News

Live Skills - Dezvoltarea sistemului de formare profesională în sectorul Cultură si Mass-Media!

postat 6 nov. 2019, 01:19 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 nov. 2019, 01:25 ]

Live Skills Project

 

11 Noiembrie 2019

Sediul British Council România.

Calea Dorobanţilor nr. 14, 010572, Bucureşti 

 

Organizator: Federația Cultură și Mass-Media 

FAIR-MediaSind

 

INVITAȚIE

 

Stimați membri FAIR-MediaSind

Vă invităm să participați la Seminariile cu tema “Proiectul Live Skills, Dezvoltarea sistemului de formare profesională în sectorul Cultură si Mass-Media":

  • Antreprenoriat Cultural;
  • Noi Tehnologii, Tehnici de marketing digital și metode adecvate;

 

Formatori:

Dna. Conferențiar Doctor Alexandra Zbuchea

Dl. Constantin Popoiu – Expert al Ministerului Culturii și Indentității Naționale

Dl. Leonard – Octavian Pădureț - Președinte al Comitetului Sectorial Cultură

 

Seminariile vor avea loc în București,  Sala de Conferințe a British Council România, Calea Dorobanţilor nr. 14, 010572, în ziua de 11 Noiembrie 2019, în intervalul orar 11.30 – 15.30.

Vă rugăm să vă înscrieți la mail: fair@faircultura.ro

Federația Internațională a Muzicienilor a stabilit strategia pentru protecția locurilor de muncă în perioada 2019-2022

postat 4 oct. 2019, 03:15 de Office Mediasind   [ actualizat la 4 oct. 2019, 03:16 ]

Comitetul Executiv al Federației Internaționale a Muzicienilor-FIM ce a avut loc în perioada 1-3 octombrie 2019 la Zurich, Elveția, a stabilit proritățile pe care cea mai mare organizație din lume a muzicienilor le vor avea în perioada 2019-2022.

Principalele subiecte discutate au fost protecția socială a salariaților și lucrătorilor independenți, Directiva UE 2019/1152 privind predictibilitatea și transparența condițiilor de muncă în Uniunea Europeană, cooperarea dintre federațiile sindicale, problema drepturilor de proprietate intelectuală ale artiștilor muzicieni, situaţia artiştilor muzicieni independenţi, mobilitatea artiştilor muzicieni, dubla taxare a veniturilor, situaţia obţinerii vizelor, comitetele de dialog social, analiza proiectelor de directive europene care privesc activitatea din domeniul artistic etc.

La acest eveniment, România a fost reprezentată de către Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, prin președintele organizației, Leonard Octavian Pădureț, care deține și funcția de membru în Comitetul Executiv al FIM. Acesta a prezentat problemele cu care lucrătorii din domeniu se confruntă în România, a subliniat deosebita implicare a FIM in problematica artistilor din Romania, amintind în mod deosebit sprijinul FIM acordat FAIR-MediaSind pentru ca angajații din sectorul cultură și mass-media să beneficieze de sporul de 15 %, pentru condiții de muncă, precum și în alte conflicte pe care federația le-a declanșat pentru apărarea și respectarea drepturilor membrilor afiliați.

Fondată în anul 1948, Federația Internațională a Muzicienilor, este organizația internațională a sindicatelor muzicienilor și a organizațiilor reprezentative echivalente, având în componență 70 de organizații  în 60 de țări din întreaga lume. https://www.fim-musicians.org/

Foto, de la stanga la dreapta:

Benoit Machuel - Secretar General FIM

Leonard Octavian Paduret - presedinte FAIR-MEDIASIND

Deborah Cheyne - vicepresedinte FIM

John Smith - presedinte FIM

Beat Santschi - vicepresedinte FIM

Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Zurich, 4 octombrie 2019

Federaţa europeană a sindicatelor din industrie lansează campania "Together at Work"

postat 24 sept. 2019, 22:39 de Office Mediasind   [ actualizat la 24 sept. 2019, 22:40 ]

IndustriAll Europe, Federaţia europeană a sindicatelor din industrie, lansează "Together at Work", o campanie pentru a demonstra impactul pozitiv al negocierilor colective în asigurarea unei vieţi mai bune pentru salariaţi, potrivit unui comunicat remis, marţi, AGERPRES.

