Comunicate

Un serviciu public media înseamnă un loc în care regăsim toate opiniile și care nu este influențat de politicieni

postat 6 mar. 2019, 03:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 mar. 2019, 08:57 ]

https://foto.agerpres.ro/foto/detaliu/12142909

   
Peste 40 de reprezentanţi din  24 de  organizaţii  afiliate la Federaţia Europeană a Jurnaliştilor au  dezbătut, la Bucureşti, situaţia serviciilor publice de media, precum şi viitorul presei.

 Conferinţa cu tema Modernizarea serviciilor media prin inovaţie şi dialog a fost organizată în zilele de 4 şi 5 martie 2019, cu sprijinul Comisiei Europene și la inițiativa Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, în colaborare cu Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind. Au fost prezenţi preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Mogens Blicher BjerregardPreşedintele EURO-MEI,  William Maunierdirectorul EFJ,  Renate Schroeder, directorul Eurovision News Exchange de la EBU, Justyna Kurczabinska, precum și  reprezentanţi de la BBC, AGERPRES şi alte instituţii de prestigiu din Europa. 

Din partea Președinției Române la Consiliul UE a fost prezentă Oana Anghel, care a le-a urat bun venit participanților  și a prezentat prioritățile Romaniei pe durata deținerii Presedintiei, în vederea susținerii dezvoltării jurnalismului de calitate în  Uniunea Europeană, precum și apărarea libertății de exprimare a jurnaliștilor din România: “Având ca motto Coeziunea, o valoare comună europeană, Presedintia Română are ca prioritate dezvoltarea unui jurnalism de calitate la nivelul Uniunii. Tinând cont de modul în care dezvoltarea IT a însemnat o schimbare în managementul, diseminarea, crearea și monetizarea conținutului jurnalistic și cultural, ne dorim îmbunătățirea competivității dintre creatori si presă. În acest sens am reușit obținerea acordului politic și a validării pachetului de compromis a statelor membre privind Directiva Drepturilor de Autor, care va fi aprobată într-o sesiune plenară în martie, iar în Consiliu se afla pe una dintre agendele lunii aprilie. Dupa cum foarte bine stiți, continuăm lupta privind combaterea știrilor false și a dezinformării online, urmând să fie aprobate, pe durata Presedintiei noastre, Concluziile Consiliului privind pachetul Comisiei Europene “Garantarea unor alegeri europene libere și corecte”, în contextul alegerilor europarlamentare. De asemenea, România acordă o atenție deosebită și fenomenului Media Literacy (Educatie Media) și credem cu tărie că elaborarea unui ghid unic la nivelul Uniunii ar putea constitui un suport real pentru profesori în sălile de clasa,  motiv pentru care și acest aspect se află pe agenda urmatoarelor reuniuni ministeriale.”

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/unserviciupublicmediainseamnaunlocincareregasimtoateopiniilesicarenuesteinfluentatdepolicitieni/agerpres%202.jpg?attredirects=0
Au fost dezbătute teme privind digitalizarea presei, independența instituțiilor de media, un loc important în cadrul dezbaterilor avându-l  atacurile politice asupra independenței editoriale a jurnaliștilor.
Una dintre cele mai discutate teme din prima zi a conferinței a fost cea legată de provocarea reprezentată de Inteligenţa Artificială (IA) asupra mass-media.

Participanții la dezbateri au susținut că Inteligența Artificială(IA) nu se va substitui activității creatoare a jurnaliștilor, chiar dacă marii jucători de pe piața media vor fi tentați să folosească chiar roboți, în măsura în care aceștia vor fi disponibili, pentru a reduce costurile cu forța de muncă. Pe de altă parte trebuie înțeles faptul că  presa are nevoie de Inteligenţa Artificială, mai ales pentru a administra cantitatea imensă de informaţii existentă.

Giganţii IT, precum Google sau Facebook, nu sunt interesaţi de libertatea de exprimare, ci de bani, iar aceste companii au propriile lor interese, iar printre ele nu se numără libertatea de exprimare, au opinat ziariștii prezenți. De aceea, există o nevoie enormă în presă de oameni care gândesc, tocmai pentru că inteligenţa artificială este în creştere.

Preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Mogens Blicher Bjerregard, a estimat că, în contextual dezvoltării Inteligenței Artificiale, războiul dintre mass-media de stat şi cea privată este foarte păgubos, pentru că le va îngenunchea pe amândouă, iar media produsă de industria IT va avea de câştigat în urma acestei rivalităţi. Potrivit președintelui FEJ.

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/unserviciupublicmediainseamnaunlocincareregasimtoateopiniilesicarenuesteinfluentatdepolicitieni/agerpres%203.jpg?attredirects=0
Claudia Nicolae
, directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, consideră că adevărata provocare este aceea de a merge cu inovaţia pe calea pe care merg şi companiile private."Cred că aceasta e adevărata provocare pentru noi: dacă reuşim să ne îndeplinim misiunea publică, din poziţia de agenţie naţională de ştiri, şi dacă putem să mergem cu inovaţia pe calea pe care merg companiile private. Cred că pentru noi aceasta este o provocare majoră. În aceste zile ne aflăm în faţa aniversării AGERPRES - pe 27 martie Agenţia împlineşte 130 de ani, deci are o istorie îndelungată de ştiri în spatele acestui nume, dar în fiecare an şi în fiecare zi suntem confruntaţi cu inovaţia realizată de companiile private, care pot absorbi pierderea tehnologiei. Putem şi noi să facem asta, dar vă adresez întrebarea: 'Putem să ne realizăm misiunea noastră publică şi să fim în acelaşi timp competitivi?', le-a spus ea jurnaliştilor.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Alţi participanţi au fost mai optimişti cu privire la rolul reprezentat de IA în media. Astfel, Gurdip Bangoo, de la BBC, crede că este mai puţin importantă platforma de transmitere, mai mult contează ca mesajul transmis să fie unul relevant.

"Întâi trebuie să creăm acea poveste extraordinară şi apoi luăm în considerare platforma", a apreciat reprezentantul BBC.

Acesta a arătat că există trei paliere de interes pentru digitalizarea mass-media de interes public: dezvoltarea platformelor de voce, concentrarea pe aplicaţiile mobile şi contracararea ştirilor false (fake news).

"Dacă nu ne conectăm cu tinerii, ieşim de pe piaţa de ştiri publice în 5 ani. Tinerii caută autenticul la ştiri", a avertizat Gurdip Bangoo.

Un alt pericol pentru presa de interes public e reprezentat de cunoştinţele de limba engleză avansate în unele ţări europene, au arătat jurnalişti europeni. Mass-media publice din ţările care vorbesc bine engleza, precum România, vor înregistra o scădere a utilizatorilor, deoarece aceştia aleg să consume informaţia direct de la marii provideri de conţinut din spaţiul anglofon, care transmit în engleză, au susţinut aceştia. 

 Situația conflictuală din Televiziunea Română dezbătută de liderii organizațiilor europene

 
În a doua zi de dezbateri, cea mai aprinsă  temă a fost Serviciile publice de media sub atac în Europa. Președintele FAIR  - MediaSind, Leonard Pădureț, a prezentat situația conflictuală existentă în Societatea Română de Televiziune din cauza lipsei unui real dialog social, a lipsei de transparanță a modului de cheltuire a banilor publici precum și a situației nerespectării prevederilor legale cu privire la sănătatea și securitatea în muncă.  De asemenea, tratamentul discriminatoriu existent în SRTV  față de proprii angajați și față de organizații sindicale din instituție trebuie să înceteze deîndată. Acesta a arătat că FAIR-MediaSind a prezentat acest caz Comisiei Europene și liderilor organizațiilor internaționale din cultură și mass-media, în cadrul ședinței Comitetului de Dialog social pe domeniul audiovizual al CE ce a avut loc în data de 1 martie 2019, la Bruxelles.

