News‎ > ‎

adevărul.ro: România, sub Ghana la libertatea presei

postat 30 ian. 2012, 01:43 de Office Mediasind
Jurnalist român, protestând faţă de cenzura presei

FOTO: REUTERS

Jurnalist român, protestând faţă de cenzura presei

 

Ţara noastră ocupă locul 49 într-un clasament realizat în funcţie de libertatea mass-mediei, aflându-se în urma unor ţări din Africa, dar înaintea Italiei.

Ţara noastră a urcat patru poziţii faţă de anul trecut, într-un clasament ce a avut drept criteriu respectarea libertăţilor presei, realizat de Asociaţia „Reporteri Fără Frontiere". Totuşi, suntem în urma unor state precum Namibia, Ghana, Botswana sau Taiwan. Mai mult decât atât, ne clasăm şi în urma Ungariei, care ocupă locul 40 şi a fost intens criticată de mai multe organisme internaţionale pentru adoptarea unei legi restrictive a presei. 

Pe de altă parte, în anul 2011, libertăţile jurnaliştilor au fost restrânse în ţări democratice ca Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Italia. Astfel, ţara noastră a înregistrat acelaşi scor ca SUA, aflându-se cu doar două poziţii mai jos în clasamentm şi a depăşit Italia, care ocupă poziţia 61. De această dată am reuşit să îi surclasăm şi pe vecinii bulgari, care sunt pe locul 81. 

„Represiunea a fost cuvântul-cheie anul trecut. Niciodată cenzura şi atentatele la integritatea fizică a jurnaliştilor nu par să fi fost atât de numeroase", scrie asociaţia în cea de-a doua ediţie a raportului său anual asupra libertăţii presei în 179 de ţări.

Ţările în care presa se bucură de cea mai mare libertate sunt Finlanda, Norvegia, Estonia şi Olanda. La polul opus se află Siria, Turkmenistan, Coreea de Nord şi Eritreea.

Sursa: adevărul.ro

Comments