Campania, care este un pas major pentru această federaţie europeană a sindicatelor, se va derula sub sloganul "Together at Work / Împreună la locul de muncă". Campania se va desfăşura din septembrie 2019 până în martie 2020 şi se adresează tuturor salariaţilor, concentrându-se în special asupra femeilor, tinerilor şi celor aflaţi în locuri de muncă precare. De asemenea, va căuta să influenţeze angajatorii şi politicienii.

La evenimentul de lansare din 26 septembrie, care va avea loc la Bruxelles, vor participa mai mulţi eurodeputaţi, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai preşedinţiei finlandeze şi ai asociaţiilor patronale europene.

Printre motivele pentru care IndustriAll Europe lansează această campanie, se numără întărirea negocierilor colective pentru creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

"În ultimele decenii, structurile negocierilor colective au fost erodate în toată Europa. În urma crizei economice începute în 2008, negocierile colective au fost atacate în mod intenţionat, atât de către guvernele naţionale, cât şi de către instituţiile europene, cu scopul de a reduce salariile şi a restabili profitabilitatea. Creşterea numărului contractelor individuale a lăsat mulţi salariaţi în imposibilitatea de a se apăra şi a dus la creşterea muncii precare şi a sărăciei în muncă", a declarat Luc Triangle, secretarul general al IndustriAll Europe, citat în comunicat.

El a arătat că, astfel, s-a produs un cerc vicios în care acoperirea redusă a contractelor colective subminează puterea salariaţilor de a acţiona împreună prin intermediul sindicatelor, pentru a îmbunătăţi condiţiile tuturor salariaţilor din societate. De asemenea, coeziunea socială este erodată şi viitorul sistemelor noastre de securitate socială este ameninţat, deoarece salariaţii nu îşi mai pot permite, iar angajatorii nu mai trebuie, să contribuie suficient pentru a asigura o protecţie adecvată.

"Campania noastră va demonstra în mod clar avantajele pentru salariaţi, pentru angajatori şi pentru întreaga societate ale unui model de relaţii la locul de muncă bazat pe negocieri colective. Acest model presupune sindicate puternice şi angajatori dispuşi să stea la masa de negocieri. Campania Together at Work va arăta direcţia şi va identifica măsurile necesare pentru susţinerea negocierilor colective", a mai spus Triangle.

La rândul său, Manfred Anderle, preşedintele Comitetului pentru negocieri colective şi politici sociale al industriAll Europe, a adăugat că obiectivul principal al campaniei este de a demonstra impactul pozitiv al negocierii colective asupra calităţii vieţii, a stabilităţii economice şi a coeziunii sociale.

"În fiecare lună, ne vom concentra pe un set diferit de mesaje adresate salariaţilor, angajatorilor, tinerilor şi altora. Spunând poveşti reale despre salariaţi, luptele lor şi meseriile lor, sperăm să evidenţiem beneficiile concrete pe care sindicatele le aduc prin negocieri cu angajatorii", a precizat el.

Aceste mesaje vor fi difuzate de toate cele 181 de sindicate afiliate la industriAll Europe din 38 de ţări europene - reprezentând 7 milioane de bărbaţi şi femei care lucrează pentru lanţurile de aprovizionare din sectoarele de producţie, minerit şi energie din Europa - printr-o combinaţie de materiale video şi scrise pentru a fi utilizate în acţiuni la locul de muncă şi în reţelele social media.

