News‎ > ‎

„Tanija, povestea unei turnătoare la securitate” - o nouă carte scrisă de jurnalistul AGERPRES Liviu Popescu

postat 16 dec. 2013, 22:36 de Office Mediasind
La sfârşitul săptămânii trecute, la Hotel Alutus, din municipiul Râmnicu Vâlcea, în prezenţa unei asistenţe numeroase, jurnalistul Liviu Popescu şi-a lansat cartea „Tanija, povestea unei turnătoare la securitate”. Cartea a apărut la Editura „Scrisul Românesc” din Craiova. 

Jurnalistul Liviu Popescu a mai publicat şi alte cărţi: „Universul ca teatru”, „Toamna cu frunze întregi”, „Păienjeniş” şi „Metropoliliput”. În cadrul evenimentului, au vorbit despre cartea lui Liviu Popescu: scriitorul Doru Moţoc, sociologul Ligia Rizea şi jurnalistul Gheorghe Smeoreanu. 

Avem de-a face cu o nouă carte a lui Liviu Popescu. Este o carte specială, o carte care, din punctul meu de vedere, îşi propune o exorcizare în masă, având în vedere că atacă o problemă rămasă în suspensie, de peste 20 de ani, şi anume aceea a colaboratorilor fostei Securităţi. Volumul a apărut la puţin timp după o altă carte pe aceeaşi temă, respectiv „Dragul meu turnător” a lui Gabriel Liiceanu. Nu am reuşit să citesc încă volumul lui Gabriel Liiceanu, însă i-am ascultat toate interviurile ca să pot să realizez diferenţele între ceea ce propune domnul Liceeanu şi ceea ce a propus Liviu Popescu. 

În esenţă este vorba despre aceeaşi atmosferă, aceeaşi societate în care morala fundamentală este desfiinţată, respectiv morala creştină, morala binelui, cu singura diferenţă pe care o sesizez - precizez între interviuri şi cartea lui Liviu Popescu pe care o cunosc - aceea că Liviu Popescu propune totuşi o rezolvare, exact prin legea morală, şi anume iertarea turnătorului, a colaboratorului. Nu explică neapărat mecanismele sociale, deşi ele sunt foarte bine ţesute în structura cărţii.

 Explică, însă, mecanismul care a dus la apariţia unor oameni care au colaborat de bunăvoie, au dorit, s-au aşezat, s-au rânduit alături de torţionari. Acesta este personajul Tanija, personajul principal al cărţii lui Liviu Popescu. De altfel, îndemn cititorii la lectură, pentru că este o carte bine scrisă şi foarte uşor de citit. Se presupune, totuşi, să ai oarecum exerciţiul lecturii, pentru că rămâne în aceeaşi formulă postmodernistă a autorului, dar va fi o lectură deosebită şi interesantă. 

Gândindu-mă la carte, mi-am spus: aceasta ori exorcizează, ori otrăveşte şi mai tare. Este o frescă interioară a unei persoane, care este, în fapt, un mecanism al unui resort intim, care o determină să se identifice chiar cu statutul de colaborator al Securităţii. A fost sentimentul ei de a-şi găsi un rost, acela de a se aşeza de partea Puterii. Acest lucru i-a dat ei o siguranţă. Ea nu a dorit să rămână cu ceilalţi şi a trecut de partea Puterii, aşa cum a înţeles-o. Nu a dorit să facă parte dintre cei slabi, ea a dorit să fie puternică”, ne-a spus omul de cultură Ligia Rizea. 

La sfârşitul manifestării, autorul a acordat o sesiune de autografe cititorilor săi.

Sursa:Viaţa Vâlcii, autor Laura Zamfiroiu

Nota MediaSind: Jurnalistul Liviu Popescu este corespondentul ANP AGERPRES pentru judeţul Vâlcea şi membru al Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti, afiliat Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind.

Comments