Comunicate

Dezinformările șefei Televiziunii Române privind motivele sistării recepției în semnal analogic a postului TVR Moldova, sunt demontate de conducerea Radiocom din Chișinău!

postat 6 ian. 2021, 00:50 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 ian. 2021, 01:19 ]

https://www.radiocom.md/mihail-iacob-1-3

MediaSind solicită Parlamentului organizarea unei sesiuni extraordinare pentru demiterea Doinei Gradea din funcția de președinte-director general al TVR!

Proverbul „minciuna are picioare scurte” a fost confirmat și ieri, 5 ianuarie 2021, prin declarațiile directorului general al  Întreprinderii de Stat Radiocomunicații - RADIOCOM din Republica Moldova, Mihail Iacob (foto), referitoare la recepția postului TVR Moldova în semnal analog, precum și la contractul încheiat cu Societatea Română de Televiziune – SRTV. Într-o declarație acordată publicației online deschide.md - Semnalul analog al TVR Moldova, suspendat.Senator român: O situație extrem de gravă, care nu face decât să încurajeze jocurile Moscovei, directorul general a confirmat faptul că Societatea Română de Televiziune are datorii față de Radiocom și că aceasta nu a solicitat prelungirea contractului de emisie în semnal analogic a TVR Moldova: „Ei nu aveau licență acuma. Noi semnăm contractul pe un an de zile. Ei nu au solicitat încheierea unui nou contract. Așteptăm de la ei solicitarea. Noi am deconectat semnalul astăzi. Vedem dacă ei s-au bugetat, fiindcă era problema cu aprobarea bugetului la dânșii, ca la oricare companie de stat, ei trec prin Consiliul de Administrație. Nu au solicitat nicio prelungire de contract. (...) Da, mai au niște datorii, asta noi confirmăm. Dar e foarte greu când închei contracte între state. Era mai simplu să încheiem contract cu TVR de aici, dar ei nu au acceptat.” – a susținut oficialul Radiocom.

Ca reacție la declarațiile președintelui Comisiei de Cultură și Media din Senatul României, Viorel Badea, șefa TVR, Doina Gradea, prin Serviciul de Comunicare, Relații Publice și Protocol, dezinformează opinia publică din Republica Moldova, susținând că, de fapt, vina pentru sistarea semnalului analogic și, implicit, a neplății serviciilor prestate și a neîncheierii unui nou contract, ar fi generată de  legislația țării, dar și de Consiliul Audioviziualului, care ar fi susținut că de la 1 martie 2020, utilizarea rețelelor analogice se sistează de drept”  (amănunte aici: PrecizărileTeleviziunii Române privind difuzarea postului TVR MOLDOVA în semnal analogic)

Însă,  în așa-zisele Precizări,  Doina Gradea nu mai explică de ce nu a reziliat contractul cu Radiocom de la 1 martie 2020, dacă utilizarea rețelelor analogice nu mai era posibilă, preferând însă să beneficieze de serviciile prestate de Radiocom  până la  la expirarea contractului, 31 decembrie 2020? În urma notificărilor de neplată primite din partea Radiocom, de ce a promis de fiecare dată că va face plățile, în condițiile în care considera că acestea nu sunt justificate din punct de vedere legal? De ce toate celelalte posturi TV, inclusiv cele din România și din alte state, pot să transmită, fără probleme, și în semnal analog, dar pentru TVR Moldova nu se mai poate?

Din cauza refuzului Doinei Gradea de a semna un nou contract, în scurt timp Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova va scoate la licitație licența în semnal analog, ceea ce demonstrează că serviciile de transmisie în republica Moldova sunt legale și funcționează fără probleme. Potrivit informațiilor primite de MediaSind TVR de la colegii din TVR Moldova, în prezent, licența digitală obținută în martie 2020, nu acoperă nici măcar 65% din teritoriu. Nici capitala republicii, Chișinău, nu are infrastructură pentru acoperirea a 65% de recepție în semnal digital - susțin aceștia. Iar pentru recepționarea programelor în format digital, fiecare gospodărie ar trebui să aibă un receptor digital și un televizor de generație modernă. Din acest motiv, toate celelalte posturi tv din Republica Moldova, inclusiv instituția de stat, TV Moldova, și-au prelungit contractele cu Radiocom pentru că licența analog acoperă  92-95% din teritoriu, făcând posibilă recepționarea și în mediul rural.

Potrivit informațiilor primite de la jurnaliștii basarabeni, de fapt ar fi vorba despre preluarea licenței analog a TVR Moldova de către o firmă apropiată fostului președinte al Republicii, Igor Dodon, în condițiile în care în acest an vor avea loc alegeri anticipate în Republica Moldova.

Nici membri ai CA din SRTV nu confirmă afirmațiile Doinei Gradea din Precizări. Aceștia susțin că șefa TVR nu a solicitat în cursul anului trecut și până în prezent  nicio aprobare de sumă pentru plata serviciilor către Radiocom! Mai mult, încercarea de sabotare a funcționării  postului TVR Moldova s-a observat și la votarea bugetului pentru anul 2020, când Doina Gradea a propus, iar grupul ei de susținere din CA a votat, ca sumele pentru investiții pentru TVR Moldova să fie zero lei! Din acest motiv, chiar dacă cineva ar fi dorit plata serviciilor prestate de Radiocom, nu ar fi fost posibilă întrucât sumele nu au fost bugetate!  Totodată, ca un ultim gest pentru deprofesionalizarea stației, de la 1 ianuarie 2021, conducerea TVR Internațional, care coordonează și TVR Moldova, a fost schimbată. În funcția de coordonator cu atribuții de Director Departament Internațional, Doina Gradea și-a numit  fosta ei  șefă de cabinet, în locul unui profesionist cu ani de experiență în domeniu!

Având în vedere că orice moment  în care șefa Televiziunii Române se află în funcție produce grave prejudicii serviciului public de televiziune, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind prin Filiala MediaSind TVR solicită Parlamentului să convoace sesiunea extraordinară pentru demiterea Doinei Gradea din funcția de președinte-director general al SRTV și numirea unei conduceri profesioniste care să soluționeze de urgență situația gravă de la TVR Moldova. Considerăm că importanța strategică a TVR Moldova, dar și deblocarea funcționării SRTV, sunt motive mai importante decât vacanța parlamentară.