Invitat  la dezbateri, reprezentantul Salariaților din Consiliul de Administrație al SRTV,jurnalista Monica Ghiurco,  a prezentat o amplă analiză a situației instituției publice.„S-au făcut și se fac lucruri extraordinare în Televiziunea Română, pentru că profesionalistul e acolo, la post și își face treaba admirabil, de cele mai multe ori sacrificând resursele personale pentru ca rezultatul să fie imbatabil. Acestui sacrificiu personal i se contrapun acum excesele de ordin managerial. (...)Și dacă astăzi vorbim despre suspiciuni de abuz în serviciu și de excese manageriale pe care o comisie parlamentară de anchetă le va investiga, este un semnal clar că nu mai este nimeni dispus să continuie în aceeași manieră de lucru: nici decidentul politic, Parlamentul, și cu atât mai puțin noi, cei 7 membri din Consiliul de administrație - majoritatea membrilor -  care au semnalat public aceste probleme. Ca să fie cu adevărat independentă și credibilă, TVR trebuie să funcționeze în condiții de transparență și absolută legalitate. Să elimine arbitrariul din procesul decizional intern și să dea utilitate și apreciere corecte valorii profesionale a fiecăruia dintre angajații săi.”

 Referitor la modul în care conducerea SRTV înțelege să dialogheze cu partenerii sociali, aceasta a spus: "Știm cu toții că garanția performanței și independenței profesionale este dată în proporție covârșitoare de confortul material al salariatului, iar atunci când Guvernul României vine cu stimulente de ordin financiar pentru diverse categorii de salariați, nu este admisibil ca aplicarea legii să fie negociată în TVR de un sindicat care și-a pierdut reprezentativitatea din varii motive. Iar aici este responsabilitatea MediaSind să vină cu alternativa viabilă (vezi aici amănunte)

În finalul declarației, reprezentantul CA a  mulțumit pentru sprijinul arătat de Federația Europeană a Jurnaliștilor Televiziiunii Române: "Aceasta este marea miză în acest moment, când bătălia pentru TVR este de fapt bătălia pentru România și pentru Europa, amenințată azi de dezordinea informațională. Serviciile media publice trebuie să fie reperul. Salutăm sprijinul arătat de FEJ și suntem mândri că suntem parte a familiei europene. Sperăm noi, printre premianți, nu printre repetenți." 

Președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și președinte executiv al FAIR-MediaSind, Cristi Godinac, a mulțumit liderilor FEJ și UNI-Europa pentru sprijinul constant acordat de-a lungul timpului în apărarea drepturilor jurnaliștilor români.Liderul sindical a susținut că problema principală a celor două instituții naționale de radio și televiziune este transformarea lor, prin eliminarea taxei tv, din servicii publice în instituții de stat aflate la cheremul Ministerului de Finanțe și al politicienilor, Singurii apolitici din Consiliul de administrație sunt cei doi reprezentanți ai salariaților, aleși prin vot secret. Ceilalalți 11 aparțin clasei politice, iar acest lucru este periculos pentru democrație.


 Televiziunea Română are urgent nevoie de un profesionist care să respecte meseria de jurnalist!


Referitor la actualul conflict din Televiziunea Română, președintele SRJ  MediaSind, Cristi Godinac, a susținut că singura rezolvare a acestuia este demiterea de urgență a actualului Președinte Director General al SRTV, Doina Gradea:

"Ceea ce se întâmplă acum în TVR este de domeniul absurdului. De aproximativ un an, angajații SRTV sunt umiliți și jigniți de un președinte- director general cu apucături  dictatoriale. Atât SRJ MediaSind filiala TVR, cât și Federația FAIR -MediaSind au votat, cu unanimitate, solicitarea către Parlamentul României de a o demite urgent pe  Doina Gradea din funcția de Președinte-Director general.

 Acesta a enumerat motivele acestei decizii, pornind de la jignirea propriilor angajați, încălcarea prevederilor legislației muncii, a Contractului Colectiv de Muncă din SRTV, a HG 714 privind delegările și, nu în ultimul rând, a deselor acuzații de cenzură: "Televiziunea Română are urgent nevoie la conducere de un profesionist care să înțeleagă și să respecte libertatea de exprimare și meseria de jurnalist. Pentru acest motiv, vă cerem sprijinul ca în următoarele zile, să transmiteți Președinției Române, Parlamentului și Guvernului Român solicitarea de demitere a șefei TVR" -  a încheiat președintele SRJ MediaSind.

Președintele FEJ s-a arătat îngrijorat de problemele semnalate și a  promis tot sprijinul organizației și a membrilor afiliați pentru soluționarea conflictului din Televiziunea Română: Un serviciu public media înseamnă un loc în care regăsim toate opiniile și care nu este influențat de policitieni. Ceea ce mă îngrijorează este că politicienii sunt tot mai interesați să influențeze conținutul furnizat de serviciul public. Este îngrijorător și trebuie să găsim soluții pentru ca presa publică să rămână independentă de politică. (..) Cei care ar trebui să fie parte a soluției sunt liderii pentru că azi tot mai mulți lideri de stat alimentând o atmosferă în care presa este demonizată. Ei spun că au grijă de jurnaliști, că e nevoie de presă liberă și libertate de exprimare și apoi spun că jurnaliștii ar trebui să aibă grijă cum se poartă și ce relatează. Trebuie să le spun liderilor statelor că nu avem nevoie de lecții de la ei. Știm care ne sunt îndatoririle, știm că trebuie să respectăm reguli, știm toate acestea. Ce avem nevoie de la ei este să ne protejeze, să creeze un mediu propice pentru presă liberă, în care jurnaliștii să-și poată face meseria. Sigur că e datoria noastră să fim profesioniști și să furnizăm jurnalism de calitate - a declarat președintele FEJ.


Departament Comunicare FAIR-MediaSind

 București, 6 martie 2019

Abuzurile conducerii Televiziunii române - în atenţia Comisiei Europene!

postat 1 mar. 2019, 07:06 de Office Mediasind   [ actualizat la 1 mar. 2019, 07:43 ]

Respectarea drepturilor şi asigurarea condiţiilor normale de muncă ale  lucrătorilor din domeniul audiovizual au fost doua din subiectele  discutate astăzi, 1 martie 2019, în cadrul Comitetului de Dialog Social pentru sectorul audiovizual din cadrul Comisiei Europene.
 
Membrii delegaţiei române, Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi Cristi Godinac, preşedintele executiv (foto), susținuți de directorul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Renate Schroeder şi de reprezentanţii UNI MEI  Media, Entertainment & Arts,  au prezentat problemele cu care se confruntă angajaţii din sectorul cultură şi mass-media, în special problemele  legate de nefuncționarea dialogului social în Societatea Română de Televiziune (SRTV). În acest sens, a fost prezentată rezoluţia Consiliului Naţional al Federaţiei FAIR-MediaSind, prin care organizaţia solicită Parlamentului României, demiterea de urgenţă a preşedintelui-director general al SRTV, Doina Gradea. (vezi aici Rezoluţia), din următoarele motive:

1. Numele TVR a fost impllicat, în ultima vreme, în  numeroase scandaluri publice. Avem în vedere jignirea şi insultarea angajaţilor de către președintele –director general Doina Gradea, dar nu putem omite nici scandalul Starea Nației din primăvara anului trecut, cum nu putem ignora nici desele acuzaţii de cenzură.

