News‎ > ‎

AGERPRES: Ministrul Liviu Pop a afirmat că se preconizează și modificarea prevederilor Codului Muncii

postat 18 dec. 2014, 06:59 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 dec. 2014, 07:00 ]
Liviu Pop a preluat portofoliul de ministru delegat pentru Dialog Social de la Aurelia Cristea

Aurelia Cristea a declarat, cu această ocazie, că mandatul său de 10 luni în fruntea Departamentului pentru Dialog Social (martie — decembrie 2014) este caracterizat de o serie de reușite, dar și de unele regrete, care țin mai ales de procesul de modificare a Legii Dialogului Social nr. 62/2011.

'Pe parcursul mandatului meu, am încercat să consolidez tot ceea ce ține de dialogul social între partenerii sociali. Am vrut să reconstruim toate elementele care pot sta la baza încrederii între partenerii sociali și Guvern. Am reușit să colaborăm nu doar cu sindicatele și patronatele, ci și cu societatea civilă. Am avut un continuu dialog și cu organismele internaționale din domeniu, respectiv cu Organizația Internațională a Muncii, reușind să obținem Programul de asistență pentru formarea mediatorilor pe piața muncii. Este vorba de 30 de mediatori formați să activeze în cadrul Oficiului de Mediere și Arbitraj, care de la anul ar putea deveni operațional, conform Legii Dialogului Social', a spus fostul ministru.

Aurelia Cristea a precizat, totodată, că a participat la mai multe întâlniri cu partenerii sociali, având ca temă modificarea Legii Dialogului Social.

'Au fost patru teme principale de discuție pentru modificarea Legii nr. 62/2011: declanșarea conflictelor de muncă într-o manieră mai facilă, asigurarea unei protecții suplimentare pentru liderii de sindicat, reprezentativitatea organizațiilor sindicale și introducerea Contractului Colectiv de Muncă la nivel național. Regretul meu este că nu am ajuns încă la un consens cu partenerii sociali în ceea ce privește modificarea acestei legi. Un alt regret personal este legat de faptul că nu sunt încă respectate pe deplin drepturile omului, mai ales în ceea ce privește respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, fiind nevoie de o campanie mai intensă de conștientizare', a afirmat Aurelia Cristea.

La rândul său, noul ministru pentru Dialog Social, Liviu Pop, a anunțat că Legea Dialogului Social va fi modificată în primele trei luni de zile ale anului viitor.

'Legea nr. 62/2011 a Dialogului Social o vom modifica în primele trei luni din 2015. Nu mai trebuie să privim acordul cu Fondul Monetar Internațional ca pe un "Bau-Bau". Există zone unde se poate modifica Legea nr. 62, fără a afecta salariații sau angajatorii. Trebuie să fim atenți să funcționeze bine dialogul social, pentru a nu mai avea conflicte locale, pe care apoi să le generalizăm. De asemenea, trebuie promovată transparența decizională la nivelul tuturor ministerelor, deoarece încă mai sunt instituții unde dialogul social încă nu funcționează. De remarcat că s-a înființat Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială, care va deveni funcțională în 15 zile', a spus Liviu Pop.

Prezent la ceremonia de predare-primire în calitate de jurnalist, președintele Federației Române a Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac, l-a întrebat pe ministrul Liviu Pop 'dacă în următoarele trei luni, pe lângă promisiunea de a modifica Legea Dialogului Social, se va modifica și Codul Muncii, având în vedere blocarea negocierilor colective la nivel național, de sector și de unitate, exemple în acest sens fiind situațiile conflictuale existente în mai multe societăți din mass-media, cum ar fi ANP Agerpres și Societatea Română de Televiziune'.

Ministrul Liviu Pop a afirmat că se preconizează și modificarea prevederilor Codului Muncii.

'Noi am modificat și vom mai modifica Codul Muncii. În orice stat, acest document trebuie modificat dacă nu vom avea acorduri și contracte mult mai flexibile. Existența unor acorduri și contracte mai flexibile este necesară pentru a nu se mai sta prin Parlament câteva luni, pentru aprobarea modificărilor la Codul Muncii', a subliniat ministrul Pop.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, în timpul mandatului său, Aurelia Cristea a organizat o serie de întâlniri cu liderii confederațiilor sindicale și patronale reprezentative, în cadrul cărora au fost dezbătute revendicările acestora cu privire la Legea Dialogului Social.

De asemenea, a fost constituit un grup de lucru la nivelul Direcției Dialog Social, format din reprezentanți ai confederațiilor patronale și sindicale reprezentative. Grupul de lucru a avut 5 întâlniri în decursul a mandatului Aureliei Cristea.

Propunerile de modificare venite din partea sindicatelor se referă la: protecția suplimentară a liderilor de sindicat, reintroducerea contractului colectiv de muncă unic la nivel național, modificarea criteriilor de reprezentativitate și declanșarea conflictelor colective de muncă pe perioada derulării unui contract colectiv de muncă în vigoare. Au avut loc dezbateri consecvente pe aceste teme, ultimul termen agreat de partenerii sociali a fost decembrie 2014, pentru prezentarea unei poziții comune.

Propunerile de amendamente au fost transmise către OIM pentru obținerea unui punct de vedere.

Alte două proiecte de Lege pentru modificarea și completarea Legii Dialogului Social se află în dezbatere la Comisiile permanente ale Camerei Deputaților și vizează obligativitatea angajatorului de a reține pe statul de plată cotizația sindicală și stabilirea unor modalități concrete de negociere colectivă a contractelor ce se vor încheia la nivelul autorităților și instituțiilor publice.

În timpul mandatului Aureliei Cristea au fost convocate cinci ședințe ale Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, respectiv la data de 15 mai, 7 iulie, 10 iulie, 16 septembrie (întâlnirea a fost suspendată în lipsa părții patronale) și 15 octombrie.

Aurelia Cristea a avut și peste 100 de întâlniri cu reprezentanții sindicatelor și cei ai părții patronale, în cadrul cărora au fost dezbătute revendicările acestora cu privire la modificarea Legii Dialogului Social, salarizarea sistemului bugetar, constituirea sindicatelor, reprezentativitate, modul de funcționare și diferende în relația sindicate — patronate, situații generate de încălcarea CCM, extinderea și negocierea CCM, propuneri de modificări la legea pensiilor și încadrarea în condiții speciale de muncă, tensiuni în cadrul instituțiilor și alte probleme punctuale din sfera de activitate. Totodată, pe parcursul mandatului au existat tensiuni sociale majore, soldate cu proteste de stradă, organizate de sindicatele din energie, chimie și petrochimie, Poșta Română, RATB, Biblioteca Națională (grevă japoneză), Metrorex ș.a...

Sursa: mai multe amănunte pe fluxul AGERPRES/(AS-autor: Magdalena Tănăsescu, editor:Nicoleta Gherasi)
Foto: (c) Alex Tudor / AGERPRES FLUX