Totodată, MediaSind TVR solicită instituțiilor abilitate să cerceteze cu celeritate sesizarea transmisă ieri de organizație privind cercetarea faptelor președintelui director general al Televiziunii Române. (MediaSind solicită DNA anchetarea șefei TVR pentru sabotarea funcționării TVR Moldova )

 

MediaSind TVR                                  

Departament Comunicare                                             

 București 6 ianuarie 2021

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

MediaSind solicită DNA anchetarea șefei TVR pentru sabotarea funcționării TVR Moldova

postat 5 ian. 2021, 01:00 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 ian. 2021, 01:36 ]

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  - Filiala MediaSind TVR solicită Direcției Naționale Anticorupție să ancheteze conducerea Societății Române de Televiziune sub aspectul săvârșirii unor fapte care pot constitui infracțiuni cum ar fi abuz în serviciu și constituire grup infracțional organizat, trafic de influență,  fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual,  uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Mediasind TVR a luat act de faptul că transmiterea programelor, în format analog, ale filialei SRTV din Republica Moldova, TVR Moldova, pe teritoriul țării, a fost suspendată pentru că președintele Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, a refuzat, din martie 2020 și până în prezent, să achite obligațiile financiare pentru aceste servicii. Deși la toate somațiile primite din partea Întreprinderii de Stat Radiocomunicații din Republica Moldova, șefa TVR a promis că SRTV își va onora toate obligațiile contractuale, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult,  aceasta nici nu a bugetat suma respectivă, motiv pentru care, în prezent, datoria SRTV, cu tot cu penalități, se ridică la suma de aproximativ 500 000 de euro.

Potrivit informațiilor primite de MediaSind TVR de la colegii din TVR Moldova, în prezent, licența digitală obținută în martie 2020, acoperă aproximativ 65% din teritoriu și doar în zonele urbane. Pentru recepționarea programelor în format digital, fiecare gospodărie ar trebui să aibă un receptor digital și un televizor de generație modernă. Licența analog însă, acoperea 92-95% din teritoriu, făcând posibilă recepționarea TVR Moldova și în mediul rural. 

Politica distructivă a șefei TVR împotriva funcționării TVR Moldova a fost devoalată și atunci când a propus votului Consiliului de Administrație ca bugetul din anul 2020  pentru funcționarea TVR Moldova să aibă zero lei pentru investiții, ceea ce Doina Gradea și grupul ei de susținere din CA au și aprobat!  Aceasta, în condițiile în care la sfârșitul anului trecut, SRTV a returnat la bugetul de stat peste 30 milioane de lei, timp în care Doina Gradea se lăuda în presă că „este al 3 an consecutiv când am făcut profit!”

În schimb, din bugetul de aproximativ 100 de milioane de euro primit, șefa TVR a încheiat tot felul de contracte suspecte, fără  aprobarea CA, inclusiv pe diverse case de avocatură pentru a se război cu cei care dezvăluiau corupția din SRTV, sau pe diverse emisiuni în care erau invitați clienți și analiști politici.

Precizăm că mai multe controale ale Curții de Conturi au dezvăluit faptele de corupție din SRTV. Mai mult, ultimul raport al inspectorilor Ministerului de Finanțe constată prejudicii imense în sarcina șefei TVR, în derularea unui contract în valoare de  18.849.600 euro privind transmiterea prin satelit a programelor TVR., dar și infracțiuni cum ar fi: fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual,  uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată. (amănunte aici: Ministerul Finanțelor descoperă fapte de corupție în derularea unui contract în valoare de 18 849 600 euro, pentru transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Române! )

Procesul verbal al controlului a fost încheiat în 4 exemplare, unul pentru SRTV, unul pentru Ministerul de Finanțe, unul pentru ANAF, iar ultimul pentru organul de cercetare penală. Precizăm că până în prezent, nicio instituție a statului nu a luat vreo măsură privind rezultatul acestui control, ceea ce a oferit posibilitatea administrației Gradea să-și continuie, nestingherită, politica distructivă din fruntea serviciului public de televiziune.

MediaSind TVR                                  

Departament Comunicare                                              București 5 ianuarie 2021

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR


MediaSind solicită Parlamentului să demită întreaga echipă Garcea din fruntea Televiziunii Naționale!

postat 3 ian. 2021, 23:13 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 ian. 2021, 23:17 ]

Transmiterea unui program insalubru în noaptea de Revelion cu încălcarea Legii nr.41/1994,  reprezintă doar bomboana pe coliva serviciului public de televiziune 

În urma numeroaselor proteste primite din partea profesioniștilor din TVR, dar și a telespectatorilor postului public de televiziune referitoare la difuzarea în noaptea de Revelion, a unui program de cel mai prost gust, jenant și plin cu referiri misogine, sexuale și mârlănești,  Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR solicită Consiliului Național al Audiovizualului – CNA să intervină de urgență și să sancționeze conducerea Societății Române de Televiziune. Imagini înfățișând o dezinfectare a organului sexual în timpul urinării într-un pișoar, replici cu conotație sexuală, misogină, jigniri grosolane față de cei care  poartă măști de protecție etc. – sunt câteva exemple care demonstrează cât de jos a ajuns deontologia profesională în cea mai mare instituție de presă a statului.

 

Abandonarea misiunii publice prin renunțarea la componenta educațională și apelarea la un comportament mitocănesc, insalubru, reprezintă o încălcare crasă a Legii de organizare și funcționare a Societății Române de Televiziune, dar și a Legii audiovizualului. 

Chiar dacă unii analiști plătiți regește în calitate de invitați pe la diverse emisiuni realizate de TVR încearcă acum cu disperare să o salveze pe șefa TVR prin politizarea acestui spectacol grotesc finanțat din bani publici, dezastrul provocat de administrația Gradea de-a lungul timpului în Televiziunea Română nu este, însă, de ignorat.  Dimpotrivă, conducerea TVR avea obligația să respecte misiunea publică în conformitate cu prevederile art. 4 din Legea nr.41/1994 de organizare și funcționare a SRTV și SRR:

Art.4 (1) Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, ca servicii publice în realizarea obiectivelor generale de informare, educaţie, divertisment, sunt obligate să prezinte, în mod obiectiv, imparţial, realităţile vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale, să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice, să promoveze, cu competenţă şi exigenţă, valorile limbii române, ale creaţiei autentice culturale, ştiinţifice, naţionale şi universale, ale minorităţilor naţionale, precum şi valorile democratice, civice, morale şi sportive, să militeze pentru unitatea naţională şi independenţa ţării, pentru cultivarea demnităţii umane, a adevărului şi justiţiei. 

În consecință, pentru abandonarea misiunii publice,  MediaSind TVR solicită demararea cercetării disciplinare împotriva tuturor persoanelor implicate în acest așa-zis proiect TV, începând cu  producătorul general, directorul de programe, dar și a directorului canalului TVR1. Totodată, având în vedere informațiile apărute în presă privind sumele exorbitante (PROTV - Programul TVR de Revelion a costat 140.000 de € și a fost o bășcălie la adresa pandemiei) plătite, fără aprobarea CA, firmelor private cu care șefa TVR a încheiat contractele pentru cele câteva ore de program de Revelion, MediaSind TVR solicită Parlamentului, dar și instituțiilor abilitate, să cerceteze cu celeritate aceste tranzacții comerciale.