2. De curând Parlamentul a decis înființarea unei Comisii de anchetă privind cheltuielile ocazionate de organizarea festivalului Cerbul de Aur, dar și a concursului național Eurovision, ambele având ca fundament lipsa de transparență în angajarea cheltuielilor și suspiciuni rezonabile privind nereguli în cheltuirea banilor publici, nereguli pe care le-au semnalat nu doar colegii din SRTV, membrii CA, ci și alte voci publice credibile. 

3. Considerăm injust și deosebit de periculos faptul că, nu doar prestigiul, ci și buna funcționare a instituției sunt afectate, în continuare, de stilul de management al actualei șefe a SRTv, căreia membrii noştri afiliaţi îi reproșează nu doar atitudinea discreționară și abuzivă, ci și încălcarea Contractului Colectiv de Muncă din SRTv, a Codului Muncii și a Legii nr. 319/2006 privind protecția și securitatea în muncă (vezi aici).

4. Conducerea SRTV refuză, cu obstinație, aplicarea HG nr. 714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului, în aceeași măsură în care refuză a avea o colaborare reală cu partenerii sociali.

5. Considerăm extrem de important ca bunul mers al investițiilor, finanțate de Guvern, atât de necesare pentru retehnologizarea unei instituții de importanță strategică pentru România, să nu fie perturbat de o asemenea manieră de lucru la vârful televiziunii. De aceea trebuie oprită cheltuirea iresponsabilă a banilor publici din TVR, fără acordul și avizul Consiliului de Administrație numit și validat de votul plenului Parlamentului. Trebuie să precizăm că sumele angajate, destinatarii și condițiile contractuale nu sunt nici măcar aduse la cunoștință membrilor CA.

6. Într-un climat atât de vulnerabil în care, în pragul alegerilor din mai pentru Parlamentul European, când dezinformarea și manipularea sunt considerate riscuri reale chiar de către Uniunea Europeană, este imperios necesar să eliminăm arbitrariul din managementul TVR, fără să lipsim televiziunea publică, pentru o perioadă incertă, de o conducere funcțională și legitimă.

Delegaţii FAIR-MediaSind au prezentat membrilor prezenţi o solicitare oficială prin care cer sprijinul membrilor Comisiei  de Dialog Social din cadrul Comisiei Europene  în soluţionarea conflictului din SRTV, cea mai mare instituţie de presă a statului român.  Au fost sesizate, în legătură cu abuzurile comise împotriva salariaţilor SRTV şi organizațiile la care FAIR-MediaSind este afiliată: Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, UNI Global UNION şi UNI Media, Entertainment end Arts, Federaţia Internaţională a Muzicienilor şi Federaţia Internaţională a Actorilor. Un apel  de susținere similar a fost adresat şi conducerii European Broadcasting Union –EBU din care face parte și SRTV.

În perioada 4-5 martie 2019 liderii Federației Europene a Jurnaliștilor MediaSind, ai UNI MEI, reprezentanții EBU, Federaţiei FAIR-MediaSind și ai organizațiilor de media din România și UE vor participa la București, la o dezbatere finanțată de Comisia Europeană, având ca titlu "Modernizarea instituțiilor de media prin inovare și dialog". Cu acest prilej va fi discutată și situaţia explozivă din Televiziunea Română.  

 
Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Bruxelles, 1 martie 2019Consiliul Naţional FAIR-MediaSind a adoptat strategia pentru anul 2019

postat 26 feb. 2019, 02:10 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 feb. 2019, 02:12 ]

Delegaţii prezenţi la Consiliul Național al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind întrunit la Bucureşti în data de 25 februarie 2019, au adoptat strategia acţiunilor sindicale ale anului 2019.

Cu unanimitate de voturi participanţii au hotărât:

1. Declanşarea demersurilor de modificare a cadrului legislativ privind salarizarea personalului bugetar din sectorul cultură şi mass-media, cu scopul eliminării discrepanţelor salariale existente în acest moment.

2.Afilierea a patru noi organizaţii sindicale la FAIR-MediaSind.

3. În calitate de unică organizaţie reprezentativă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media, FAIR-MediaSind se va implica în negocierile contractelor colective de muncă din instituţiile unde are membri afiliaţi. Totodată, va asigura tot suportul logistic pentru desfăşurarea activităţii sindicale în toate organizaţiile afiliate.

4. Aprobarea unui  Proiect de Protocol privind colaborarea şi unificarea organizaţiilor sindicale din  Televiziunea Română în vederea negocierii unui contract colectiv de muncă la standarde europene.

5.Având în vedere faptul că salariaţii din Societatea Română de Radiodifuziune nu mai au un sindicat care să îi apere, mai mult chiar, sindicatul majoritar şi-a pierdut reprezentativitatea, fapt confirmat de către instanţa de judecată, FAIR MediaSind a decis să se implice în procesul de unificare în jurul filialei MediaSind Radio România, a organizaţiilor sindicale din SRR, care împărtăşesc valorile sindicalismului autentic.

6.În baza prevederilor art.20 alin.3 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV, FAIR MediaSind cere Parlamentului demiterea de urgenţă a preşedintelui-director general al SRTV, Doina Gradea. (vezi aici Rezoluţia)

7. Vor fi continuate proiectele europene de formare profesională, Live Skills, FEJ, FIA etc,urmând a fi demarate demersuri pentru alte programe de sprijin a salariaţilor din instituţiile de cultură şi mass-media.

Având în vedere faptul că numărul membrilor organizaţiei este mult mai mare faţă de anii precedenţi, lucru ce demonstrează cresterea încrederii salariaţilor în organizaţia noastră, ne întăreşte convingerea ca Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind are acum profilul unei organizatii europene care poate apăra si promova drepturile si interesele membrilor sai. Această misiune poate fi realizată cu success datorită sprijinului constant pe care federaţia îl primeşte din partea organizaţiilor la care este afiliată cu drepturi depline: Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere Frăţia CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, UNI Global UNION şi UNI MEI.

Consiliul Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind

Bucureşti, 25 februarie 2019

Consiliul Naţional FAIR-MediaSind solicită demiterea urgentă a Preşedintelui-Director General al Televiziunii Române!

postat 25 feb. 2019, 01:57 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 feb. 2019, 02:03 ]

Delegaţii prezenţi la Consiliul Național al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind întrunit la Bucureşti în data de 25 februarie 2019, solicită demiterea urgentă a Preşedintelui-Director general al Societăţii Române de Televiziune –SRTV, Doina Gradea, şi înlocuirea acesteia cu un profesionist care să cunoască şi să respecte meseria de jurnalist.

Consiliul FAIR-  MediaSind sprijină toate demersurile  angajaţilor Societății Române de Televiziune – SRTV membri ai filialei MediaSind TVR din Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, de a instaura un climat normal de muncă în cea mai mare instituţie de media a statului român.(vezi aici)

Numele TVR a fost impllicat, în ultima vreme, în  numeroase scandaluri publice. Avem în vedere jignirea şi insultarea angajaţilor de către președintele –director general Doina Gradea, dar nu putem omite nici scandalul Starea Nației din primăvara anului trecut.