IndustriAll European Trade Union reprezintă vocea a 7 milioane de bărbaţi şi femei care lucrează pe lanţurile de aprovizionare din sectoarele de producţie, minerit şi energie din Europa. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)

Sursa foto: IndustriAll Europe / Facebook

Sursa: AGERPRES

Informare întâlnire modificare organigramă SRTV

postat 10 iul. 2019, 08:12 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 iul. 2019, 08:12 ]

O delegaţie a Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind - Filiala TVR formată din Loara Ştefănescu, vicepreşedinte, Horia Gruşcă, vicepreşedinte, Vitalie Lupaşcu, vicepreşedinte, a participat luni, 8 iulie 2019, ora 12.00,  la o discuţie de lucru (şedinţa informală) pe tema modificării organigramei SRTV, convocată de conducerea instituţiei prin intermediul coordonatorului Direcţiei Resurse Umane. Au fost invitate toate structurile sindicale din cadrul SRTv – instituţia centrală şi din unele studiouri teritoriale.

Subiectul concret al reuniunii, anunţat la începutul şedinţei de lucru, a fost discutarea unui document invocat ca fiind ”Noua Organigrama a TVR” elaborat de un Grup de lucru condus de Alexandru Sassu şi asumat de conducerea TVR – document grafic distribuit participanţilor la începutul activităţii.

Punctul de vedere al MediaSind TVfR, exprimat în cadrul şedinţei, a vizat atât aspecte de formă cât şi de fond.

Din perspectiva metodologică, noi am considerat că nu se poate vorbi despre o discuţie eficientă în condiţiile în care, pe de o parte, documentul a fost primit doar la începutul şedinţei şi, pe de alta parte, aveam în faţa doar o simplă hârtie cu un desen reprezentând o posibilă imagine grafică a ceea ce ar urma să fie TVR după adoptarea acestei ”Organigrame”.

Fără ideile şi obiectivele care conduc la această formulă, fără explicaţii şi argumente, fără a se cunoaşte motivele pentru care unele structuri se desfiinţează, se transformă sau se înfiinţează – discuţia este lipsită de sens.

Pe fond am considerat ca nu se poate discuta eficient acest ”document” deoarece graful nu furnizează nicio informaţie cu privire la modul de alocare a resurselor umane (personal de productie media, personal de sprijin tehnic şi personal de suport logistic-administrativ) în contul ”pătrăţelelor” desenate pe foaie. Unele denumiri de structuri sunt la fel ca până acum, altele au  sintagme diferite. Acest lucru este esenţial atât din perspectiva capacităţii de atingere a obiectivelor avute în vedere cât şi din cea a utilizarii resurselor umane, tehnice, materiale  şi financiare.

Asigurarea dată de autorii schiţei, potrivit căreia reorganizarea (reforma) nu va afecta numărul total de posturi in TVR (deci nu vor fi concedieri si nici angajări) nu este convingătoare cât timp  ea ar urma să determine schimbarea profilului instituţiei, dinspre o televiziune considerată a fi preponderent ”de stiri” la o televiziune ”generalistă” (aşa cum a fost înainte de actuala formulă).

Reprofilarea instituţiei presupune pentru o parte a personalului recalificarea sau cel puţin o perioadă de adaptare la noi cerinţe de lucru, la noi sarcini. Acest proces nu se poate desfasura în absenţa unui studiu clar cu privire la resursa umană existentă, la calităţile actuale ale angajaţilor, la detaliile reformei vizate. Situaţia actuală a managementului resurselor umane în TVR este departe de acest deziderat.

În acelaşi timp, nu este clar în ce masură reforma pe care organigrama o sugerează răspunde exigenţelor actuale din media europeană cu privire la obligaţiile ce revin statelor şi instituţiilor de informare publică în problema protecţiei publicului, a instituţiei şi a salariaţilor faţă de pericolele pe care le reprezintă agresiunile informaţionale, campaniile de dezinformare şi proliferarea fenomenologiei de tip fake-news.

În aceste condiţii, în măsura în care conducerea TVR doreste într-adevăr să valorifice o posibilă contribuţie a structurilor sindicale la transformarea institutională şi modernizarea TVR, la o mai eficientă utilizare a resursei umane şi a banului public, la europenizarea reală a serviciului de informare publică, MediaSind TVR ca acest aport poate fi eficient numai în condiţiile unui dialog real, transparent, raţional şi onest.  