Având în vedere faptul că vinovați de situația dezastruoasă din SRTV sunt și cei care au girat prin atitudinea și votul lor, managementul defectuos și faptele de corupție depistate de inspectorii Curții de Conturi și ai Ministerului de Finanțe,  MediaSind TVR solicită Președinției, Guvernului, PSD, UDMR și Grupului minorităților naționale să retragă sprijinul politic acordat persoanelor nominalizate de către acestea în Consiliul de Administrație al SRTV. Cu excepția reprezentanților salariaților în CA, ai reprezentanților PNL și USR, dar și a unui reprezentant PSD, ceilalți membri ai CA au făcut  scut în fața  abuzurilor șefei TVR, Doina Gradea, girând constant și votând deciziile acesteia care au afectat în mod grav instituția publică de presă. (amanunte aici: Membrii CA au notificat Parlamentul despre blocajul instituțional din Televiziunea Română și cer de urgență demiterea președintelui-director general! )

În concluzie, MediaSind TVR susține că  se impune numirea de urgență la conducerea Societății Române de Televiziune  a unor profesioniști care să respecte misiunea publică, pe telespectatori, dar și pe salariații instituției. Orice moment în care la conducerea TVR se află administrația Gradea, reprezintă un real pericol pentru serviciul public de televiziune, dar și pentru democrație.

MediaSind TVR                                  

Departament Comunicare                                             

București 4 ianuarie 2021

Foto: Caricatură realizată de Marian Avramescu

Membrii CA au notificat Parlamentul despre blocajul instituțional din Televiziunea Română și cer de urgență demiterea președintelui-director general!

postat 29 dec. 2020, 22:44 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 dec. 2020, 22:58 ]

Șefa TVR este acuzată și de un troc politic cu UDMR pentru predarea studiourilor teritoriale TVR Cluj și TVR Tg Mureș!

 MediaSind va sesiza forurile europene pentru ca autoritățile române să respecte Tratatul de aderare privind asigurarea  funcționării și a independenței serviciilor publice de radio și televiziune!

Mai mulți membri ai Consiliului de Administrație au notificat oficial Parlamentul României cu privire la criza de management și blocajul instituțional în care se află Societatea Română de Televiziune din cauza managementului iresponsabil și defectuos al președintelui-director general Doina Gradea (foto). Având în vedere faptul că după două ședințe consecutive ale CA al SRTV care nu s-au desfășurat din lipsă de cvorum și din motive de ordin procedural, în conformitate cu prevederile Legii nr.41/1994, Parlamentul României are obligația ca, după analizarea sesizării de către Comisiile de specialitate reunite, să înlocuiască membrul de administrație propus, sau chiar întregul  Consiliu de Administrație, în maxim de 60 de zile de la primirea notificării.

Notificarea prezintă abuzurile din mandatul Doinei Gradea, faptele de corupție de care este acuzată șefa TVR, dar și schimbările nelegale în cazul comitetelor directoare ale structurilor teritoriale. Un caz foarte grav îl constituie schimbarea conducerii TVR Cluj, în urma sesizării de către aceasta a  unei afaceri imobiliare în valoare de peste un milion de euro, dar și în urma unui troc cu conducerea UDMR pentru acapararea de către acest partid a studiourilor din Ardeal, TVR Cluj și TVR Tg Mureș.

Având în vedere aceste fapte deosebit de grave, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, filiala MediaSind TVR va depune la Direcția Națională Anticorupție o plângere penală pentru cercetarea acuzațiilor grave aduse șefei Televiziunii Române. Totodată, MediaSind, prin organizațiile internaționale la care este afiliată, Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor,  va solicita intervenția de urgență a forurilor europene pentru a obliga instituțiile statului să respecte Tratatul de aderare la Uniunea Europeană prin care România a garantat funcționarea și independența serviciilor publice de radio și televiziune.

Vă prezentăm în continuare documentul transmis Parlamentului României de către membrii Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune Monica Ghiurco, Karen Sebesi (reprezentanți ai salariaților TVR), Cristian Petcu (PNL), Bogdan Ghiu (USR) și Sorin Ilieșiu (PSD).

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 30 decembrie 2020

 

INFORMARE PUBLICĂ

Subsemnații, membrii Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (CA al SRTv), Monica Ghiurco, Karen Sebesi (reprezentanți ai salariaților TVR), Cristian Petcu (PNL), Bogdan Ghiu (USR) și Sorin Ilieșiu (PSD) am înregistrat oficial Notificări către noile conduceri ale Camerei Deputaților și Senatului cu privire la criza de management și blocajul instituțional iminent în care se află TVR, după două ședințe consecutive ale CA al SRTv care nu s-au putut desfășura din lipsă de cvorum și din motive de ordin procedural. Acest lucru demonstrează faptul că Președintele-Director General (PDG) al SRTv Doina Gradea se găsește în postura evidentă de a nu mai putea conduce Televiziunea publică, motiv pentru care cerem demiterea ei de urgență.

Reamintim evenimentele care au condus la această criză:

În cadrul ședinței CA al SRTv din 25 nov. 2020, reprezentanta salariaților, Monica Ghiurco a solicitat introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre privind înaintarea pe rolul instanțelor de judecată a unei acțiuni în vederea angajării răspunderii pentru acte și fapte de natură disciplinară, contravențională și penală săvârșite de PDG Doina Gradea pe parcursul mandatului dânsei (2018-2020). Propunerea a fost fundamentată pe conținutul Raportului Curții de Conturi a României din 12.09.2019, respectiv al documentului emis în 26.10.2020 de Ministerul Finanțelor Publice - Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară, care indică acte și fapte ce au prejudiciat TVR prin săvârșirea de infracțiuni în legătură cu administrarea banului public.

Inițiatoarea a cerut CA al SRTv să aplice legea prin punerea în discuție a suspendării de drept a mandatului Doinei Gradea de administrator al TVR, prin atragerea răspunderii civile delictuale și contractuale susținută cu votul majorității CA, posibilitate prevăzută de art.220 Cod Civil. Doina Gradea a refuzat să supună la vot propunerea. Majoritatea membrilor CA au cerut organizarea unei ședințe extraordinare dedicate analizei acestei propuneri, dar ședința nu a avut loc din cauza refuzului Doinei Gradea de a o convoca, prin încălcarea Regulamentului Consiliului.

Ambele ședințe ale CA din decembrie s-au blocat ca efect al refuzului repetat al PDG de a supune la vot respectiva propunere.

În consecință, am solicitat noilor membri ai Comisiilor de cultură ale celor două Camere ale Parlamentului analizarea situației create ca urmare a neregulilor constatate de inspectorii de control și înlocuirea PDG Doina Gradea pentru activitate necorespunzătoare, conform legii. Totodată, am notificat noile comisii parlamentare de specialitate cu privire la managementul defectuos și lipsit de transparență al PDG Doina Gradea.

Menționăm că în 16 dec. 2020 am depus la Tribunalul București Acțiunea în răspundere civilă nr. 33955/3/2020 împotriva administratorului SRTv Doina Gradea.