De curând Parlamentul a decis înființarea unei Comisii de anchetă privind cheltuielile ocazionate de organizarea festivalului Cerbul de Aur, dar și a concursului național Eurovision, ambele având ca fundament lipsa de transparență în angajarea cheltuielilor și suspiciuni rezonabile privind nereguli în cheltuirea banilor publici, nereguli pe care le-au semnalat nu doar colegii din SRTV, membrii CA, ci și alte voci publice credibile. Din aceste motive susţinem că demiterea PDG reprezintă singura soluţie pentru reintrarea în normalitate. 

Considerăm injust și deosebit de periculos faptul că, nu doar prestigiul, ci și buna funcționare a instituției sunt afectate, în continuare, de stilul de management al actualei șefe a SRTv, căreia membrii noştri afiliaţi îi reproșează nu doar atitudinea discreționară și abuzivă, ci și încălcarea Contractului Colectiv de Muncă din SRTv, a Codului Muncii și a Legii nr. 319/2006 privind protecția și securitatea în muncă (vezi aici).

Conducerea SRTV refuză, cu obstinație, aplicarea HG Nr. 714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului, în aceeași măsură în care refuză a avea o colaborare reală cu partenerii sociali.

Considerăm extrem de important ca bunul mers al investițiilor, finanțate de Guvern, atât de necesare pentru retehnologizarea unei instituții de importanță strategică pentru România, să nu fie perturbat de o asemenea manieră de lucru la vârful televiziunii. De aceea trebuie oprită cheltuirea iresponsabilă a banilor publici din TVR, fără acordul și avizul Consiliului de Administrație numit și validat de votul plenului Parlamentului. Trebuie să precizăm că sumele angajate, destinatarii și condițiile contractuale nu sunt nici măcar aduse la cunoștință membrilor CA.

Argumentul legat de importanța perioadei pe care o traversăm, cea în care țara noastră exercită Președinția rotativă semestrială a Consiliului Uniunii Europene, în care TVR acoperă și produce în calitate de ”official broadcaster” toate evenimentele desfășurate pe durata exercitării Președinției românești a Consiliului UE și, în consecință ar trebui să existe o continuitate în  administrarea SRTv, care să garanteze funcționarea TVR la parametri normali, nu stă în picioare. Nici măcar în această situație specială nu poate fi cauționat dezmățul din bani publici, pentru că astfel se adaugă riscuri financiare și logistice care pot pune în pericol îndeplinirea misiunii publice a SRTv. Este pusă în pericol, de asemenea, pacea socială din instituție.

Într-un climat atât de vulnerabil în care, în pragul alegerilor din mai pentru Parlamentul European, când dezinformarea și manipularea sunt considerate riscuri reale chiar de către Uniunea Europeană, este imperios necesar să eliminăm arbitrariul din managementul TVR, fără să lipsim televiziunea publică, pentru o perioadă incertă, de o conducere funcțională și legitimă.

 Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV prevede la Art. 20 al. (3): ”Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor două Camere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare. Parlamentul decide prin votul majorităţii. Locul devenit vacant în acest mod sau din orice alt motiv se ocupă de către supleantul titularului. ”

În consecinţă, Consiliul National FAIR-MediaSind solicită  Parlamentului să o demită din funcția de Președinte-Director General al SRTv pe doamna Doina Gradea, pentru activitate necorespunzătoare la conducerea Televiziunii publice și să dea ocazia alegerii unui nou Președinte-Director general care să fie propus Parlamentului pentru validare în cel mai scurt timp posibil, pentru a asigura legalitatea și transparența, indispensabile într-o instituție publică de nivel european.

Consiliul Naţional FAIR – MediaSind mandatează conducerea organizaţiei să solicite, pentru realizarea acestui demers,sprijinul organizaţiilor naţionale şi internaţionale la care este afiliată cu drepturi depline – Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere Frăţia –CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştiulor, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, UNI Global UNION şi UNI Media, Entertainment end Arts, precum şi să sesizeze organizaţia la care este afiliată SRTV, European Broadcasting Union –EBU.

Consiliul Naţional mandatează conducerea FAIR-Mediasind să solicite şi sprijinul Comisiei Europene în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social pe domeniul audiovizual din CE, care va avea loc în data de 1 martie 2019, la Bruxelles.

 
Consiliul National 
  
Rezoluţie adoptată astăzi, 25 februarie 2019, în cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind.

MediaSind TVR solicită Comisiei de anchetă din Parlamentul României să verifice și dezmățul financiar din contractele de asistență juridică!

postat 21 feb. 2019, 02:14 de Office Mediasind   [ actualizat la 21 feb. 2019, 02:17 ]

Filiala MediaSind TVR a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită Comisiei de anchetă din Parlamentul României să verifice și situația contractelor de asistență juridică încheiate de către conducerea Societății Române de Televiziune cu diverse case de avocatură. Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa MediaSind TVR au solicitat  ieri, 20 februarie 2019,conducerii SRTV, printr-o adresă depusă la Registratura generală a institutiei (foto), să clarifice mai multe chestiuni de interes public: 

“Având în vedere prevederile OUG nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare si completare a unor acte normative, potrivit cărora autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au in structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare.

Având în vedere hotărârile Conferintei anuale a MediaSind TVR din 22 ianuarie 2019 și ale Conferinței Naționale a SRJ MediaSind din 29 ianuarie 2019,

În baza prevederilor Legii 544/2001 privind informațiile de interes public, vă solicităm să ne răpundeți la următoarele întrebari:

1. Ce sume a cheltuit SRTv în perioada 2012 – până în prezent pe contracte de asistenţă juridică?

2. Care sunt casele de avocatură cu care SRTv a încheiat contracte de asistenţă juridică, în perioada 2012 – până în prezent?

3. Care au fost sumele cheltuite de SRTv cu fiecare casă de avocatură, în parte, în perioada 2012 – până în prezent?

4. Care au fost cheltuielile totale ale SRTv în perioada 2012 – până în prezent cu salarizarea personalului propriu de specialitate juridică?

5. Tranzacţia încheiată de conducerea SRTV cu fostul disponibilizat Marin Drumcea privind reangajarea acestuia, fără concurs, la Serviciul Juridic. Sentinţa judecătorească şi Încheierea Tribunalului Bucureşti, secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Dosar nr. 25660/3/2013 de respingere a cererii SRTV de a se lua act de această tranzacţie. Expunerea de motive, Nota de fundamentare inclusiv anexe, avizele Consiliului Director, Hotărârile Consiliului de Administraţie şi Ordinul PDG privind reangajarea, transformarea Serviciului juridic în departament şi numirea acestuia în funcţia de director al Departamentului juridic.”

Din informatiile noastre, cheltuielile cu avocatii din afara institutiei  sunt de ordinul milioanelor de euro. De exemplu, numai onorariile  plătite avocatului care a reprezentat instituția în procesele cu salariatii disponibilizati, au costat Televiziunea națională peste 1,6 milioane euro. Toate aceste cheltuieli făcute prin încălcarea legii, nu se puteau efectua fără acordul conducerii Departamentului Juridic. Să ne amintim faptul că la un moment dat, un șef al acestei structuri, fost disponibilizat, a fost reangajat fără concurs în baza unei Tranzacții care încalcă prevederile art. 30 alin. 1 din Codul Muncii și Legea nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV.

