurna dacă  TVR  asigură cazarea și  masa salariatului plecat în delegație. Astfel, mulți angajați au fost puși în situația de a fi cazați în condiții insalubre, înghesuiți mai mulți în cameră și obligați să consume meniul decis de mai marii instituției, chiar dacă, unii dintre ei, aveau nevoie de un regim alimentar special, pentru ca sănătatea să nu le fie periclitată.

Este de-a dreptul absurd faptul că, în cazul acesta, au fost folosite fondurile organizației sindicale pentru a plăti avocați, care să susțină în instanță, alături de conducerea TVR, diminuarea drepturilor propriilor membri de sindicat. Practic, membrii de sindicat și-au plătit avocații pentru a le diminua drepturile, pentru că avocatul SPUSTv, Aurelian-Gabriel Uluitu să pledeze, alături de consilierul juridic al SRTV și de liderii sindicali,  în acest sens: salariații nu ar trebui să mai beneficieze de sumele de bani prevăzute de HG 714/2018 în condițiile în care angajatorul asigură cazarea și masa!!!
 
Precizăm că în acest caz, MediaSind TVR a depus și o plângere penală împotriva conducerilor TVR și SPUSTv, întrucât HG 714/2018 prevede la art. 5 că “Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri atrage, după caz, în condițiile legii, răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală a celor vinovați.”

După respingerea excepțiilor conducerii TVR și SPUS, procesul va continua în data de 15. 10. 2019. Membrii SPUSTv sunt invitați să participe la această ședință pentru a observa cum sunt folosite cotizațiile lor de către conducerea sindicatului și conducerea TVR.

Departament Comunicare SRJ MediaSind
București, 30 septembrie 2019

Proiectul Live Skills - în sprijinul dezvoltării formării profesionale pentru angajații din cultură și mass-media, a ajuns în Oradea

postat 30 sept. 2019, 00:28 de Office Mediasind   [ actualizat la 30 sept. 2019, 00:54 ]

Federația Cultură şi Mass-Media FAIR - MediaSind
a organizat  în perioada 26-27  septembrie 2019, la Oradea, 3  seminarii cu tema Dezvoltarea sistemului de formare profesională în sectorul Cultură și Mass- Media, în cadrul Proiectului Live Skillls, proiect susținut de Comisia Europeană. Au participat angajaţi din instituţiile  din oraş, cum ar fi cei de la Filarmonica de Stat Oradea şi de la Teatrul Regia Maria din Oradea


Seminariile s-au desfășurat pe 3 secțiuni : 

Antreprenoriat Cultural,  Noi tehnologii, tehnici de marketing digital și metode adecvate și Managementul Artelor.
Temele au fost susținute de  conferențiar doctor Alexandra Zbuchea și Constantin Popoiu, expert al Ministerului Culturii și Identității Naționale.  La eveniment au fost prezenţi  preşedintele FAIR-MediaSind, Leonard Pădureț, şi preşedindele executiv, Cristi Godinac. Aceştia  au discutat cu angajaţii prezenţi problemele  din Cultură şi Mass-Media, precum şi strategia federaţiei pentru dezvoltarea aptitudinilor profesionale şi implementarea cunoştinţelor asimilitate la aceste cursuri în instituţiile din domeniu.
 

Coordonat de British Council, proiectul implică 9 parteneri din patru țări: Bulgaria, Grecia, România și Marea Britanie. Din România, alături de  FAIR MediaSind, participă și INCFC.

În urma dezbaterilor, participanții au concluzionat că proiectul  Live Skills  va putea să  soluționeze anumite  lipse de competențe identificate și va răspunde cererii de noi competențe în Audiovizual și Artele spectacolului, din domeniul creativ și cultural. Proiectul va contribui la sporirea capacității de angajare și a mobilității profesioniștilor și a studenților din domeniul cultural și media, va spori competitivitatea sectorului și va construi un viitor sector vibrant, robust și sustenabil.

 
Live Skills
va dezvolta 3 programe inovatoare pentru educaţia şi formarea profesională a angajaţilor din sectoarele audiovizual şi artele spectacolului. Obiectivele principale ale proiectului sunt legate de creşterea competenţelor în aceste sectoare, de la aptitudinile antreprenoriale şi manageriale, la utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generaţie.