Subliniem faptul că în ultimii ani ne-am adresat Parlamentului în repetate rânduri, pentru a reclama deficiențele din activitatea managerială a Doinei Gradea și comportamentul ei discreționar și abuziv, limitarea deliberată a accesului membrilor CA la informații ce privesc activitatea SRTv, inclusiv necomunicarea contractelor încheiate către Consiliul de Administrație, fapte ce demonstrează reaua credință și lipsa de transparență în actul managerial. Mai mult, Doina Gradea întârzie în continuare punerea în aplicare a măsurilor și recomandărilor Curții de Conturi, inclusiv recuperarea prejudiciilor cauzate de restructurarea SRTv din 2012-2013.

În ianuarie 2019 am reclamat la Comisia pentru cultură din Camera Deputaților lipsa de transparență a managementului TVR, atrăgând atenția că PDG Doina Gradea ascunde informații privind cheltuielile reale ale instituției, invocă eronat clauze de confidențialitate pentru a ascunde sumele plătite colaboratorilor externi și refuză continuu să furnizeze informații de ordin financiar solicitate de membrii CA.

În februarie 2019 Camera Deputaților a votat înființarea unei comisii de anchetă privind cheltuielile din SRTv.

În august 2020, într-un apel transmis conducerii Parlamentului, semnalam managementul dezastruos și abuziv al Doinei Gradea, maniera discreționară și total neprofesionistă în care e condusă TVR, și solicitam demiterea Doinei Gradea pentru ca TVR, a cărei audiență medie a ajuns aproape de zero, să-și poată îndeplini misiunea publică așa cum prevede Legea și Constituția.

În 9 decembrie 2020, am înaintat Parlamentului un Apel pentru demiterea în procedură de urgență a PDG Doina Gradea, pe care o considerăm responsabilă pentru situațiile extrem de grave din punct de vedere financiar, economic și juridic, așa cum rezultă din actele întocmite de instituțiile abilitate. Conform acestor acte, inspectorii de control au constatat că PDG Doina Gradea a săvârșit prejudicii și abateri deosebit de grave, fapte care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii disciplinare, contravenționale, precum și ale răspunderii penale. Acestui demers i s-a alăturat și Sindicatul Român al Jurnaliștilor (SRJ) MediaSind împreună cu Filiala MediaSind TVR. Menționăm că acest sindicat este afiliat la Federaţia Europeană a Jurnaliștilor și la Federația Internaţională a Jurnaliştilor.

Reamintim că există mai multe plângeri penale la adresa PDG Doina Gradea, inclusiv pentru fapte de corupție. În 6 august 2020 a fost depusă la DNA o plângere penală pe numele PDG Doina Gradea în legătură cu un schimb de terenuri în urma căruia SRTv ar fi prejudiciată cu aproape un milion de euro, conform celor declarate de deputatul Emanuel Ungureanu, autorul plângerii.

Este de notorietate faptul că Doina Gradea a fost principalul colaborator al fostului „Mogul media” Adrian Sârbu, trimis în judecată în 2016 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte pentru evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare și spălare de bani, într-un dosar în care prejudiciul total e de circa 14 milioane de euro. Iar numirea ei ca Președinte-Director General al SRTv se datorează fostului președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, condamnat în mai 2019 la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Să ne aducem aminte că în ultimii trei ani PDG Doina Gradea a implicat TVR în numeroase scandaluri precum „Dragoș Pătraru - Starea nației”, “Cap de porc”, „Eurovision”, „Cerbul de Aur”, „Festivalul Enescu”, „Terenul TVR Cluj”.

Timp de trei ani am cerut în zadar Parlamentului demiterea ei din fruntea TVR.

Având în vedere toate acestea, dar mai ales gravele nereguli financiare sesizate de organele de control ale statului, considerăm că Doina Gradea trebuie demisă de urgență din fruntea SRTv, în condițiile legii.

Nu dorim să ne substituim Justiției, respectăm prezumția de nevinovăție, dar nu putem gira și accepta managementul dezastruos al Doinei Gradea până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive. Avem convingerea că noul Parlament va analiza, va decide și va acționa pentru stoparea DE ÎNDATĂ a cheltuirii banului public în maniera în care procedează PDG Doina Gradea.

Pentru ca săvârșirea de ilegalități în dauna TVR și a bugetului de stat să înceteze, solicităm Parlamentului, în baza Legii 41/1994, demiterea de urgență a d-nei Doina Gradea din funcțiile de PDG al SRTv și de membru al CA al SRTv. Facem prezenta solicitare având în vedere Legea SRTv care prevede: „Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor două Camere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare. Parlamentul decide prin votul majorităţii. Locul devenit vacant în acest mod sau din orice alt motiv se ocupă de către supleantul titularului.”

Un ultim argument pentru care cerem demiterea Doinei Gradea: săptămâna trecută, PDG Doina Gradea a înlocuit întreaga conducere a studioului teritorial TVR Cluj, reproșându-le celor demiși că au transmis slujba de Paști și că au produs emisiuni dedicate „Centenarului Trianon” (1920-2020), singurele de la TVR în contextul în care studiourile din București, conduse dictatorial de Doina Gradea, au ignorat aniversarea Tratatului prin care a fost recunoscută Marea Unire din 1918. Printr-o încălcare flagrantă a prevederilor Legii 41/1994 și substituindu-se Consiliului de Administrație, Doina Gradea l-a demis pe directorul Romeo Couți, într-un gest de răzbunare pentru curajul de a fi semnalat afacerea imobiliară de circa un milion de euro cu un teren aflat în proprietatea TVR Cluj care i-a atras acesteia o plângere penală pentru corupție.

Doina Gradea tocmai l-a numit șef la TVR Cluj, tot prin încălcarea Legii 41/1994, pe Alin Gelmărean, soțul doamnei Vig Emese, regizoarea filmului documentar intitulat „O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România” despre istoria maghiarilor din Transilvania, un documentar finanţat de guvernul de la Budapesta și contestat de istorici români. Cităm în acest sens din analiza publicată de istoricul Ionel Grigorescu în revista Historia și în ziarul Adevărul din 23 iulie 2018: „Deşi are pretenţii de obiectivitate, documentarul nu vizează decât atingerea propriei ţinte, aceea a demonstrării unui fals istoric: România ar fi promis autonomia teritorială pentru minoritatea maghiară, la 1918.”

Explicația pentru aceste numiri peste noapte făcute cu încălcarea legii a dat-o săptămânalul de investigații „Gazeta de Cluj”, care scrie în ediția din 24 decembrie că „UDMR a condiționat sprijinul solicitat de Doina Gradea cu instalarea în fruntea stațiilor teritoriale din Ardeal [Cluj și Târgu-Mureș] a unor conduceri agreate de către UDMR și aprobarea totodată a unui conținut editorial în conformitate cu dorințele maghiarilor. Șefa TVR, lipsită de susținere, de aliați și de alternative, nu a avut încotro și a acceptat înțelegerea în termenii stabiliți de UDMR”.