MediaSind TVR își afirmă disponibilitatea de a pune la dispoziția Comisiei de anchetă orice alte  informații de care dispune pentru aflarea adevărului privind cheltuirea iresponsabilă a banilor publici în TVR.

MediaSind TVR
Departament Comunicare                                                    București, 21 februarie 2019

INFORMARE întâlnire sindicate din TVR

postat 18 feb. 2019, 05:44 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 feb. 2019, 05:45 ]

INFORMARE

Conducerile Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind şi MediaSind TVR au dat curs invitaţiei Sindicatului Pentru Unitatea Salariaţior Tv  - SPUSTv de a participa la un dialog pe teme de interes general pentru salariaţii Societăţii Române de Televiziune -SRTV.

La întâlnire au participat şi liderii Sindicatului Creatorilor de Imagine şi ai Sindicatului 2002 din SRTV.

SRJ MediaSind şi-a reiterat oferta făcută vineri, 15.02.2019, de unificare a tuturor sindicatelor din SRTV în vederea negocierii unui Contract Colectiv de Muncă la standarde europene.

Conducerea SPUSTv şi-a anuntat intenţia de a se dezafilia de la Confederaţia Meridian şi de a se afilia la Federaţia Cultură şi Mass Media FAIR-MediaSind, urmând ca într-un termen ce va fi negociat, să se producă şi procesul de fuziune. SPUSTv ar urma să ia o decizie în acest sens în Biroul Executiv de vineri, 22.02.2019. 

Sindicatul Creatorilor de Imagine şi Sindicatul 2002 din SRTV urmează să analizeze situaţia în forurile lor de conducere.

SRJ MediaSind va prezenta celorlalte sindicate din SRTV un Proiect de Protocol privind paşii de urmat în vederea unificării mişcării sindicale din instituţie.

Reprezentanţii organizaţiilor sindicale au stabilit să se întâlnească săptămâna viitoare pentru eventuala definitivare a Protocolului.

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

SRJ MediaSind                                MediaSind TVR

Departament Comunicare

Bucureşti, 18 februarie 2019

Angajaţii Televiziunii Naţionale au urgent nevoie de un contract colectiv de muncă demn de o instituţie publică de presă europeană!

postat 15 feb. 2019, 01:05 de Office Mediasind   [ actualizat la 15 feb. 2019, 08:56 ]

Reacţia MediaSind la scrisoarea deschisă a sindicatului conducerii SRTV:

Angajaţii Televiziunii Naţionale au urgent nevoie de un contract colectiv de muncă  demn de o instituţie publică de presă europeană

Având în vedere scrisoarea pe care membrii Biroului Executiv al Sindicatului pentru Unitatea  Salariaţilor TV - SPUSTv au transmis-o, inițial, prin spaţiul public şi ulterior prin Registratura generală a Societăţii Române de Televiziune sub nr. 10131/2019 ,  făcând, astfel, dovada subordonării față de angajator, care, iată, controlează  corespondența sindicatului așa-zis reprezentativ (foto),

Având în vedere informaţiile trunchiate, citările incorecte şi interpretările vădit rău-voitoare ale mesajelor MediaSind prezente în comunicatul pe care l-a adresat SPUSTv în data de 12 februarie a.c., 

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind şi filiala MediaSind TVR sunt obligate să aducă următoarele lămuriri punctuale:

1. În toate comunicările publice ale SRJ MediaSind, inclusiv ale filialei MediaSind TVR, am folosit un limbaj decent, preferând argumentele, sinceritatea şi abordarea directă în locul atacului la persoană şi lipsei de transparenţă, în acord cu statutul nostru de cea mai mare organizatie sindicală naţională din mass-media.

  Din acest punct de vedere, considerăm justificată utilizarea expresiei „sindicat aşa-zis reprezentativ” în referirile noastre la SPUSTv. Pentru corecta şi completa informare a tuturor salariaţilor, subliniem că reprezentativitatea unui sindicat - consfinţită printr-o hotărâre judecătorească - nu este permanentă. Potrivit art. 221 alin. (2) din Legea dialogului social, verificarea menţinerii condiţiilor de reprezentativitate se face din patru în patru ani. În acest interval, reprezentativitatea poate fi contestată de oricare dintre partenerii sociali – inclusiv de alte organizaţii sindicale -, atunci când nu mai este îndeplinit cel puţin unul dintre criteriile legale pe baza cărora a fost obţinută reprezentativitatea.

Ori, din informaţiile coroborate pe care le deţinem, SPUSTv nu mai îndeplineşte de facto criteriul numeric de reprezentativitate, în sensul că totalul aderenţilor săi este mai mic de jumătate plus unu din numărul angajaţilor unităţii. În consecinţă, am solicitat încă din luna decembrie 2018 conducerii SRTv (vezi aici) să facă publice toate datele actualizate privind numărul de membri de sindicat, pentru stabilirea organizaţiei sindicale îndreptăţite să negocieze drepturile angajaţilor instituţiei. Considerăm că salariaţii serviciului public de televiziune au nevoie urgent de un contract de muncă demn de o instituţie publică de presă europeană, contract pe care suntem pregătiţi să-l negociem cu competenţă şi bună-credinţă.

 

2.  În ceea ce privește îndoielile exprimate de SPUSTv privind reprezentativitatea MediaSind de a negocia contracte colective de muncă, precizăm că Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, ai cărei membri fondatori suntem, deţine sentinţă de reprezentativitate pentru a negocia şi semna drepturi salariale şi profesionale în orice instituţie publică sau cu capital privat-mixt din domeniu, în baza mandatului acordat de membrii afiliaţi (vezi aici hotărârea TMB)Cu alte cuvinte, este doar o chestiune de timp până când instanţa - sau chiar SPUSTv, împreună cu angajatorul - să recunoască că nu mai au dreptul, cel puţin moral, să negocieze clauze contractuale pentru toţi angajaţii din instituţie.


3.  În privinţa dialogului social din TVR, descris ca „activ şi consistent” de către liderii SPUSTv, considerăm că invocatul exemplu al organizării recentei întâlniri cu PDG este departe de a fi convingător. În primul rând, convorbirile respective nu au avut la masă „salariaţii” TVR, aşa cum dezinformaţi, ci doar membrii SPUSTv. De altfel, întâlnirea nu a fost urmată de comunicarea unor eventuale concluzii către toţi angajaţii instituţiei - direct interesaţi-, nici din partea conducătorilor prezenţi la discuţii, nici din partea sindicatului care „a mijlocit” dialogul.

MediaSind consideră că, pentru a-şi merita denumirea, dialogul social trebuie să fie permanent, să fie purtat cu toate organizaţiile sindicale din instituţie şi să se soldeze cu rezultate concrete pentru angajaţi. Din această perspectivă, viziunea optimistă prezentată de SPUSTv este contrazisă, din păcate, de realitate. Un ultim exemplu este recunoaşterea de către conducerea TVR, la solicitarea MediaSind, a faptului că de 12 ani în instituţie nu s-au efectuat niciun fel de determinări pentru factorii de risc (amănunte aici). Am asistat împreună la îmbolnăvirea multor colegi; unii dintre ei ne-au părăsit prematur, omagiaţi tardiv pe intranet de comunicatele ipocrite ale conducerilor (i)responsabile. Dar responsabilitatea nu este doar a conducătorilor, ci şi a celor în care salariaţii îşi pun nădejdea să le apere drepturile în faţa angajatorului, să semnaleze public deficienţele manageriale şi, în cazuri de o gravitate extremă, să se adreseze autorităţilor competente: de la Inspecţia Muncii până la Parchet şi instanţe de judecată.