 

Departament Comunicare MediaSind TVR

 

Bucureşti, 10 iulie 2019


Contract Colectiv de Muncă pentru angajaţii europeni!

postat 25 iun. 2019, 00:59 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 iun. 2019, 02:02 ]

A început Conferinta "A New Start for Colllective Bargaining in Europa" organizata la Palatul Victoria de  Confederatia Europeana a Sindicatelor CES si de Ministerul Muncii sub patronajul Președintiei României în cadrul Consiliului Europei. 

La acest important eveniment pentru toti angajaţii europeni,  Federatia Europeana a Jurnaliștilor, membră cu drepturi depline a CES, este reprezentată de Cristi Godinac, preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind si presedinte executiv al Federatiei Cultură si Mass Media FAIR- MediSind.

Deschiderea lucrărilor a fost făcută de ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, care a urat bun venit participantilor din aproximativ 20 de ţări membre UE.

Secretarul general al ETUC, Luca Visentini, a pledat pentru eliminarea discrepanţelor salariale dintre Est si Vest prin încheierea unui Contract Colectiv de Muncă la nivel european care să stabilească un salariu minim echitabil pentru toti salariaţii europeni.

"Rolul negocierilor colective devine mijlocul prin care putem să îmbunătăţim salariile angajatilor europeni. Capacitatea de negociere trebuie consolidată la nivel sectorial, de ramură, iar aceste contracte trebuie să fie aplicate tuturor angajaţilor" a sustinut secretarul general CES.

La rândul său, Jorg Tagger, seful Departamentului  de Dialog Social al Comisiei Europene, a vorbit despre implementarea Pilonului social si despre prioritatile CE privind sustinerea consolidării negocierilor colective în statele UE
.
Directorul regional al  Organizatiei Internationale a Muncii - Europa, Heinz Koller,  a pledat pentru tratarea dialogului docial in statele UE ca pe un bun public, evidențiind importanţa acestuia pe piaţa muncii și beneficiile pentru partenerii sociali. Acesta a atras atentia ca partenerii sociali, patronatele şi sindicatele, trebuie să se adapteze noilor oportunitati.

Din partea confederatiilor sindicale din România a vorbit presedintele CNSLR- Fratia, Leonard Bărăscu. Acesta a susţinut consolidarea tripartitismului si a dialogului social ca pe o prioritate în România , în condiţiile în care  negocierea la nivel national a pierdut teren. Liderul sindical a arătat că în în România  la nivel de bază există o tendinţă de a încheia acorduri cu angajații în detrimentul sindicatelor, ceea ce a dus la salarii reduse şi pensii reduse. Piaţa  muncii din România suferă de resursă de muncă întrucât 4 milioane de romani lucrează în străinăte. - a afirmat preşedintele CNSLR-Frăţia.

În finalul discuţiilor, ministrul Muncii şi-a exprimat speranţa ca această conferinţă să contribuie la întărirea dialogului dintre partenerii sociali, sperând că dialogul dintre angajați și angajatori să devină mai transparent şi eficient: " Doar un dialog onest ar putea să aducă o evoluţie atât angajatorului, cât şi angajatului. Când angajatul se simte respectat, atunci şi randamentul acestuia creşte semnificativ" -  a încheiat acesta.

Departament Comunicare SRJ MediaSind 

Bucureşti, 25 iunie 2019

Sindicatul din Filarmonica Botoşani s-a afiliat la FAIR-MediaSind!

postat 11 iun. 2019, 03:11 de Office Mediasind   [ actualizat la 11 iun. 2019, 03:12 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/news/_draft_post-33/orchestra-filarmonica.jpg
Familia celei mai mari organizaţii  din Cultură şi Mass-Media, Federaţia FAIR-MediaSind, s-a mărit cu încă un membru: Sindicatul Independent al Artiştilor Instrumentişti din Orchestra Simfonică Botoşani, Filarmonica de Stat Botoşani.

Biroul Executiv Permanent al FAIR-MediaSind a validat cu unanimitate de voturi, afilierea Sindicatului din  Filarmonica Botoşani la federaţie, ca membru cu drepturi depline.

