News‎ > ‎

AGERPRES: Coordonatorii grupurilor politice în PETI vor avea negocieri privind votul contestat din 2 decembrie

postat 17 dec. 2010, 03:16 de Office Mediasind   [ actualizat la 17 dec. 2010, 03:34 ]

Bruxelles, 16 dec - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogutransmite: Coordonatorii grupurilor politice din Comisia de petiţii a Parlamentului European (PETI) vor avea negocieri pentru găsirea unei soluţii în cazul votului contestat din 2 decembrie, vot prin care s-a decis închiderea petiţiei jurnaliştilor români împotriva includerii în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) a presei ca vulnerabilitate.

Petiţia respectivă, depusă de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, a fost declarată închisă de PETI în 2 decembrie, în urma unui vot contestat, la care au participat doar eurodeputaţi din grupul PPE, membrii celorlalte grupuri politice părăsind sala înaintea procedurii de vot.

Conform unor surse europarlamentare, pe ordinea de zi a Conferinţei Preşedinţilor (ce reuneşte preşedintele PE şi liderii grupurilor politice) de miercuri, de la Strasbourg, această chestiune nu a figurat pe ordinea de zi, dar ea a fost ridicată de liderul grupului S&D, Martin Schulz. Acesta a propus discutarea subiectului la nivelul coordonatorilor grupurilor politice în PETI pentru a se găsi o solutie.

Potrivit unui comunicat de presă al cabinetului eurodeputatului Victor Boştinaru (coordonator al S&D în PETI), contestaţia votului din 2 decembrie a fost trimisă la patru grupuri politice (Alianţa Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European - S&D, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa - ALDE, grupul Verzilor şi Grupul Confederal al Stângii Unite Europene - GUE-NGL) care au invocat încălcarea regulamentului PE de către preşedintele Comisiei PETI, eurodeputata Erminia Mazzoni (PPE), precum şi de către eurodeputaţii români din PPE. 'În contestaţia celor patru grupuri politice menţionate se arată că petiţiile jurnaliştilor români au fost declarate închise cu votul a 16 eurodeputaţi ai PPE, deşi acest grup avea dreptul la doar 12 membri în comisie. Mai mult decât atât, conform regulamentului Parlamentului European, ca votul să fie valabil, grupul PPE avea nevoie de 18 voturi, respectiv jumătate plus unu din totalul voturilor', arată acelaşi comunicat.

Confederaţia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind au adresat, miercuri, o scrisoare deschisă Conferinţei Preşedinţilor în care cereau analizarea procedurii de vot din cadrul PETI, din data de 2 decembrie, cu privire la petiţia pentru libertatea de exprimare, referitoare la menţionarea presei ca vulnerabilitate în Strategia Nationala de Apărare a României. 'Deoarece închiderea acestei petiţii ar putea constitui un precedent periculos pentru alte state membre ale Uniunii Europene, vă rugăm să analizaţi procesul de vot din cadrul Comisiei PETI, din data de 2 decembrie. De asemenea, vă rugăm să recomandaţi ca petiţia în cauză să fie declarată deschisă până la aprobarea Strategiei Naţionale de Apărare a ţării în Parlamentul Romaniei iar, în funcţie de rezultatul acestui vot, Comisia de petiţii să decidă în consecinţă', se menţiona într-un comunicat al MediaSind, dat miercuri publicităţii.

Conform Strategiei Naţionale de Apărare, 'fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului' reprezintă o vulnerabilitate a României. Organizaţiile semnatare consideră că rolul presei într-o societate democratică este acela de a informa publicul în legătură cu chestiuni de interes public. Ele au cerut şi Parlamentului României să modifice documentul (SNAp), prin eliminarea referirilor la vulnerablitatea pe care o reprezintă de presă. Semnatarii scrisorii deschise sunt Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii, Convenţia Organizaţiilor de Media, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Centrul de Resurse Juridice, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Patronatul Presei din Romania Romedia, Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România, Uniunea Ziariştilor Profesionişti, Asociaţia Profesională din Presă - Cluj şi Asociaţia Patronală a Editorilor Locali - APEL.AGERPRES

Comments