News‎ > ‎

AGERPRES - 126 de ani de funcţionare în serviciul României şi al românilor

postat 27 mar. 2015, 06:37 de Office Mediasind   [ actualizat la 27 mar. 2015, 07:49 ]
Comitetul Executiv al Federației Române a Jurnaliștilor MediaSind împreună cu membrul său afiliat, Sindicatul Jurnaliștilor Profesioniști, organizație semnatară a Contractului Colectiv de Muncă din Agenția Națională de Presă AGERPRES, urează La mulți ani tuturor angajaților acestei prestigioase instituții publice de media.

 FRJ MediaSind îi îndeamnă pe salariații AGERPRES să-și îndeplinească în continuare cu demnitate misiunea aflată în slujba cetățenilor, indiferent de influențele și atacurile venite  din partea unor politicieni aflați în conflict cu libertatea de exprimare.

Comitetul Executiv al FRJ MediaSind

Agenția Națională de Presă AGERPRES împlineşte astăzi, 27 martie, 126 de ani de funcționare.
AGERPRES are rolul de a oferi informaţii echilibrate, cu caracter imparțial, şi de a fi principala sursă de  informare pentru cetățenii şi instituțiile din țară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre  România, în exterior.

Din toamna anului 2013, AGERPRES a început un proces de rebranding şi aliniere la noile standarde ale jurnalismului, în era digitală. Noua identitate vizuală a însemnat şi o îmbunătățire a  platformei on-line pentru cititorii site-ului www.agerpres.ro, dar şi a celei pentru abonaţii fluxurilor de  ştiri.

Agenția a continuat apoi să îşi consolideze imaginea atât în plan național, cât şi internațional, prin diverse acțiuni şi evenimente. Printre acestea amintim: în 2014, lansarea aplicației pentru mobil  şi tabletă, organizarea unor cursuri în parteneriat cu Fundația Thomson Reuters, precum „Jurnalism de investigație – evaziunea fiscală” şi „Social Media şi Jurnalismul Digital”, organizarea unei expoziții de fotografie la Londra împreună cu agenția de presă Reuters, în sediul central al acesteia, decorarea  agenției de către Casa Regală a României cu distincția „Nihil Sine Deo”, marcarea aniversării de 125 de ani printr-un eveniment ce a reunit conducerile a peste 25 de agenții de presă din întreaga lume, dar şi lansarea primului e-book al Agenţiei, „AGERPERS 125. Evoluţie după Revoluţie”. Cartea electronică cuprinde 125 de fotografii, alese din arhiva AGERPRES, fotografii care vorbesc despre Revoluția din 1989, dar surprind şi etape ale evoluției ulterioare, peisaje extraordinare din țară, cadre din Bucureşti, figuri emblematice, dar şi momente importante din lumea sportului românesc.

Totodată, în perioada decembrie 2013 - noiembrie 2014, AGERPRES a deținut preşedinția Asociației Agențiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE). În acest timp, ABNA-SE şi-a schimbat identitatea vizuală, prin crearea unui nou website şi a unei pagini de Facebook, şi a fost organizat cursul „Social Media şi Jurnalismul Digital”,  în colaborare cu Fundația Thomson Reuters, pentru jurnaliştii agențiilor membre ale asociației, inclusiv AGERPRES. În prezent, AGERPRES, prin directorul general, Alexandru Giboi, deține funcția de secretar general al ABNA-SE şi este membră a board-ului Asociației Agențiilor Naționale de Presă din zona Mării Negre (BSANNA).
 
De asemenea, Agenția Națională de Presă AGERPRES este parteneră cu peste 40 de agenţii de presă din întreaga lume, precum: AZERTAC (Azerbaidjan), AFP (Franța), ANADOLU (Turcia), ANA-MPA (Grecia), ANP (Olanda), ANSA (Italia), ANTARA (Indonezia), AP (SUA), APA (Austria), ARMENPRESS (Armenia), ATA (Albania), Belga (Belgia), BTA (Bulgaria), CTK (Republica Cehă), Ukrinform (Ucraina), dupa (Germania), EFE (Spania), HINA (Croația), Kazinform (Kazahstan), KUNA (Kuwait), Kyodo (Japonia), Mena (Egipt), MAP (Maroc), Mehr News Agency (Iran), Moldpres (Republica Moldova), MIA (Macedonia), MTI (Ungaria), PAP (Polonia), Petra (Iordania), Prensa Latina (Cuba), Radiobrasil (Brazilia), Reuters (Marea Britanie), Sana (Siria), STA (Slovenia),TANJUG (Serbia), Tap (Tunisia), TASR (Slovacia), TASS (Rusia), Yonhap (Coreea de Sud), Xinhua (China).

Tot în 2014, AGERPRES a lansat Fluxul Documentare, dar şi diverse proiecte editoriale, precum „ORAȘUL MEU, BUCUREȘTI”, „STRĂIN, IUBESC ROMÂNIA”, „Știri cu gust”, „Destinație: România”, şi a acoperit media evenimente la nivel înalt, precum Summitul UE al Europei de Sud-Est „Pe drumul spre stabilitate şi creştere”, organizat de The Economist, sau Festivalul George Enescu.

 În continuare, indiferent de împrejurări, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES îşi va îndeplini misiunea pe care o poartă de 126 de ani, aceea de a informa corect, rapid şi obiectiv, şi îşi propune o continuare a evoluţiei începute, prin consolidarea relaţiilor cu partenerii interni şi externi, prin creşterea vizibilităţii şi prin sporirea şi diversificarea conţinutului de informaţii scrise, foto şi video, puse la dispoziţia cititorilor săi. 

Despre AGERPRES
 
Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, şi de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii şi instituțiile din țară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de ştiri şi informații. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de ştiri tematice, serviciile şi arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video şi multimedia, fluxul documentare, precum şi servicii de imprimare. 

SURSA: Agenția Națională de Presă AGERPRES
Biroul Comunicare şi Relații Internaționale
E-mail: comunicare@agerpres.ro