Aceste programe de învăţare vor fi concepute, iniţial, pentru două profesii din domeniul audiovizual: sound manager şi editor video/film. Ele vor acoperi următoarele domenii: managementul artelor, noi tehnologii digitale şi antreprenoriat cultural.

Important este faptul că viitoarele Certificate de calificare  eliberate după încheierea proiectului vor fi recunoscute pe întreg teritoriul Uniunii Europene, oferind în acest fel garanții suplimentare pentru creșterea mobilității profesionale ale angajaților din cultură și mass-media
 

Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Oradea, 30 septembrie  2019

Membrii MediaSind TVR au stabilit strategia pentru deblocarea dialogului social din Televiziunea Națională

postat 20 sept. 2019, 05:46 de Office Mediasind   [ actualizat la 20 sept. 2019, 06:25 ]

Membrii Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala TVR au decis astăzi, 20 septembrie 2019, în cadrul Adunării generale a organizației, strategia pentru deblocarea funcționării dialogului social și a organizării concursurilor de angajare din instituție.

Au fost votate două Rezoluții care vizează continuarea acțiunilor de protest declanșate, sesizarea instituțiilor europene privind încălcarea de către conducerea TVR a Convențiilor internaționale și Directivelor europene în domeniul relațiilor de muncă și s-a stabilit strategia pentru negocierea noului CCM, FAIR-MediaSind fiind cea care va negocia noul Contract Colectiv de Muncă în TVR, prin implicarea directă a membrilor MediaSind TVR.

 Referitor la deblocarea concursurilor de angajare în TVR, delegații prezenți au votat o Rezoluție prin care mandatează Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind să negocieze, în regim de urgență, cu conducerea TVR modificarea articolului 22 din CCM pentru a permite tuturor sindicatelor din TVR să desemneze un reprezentant în Comisia de examinare, în baza unei proceduri clare.

 Vă prezentăm în continuare cele două Rezoluții votate.


Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 20 septembrie 2019Rezoluția Adunării Generale Extraordinare a MediaSind TVR din 20 septembrie 2019 pentru deblocarea dialogului social

Delegații prezenți astăzi, 20 septembrie 2019, la ședința Adunării Generale a Sindicatului Român al Jurnaliștilor – Filiala MediaSind TVR, întruniți în sesiune extraordinară, au votat următoarea Rezoluție vizând continuarea acțiunilor de protest împotriva actualei conduceri a Societății Române de Televiziune pentru a impune reluarea dialogului  social din instituție:

REZOLUȚIE

Analizând stadiul realizării etapelor acțiunilor de protest votate, cu unanimitate, de către  membrii MediaSind TVR în cadrul Adunării Generale din data de 17 iulie 2019, și anume:

1. Sesizarea imediată a Guvernului, Parlamentului și Președinției cu privire la situația dramatică în care se află cea mai mare instituție publică de presă;
2. Declanșarea unor acțiuni greviste pentru demiterea, în regim de urgență, a președintelui-director general al SRTV, precum și a directorilor Departamentelor Resurse Umane și Juridic;
3. Mandatarea Casei de avocatură a SRJ MediaSind pentru depunerea unor sesizări penale împotriva conducerii SRTV la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (instituția abilitată în cazul demnitarilor și persoanelor asimilate acestora),  pentru a cerceta mai multe fapte suspecte de corupție, semnalate de către membrii de sindicat;

Constatând că legislația națională și internatională în domeniul relațiilor de muncă este încălcată aproape zilnic,
Constatând că, în continuare, dreptul reprezentativității în SRTV a Federația FAIR-MediaSind și a membrilor afiliați, este îngrădit și contestat printr-o amplă campanie de denigrare, susținută de către conducere și unele sindicate controlate de către aceasta;
.
Membrii Adunării Generale a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind decid următoarele:

1.  Continuarea acțiunilor de protest, inclusiv a acțiunilor greviste – grevă prin exces de zel – împotriva abuzurilor conducerii SRTV.