Primii pasi importanti în organizarea vietii muzicale botosãnene au fost facuti dupã cel de-al doilea rãzboi mondial. În anul 1945 ia fiintã o Asociatie artistico-culturalã, în cadrul cãreia se încheagã si o orchestrã semi-simfonicã.
Din anul 1950, aceasta orchestrã-intitulatã deja Filarmonica Botosani – primeste o micã subventie din partea fostului Comitet pentru Culturã si Artã si sustine o activitate concertisticã quasi-permanentã. Ca institutie publica de sine statatoare si cu decizie oficiala de infiintare, Filarmonica de Stat Botosani isi incepe existenta la data de 1 septembrie 1953, primul ei director si dirijor fiind MAX WEBER , cel care s-a ocupat , de fapt, de coagularea si organizarea activitatii orchestrei înca din anul 1945.

Înfiinţată în data de 3 aprilie 1990,  Federaţia FAIR-MediaSind este singura organizaţie reprezentativă, conform Legii nr. 62/2011 pentru sectorul Cultură şi Mass-Media. În această calitate a semnat sau se află în proces de negociere  a contractelor colective de muncă în principalele instituţii din domeniu  unde are membri afiliaţi, Federaţia FAIR-MediaSind este membră cu drepturi depline al Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Federaţiei Internaţionale a Actorilor, UNI Global UNION,  UNI-MEI, Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi, pe plan naţional, al Confederaţiei CNSLR-Frăţia.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind ,
                                                                                      Bucureşti, 11 iunie 2019

Proiectul Live Skills pentru angajaţii din cultură şi mass-media, evaluat la Bruxelles

postat 10 mai 2019, 05:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 mai 2019, 05:07 ]

 Stadiul proiectului european Live Skills finantat de Uniunea Europeană şi lansat  în România de  Federația Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, a fost evaluat  la Bruxelles  în cadrul şedinţei Comitetului Executiv, ce a avut loc în data de 9 şi 10 mai 2019. 

Au participat reprezentanţi ai principalelor organizaţii şi instituţii implicate in proiect, British Council, FAIR-MediaSind, BAROK, Belfast Metropolitan College, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Plovdiv School of Stage and Screen Arts, Opera Natională Bucuresti, AKMI, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, IME GSEVEE, INCFC, EOPPEP şi alţii. S-au evaluat etapele parcurse până acum, şi anume stadiul pilotarii curriculelor, asigurarea calitatii in cadrul desfasurarii proiectului, elemente de comunicare si diseminare. De asemenea,    s-au stabilit si urmatoarele etape in desfasurarea proiectului, procedurile de raportare si de evaluare a activitatilor din proiect.

Proiectul este coordonat de British Council si  implică nouă parteneri din patru țări Bulgaria, Grecia, România și Marea Britanie. Din România alături de FAIR MediaSind, participă Institutul Național de Cercetare si Formare Culturală.

 Live Skills  va soluționa lipsa de competențe identificate și va răspunde cererii de noi competențe în Audiovizual și Artele soectacolului, din domeniul creativ și cultural. Proiectul va contribui la sporirea capacității de angajare și a mobilității profesioniștilor și a studenților din domeniul cultural, va spori competitivitatea sectorului și va construi un viitor sector cultural vibrant, robust și sustenabil.

 Live Skills va dezvolta 3 programe inovatoare pentru educaţia şi formarea profesională a angajaţilor din sectoarele audiovizual şi artele spectacolului. Obiectivele principale ale proiectului sunt legate de creşterea competenţelor în aceste sectoare, de la aptitudinile antreprenoriale şi manageriale, la utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generaţie.Aceste programe de învăţare vor fi concepute, iniţial, pentru două profesii din domeniul audiovizual: sound manager şi editor video/film. Ele vor acoperi următoarele domenii: managementul artelor, noi tehnologii digitale şi antreprenoriat cultural.


Ulterior, programele de învăţare vor fi adaptate în vederea utilizării pentru o gamă mai largă de profesii şi de alte subsectoare ale sectorului creativ şi cultural, urmărindu-se ca materialul produs de proiectul Live Skills să fie transferabil şi sustenabil.