Atragem atenția asupra pericolului creat de asemenea ”înțelegeri” cu iz politic pentru numiri în funcții de conducere în Televiziunea Națională. Astfel se poate ajunge extrem de ușor la încălcarea drepturilor prevăzute de lege și garantate de Constituție ale populației majoritare din Ardeal, Crișana și Maramureș, respectiv drepturile românilor, și totodată se creează premize pentru evoluții destabilizatoare la adresa statului național unitar român, așa cum este statuat prin Constituție. Este un motiv în plus pentru care cerem demiterea de urgență a unui Președinte-Director General care își încalcă propriul jurământ depus în Parlament: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr interesele României, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, să-mi îndeplinesc cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire atribuţiile ce-mi revin potrivit funcţiei /.../. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

29 decembrie 2020

Semnează membrii în CA al TVR: Monica GHIURCO, Karen SEBESI (reprezentanți aleși ai salariaților TVR), Cristian PETCU (PNL), Bogdan GHIU (USR), Sorin ILIEȘIU (PSD)

Șefa Televiziunii Române blochează activitatea studiourilor teritoriale prin numirea nelegală a comitetelor directoare!

postat 28 dec. 2020, 04:13 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 dec. 2020, 05:00 ]


Președintele director general s-a substituit Consiliului de Administrație și a numit personal conducerile studiourilor teritoriale!

Mai mulți membri ai CA au cerut întrunirea de urgență a  Consiliului de Administrație!

MediaSind TVR protestează împotriva modului abuziv în care a fost schimbată conducerea studioului teritorial TVR Cluj de către președintele-director general al Societății Române de de Televiziune Doina Gradea (foto). Aceasta, fără a aștepta Hotărârea CA privind numirea conducerii, substituindu-se unui întreg Consiliu de Administrație, a decis schimbarea întregului Comitet Director de la TVR Cluj. Prin propria decizie, aceasta și-a numit apropiații în funcțiile de conducere ale studioului teritorial. 

De asemenea, în Ajunul Crăciunului, Doina Gradea a semnat abuziv și deciziile de numire a celorlalți membri ai Comitetelor Directoare de la TVR Iași, TVR Timișoara, TVR Craiova și TVR Tg. Mureș, fără a avea aprobarea Consiliului de Administrație!

MediaSind TVR atrage atenția că șefa TVR a încălcat prevederile art. 35 din Legea nr.41/1994 de organizare și funcționare a SRR și SRTV potrivit cărora aceste numiri se pot face doar de către Consiliul de Administrație: Art. 35. - (1) Conducerea studiourilor teritoriale și a celorlalte unități funcționale autonome este asigurată de comitete directoare proprii, numite de consiliul de administrație al societății respective, în limitele competențelor care le-au fost delegate”  dar și prevederile art. 297 Cod penal:(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Având în vedere aceste nelegalități flagrante,  reprezentanții salariaților din Consiliul de Administrație, Monica Ghiurco și Karen Sebeși, reprezentantul PNL, Cristian Petcu, reprezentantul USR,  Bogdan Ghiu, și reprezentantul PSD, prof.univ. Sorin Ilieșiu, au  notificat-o pe președintele-director general, Doina Gradea,  să convoace de urgență, până cel târziu 29 decembrie 2020, ședința CA, în sesiune extraordinară, pentru numirea conducerilor studiourilor teritoriale. În caz contrar, activitatea tuturor structurilor teritoriale va fi blocată începând cu data de 1 ianuarie 2021, când expiră actualele mandate ale membrilor comitetelor directoare!

În consecință, SRJ MediaSind solicită Parlamentului României să o demită de urgență pe Doina Gradea din funcția de președinte-director general al SRTV, iar Direcției Naționale Anticorupție să soluționeze cu celeritate sesizările primite privind activitatea șefei TVR, precum și plângerea penală depusă de deputatul USR Emanoil Ungureanu privind afacerea imobiliară cu terenul de la TVR Cluj (amănunte aici: Deputatul Emanuel Ungureanu, plângere la DNA pe numele directorului general al televiziunii publice)

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa MediaSind TVR au semnalat, în repetate rânduri, abuzurile inimaginabile la care este supusă întreaga conducere a TVR Cluj de către binomul Gradea-Tompea, după cum este denumită actuala conducere (amănunte aici: MediaSind a acționat în judecată administrația Gradea pentru simulacrul de cercetare disciplinară a conducerii TVR Cluj!).

Comisia de disciplină constituită pe motiv că  TVR Cluj a transmis, la fel ca și celelalte studiouri din țară, sfânta slujbă de Paște, poate să fie acum, după peste 8 luni, mulțumită. Conducerea TVR Cluj este demisă în corpore. Sperăm că nu pentru mult timp, întrucât justiția și noul Parlament să înceapă să funcționeze și în cazul Televiziunii Române.

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 28 decembrie 2020

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind

Anul 2021 – anul recunoașterii jurnaliștilor ca lucrători esențiali!

postat 22 dec. 2020, 00:08 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 dec. 2020, 00:11 ]

MediaSind vă urează de Sărbători, sănătate și fericire!

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind urează tuturor membrilor săi din filialele MediaSind AGERPRES, MediaSind Radio România, MediaSind TVR și MediaSind Freelanceri, multă sănătate și fericire!

Anul 2020 a fost un an greu pentru noi toți, din toate punctele de vedere. Din păcate, mulți membri ai organizației noastre s-au contaminat cu COVID-19, iar unii dintre ei chiar au decedat. În ciuda condițiilor grele pe care de care au avut parte, toți angajații din media și-au dus, însă, până la capăt, misiunea lor de informare, ca lucrători în cel mai periculos, dar și frumos domeniu de activitate – mass-media. Știm că ne așteaptă încă un an greu, mai ales că pandemia este încă departe de a fi înfrântă.

În ce privește strategia organizației noastre pentru viitorul an, ne propunem să intensificăm eforturile de sprijinire a membrilor noștri de sindicat, mai ales a celor care se confruntă cu pandemia. Acesta este și  motivul pentru care Biroul Executiv Național a sistat în acest an acordarea cadourilor de sfârșit de an, distribuind sumele respective pentru ajutorarea colegilor contaminați, dar și pentru achiziționarea materialelor de protecție și a testelor COVID, în instituțiile publice și private în care nu s-au acordat sau nu au fost decontate astfel de teste.

Referitor la drepturile membrilor noștri de sindicat, avem în vedere ca  în anul 2021 să ne intensificăm eforturile pentru a negocia noi Contracte Colective de Muncă în baza sentinței de reprezentativitate a Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, organizație la care suntem membri fondatori. De asemenea, tot în anul 2021, ne propunem să negociem cu noua putere instalată, modificarea legilor de organizare și funcționare a instituțiilor publice din mass-media, în sensul depolitizării și profesionalizării acestora.