2.  Sesizarea instituțiilor internaționale - Organizația Internațională a Muncii, Confederația Internațională a Sindicatelor, Confederația Europeană a Sindicatelor, Parlamentul European și Comisia Europeană cu sprijinul organizațiilor naționale și internaționale la care suntem afiliați (Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind,  Confederația Națională a Sindicatelor Libere - Frăția, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI – MEI)  pentru a sancționa derapajele și încălcările de către administrația Gradea a Convențiilor OIM și a Directivelor europene din domeniul relațiilor de muncă.

3.  Solicitarea către instituțiile abilitate a unor cereri de  soluționare cu celeritate a sesizărilor și plângerilor penale depuse împotriva conducerii TVR și a complicilor acesteia.

4.  Strategia MediaSind TVR pentru negocierea și închierea noului Contract Colectiv de Muncă în SRTV.

Așa cum am prezentat și în protocolul de unificare propus de MediaSind TVR în data de 15.02.2019 tuturor sindicatelor din instituție, angajații au nevoie de un sindicat independent și puternic, care să nu admită nicio ingerință în activitatea sa din partea angajatorului și care să reușească să obțină, prin negocieri profesioniste, drepturi importante pentru toți salariații.

Subliniem că realizarea unității sindicale este  un  proces de lungă durată. Chiar dacă ar exista o dorință sinceră a tuturor organizațiilor în acest sens,este nevoie de cel puțin 6 luni, sau chiar un an  în justiție, pentru realizarea acestui deziderat.
Negocierea CCM  înceape la 1 noiembrie2019 peste aproximativ o lună, cu organzația sindicală care deține sentința de reprezentativitate, și anume, cu FAIR-MediaSind. Aceasta realitate este confirmată de Tribunalul Municipiului București prin Sentința nr 76/2018,  fiind întărită prin adresele Ministerului Muncii nr. 36/I.M./17.07.2019 și 105/I.M./07.08.2019 obținute de  SRJ MediaSind. 

Orice încercare de a bloca aceste negocieri va duce la declanșarea conflictului colectiv de muncă și la afectarea drepturilor tuturor salariaților care nu vor mai fi apărați de către un contract colectiv de muncă în vigoare.

Împreună suntem mai puternici!

Adunarea Generală Extraordinară a SRJ Mediasind – Filiala MediaSind TVR
București, 20 septembrie 2019

Rezoluția Adunării Generale Extraordinare a MediaSind TVR din 20 septembrie 2019 privind deblocarea concursurilor de angajare/promovare din TVR

Delegații prezenți astăzi, 20 septembrie 2019, la ședința Adunării Generale Extraordinare  a Sindicatului Român al Jurnaliștilor – Filiala MediaSind TVR, întruniți în sesiune extraordinară, au votat următoarea Rezoluție vizând deblocarea organizării concursurilor de angajare și promovare în TVR:REZOLUȚIE

În spiritul respectului și unității sindicale și din dorința deblocării angajărilor prin concurs, Adunarea Generală își exprimă acordul negocierii, în regim de urgență, de către Federația FAIR-MediaSind împreună cu reprezentanții salariaților (în cazul în care aceștia sunt aleși conform art. 221 alin. 2 din Codul Muncii, cu cel puțin 50 la sută de voturi din totalul angajaților unității) a articolului 22 din CCM SRTV. 

Negocierea articolului în cauză va viza posibilitatea ca organizațiile sindicale din TVR să desemneze un membru titular în cadrul fiecărei Comisii de Concurs pentru angajare/promovare, potrivit competențelor profesionale, în baza unei proceduri clare și transparente.


Adunarea Generală Extraordinară a SRJ Mediasind – Filiala MediaSind TVR
București, 20 septembrie 2019


Conducerea TVR recunoaște că a organizat 15 concursuri ilegale!

postat 17 sept. 2019, 02:33 de Office Mediasind   [ actualizat la 17 sept. 2019, 09:13 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-48/foto%201%20rasp%20TVR.jpg
Conducerea Societății Române de Televiziune - SRTv continuă seria diversiunilor menite să denigreze credibilitatea MediaSind TVR, răspândind printre angajați informații false potrivit cărora organizația noastră blochează organizarea concursurilor în instituţie. Prin răspunsul nr. C/672/13.09.2019 pe care ni l-a oferit chiar președintele-director general Doina Gradea în urma cererii noastre făcute în baza Legii nr. 544/2001, se confirmă contrariul, aceasta susținând că “În perioada menţionată (24 iunie 2019-13 august 2019 - n.n.) au fost organizate 15 concursuri de angajare de personal -  12 concursuri la Bucureşti şi 3 la TVR Timişoara."

