News‎ > ‎

AGERPRES:'Eroi şi victime ale reţelelor sociale, de la hieroglife la FACEBOOK'

postat 20 iun. 2013, 06:02 de Office Mediasind   [ actualizat la 20 iun. 2013, 06:05 ]
În data de 20 iunie 2013, la Geneva, Elveţia, va fi vernisată expoziţia 'Eroi şi Victime ale Reţelelor Sociale, de la Hieroglife la Facebook'. Expoziţia este organizată de Asociaţia SwissWebAcademy cu sprijinul Direcţiei Judeţeane pentru Cultură Sibiu. 

Expoziţia a fost creată de SwissWebAcademy, un ONG din Sibiu, care va fi vizitată de 40 de miniştri şi sute de înalţi reprezentanţi din întreaga lume. În data de 20 iunie, la sediul mondial al UIT (Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor) concomitent cu preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului International al UIT, se va inaugura expoziţia 'Eroi şi Victime ale Reţelelor Sociale, de la Hieroglife la Facebook'.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este cea mai importantă agenţie a ONU prin impactul său şi colaborarea intensivă nu numai cu structuri statale dar şi cu sectorul privat. În cadrul acestei instituţii se hotărăsc politicile în materie de comunicaţii, de la telefonul mobil la sateliţi, de la internet la GPS. Ani de zile, Guvernul României a susţinut candidatura ţării noastre pentru prestigioasa funcţie de preşedinte al Consiliului Internaţional UIT, un proiect care devenit realitate.

Cu ocazia sesiunii 2013 a Consiliului UIT, Ministerul Român al Afacerilor Externe a cerut dlui. dr. Laurent Chrzanovski şi asociaţiei sale SwissWebAcademy din Sibiu să organizeze o amplă expoziţie de sensibilizare a publicului privind laturile luminoase dar şi cele întunecate ale 'Social Media'.

Această expoziţie, dedicată mai ales unui public larg tânăr, arată cum tehnici vechi de 'creare a unui erou' sau de 'creare a unui demon' dintr-un om simplu sunt şi în zilele noastre utilizate adesea pe internet. Parcurgând mai mult de douăzeci de mii de ani de istorie a omenirii, expoziţia 'Eroi şi victime ale reţelelor sociale, de la hieroglife la Facebook' plonjează vizitatorul într-o selecţie de elogii şi de diabolizări, prin exemple care incită la informare. 

Pentru calitatea sa ştiinţifică şi artistică, expoziţia a avut onoarea de a obţine înaltul patronaj al Secretarului General al UIT, dr. Hamadoun I. Touré.

Expozitia va fi lansata oficial in data de 20 iunie, la orele 18:00 la sediul mondial al UIT din Geneva, în prezenţa tuturor miniştrilor şi a înalţilor reprezentanţi ai ţărilor membre participante la Consiliul UIT. 

Vernisajul va fi deschis de către dr. Hamadoun I. Touré, Secretarul General al UIT, E.S. dna. Maria Ciobanu, ambasador şi reprezentant permanent al României în cadrul UNOG şi al Organizaţiilor Internaţionale în Elveţia şi de dl. Cătălin Marinescu, Preşedinte al Consiliului UIT.

Cu această ocazie, vizitatorii vor putea descoperi pe de o parte valoarea necunoscută a României în universul tehnologiei informaţiilor de astăzi în care ea se situeaza pe locul al saşelea în clasamentul mondial al numărului de informaticieni pe cap de locuitor iar pe de altă parte prin rolul pe care România l-a jucat de-a lungul secolelor, mai ales dacă ne referim la primul nobil care a trebuit să înfrunte în timpul vieţii lui o mare revoluţie mediatică, cea a lui Gutenberg şi anume domnitorul Vlad al III-lea Basarab cunoscut astăzi mai ales sub numele de ... Dracula.

Expozitia beneficiaza de partenariatul Ministerului Afacerilor Externe şi de sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu şi a Asociaţiei Operatorilor Mobili din Romania.

'Este obligaţia noastră ca patroni ai vieţii culturale şi a patrimoniului local sibian de a ne implica într-un astfel de demers. Faptul că numele Sibiului este amintit încă odată cu multă laudă şi reverenţă, nu poate decât să ne bucure şi onoreze şi să ne oblige a ajuta un astfel de proiect.' 

Sibienii vor avea ocazia de a vizita expoziţia în spaţiile Primăriei Sibiului, la toamnă, urmând ca o versiune mai scurtă a expoziţiei să fie pregatită pentru a itinera mai multe licee din judeţ, pentru a sensibiliza tinerii la o buna şi corectă folosire a istoriei şi a reţelelor sociale.

Expoziţia poate fi vizitată on line urmand link-ul: http://swissacademy.eu/web-projects/social-media-victims-heroes/

Persoană de contact: Răzvan C. Pop, director executiv DJC Sibiu, razvan_c_pop@yahoo.com