Nu în ultimul rând, ne vom spori eforturile pentru schimbarea și sancționarea acelor angajatori care și-au bătut joc de drepturile și demnitatea membrilor noștri de sindicat! Este timpul ca și colegii noștri din instituțiile publice și private de media să beneficieze de aceleași drepturi ca și colegii din instituțiile similare din Uniunea Europeană. Ei trebuie să se bucure inclusiv de statutul solicitat de Federația Europeană a Jurnaliștilor prin campania

„Jurnaliștii sunt lucrători esențiali!” (amănunte aici: Campaign: Journalists are #EssentialWorkers)

Din acest motiv, MediaSind cere Guvernului României să considere lucrătorii din mass-media ca lucrători esențiali și să le acorde compensațiile adecvate pentru acest statut: “În timpul crizei de sănătate, jurnaliștii au jucat un rol crucial. Când majoritatea dintre noi trebuia să rămână acasă, jurnaliștii acționează ca ochii și urechile noastre pe teren, aducându-ne informații corecte și de încredere. Cu toate acestea, în unele țări europene, jurnaliștii nu sunt încă considerați lucrători esențiali, ceea ce le afectează capacitatea de a lucra. În regiune, pandemia COVID-19 a însemnat pentru mulți jurnaliști ore mai lungi de muncă, salarii mai mici, restricții de călătorie, lipsa echipamentului de protecție și asigurări de sănătate, expunându-i în continuare la virus. În timp ce unele guverne au decis să clasifice jurnaliștii ca lucrători esențiali, alături de lucrătorii din sănătate și asistență socială, industria alimentară sau profesori, altele nu au reușit să facă acest lucru. Acest statut de „lucrător esențial” le oferă acces la o serie de beneficii, cum ar fi libertatea de circulație, concediu medical plătit, echipament de protecție adecvat, compensații financiare sau acces la îngrijirea copiilor.”  - se precizează în comunicatul Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ) prin care solicită guvernelor Uniunii Europene să acorde acest statut lucrătorilor din mass-media!

Fiind consecvenți în acțiunile noastre, vom acorda o atenție specială freelancerilor și a colegilor din instituțiile de media cu capital privat. Din cauza lipsei contractelor colective de muncă din aceste societăți private, drepturile colegilor noștri sunt încălcate frecvent, lăsându-i la cheremul angajatorilor. Totodată, vom milita pentru acordarea de facilități fiscale pentru industria de media, la fel ca în alte țări europene, facilități acordate transparent și care să fie în sprijinul angajaților și, implicit, al cetățenilor, ca beneficiari finali ai libertății de exprimare.

Dacă vreți condiții mai bune de muncă, dacă vreți să vă fie protejate drepturile câștigate, veniți alături de noi! Vă așteptăm să deveniți membri cu drepturi depline ai organizației noastre și, în consecință, ai celor mai mari organizații ale jurnaliștilor din lume, Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor! (http://www.mediasind.ro/despre-noi)

Vă reamintim că

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

Dragi colegi, Anul Nou să vă aducă sănătate, bucurii și mari succese profesionale! Sănătate și fericire urăm și membrilor familiilor dumneavoastră, tuturor celor apropiați!

La mulți ani!

Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind

București, 22 decembrie 2020

Activitatea Televiziunii Române este blocată pentru că șefa instituției fuge de votul Consiliului de Administrație!

postat 18 dec. 2020, 02:45 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 dec. 2020, 02:49 ]

Caz fără precedent în Televiziunea Publică:

Activitatea Televiziunii Române este blocată pentru că șefa instituției fuge de votul Consiliului de Administrație!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită de urgență Parlamentului deblocarea situației din TVR prin demiterea Doinei Gradea din funcția de președinte-director general!

Două ședințe consecutive ale Consiliului de Administrație s-au încheiat înainte să înceapă. Dacă ieri, o parte din membrii CA au părăsit sala în semn de protest pentru că președintele-director general al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea (foto), încalcă legea si refuză să pună pe ordinea de zi solicitarea membrilor CA privind atragerea răspunderii sale din cauza managementului defectuos, astăzi, 18 decembrie 2020, istoria s-a repetat. De această dată, Doina Gradea a refuzat cu vehemență să supună la vot introducerea pe ordinea de zi a aceleiași propuneri. Oricâte argumente legale au adus membrii CA, că se încalcă legea și Regulamentul CA, șefa TVR s-a comportat ca și cum instituția ar fi propriul SRL cu administrator unic. În consecință, majoritatea membrilor Consiliului de Administrație au refuzat să voteze  Ordinea de zi stabilită de Doina Gradea după bunul său plac, drept urmare ședința a fost închisă.
Prin această atitudine, Doina Gradea a pus interesul personal deasupra interesului Televiziunii Române, blocând practic funcționarea întregii instituții publice.

Având în vedere iresponsabilitatea de care a dat dovadă șefa TVR, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită Parlamentului României să intervină de urgență și să deblocheze situația creată, prin demiterea de urgență a Doinei Gradea din funcția de președinte-director general al Societății Române de Televiziune.

Amintim că motivul acestor decizii fără precedent îl reprezintă managementul defectuos care a dus la prejudicierea instituției, constatat prin Raportul Curții de Conturi nr. XI/40636/C.G.S./12.09.2019 și prin Procesul - verbal de inspecție încheiat la data de 26.10.2020, emis de Ministerul Finanțelor Publice - Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară (D.G.I.E.F.) 

Precizăm că inspectorii de control au constatat prejudicii și abateri grave care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii civile, precum și ale răspunderii penale. Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu MediaSind TVR au transmis opiniei publice, dar și membrilor CA încă din data de 12 noiembrie 2020 o informare cu titlul- Ministerul Finanțelor descoperă fapte de corupție în derularea unui contract în valoare de 18 849 600 euro, pentru transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Române! -  în care a semnalat faptul că, în urma controlului, conducerea TVR este acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată precum și de mai multe încălcări ale dispozițiilor legale!

Mai mult, președintele-director general, Doina Gradea, este acuzată că a plătit din fonduri publice, fără bază legală și/sau contractuală, suma de 1.062 634,98 lei! – se mai arată în Procesul Verbal al inspectiei! Conform aceluiași PV de inspecție, Ministerul Finanțelor va sesiza organele de cercetare penală! 

Totodată, în scurt vor fi depuse mai multe plângeri penale la DNA împotriva celor acuzați de fapte de corupție de către controalele inspectorilor, dar și împotriva celor din Consiliul de Administrație și Comitetului Director care au girat, prin vot, acest management defectuos.

Vă prezentăm aici  Concluziile Procesului – Verbal de inspecție încheiat în data de 26.10.2020 și vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.

Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 18 decembrie 2020

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind

Șefa TVR a blocat votul din CA privind propria sa suspendare motivând că în Televiziunea Română nu se aplică Codul Civil!

postat 17 dec. 2020, 03:54 de Office Mediasind   [ actualizat la 17 dec. 2020, 03:56 ]

O nouă ședință va avea loc mâine, 18 decembrie 2020, la ora 11,00

Zilele următoare va fi sesizată și Direcția Națională Anticorupție!