Precizăm că MediaSind TVR nu și-a propus niciodată să perturbe bunul mers al activității TVR, urmărind doar respectarea legalității, motiv pentru care, în urma votului Adunării Generale a organizației, a sesizat Parlamentul și organele de urmărire penală pentru anchetarea acestor încălcări și pentru sancționarea persoanelor vinovate.  Totodată, acesta a fost motivul pentru care Biroul Executiv Național al SRJ MediaSind a refuzat să semneze un pact cu sindicatele controlate de șefa SRTV și să cauționeze, astfel, concursurile ilegale din institiție.

Prin acest răspuns, conducerea TVR  recunoaşte oficial încălcarea  prevederilor art. 22 din Contractul Colectiv de Muncă  potrivit căruia „La concursurile sau examenele organizate de angajator în vederea angajării sau promovării în

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-48/foto%202%20rasp%20TVR.jpg
muncă va participa în Comisia de concurs, ca membru cu drepturi depline, un delegat din partea sindicatului reprezentativ, cu competenţe în domeniul respectiv”.  
Amintim că în data de 24 iunie 2019 prin Registratura Generală a SRTV şi apoi în şedinţa Consiliului de Administratie, s-au depus oficial documentele care atestă reprezentativitatea Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind la nivel de sector şi, implicit, potrivit Legii nr. 62/2011, la nivel de unitate, iar membrii CA au luat act de acest lucru şi au admis, prin vot, prezenţa reprezentanţilor organizaţiei la şedinţele CA. Mai mult, Federaţia FAIR-MediaSind şi-a însuşit oficial prevederile CCM în vigoare, ceea ce înseamnă că acest document îşi va produce efectele până la data expirării, 31 decembrie 2019, iar partener social devine noua organizaţie reprezentativă.

Referitor la relaţia SRTV cu casa de avocatură a fostului consilier juridic al şefei TVR, cel  care a făcut mai multe demersuri oficiale la Ministerul Muncii pentru a denigra și bloca activitatea SRJ MediaSind şi a Federaţiei FAIR-MediaSind,  răspunsul a fostul următorul: “SRTv a încheiat un contract de asistență juridică cu SPRL Dumitrescu și Dinu având ca obiect activități specifice Legii nr. 51/1995 de acordare de consultanță juridică specializată în activitatea de management a Directorului general al SRTV”

Acest contract a fost încheiat cu încălcarea prevederilor prevederilor Ordonanței nr. 26/2012 care interzic expres instituțiilor publice să achiziționeze servicii juridice dacă au înființate compartimente de profil. În ceea ce privește cuantumul sumelor pentru care s-a încheiat acest contract, conducerea SRTV a refuzat să răspundă, motiv pentru care SRJ MediaSind se va adresa instanței de judecată.

Vă prezentăm în continuare răspunsul oferit de conducerea SRTV.

 

Deparatment Comunicare SRJ MediaSind                  Bucureşti, 17 septembrie 2019

SRJ MediaSind cere stoparea angajărilor ilegale din Televiziunea Naţională!

postat 16 sept. 2019, 00:05 de Office Mediasind   [ actualizat la 16 sept. 2019, 00:33 ]

Biroul Executiv Naţional
al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind întrunit astăzi, 16 septembrie 2019, solicită Inspectiei Generale a Muncii să intervină de urgenţă pentru a stopa o nouă acțiune ilegală a conducerii TVR: organizarea concursurilor de angajare prin  eludarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă din SRTV.

Potrivit deciziei ilegale a preşedintelui director general al SRTV, Doina Gradea (vezi foto), conducerea instituţiei a hotărât comiterea unui nou abuz, prin încălcarea prevederilor art. 22 din CCM potrivit căruia „La concursurile sau examenele organizate de angajator în vederea angajării sau promovării în muncă va participa în Comisia de concurs, ca membru cu drepturi depline, un delegat din partea sindicatului reprezentativ, cu competenţe în domeniul respectiv” .