 Departe de a face proces de intenţie cuiva, atragem atenţia că mulţi salariaţi din TVR percep pierderea constantă de drepturi obţinute de-a lungul timpului – nu doar salariale ! – ca fiind cauzată de lipsa de integritate a unor lideri sindicali care au preferat compromisul: tranzacţii în interes personal, mărirea propriilor salarii, promovarea în funcţii de conducere, angajări de rude, facilităţi preferenţiale pentru sindicatul reprezentativ (sediu, zile libere plătite pentru lideri, decontări diverse, evitarea evaluării profesionale cu prilejul concedierilor din 2013 etc). Acestea sunt motivele declarate de mulţi membri ai SPUSTv care au decis să părăsească sindicatul reprezentativ şi să se alăture MediaSind TVR.

 

4. Referitor  la subiectul primelor pe care le-au primit unii angajaţi din SRTV, explicaţia este foarte simplă: Reprezentantul salariaților din CA, în urma unor informații apărute pe platforma FB Pentru TVR, a cerut Preşedintelui Director General lista beneficiarilor și sumele respective. PDG a refuzat, susținând că sindicatul știe de ele și că a cerut păstrarea confidențialității. Reprezentatul SPUSTv prezent la ședință a confirmat afirmațiile PDG, iar cererea nu a întrunit numărul necesar de voturi. Din acest motiv, SRJ MediaSind a solicitat public respectarea CCM din TVR care, la art.108(1) prevede: „Alte venituri sunt: a) premii acordate transparent, pentru activitate de excepţie din fondul constituit lunar în acest scop în cuantum de 2% din fondul de salarii prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat (...). În aceste condiţii se va publica pe reţeaua de intranet numele salariatului premiat, suma acordată cu acest titlu şi justificarea acordării premiului.”  (vezi aici)


Trebuie să menționăm că  MediaSind a depus și  o solicitare în baza Legii 544/2001, la care a primit ca  răspuns doar valoarea primelor acordate, și anume 352 233 lei brut în anul 2017 și 327 897 brut în 2018. La întrebarea„ Care au fost criteriile stabilite și de către cine au fost aprobate?”, angajatorul a răspuns „managementul SRTv a acordat prime pentru activități desfășurate în situații speciale și prime de sărbători”, iar la întrebarea „Cine au fost beneficiarii?”, SRTV a răspuns că aceste informații reprezintă date cu caracter personal și ne-a înșiruit o serie de  prevederi legale, precum şi definiţia datelor personale. 

Deocamdată, avem certitudinea faptului că, deşi liderii SPUSTv aveau informaţii despre acordarea unor prime, nu au somat conducerea TVR să pună deîndată în aplicare obligaţia asumată prin art. 108 (a) din CCM, referitoare la publicarea situaţiei primelor pe intranet.

Mai mult, în loc să insiste, inclusiv cu argumente legale, pentru respectarea unei clauze pe care au negociat-o în numele şi la dorinţa salariaţilor, liderii SPUSTv par să jubileze la justificarea încropită ad-hoc de conducerea TVR pentru a refuza solicitarea legitimă a MediaSind formulată în baza legii liberului acces la informaţiile publice. Potrivit documentului semnat de şefa de cabinet a PDG şi de un specialist în PR, datele solicitate sunt restricţionate la „accesul liber al cetăţenilor”, fiind „informaţii cu privire la datele personale, potrivit legii”. Legea invocată este Regulamentul PE 679/2016 cu privire la protecţia datelor cu caracter personal, din care este citată doar definiţia datelor cu caracter personal. Autoriii acestei „opinii” înjghebate simplist, menită să-i convingă pe cei superficiali sau prea comozi pentru a se documenta, omit cu bună-ştiinţă să se refere la alte definiţii esenţiale din Regulamentul UE invocat („consimţământul” şi „contractul”), ca şi la derogările menţionate în respectivul regulament. Opinia astfel exprimată şi „aplaudată” de liderii SPUSTv se înscrie în seria interpretărilor abuzive ale reglementării europene deschise în România  de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal în cazul Rise Project/TeleormanLeaksinterpretare sancţionată fără echivoc de reprezentanţii Comisiei Europene. Pentru a sublinia ridicolul „opiniei” acceptate cu seninătate ca valabilă de SPUSTv, atragem atenţia că în aceeaşi logică ar trebui desfiinţată urgent secţiunea „Aniversaţii lunii” de pe intranet, pe motiv că prezintă numele, prenumele, iniţiala tatălui, funcţia şi ziua de naştere a tuturor salariaţilor. Evident, aceeaşi filozofie năstruşnică pune în pericol până şi legitimitatea  prezentării numelor realizatorilor pe genericele de final ale emisiunilor TVR.

Vă informăm că, din deformaţie profesională, MediaSind a considerat necesar să solicite şi alte opinii pe acest subiect din partea unor specialişti neutri, membri ai Comitetului Economic şi Social European (organismul care a avizat Regulamentul PE 679/2016). Răspunsurile primite contrazic radical interpretarea specialiştilor TVR, considerând-o „neprofesionistă”, „forţată”, ba chiar „abuzivă”. În consecinţă, vom face face toate demersurile, inclusiv legale, pentru respectarea clauzei din CCM în dispută. Invităm colegii de la SPUSTV să dea dovadă de consecvenţă şi să ni se alăture , având în vedere că au semnat, în numele salariaţilor, respectivul contract.


5. În ceea ce priveşte invitația SPUSTv de a ne întâlni în data luni, 18 februarie 2018, ora 12.00, răspundem afirmativ, consecvenţi cu pledoaria noastră permanentă pentru dialog cu toţi cei interesaţi de apărarea drepturilor salariaţilor TVR.

În toate acțiunile sale, SRJ MediaSind a militat pentru dialogunitate și solidaritate, principii promovate și de organizațiile naționale și internaționale din care face parte prin Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Confederația Națională a Sindicatelor Libere Frăția, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a  Actorilor, Federația Internațională a Muzicienilor și UNI MEI Media&ARTS.

SRJ MediaSind a preluat modelul internațional privind organizarea în sindicat național deoarece a înțeles că o organizație puternică, cu foarte mulți oameni în spate  (peste 5 000 de membri în acest moment),  are mai multe șanse de succes pentru a-și apăra membrii, decât un sindicat cu doar câteva sute de salariati. Fără sprijin internațional, MediaSind nu ar fi reușit niciodată să respingă desele atacuri venite din partea unor politicieni sau a unor manageri cu apucături dictatoriale, care au nesocotit drepturile și libertățile salariaților din media, fiind și potrivnici libertății de exprimare.

Considerăm că numai un sindicat puternic va reuși în Televiziunea națională să facă față diverselor presiuni patronale și ingerințelor politice și să negocieze un CCM la standarde europene, motiv pentru care reiterăm propunerea făcută tuturor sindicatelor din SRTV: să fuzionăm şi membrii de sindicat să aleagă prin vot o conducere capabilă să negocieze drepturi pentru toți angajații.

Împreună suntem mai puternici!