După ce mai mulți membri ai Consiliului de Administrație au depus ieri, 16 decembrie 2020, la Tribunalul Municipiului București, acțiunea de atragere a răspunderii administratorului Doina Gradea, președintele Director general al Societății Române de Televiziune, (amănunte aici: Șefa TVR a fost acționată în instanță de membri ai CA pentru faptele de corupție descoperite în Televiziunea Română!), astăzi, 17 decembrie 2020, a avut loc ședința CA în care ar fi trebuit votat acest demers. Deși s-a cerut în mod insistent de către reprezentanta salariaților în CA, Monica Ghiurco, introducerea acestui punct pe ordinea de zi, așa cum se convenise la fosta ședință de CA, Doina Gradea a refuzat categoric să supună la vot acest subiect susținând că “e o ilegalitate!”, întrucât nu sunt aplicabile în SRTV prevederile Codului Civil!, ci doar Legea nr.41/1994 de organizare și funcționare a instituției de presă. În sprijinul său au venit membrii desemnați de PSD și angajați ai instituției Smaranda Vornicu Shalit și Bogdan Ghițulescu. Fostul director al Festivalului Cerbul de Aur, Smaranda Vornicu Shalit, eveniment despre a cărei organizare inspectorii Curții de Conturi au semnalat mai multe fapte de corupție iar parlamentarii au înființat chiar o comisie de anchetă a cărei activitate a fost blocată din motive politice (amănunte aici Argumentele MediaSind pentru demiterea de urgență a șefei TVR:), a citit chiar o prelegere juridică în privința neaplicării Codului Civil în Televiziunea Română.

Prezent la ședință în calitate de observator, președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac, contrar celor susținute de apărătorii Doinei Gradea, a precizat că “în Televiziunea Română, ca instituție publică, se aplică și Codul Civil, și Codul Penal, și Legea nr.41/1994 dar chiar și Codul Rutier.” Mai mult, acesta a susținut că membrii CA au obligația să intervină de urgență, deîndată, după cum spune Codul Penal, atunci când iau la cunoștință despre comiterea unor fapte penale. Or, având în vedere faptele de corupție prezentate în raportul Ministerului Finanțelor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată precum și de mai multe încălcări ale dispozițiilor legale, obligația membrilor CA este să sesizeze deîndată, conform art.267 din Cod Penal, instituțiile abilitate.  (Funcționarul public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.). În caz contrar, aceștia pot fi considerați chiar complici la săvârșirea unei fapte penale.

În urma refuzului președintelui-director general Doina Gradea de a supune la vot introducerea pe ordinea de zi a subiectului propus, reprezentanții salariaților în CA, Monica Ghiurco și Karen Sebeși, dar și reprezentantul PSD, Sorin Ilieșiu și cel al PNL, Cristian Petcu au părăsit, în semn de protest, ședința, motiv pentru care aceasta s-a anulat, nemaifiind asigurat cvorumul legal. O nouă ședință a fost convocată pentru mâine, 18 decembrie 2020, ora 11,00. 

Amintim că motivul acestor decizii fără precedent îl reprezintă managementul defectuos care a dus la prejudicierea instituției, constatat prin Raportul Curții de Conturi nr. XI/40636/C.G.S./12.09.2019 și prin Procesul - verbal de inspecție încheiat la data de 26.10.2020, emis de Ministerul Finanțelor Publice - Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară (D.G.I.E.F.) 

Precizăm că inspectorii de control au constatat prejudicii și abateri grave care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii civile, precum și ale răspunderii penale. Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu MediaSind TVR au transmis opiniei publice, dar și membrilor CA încă din data de 12 noiembrie 2020 o informare cu titlul- Ministerul Finanțelor descoperă fapte de corupție în derularea unui contract în valoare de 18 849 600 euro, pentru transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Române! -  în care a semnalat faptul că, în urma controlului, conducerea TVR este acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată precum și de mai multe încălcări ale dispozițiilor legale!

Mai mult, președintele-director general, Doina Gradea, este acuzată că a plătit din fonduri publice, fără bază legală și/sau contractuală, suma de 1 062 634,98 lei! – se mai arată în Procesul Verbal al inspectiei! Conform aceluiași PV de inspecție, Ministerul Finanțelor va sesiza organele de cercetare penală! 
Totodată, în scurt vor fi depuse mai multe plângeri penale la DNA împotriva celor acuzați de fapte de corupție de către controalele inspectorilor, dar și împotriva celor din Consiliul de Administrație și Comitetului Director care au girat, prin vot, acest management defectuos.

Vă prezentăm aici  Concluziile Procesului – Verbal de inspecție încheiat în data de 26.10.2020 și vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.

Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 17 decembrie 2020

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind 


Șefa TVR a fost acționată în instanță de membri ai CA pentru faptele de corupție descoperite în Televiziunea Română!

postat 16 dec. 2020, 05:16 de Office Mediasind   [ actualizat la 16 dec. 2020, 05:20 ]

Mâine, 17 decembrie 2020, va avea loc ședința CA pentru votarea atragerii răspunderii administratorului Doina Gradea!

Zilele următoare va fi sesizată și Direcția Națională Anticorupție!

Mai mulți membri ai Consiliului de Administrație au depus astăzi, 16 decembrie 2020, la Tribunalul Municipiului București, acțiunea de atragere a răspunderii administratorului Doina Gradea, președintele Director general al Societății Române de Televiziune (foto).

Anunțul a fost făcut de către Monica Ghiurco, reprezentant al salariaților în Consiliul de Administrație al SRTV: “Azi a fost depusă în instanță Acțiunea în răspundere civilă împotriva PDG Doina Gradea în calitatea sa de administrator al SRTv, în baza Art. 220 Cod civil. Este un gest fără precedent din partea unor membri CA care dovedesc astfel responsabilitate pentru poziția pe care o ocupă. Este nepermisă cheltuirea banilor publici în mod discreționar, netransparent și în disprețul legii. Și este pentru prima dată în istoria acestei instituții când unei "mașini de vot" motivate de interese personale și de grup i se opune un demers juridic de acest fel, pe care de aproape două luni ne luptăm să îl fundamentam și să îl ducem la îndeplinire. 
Confruntarea finală va fi mâine, într-o nouă ședință de CA. Aș vrea să se înțeleagă foarte clar că nu ne substituim organelor de control sau judiciare ale statului român, dar ca membri în CA al SRTv nu putem gira în continuare acest tip de management reprezentat de PDG Doina Gradea până când se va pronunța instanța. Demersul nostru ca membri în CA se referă strict la stoparea de îndată a cheltuirii banului public în maniera în care procedează actualul PDG. 
Dacă se vor întruni 7 voturi în susținerea acestui demers în ședința de mâine, mandatul Doinei Gradea este automat suspendat de drept, potrivit prevederilor Codului Civil, aplicabil și în TVR! Iar Parlamentul va fi notificat ca atare. Deocamdată avem 5 voturi, de la USR, PNL, PSD și reprezentanții salariaților. Îi așteptăm alături de noi pe reprezentantul Președinției României în CA al SRTv și pe cel al Guvernului! Ca să stopăm un management defectuos la SRTv.” -  se arată în mesajul membrei CA. 

Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune va lua în discuție mâine, 17.12.2020,, o decizie privind angajarea răspunderii administratorului prevăzută de Art. 220 Cod Civil.  Motivul acestei propuneri fără precedent puse pe masa CA o reprezintă managementul defectuos care a dus la prejudicierea instituției, constatat prin Raportul Curții de Conturi nr. XI/40636/C.G.S./12.09.2019 și prin Procesul - verbal de inspecție încheiat la data de 26.10.2020, emis de Ministerul Finanțelor Publice - Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară (D.G.I.E.F.) 

Precizăm că inspectorii de control au constatat prejudicii și abateri grave care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii civile, precum și ale răspunderii penale. Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu MediaSind TVR au transmis opiniei publice, dar și membrilor CA încă din data de 12 noiembrie 2020 o informare cu titlul- Ministerul Finanțelor descoperă fapte de corupție în derularea unui contract în valoare de 18 849 600 euro, pentru transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Române! -  în care a semnalat faptul că, în urma controlului, conducerea TVR este acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată precum și de mai multe încălcări ale dispozițiilor legale!

Mai mult, președintele-director general, Doina Gradea, este acuzată că a plătit din fonduri publice, fără bază legală și/sau contractuală, suma de 1 062 634,98 lei! – se mai arată în Procesul Verbal al inspectiei! Conform aceluiași PV de inspecție, Ministerul Finanțelor va sesiza organele de cercetare penală! 

Totodată,  în scurt vor fi depuse mai multe plângeri penale la DNA împotriva celor acuzați de fapte de corupție de către controalele inspectorilor, dar și împotriva celor din Consiliul de Administrație și Comitetului Director care au girat, prin vot, acest management defectuos.

Vă prezentăm  aici Concluziile Procesului – Verbal de inspecție încheiat în data de 26.10.2020 și vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.

Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 16 decembrie 2020

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind 

Drepturile obținute în plus, prin negociere, nu mai intră în vigoare anul acesta la Radio România!

postat 15 dec. 2020, 07:37 de Office Mediasind   [ actualizat la 15 dec. 2020, 08:07 ]

Conducerea SRR a decis prelungirea vechiului CCM pe perioada stării de alertă

Astăzi, 15 decembrie 2020, după ultima întâlnire de negociere a Contractului Colectiv de Muncă din Societatea Română de Radiodifuziune, conducerea instituției a decis prelungirea vechiului CCM în condițiile prevederilor Legii nr. 55/2020, și anume, cu 90 de zile după expirarea stării de alertă. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că până la expirarea termenului limită, nu au fost trimise jumătate plus unul mandate din totalul angajaților, așa cum a solicitat conducerea SRR. Precizăm că această cerere a fost generată în urma unei adrese conținând o interpretare personală din partea unui secretar de stat din Ministerul Muncii, a unui articol din Legea nr.62/2011. Menționăm că toate contractele colective de muncă din sectorul Cultură și Mass-Media negociate de FAIR-MediaSind, au fost înregistrate la ITM fără așa-zisele mandate din partea salariaților.

Deși  Federația Cultură și Mass Media FAIR-MediaSind împreună cu membrii afiliați din Societatea Română de Radiodifuziune – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din SRR și Sindicatul Salariaților din SRR – SINDSAL SRR, au negociat noi drepturi pentru toți angajații din instituție, campania de intoxicare generată de unii agitatori din instituție, cu pretenții de lideri de sindicat, a determinat neîncredere într-un demers legitim și corect care ar fi avut ca rezultat îmbunătățirea Contractului Colectiv de Muncă și drepturi suplimentare pentru toți salariații.

Aceste lucruri, coroborate cu imposibilitatea legală a declanșării conflictului de muncă pe perioada stării de alertă, a generat pierderea, de către toți salariații, a noilor drepturi câștigate, confirmate oficial și de conducerea SRR, după cum urmează:
a) indexarea salariilor pentru funcțiile de execuție cu 5% și a salariilor pentru funcțiile de conducere cu 3%, majorarea urmând a fi acordată la data intrării în vigoare a noului CCM;
b) majorarea sporului de noapte de la 25 la 30%;
c) inserarea sporului de vechime ca și formulă procentuală în CIM;
d) completarea Anexei nr.4 care stabilește sporurile permanente acordate la nivelul SRR cu sporul pentru handicap în cuantum de 15%,
e) majorarea vârstei de acordare a cadourilor aferente sărbătorii de Crăciun pentru copiii angajaților de la 15 ani neîmpliniți la 16 ani neîmpliniți,
f) acordarea de maxim 5 zile libere plătite angajatului în cazul unor boli grave sau
accidentării soțului/soției, copilului în baza unei cereri și a documentelor medicale justificative,
g) inserarea articolelor privind telemuncă și munca la domiciliu,
h) completarea Anexei nr. 8 care enumeră bolile grave pentru care se acordă ajutoare cu
sindromul Down,
i) elaborarea unui plan de carieră cu consultarea Federației în termen de 9 luni de la
intrarea în vigoare a noului Contract Colectiv de Muncă, cu noi trepte de salarizare.
j) cresterea de la 2 la 3 salarii minime a ajutorului de inmormantare in cazul decesului
salariatului;
k) introducerea zilei de 19.11 ziua internatională a barbatului ca zi liberă platită ce va fi acordată conform optiunii salariatului.
Așa cum s-a menționat mai sus, drepturile dobândite în baza actualului CCM au
fost menținute nemodificate/nealterate, astfel:
- ajutoarele acordate pentru naștere, căsătorie, deces al unui membru de familie,
- primele de fidelitate si bonificația la pensionare,
- primele de Paște, ziua Radioului și Crăciun,
- ajutoarele acordate pentru boală,
- voucherele de vacanță,
- tichetele de masă,
- tichete culturale,
- tichete de creșă,
- zilele libere acordate pentru căsătorie, naștere, înmormântare,
- zilele suplimentare la concediul de odihnă” 

Federația FAIR-MediaSind nu abandonează lupta pentru câștigarea drepturilor salariaților din SRR! Pentru a intra în vigoare majorarea salarială negociată, solicităm Consiliului de Administrație să o acorde printr-o hotărâre, în urma unei ședințe extraordinare, în cel mai  scurt timp, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2021.

Având în vedere faptul că o nouă negociere a CCM va avea loc, probabil, peste câteva luni, Federația FAIR-MediaSind va sprijini unificarea organizațiilor afiliate din SRR conform Protocolului încheiat de acestea, în vederea obținerii reprezentativității la nivel de unitate. Astfel, semnarea viitorului CCM nu va mai putea fi pusă în pericol de interpretări suspecte ale Legii dialogului social, sau de diverse campanii de intoxicare, cum s-a întâmplat în prezent.

A venit timpul ca și în cea mai mare instituție de radio a țării, legitimitatea obținerii unor drepturi importante pentru angajații instituției să nu mai poată să fie pusă în pericol de orgoliile și de interesele private ale unor personaje care nu au demonstrat că își respectă colegii.

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind
Biroul Executiv Permanent                             

 București, 15 decembrie 2020

21-30 of 581