Precizăm că în data de 24 iunie 2019 prin Registratura Generală a  SRTV şi apoi în şedinţa Consiliului de Administratie, s-au depus oficial documentele care atestă reprezentativitatea Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind la nivel de sector şi, implicit, potrivit Legii nr. 62/2011, la nivel de unitate, iar membrii CA au luat act de acest lucru şi au admis, prin vot, prezenţa reprezentanţilor organizaţiei la şedinţele CA. Mai mult, Federaţia FAIR-MediaSind şi-a însuşit oficial prevederile CCM în vigoare, ceea ce înseamnă că acest document îşi va produce efectele până la data expirării, 31 decembrie 2019, iar partener social devine noua organizaţie reprezentativă.

Nemulţumită de faptul că noua organizaţie nu îi este subordonată şi că aceasta a cerut, în mai multe rânduri, demiterea din funcţie din cauza nenumăratelor abuzuri împotriva angajaţilor TVR, administraţia Gradea a început în presă o amplă campanie de denigrare a FAIR -  MediaSind şi a afiliaţilor ei din Televiziunea naţională, nerecunoscându-le calitatea de partener social.

Pentru a clarifica această problemă, organizaţia noastră a solicitat explicaţii oficiale din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Prin adresele nr. 37/17.07.2019  (amănunte aici: Ministerul Muncii confirmă reprezentativitatea FAIR-MediaSind la nivel de instituţie, în pofida dezinformărilor conducerii TVR !) și nr..105/ 07.08.2019  (amănunte aici: Ministerul Muncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române! Ministerul Muncii a confirmat reprezentativitatea FAIR-MediaSind la nivel de SRTV, precum şi legalitatea funcţionării filialei noastre, MediaSind TVR, în cadrul SRTV.

Nici aceste documente oficiale nu au determinat preşedintele-director general al  SRTV şi camarila sa să respecte legea. Cu sprijinul unor sindicate aservite conducerii, şefa TVR a continuat să ia decizii unilaterale și ilegale, în detrimentul salariaţilor. Astfel, a trecut la angajarea de personal de conducere și de execuție fără participarea în comisiile de concurs a reprezentanţilor organizaţiei sindicale reprezentative, așa cum prevede legea părților, CCM.

De fapt, potrivit membrilor filialei noastre, MediaSind TVR, organizarea concursurilor de fixare pe post a șefilor interimari este prioritatea momentului pentru administrația Gradea, iar graba demarării lor este determinată de temerea șefei TVR de a fi demisă din funcţie, în urma numeroaselor proteste și critici venite din partea salariaţilor, a principalelor organizaţii naţionale şi internaţionale (amănunte aici: Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global Union susțin toate protestele pentru demiterea șefei TVR! ), dar şi din partea partidelor politice (amănunte aici).

Constatând gravele abuzuri prin organizarea acestori concursuri dar și multe alte ilegalități, în data de 12.09.2019,  ca urmare a deciziei Adunării generale a MediaSind TVR, conducerea filialei a depus mai multe plângeri şi sesizări penale la instituţiile abilitate (amănunte aici: MediaSind TVR a sesizat Parchetul pentru a cerceta faptele de corupție din Televiziunea Națională! ).

Venind în sprijinul acestui demers de restabilire a legalității în TVR, cerem Inspecţiei Generale a Muncii să intervină de urgenţă pentru stoparea acestor abuzuri!

Având în vedere aceste argumente,  SRJ MediaSind reiterează solicitarea făcută către Parlamentul României și cere demiterea, în regim de urgenţă, a administraţiei conduse de Doina Gradea!

Atragem atenţia că orice întârziere în luarea acestei decizii, va avea consecinţe extrem de grave asupra salariaţilor TVR, a instituţiei şi, nu în ultimul rând, asupra publicului. De asemenea, SRJ MediaSind face un apel către angajaţii SRTV, membri ai MediaSind TVR, să refuze, apelând la clauza de conştiinţă, orice decizie a conducerii care încalcă prevederile legale, ale Contractului Colectiv de Muncă sau normele deontologiei profesionale.


Biroul Executiv Naţional SRJ MediaSind

Bucureşti, 16 septembrie 2019

21-30 of 447