Pentru ca proiectul să aibă o strânsă legătură cu piaţa muncii, s-a hotărât intensificarea activitatii Comitetelor Naţionale al Stakeholderilor (National Stakeholders Committees), cu scopul de a analiza nevoile de competenţe, lacunele şi lipsurile care afectează domeniul şi să identifice tendinţele forţei de muncă în acest sector. 

Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Bruxelles, 10 mai 2019

Noi acuzații de cenzură în Televiziunea națională!

postat 7 mai 2019, 02:45 de Office Mediasind   [ actualizat la 7 mai 2019, 02:45 ]

Nici nu s-au stins bine  ecourile declanșate de lansarea ultimului Raport FreeEx al libertății de exprimare din România în care președintele-general al Societății Române de Televiziune - SRTV, Doina Gradea, are alocat un întreg capitol, că un nou conflict a izbucnit  în această instituție publică de presă.

În data de 26 martie 2019, președintele-director general  al SRTV, Doina Gradea, a primit din partea Filialei MediaSind TVR o petiție privind  realizatoarea TV, Marina Almășan, prin care aceasta  sesiza un act de cenzură cu consecințe grave privind imaginea instituției publice de presă. Potrivit sesizării membrului nostru de sindicat, este vorba despre un documentar despre China refuzat de la difuzare de către Direcția Programe,  în urma unei decizii directe a președintelui-director general Doina Gradea:

“Ca de obicei, la întoarcere, am propus filmul realizat, Direcției Programe, așa cum făcusem și în anii precedenți. De această dată însă, am primit  o veste proastă : <<Doamna Președinte Director General se opune  difuzării acestui film>>. I-am solicitat doamnei Doina Gradea o audiență  pentru a afla motivele pentru care un material care nici măcar nu a fost vizionat,  este respins . Am fost primită în audiență, însă motivele care mi s-au oferit au fost de-a dreptul halucinante. Citez: <<Pe mine nu mă interesează China, nu eu te-am trimis acolo>>, respectiv  <<Ce-ar fi dacă orice salariat o să se  plimbe prin lume și mă va obliga apoi pe mine să-i difuzez filmarile?>>    

 Profund jignită de atitudinea doamnei Presedinte-Director general și fiind sigură  că demersul meu este unul corect si că propun TVR un produs de calitate, binevenit pentru o televiziune care greu mai performează pe piață,  m-am adresat , în consecință, Comitetului Director, printr-o cerere scrisă adresată, regulamentar,  Direcției Programe. Direcția Programe  a supus atenției Comitetului Director solicitarea mea, nu știu însă cum a fost prezentată concret cererea mea în CD, căci rezoluția a fost următoarea: 

“Nu se aprobă REALIZAREA și difuzarea filmului..”. Deduc că membrii CD au fost dezinformați, înțelegând că solicit REALIZAREA unui astfel de documentar și, considerând, probabil,  ca TVR nu are bani pentru a acoperi realizarea unui astfel de proiect. Astfel încât a dat acest verdict,  care nu are nicio legătură cu realitatea.  De altfel, a existat un singur vot negativ ( nu este greu de bănuit cui a aparținut el), restul membrilor CD abținându-se de la vot.

  ...Am intrat în noul an. Anul acesta diplomația românească marchează împlinirea a 70 de ani de relații bilaterale româno-chineze. Ca niciodată, acest proiect devine deosebit de nimerit pentru postul public de televiziune, cel mai în măsură să reflecte astfel de evenimente.  De altfel, în mod repetat Ambasada Chinei la București m-a întrebat asupra datei de difuzare a documentarului, eu reușind până acum să evit, cu delicatețe, relatarea acestui “conflict intern”, care ar avea toate motivele să fie suspectat ca o atitudine ostilă Chinei.

După Anul Nou, am adresat o nouă solicitare de difuzare, de data aceasta Directorului TVR 1. Am invocat inclusiv argumentul potrivit căruia , timp de 3 luni, grila TVR urma să fie plină de reluări, ceea ce însemna că o producție nouă și de calitate, nu ar  putut fi decât benefică instituției. Scrisoarea mea a rămas fără elementarul răspuns, datorat oricărui angajat al TVR, care se adresează oficial instituției sale.