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind             Filiala MediaSind TVR

Bucureşti, 15 februarie 2019

 

Conducerea TVR recunoaste că de 12 ani nu a mai efectuat măsurători de noxe în instituție!

postat 13 feb. 2019, 04:12 de Office Mediasind   [ actualizat la 13 feb. 2019, 04:17 ]

Sănătatea angajaților Televiziunii Naționale este amenințată!

Conducerea TVR recunoaste că de 12 ani nu a mai efectuat 
măsurători de noxe în instituție!
 
Un răspuns stupefiant primit  ieri, 12 februarie 2019,  din partea Societăţii Române de Televiziune  la o cerere adresată în baza Legii nr. 544/2001 de către SRJ MediaSind filiala MediaSind TVR, dezvăluie faptul că din anul 2007, în Televiziunea Română nu s-au mai efectuat determinari pentru identificarea factorilor de risc pentru sănătatea angajaților. În data de 4 februarie 2019, SRJ MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR au solicitat conducerii SRTV să răspundă în ce dată au fost efectuate ultimele determinări de noxe în instituție. 

Răspunsul primit din partea  SRTV prin adresa nr. 130008/12.02.2019, a fost edificator:  “1. Ultimele măsurători pentru câmpuri electromagnetice au fost efectuate în anii 2006-2007, cu rezultate sub limitele admise. 2. În vederea estimării costurilor reale pentru efectuarea de noi măsurători, SRTv a contactat firme de specialitate, după cum ați fost informați în cadrul discuțiilor la care faceți referire. În acest moment, procedura este în derulare, cu urcarea ofertei pe SICAP.”

Ori, determinările de noxe nu trebuie rezumate doar la măsurătorile electromagnetice, ci trebuie luate în considerație și zgomote, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată, spații în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători de radiodifuziune, televiziune, emiţători pentru comunicaţii, staţii de radiolocaţie, instalaţii de curent de înaltă frecvenţă, staţii de radio unde scurte şi unde ultrascurte, radiorelee în unde metrice, decimetrice, centimetrice, radiogoniometre şi staţii de bruiaj, astfel încât să fie identificați toți factorii nocivi pentru sănătatea salariaților.

Aceste măsurători sunt foarte importante pentru angajați întrucât, în situația în care nivelul factorilor de risc depășește limitele admise, angajatorul este obligat, conform Codului Muncii și a Legii nr. 319/2006 privind protecția și securitatea în muncă, să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securitătii locurilor de muncă și a sănătății angajaților! 

În majoritatea institutiilor publice din sectorul Cultură si Mass Media aceste măsuratori se fac, de regulă, de către Directia de Sănătate Publică sau de Institutul Național de Sănătate Publică. De exemplu, Regulamentul-cadru  din Cultură aprobat prin HG nr. 360/2018,  prevede că aceste determinări se reiau o dată la 36 de luni iar angajații beneficiază de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă de până la 15% din salariu. În cadrul comitetelor de securitate în muncă ce trebuie să funcționeze în fiecare societate, se evaluează anual modul în care au fost înlăturați factorii de risc. Ori, în Televiziunea Publică aceste determinari au lipsit 12  ani cu desăvârșire și multi colegi s-au îmbolnăvit, iar unii chiar au decedat.

Având în vedere această situație deosebit de gravă, SRJ MediaSind si MediaSind TVR solicită Inspecției Munciicontroleze modul în care conducerea societăţii a respectat prevederile din domeniul relațiilor de muncă. De asemenea, solicităm Inspecției Muncii să verifice și condițiile de  muncă din Televiziunea Națională, inclusiv în studiourile locale din Craiova, Timișoara, Cluj, Tg. Mureș și Iași, având în vedere faptul că mai mulți angajați au semnalat grave disfuncționalități.

De asemenea, SRJ MediaSind reiterează solicitarea făcută ieri, 12 februarie 2019, Parlamentului, de demitere a presedintelui - director general al SRTV, Doina Gradea, pentru ca activitatea in instituție să revină la normal iar angajații să fie protejați de abuzuri. (vezi aici sesizarea). 

Departament Comunicare SRJ MediaSind                                      

                                                                                  București, 13 februarie 2019

SRJ MediaSind solicită demiterea de urgență a Președintelui - Director General Doina Gradea din fruntea Televiziunii Publice

postat 12 feb. 2019, 01:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 feb. 2019, 01:50 ]

Televiziunea Națională nu este proprietatea grupurilor de interese!

SRJ MediaSind solicită demiterea de urgență a Președintelui - Director General 
Doina Gradea din fruntea Televiziunii Publice
 
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, condamnă atitudinea discreționară și abuzivă manifestată de actualul Președinte-Director General al instituției, Doina Gradea, în actul de  conducere a instituției, prin refuzul de a avea o colaborare reală cu partenerii sociali.

În urmă cu câteva zile, într-un comunicat de presă, SRJ MediaSind acuza  presiunile exercitate de Președintele–Director General (PDG) al SRTV, Doina Gradea, asupra reprezentantului salariaților în Consiliul de Administrație. Conducerea SRTV a reacționat printr-un text nedemn pentru o instituție media, care ascunde, în spatele unor formulări prețios-juridice, fracturi de logică în construcția frazelor și lipsa proprietății termenilor. În așa-zisul comunicat, în care sunt inserate amenințări voalate la adresa organizației noastre, se fac afirmații care dezvăluie o mentalitate de tip dictatorial. Astfel, aflăm că dna. Doina Gradea consideră  că  prin partener social într-o instituție se înțelege  doar sindicatul așa - zis reprezentativ,  ignorând salariații care sunt membri ai altor sindicate sau care nu sunt membri de sindicat. Ori, Legea Dialogului social, directivele europene precum și conventiile OIM din domeniul relațiilor de muncă, recunosc ca parteneri  de dialog social  toate sindicatele și patronatele constituite conform legii. Dna. Gradea ignoră inclusiv Contractul Colectiv de Muncă din Televiziunea Națională, pe care l-a semnat și care prevede, la art. 166 următoarele:  1) Angajatorul se obligă se adopte o poziție neutră și imparțială în raporturile cu toți salariații societății și față de toate sindicatele din unitate, urmărind în permanentă colaborarea cu acestea. 2) În relațiile cu  salariații, angajatorul recunoaște dreptul acestora de a fi reprezentați de Sindicatul al cărui membri sunt salariații respectivi, 3) Este interzisă Angajatorului orice formă de imixtiune în existența și activitatea unui Sindicat legal constituit din unitate, ca și tratamentul favorizant sau discriminatoriu față de un Sindicat sau față de un salariat, ca urmare a aparteneței sau non-aparteneței sale la o anumită grupare sindicală.

Președintele Director General al SRTV ignoră, cu bună știință, faptul că Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind este membru fondator al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, singura organizație sindicală reprezentativă la nivel de sector Cultură și Mass-Media conform Legii nr 62/2011 și a sentinței Tribunalului București,  federație care are dreptul să negocieze și să semneze contracte colective de muncă în toate  instituțiile din domeniu, inclusiv în Televiziunea Română.

