News‎ > ‎

A fost lansată prima Iniţiativă Cetăţenească Europeană pentru pluralism în mass-media

postat 7 feb. 2013, 23:14 de Office Mediasind
Cetăţenii europeni pot, începând cu 7 februarie 2013, să ceară instituţiilor europene să adopte măsuri legislative care să limiteze amestecul actorilor politici şi economici în mass media, semnând petiţia iniţiată de Iniţiativa Europeană pentru Pluralism în Mass-Media (EIPM).

Petiţia, disponibilă în limba română, poate fi accesată la www.mediainitiative.eu

EIPM este o coaliţie pan-europeană care reuneşte, alături de cetăţeni, o sută de organizaţii, companii de presă, jurnalişti independenţi şi organisme profesionale. Deschiderea colectării online de semnături marchează lansarea primei Iniţiative Cetăţeneşti Europene care are ca obiect mass-media.  Iniţiativa Cetăţenească Europeană este un nou instrument  de participare democratică care permite cetăţenilor să prezinte direct Comisiei Europene o propunere legislativă, dacă adună cel puţin  un milion de semnături – online sau off line, din cel puţin şapte ţări membre UE. În felul acesta, cetăţenii pot schimba legislaţia europeană.

Situaţia libertăţii şi pluralismului mass-media se deteriorează peste tot în Uniunea Europeană.  În unele ţări, cum ar fi Ungaria, de exemplu, se înregistrează ingerinţe grave ale puterii politice, menite să controleze presa. Alte ţări, precum Marea Britanie, suferă de o concentrare excesivă a proprietăţii de media, ceea ce conduce la influenţe nedorite din partea anumitor grupuri economice – cazul notabil al imperiului mediatic al lui Murdoch – asupra procesului politic. În altele, ca în cazul Italiei, Bulgariei şi României, se înregistrează o suprapunere periculoasă a intereselor politice, economice şi de media în mâinile aceloraşi persoane.

„Am tolerat atât de mult intervenţiile vinovate ale politicului şi economicului în mass-media încât aceasta a ajuns oficial o „vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale” şi „o ameninţare la adresa democraţiei”. E timpul să facem ceva ca să apărăm libertatea presei – dacă punem, într-adevăr, preţ pe ea. De data asta putem să facem ceva cu mâinile noastre, fiecare dintre noi. E simplu, e la îndemână, e important.”, a declarat Ioana Avădani, director al Centrului pentru Jurnalism Independent, iniţiatoare a EIMP.

“Privată sau publică, mass-media trebuie să servească interesul public. Acesta este motivul pentru care Constituţia îi acordă o protecţie specială. Faptul că unii proprietari de presă îşi transformă ziariştii în mercenari şi-i pun să se bată pentru interesele lor economice şi politice înseamnă o gravă deturnare a presei de la misiunea sa fundamentală şi un pericol pentru democraţie. Felul în care Berlusconi a reuşit să controleze politic o ţară vrăjind italienii cu televiziunile lui, ori brutalitatea cu care premierul Orban a încălecat presa Ungariei sunt numai două dintre exemplele cele mai grave de acest gen. Moguli ai presei din multe state europene au deja suficientă forţă pentru a prelua controlul economic şi politic al ţării servindu-se de mass-media pe care le stăpânesc. Europa trebuie să se protejeze de asemenea ameninţări şi să apere valorile democraţiei de dictatorii presei: forţa acestora trebuie să fie controlată. Concentrarea proprietăţii asupra mass-media trebuie să fie limitată prin lege pentru a garanta pluralismul presei. Cetăţenii români pot lua decizii europene: să eliberăm presa de moguli. Urgent!”, a declarat Mircea Toma, preşedinte ActiveWatch.

EIPM propune Comisiei Europene adoptarea unei Directive care să protejeze pluralismul în mass-media la nivel european, prin următoarele măsuri:

a) măsuri legislative eficiente pentru evitarea concentrării proprietăţii în mass-media şi publicitate;

b) garantarea independenţei organismelor de reglementare în mass-media, care să aibă o componenţă  diversă, din punct de vedere social şi echilibrată din punct de vedere politic şi cultural;

c) definirea  clară a conflictului de interese în  proprietatea  asupra mass-media;

d) obligaţia impusă presei scrise, audiovizuale şi online de a furniza  unei autorităţi naţionale specializate informaţii detaliate referitoare la structura de proprietate, până la nivel de persoană.

Țările care participă la lansarea ECI sunt: Belgia, Bulgaria, Franţa, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, România, Spania şi Ungaria.

Informaţii

Website-ul inţiativei este: www.mediainitiative.eu

Pentru informaţii de presă, contactaţi-o pe Anna Lodeserto – e-mail: info@mediainitiative.eu

Comments