Nevrând să las lucrurile așa,  m-am adresat, într-un final,  Producătorului General al TVR, domnului Alexandru Sassu, care, siderat la auzul acestor detalii, mi-a mărturisit că auzise de film, dar că unii si alții mă acuzau că, de fapt, prin el,  profitam spre a face publicitate firmelor care mi-au sponsorizat deplasarea. Am negat cu vehemență această scorneală ordinară, obținând, în final,  de la domnul Producător general,  promisiunea că mă va sprijini în rezolvarea situației.

Ceea ce s-a și întâmplat : în luna martie 2019, la jumătate de an de la prima mea adresare către Conducerea TVR, mi-a fost solicitat, în sfârșit,  filmul, spre vizionare. Aceasta a avut loc și Direcția Programe mi-a adus la cunoștință că filmul este interesant, bine făcut, lipsit de orice conotații publicitare și, ca atare, întrunește toate condițiile  pentru difuzare. Însă am fost înștiințată, în același timp că, existand deja o decizie a Comitetului Director,  nefavorabilă filmului meu, acesta nu poate fi totuși difuzat, fără a mă adresa din nou Comitetului Director.

Ceea ce am și făcut, înregistrând o nouă cerere la Directia Programe,  cu rugămintea de a susține , la prima sedință a Comitetului Director, difuzarea filmului meu. Direcția Programe a făcut o solicitare , în acest sens, către Comitetul Director, problema fiind înscrisă, într-un final,  pe ordinea de zi a ședinței din 13 martie.

La două zile după ședința CD am fost sunata de o angajată a Direcției Programe și informată că problema mea a fost ....retrasă de pe ordinea de zi de către doamna Presedinta-Director General!!!  Motivul? -  “Comitetul Director și-a spus deja, încă de anul trecut,  opinia, în aceasta problemă”.

Zilele trecute am adresat, ca o ultimă cale de atac “în interior” un memoriu tuturor membrilor Consiliului de administrație al TVR. Am aflat că problema a fost discutată într-o ședință de CA dar nu am primit niciun răspuns – se arată în petiția Marinei Almășan transmisă MediaSind TVR.

Menționăm că acest abuz încalcă în mod flagrant prevederile Legii de organizare și funcționare a SRTV deoarece președintele-director general  nu are atribuții editoriale și, în consecință, nu are dreptul să intervină în vreun fel în activitatea editorială. Nu în ultimul rând, șefa TVR încalcă și  prevederile art. 8 din Ordonanța nr.27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, întrucât era obligată să răspundă în maxim 30 de zile de la primirea  sesizării  Filialei MediaSind TVR a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind referitoare la acest caz.

În consecință, MediaSind TVR solicită Comisiilor de specialitate ale  Parlamentului să ancheteze și acest nou abuz al conducerii SRTV. Precizăm că până în prezent, din cauza atitudinii dictatoriale prin care Doina Gradea  înțelege să conducă cea mai mare instituție de media din țară, SRTV, pe rolul instanțelor judecătorești se află mai multe cauze privind abuzurile acestei conduceri împotriva salariaților TVR, iar principalele organizații naționale și internaționale din mass-media au solicitat demiterea acesteia în regim de urgență.

Departament Comunicare

MediaSind TVR

 București, 7 mai 2019

 

At 18 years of its foundation, the Romanian Journalists' Union launches the online platform MediaSind TV

postat 12 apr. 2019, 01:01 de Office Mediasind

mediasindtv.ro
The largest national organization of media workers, the Romanian Journalists' Union MediaSind, celebrates today, April 12, 2019, 18 years since the court granted its legal personality.
 
 
All the while, MediaSind has become a true brand for the trade union movement in Romania. Its branches - MediaSind - TVR, MediaSind - Radio Romania, MediaSind - AGERPRES, MediaSind - ONLINE and MediaSind Freelancers - bring together workers from the main public institutions, but also with private capital from Romania.   
 