Un exemplu al faptului că cei care o consiliază pe doamna Gradea dau dovadă de rea credință este reclamarea așa-zisului conflict de interese în care s-ar afla un membru CA , reprezentant al salariatilor, care este membru de sindicat. Menționăm că legislația națională, inclusiv Legea nr.41/1994 de organizare și funcționare a SRR și SRTV, nu prevede o astfel de incompatibilitate. A fi membru de sindicat nu este un delict, ci o calitate, după cum am susținut în reacția noastră anterioară (vezi aici). Reamintim  că majoritatea membrilor CA din partea salariaților din SRR și SRTV, din ultimii 25 de ani, au fost membri sau chiar lideri ai unor organizații sindicale. Considerăm că, indiferent de calitatea de membru de sindicat, alesul salariaților din SRTV la care face referire Președintele-Director General, i-a reprezentat și îi reprezintă cu profesionalism pe toți angajații instituției, fără nicio discriminare. Dovadă stau desele reacții, unele publice, despre  derapajele manageriale ale actualei conduceri. 
Niciun conducător de instituție nu are dreptul să hărțuiască un membru al CA, sau să refuze să-i  pună la dispoziție toate informațiile care au legătură cu cheltuirea banilor publici, pentru că este membru de sindicat. Dimpotrivă, Legea nr. 544/2001 îl obligă pe orice șef de instituție publică să pună la dispoziția oricărei persoane interesate, membru CA sau nu, informațiile privind cheltuielile publice .

SRJ MediaSind atrage atenția Parlamentului României că stilul dictatorial prin care Președintele Director General al SRTV conduce instituția, în disprețul legii, generează prejudicii grave angajaților, cărora nu le sunt respectate drepturile, iar prestigiul instituției este afectat. Filiala noastră MediaSind TVR a reclamat, în repetate rânduri, atât conducerii SRTV cât și membrilor CA, prin mai multe adrese, ilegalitățile și disfuncționalitățile apărute în cadrul relațiilor de muncă. MediaSind TVR a atras atenția asupra încălcării Contractului Colectiv de Muncă în SRTV, a normelor de securitate în muncă, a existenței unor condiții inumane de muncă (de exemplu: timp de mai multe luni, din cauza incompetenței manageriale,  angajații au fost nevoiți să lucreze la temperaturi de 2-3 grade,  sau deplasările efectuate în condiții inumane, fără asigurarea de cazare conform CCM, diurna plătită cu întîrziere etc). Organizația noastră a solicitat, de asemenea, în baza Legii nr.544/2001, informații despre cheltuilelile efectuate cu colaboratori externi, sau cu diverse case de avocatură, în condițiile în care SRTV are un compartiment juridic specializat, diverse angajări fără concurs etc. La toate aceste cereri  nu s-a primit niciun răspuns, urmând să ne adresăm instanței de judecată.
 
Reamintim faptul că, în baza Raportului Comisiei de Etică și Arbitraj din SRTV, mai multe organizații profesionale din media au solicitat Parlamentului demiterea de urgență a Președintelui-Director General Doina Gradea, arătând „incompatibilităţi şi contradicţii îngrijorătoare între comportamentul, modul de gândire şi acţiune ale PDG şi directorului TVR1, pe de-o parte, şi exigenţele legale, regulamentare şi procedurale valabile în serviciul public de televiziune, pe de altă parte. Exprimările dispreţuitoare la adresa unor salariaţi, categorii profesionale sau de vârstă, denigrarea Comisiei de etică, necunoaşterea sau ignorarea normelor jurnalistice şi deontologice, descurajarea angajaţilor care îndrăznesc să aibă altă opinie, lipsa de transparenţă în decizii - toate sunt aspecte care au drept consecinţe inerente vicierea relaţiilor de muncă, instalarea şi generalizarea neîncrederii şi - cel mai grav - compromiterea autorităţii manageriale în TVR” (vezi aici reactia organizatiilor de media).

Recent, și șapte dintre cei treisprezece membri ai Consiliul de Administrație al SRTV au adresat o scrisoare Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, în care acuzau faptul că nu li se dau informații despre cheltuielile angajate de TVR, inclusiv despre anumite onorarii semnalate de presă și solicitau clarificarea raportului dintre CA și Președintele-Director general (vezi aici).

Raliindu-se acestor demersuri, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind susține argumentele aduse de petiționari și solicită Parlamentului României demiterea de urgență a Președintelui Director General al SRTV, Doina Gradea, precum și numirea în fruntea instituției a unei persoane care să respecte meseria de jurnalist și regulile dialogului social.

SRJ MediaSind va sesiza la EUROPEAN BROADCASTING UNION –EBU  comportamentul abuziv al Președintelui-Director General al SRTV, solicitând, totodată, sprijinul organizațiilor internaționale la care este afiliat prin Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind: Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor.


Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
Biroul Executiv Național                                                          București, 12 februarie 2019

A fi membru de sindicat nu este un delict!

postat 8 feb. 2019, 02:11 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 feb. 2019, 03:21 ]

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, acuză presiuni exercitate de Președintele –Director General al SRTV, Doina Gradea, asupra reprezentantului salariaților în Consiliul de Administrație, Monica Ghiurco

Considerăm că aceste presiuni sunt exercitate în scopul intimidării și anulării pozițiilor critice pe care aceasta le-a exprimat la adresa conducerii SRTV. Membrul CA a semnalat, în repetate rânduri, chiar și în spațiul public, neregulile în funcționarea Societății Române de Televiziune, atât în actualul mandat, cât și în cel anterior sub conducerea Irinei Radu, informând în mod curent salariații cu privire la demersurile pe care le întreprinde în calitate de membru CA.

 

Considerăm inacceptabil faptul că reprezentantului salariaților i se refuză în mod sistematic accesul la informații și documente de interes major pentru salariați și pentru bunul mers al societății, în mod special informații de natură financiară care ar trebui să fie gestionate cu maximă transparență de conducerea SRTV (onorarii, prime, contracte). Acest refuz este o formă de abuz în serviciu pe care nu îl putem ignora și de aceea SRJ MediaSind a înaintat solicitări oficiale în baza Legii 544/2001 pentru lămurirea acestor aspecte.

Mai mult decât atât, constatăm că se exercită o  hărțuire constantă  asupra reprezentantului nostru și al salariaților. Cel mai recent exemplu este străduința de a o discredita pe Monica Ghiurco inducând ideea falsă a unei incompatibilități în care s-ar afla reprezentantul nostru, prin faptul că este membru, începând din luna decembrie, al SRJ MediaSind -  Filiala TVR. Am primit chiar solicitare scrisă de a furniza informații despre  Monica Ghiurco, aspect pe care îl consideram incalificabil.

Acest lucru denotă nu doar necunoașterea legii de catre Președintele-Director General Doina Gradea și consilierii personali plătiți din bani publici să o sfătuiască în ce fel să-i hărțuiască pe cei care i se opun sau o critică, ci și reaua-credință în abordarea dialogului social. A fi membru de sindicat nu este un delict!

Tratamentul aplicat reprezentantului salariatilor, care nu se bucură de sprijin politic în CA, ales prin vot direct de catre salariați și nefiind numit de un partid sau grup parlamentar, de Guvern sau Președinție este profund discriminatoriu si lezează nu doar persoana în cauza, ci pe toți angajații SRTV.

Cerem Presedintelui -Director general al SRTv sa înceteze deîndată orice formă hartuire exercitată   la adresa reprezentantului salariatilor in CA și a tuturor angajaților care sunt membri de sindicat.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind va sesiza deîndată la EUROPEAN BROADCASTING UNION –EBU  comportamentul abuziv al Președintelui-Director General al SRTV, solicitând, totodată, sprijinul organizațiilor internaționale la care este afiliat prin Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global UNION.

Vezi aici corespondența cu secretariatul SRTV.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

Departament Comunicare

                                                                                                   București, 8 februarie 2019

21-30 of 387