News‎ > ‎

AGERPRES:"Independenţa presei", în dezbaterea Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor

postat 10 nov. 2010, 08:57 de Office Mediasind
Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, Raluca Turcan, a afirmat, miercuri, în cadrul dezbaterii "Independenţa presei - provocări şi soluţii pentru apărarea credibilităţii presei", că în presa românească nu a fost asumat şi nu se respectă un Cod deontologic de autoreglementare, aşa cum afirmă organizaţiile media.

În opinia acesteia, presa se autoreglementează de 10 ani, dar fără rezultate, problema fiind aceea de a vedea cum putem crea un cadru de dezbatere onestă, Raluca Turcan subliniind că încălcarea libertăţii presei este sancţionabilă întotdeauna, indiferent de unde vine.

"CNA trebuie să corecteze un derapaj, Consiliul are acest rol prin lege definit, dacă nu este clar, îl corectăm", a spus preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, care a pledat pentru găsirea de soluţii pentru modificarea Legii audiovizualului, pentru apărarea libertăţii presei de ingerinţa factorului politic.

Punctul său de vedere a fost contrazis de directorul executiv al Centrului de Jurnalism Independent (CJI), Ioana Avădani, care a explicat că există un cod de autoreglementare asumat de presa din provincie, ca anexă la contractul colectiv de muncă, şi codul deontologic anexat la contractul colectiv de muncă, de care se poate face uz în instanţă, organizaţiile media încercând în prezent să reglementeze educaţia publicului să facă distincţie între jurnalismul corect şi incorect. Avădani consideră că intervenţia patronului intră în linia iniţiativei economice, el poate decide ce face cu banii lui, linie profund înrădăcinată în practica europeană.

Preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godinac, a pledat pentru retragerea din Strategia de Apărare a Ţării a menţiunii că presa ar putea constitui un pericol terorist, el menţionând că Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor va trimite, în ianuarie 2011, o comisie de anchetă în acest sens în România. El a opinat că politicul ar încerca "să pună botniţă", presei, pledând pentru depolitizarea instituţiilor publice de presă, pentru sprijinirea financiară a industriei de media şi pentru respectarea aceloraşi drepturi pe care le au jurnaliştii în Uniunea Europeană (UE).

Fostul ministru al Culturii Teodor Paleologu a afirmat că preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor va fi "oripilat de multe lucruri din România".

Preşedintele director general al TVR, Andi Lăzescu, consideră că "suntem într-o criză de valori care nu este doar în media, aceasta nefăcând decât să exprime acest fapt".

Declarându-se "sceptic şi îngrijorat" de ce se întâmplă în televiziuni, Dan Grigore, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a afirmat că "există doi timpi ai unui motor al presei - unul în care presa se solidarizează rapid când e vorba de drepturile ei, iar al doilea, când nu se solidarizează, când e vorba de responsabilitate, pentru că există interese multiple". Un alt membru al CNA, Narcisa Iorga, a afirmat că derapajele media sunt sancţionate prea blând de Consiliu. Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, consideră că "Legea audiovizualului, în datele ei generale, este o lege bună, aplicabilă, fiind puncte în care se poate discuta, de exemplu la Capitolul 6 din lege, care se referă la ingerinţa în politica editorială a radiodifuzorilor".

Vicepreşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, social-democratul Victor Socaciu, a afirmat că "presa îşi face datoria cu prisosinţă în România, chiar dacă este împărţită pe tabere, pe ideologii". El a pledat pentru corectitudinea poziţiilor instituţiilor publice de media, evitându-se ingerinţele politice. "Lăsaţi presa să-şi facă treaba, pentru că o face bine", a spus deputatul PSD Florin Pâslaru, în încheierea dezbaterii organizate de Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor. AGERPRES

Comments