 
The Romanian Journalists' Union MediaSind emerged as a result of various unsuccessful trade union projects and the need for an organization working for media workers. Unfortunately, many organizational leaders have betrayed the trust which they have been invested by people, giving up principles, the values of trade union solidarity. In exchange for some petty personal benefits, some of them were "bought" by employers in order to make them give up defending the interests of the employees they represented and just to mimic the trade union struggle.
 
 
As the founding member of the FAIR-MediaSind Federation, the only representative organization for the Culture and Mass Media sector, the Romanian Journalists' Union MediaSind participated in several Collective Labour Agreements negotiations in several institutions in the field, obtaining important financial and professional rights for employees. One of the most important achievements of the organization is the imposition of a conscience clause, which provides real protection for journalists towards pressures of any kind with regard to editorial content.
 
 
With the support of the European Federation of Journalists and of the International Federation of Journalists, SRJ MediaSind actively campaigned for the rejection of several governmental measures as well as draft laws aimed at limiting the freedom of expression of journalists or excessive politicization of public media institutions.
 
 
MediaSind won in court dozens of lawsuits for the recovery of the wage rights of its own trade union members and publicly sanctioned several abuses made by dictatorial bosses that were heading media institutions.
 
 
Together with the main professional media organizations SRJ MediaSind participated in the negotiation and signing of the Journalist's Unique Deontological Code.
 
Together with the National Press Agency AGERPRES and the major universities in the country, SRS MediaSind has launched the ReStart Project for quality journalism to support students who want to become professional journalists.
 
 
The new project, launched today, MediaSind TV, will be an online communication platform for all who are part of the large media family. MediaSind TV will be the instrument by which the voice of union members will be heard. Employers' abuses will be claimed here, experience will be shared here, all MediaSind members, no matter where they work or if they are freelancers, can make public their productions which are "bothering" and are refused for broadcasting. You will find here our demands and the injustices done to us: mediasindtv.ro
 
 
TOGETHER WE ARE STRONGER!
 
The Executive Office of SRJ MediaSind
 
Bucharest, April 12, 2019 

SRJ MediaSind susține un Consiliu de Onoare care să apere independența jurnaliștilor din Radio România!

postat 3 apr. 2019, 01:24 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 apr. 2019, 01:25 ]

Sindicatul Român al Jurnaliștilor Mediasind, organizația națională a jurnaliștilor,  membru fondator al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind - singura organizație sindicală reprezentativă la nivel de sector Cultură și Mass-Media – afiliată la Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI GLOBAL, UNI MEI și Confederația CNSLR-Frăția,  îi susţine pe colegii nostri MIHAELA GABRIELA DUMITRESCU şi FLORIN ORBAN, candidați în alegerile pentru Consiliul de Onoare al Societății Române de Radiodifuziune.  În perioada 8-9 aprilie 2019  îi chemăm pe toți membrii MediaSind Radio România, dar şi pe ceilalţi salariaţi ai SRR, să îi aleagă pe cei doi candidați.

SRJ MediaSind consideră că jurnaliștii din Radio România au nevoie de un organism constituit pe principii corecte care să le apere drepturile profesionale, libertatea de exprimare, clauza de conștiință, care să garanteze independența editorială a instituției față de factorul politic și alte interese partizane și, nu în ultimul rând, care să sancționeze orice derapaj de la deontologia profesională.

În calitatea sa de apărător al drepturilor jurnaliștilor români, SRJ MediaSind a participat la elaborarea Codului Deontologic Unic încheiat și asumat de principalele organizații profesioale din țară (amănunte aici). Considerăm că a sosit momentul ca și în Societatea Română de Radiodifuziune să funcționeze un organism independent, format din jurnaliști și pentru jurnaliști, care să nu se afle sub controlul vremelnicilor politruci numiți în fruntea instituției. Cu acest deziderat susținem candidaturile membrilor nostri de sindicat din Filiala MediaSind Radio România!

VOTAȚI MIHAELA GABRIELA DUMITRESCU şi FLORIN ORBAN

 pentru Consiliul de Onoare al SRR!


Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

București, 3 aprilie 2019


1-10 of 449