News‎ > ‎

Agerpres:Problemele jurnaliştilor din România-tema unei mese rotunde cu participare internaţională

postat 10 feb. 2011, 10:16 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 feb. 2011, 10:25 ]

Problemele cu care se confruntă jurnaliştii din România, începând de la libertatea presei, până la cele generate de criza economică şi socială au constituit tema principală a dezbaterii intitulate 'Mass-media din România - provocările şi oportunităţile anului 2011', organizate vineri de Federaţia Română a Jurnaliştilor 'MediaSind'.
   
    Evenimentul a fost organizat cu ocazia prezenţei în România a lui Aidan White, secretar general al FIJ, Marc Gruber, director al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ) şi Moschos Voitsidis, membru al Comitetului Executiv FEJ.
    Reprezentanţii FIJ şi FEJ s-au aflat în România într-o misiune de documentare, iar raportul întocmit în urma acestei misiuni va fi transmis către organizaţii naţionale şi internaţionale.
  
     Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani, a enumerat  o' listă de probleme' cu care se confruntă, în opinia sa, presa din România. Pe primul loc pe această listă se află Strategia Naţională de Apărare a Ţării care include presa ca o posibilă ameninţare la adresa securităţii statului. Pe aceeaşi listă se află, între altele, depolitizarea şi subfinanţarea instituţiilor de media, nerespectarea contractelor colective de muncă. 'Am trecut prin doi ani de criză, care au schimbat peisajul media din România', a spus oficialul CJI.
   
    Aidan White şi-a exprimat îngrijorarea, la rândul său, faţă de faptul că presa este considerată, la cel mai înalt nivel  al autorităţilor române, ca un potenţial pericol la adresa securităţii statului.
    El a subliniat că o astfel de afirmaţie, cuprinsă în documentul strategiei, este împotriva Constituţiei României, Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, fundamentelor libertăţii de expresie şi este de neacceptat ca o strategie de politică să identifice presa liberă ca potenţial ameninţătoare pentru ţară.
    Acelaşi aspect a fost criticat şi de europarlamentarul social-democrat Victor Boştinaru.
    'În bătălia dusă în Parlamentul European în faţa obstrucţiilor manifeste ale  unor structuri ale statului român am avut sprijinul FIJ. De ce această strategie de apărare naţională este inacceptabilă din perspectivă europeană? În contrast cu legea ungară (...) strategia de apărare din România este în egală măsură laşă şi perversă, ungurii au avut aroganţa de a spune pe faţă şi au pus acolo aberaţii care derivă din pattern-ul nazisto-hortisto-comunist timpuriu. Mecanismul românesc e mult mai laş şi mai perfid', a afirmat eurodeputatul Victor Boştinaru.
   
    Europarlamentarul social-democrat a anunţat că intenţionează să depună, în perioada următoare, o petiţie în Parlamentul European prin care doreşte să atragă atenţia că se intenţionează ca presa să fie eliminată ca ramură de activitate din viitoarea legislaţie a muncii. După ce petiţia va fi înregistrată, a adăugat el, documentul va avea şi avizul Comisiei de muncă din Parlamentul European.
   
    Europarlamentarul liberal Renate Weber crede că numărul guvernelor populiste a crescut în criza economică şi că populiştii au tendinţa de a identifica duşmani în sfera presei. 'Pe fondul crizei economice din Uniunea Europeană, numărul guvernelor populiste a crescut, chiar şi cei care erau mai rezonabili au trecut în zona populistă. Ungaria a reuşit însă să ia din fiecare legislaţie ce este mai rău şi să facă un 'Frankenstein. (...) Dacă noi pierdem aici, acesta este începutul sfârşitului pierderii dreptului libertăţii de expresie în Uniunea Europeană', a atras atenţia Renate Weber, referindu-se la legea ungară a presei.
    Ea a afirmat că s-a decis ca în fiecare an Agenţia pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene  va face o analiză comparativă a situaţiei presei din fiecare stat membru UE, iar reprezentanţi ai acestei agenţii să fie invitaţi în plenul Parlamentului European pentru dezbateri. De asemenea, ea a anunţat că s-a decis elaborarea unui raport în cadrul Parlamentului European care să se refere la standardele minimale necesare în orice stat democratic referitoare la libertatea presei.
   
    Preşedintele Federaţiei  Române a Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godinac, a afirmat că problemele cu care se confruntă breasla jurnaliştilor în România sunt din ce în ce mai grave.
    'Observăm dorinţa actualei puteri de a pune botniţă libertăţii de exprimare şi aici aş vrea să mă refer în principal la Strategia naţională de apărare a ţării, unde activităţile din mass-media sunt considerate vulnerabilităţi la adresa siguranţei naţionale', a declarat Cristi Godinac. Intenţia actualei puteri de a modifica legislaţia muncii, 'subfinanţarea' societăţilor publice de radio, televiziune, a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, lipsa oricărei facilităţi pentru industria de media s-au numărat printre aspectele enumerate de Godinac.
   
    Toţi vorbitorii au asociat 'pericolul' creat de noua legislaţie ungară împotriva libertăţii presei cu ceea ce se întâmplă în ţara noastră.
    'O problemă fundamentală în societatea românească este faptul că au dispărut reperele (...) media a ajuns în cea mai degradată stare în perspectivă etică şi profesională din ultimii 20 de ani', a declarat şi preşedintele-director general al TVR, Alexandru Lăzescu.
   
    Cezar Ioan Corîci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România, consideră că presiunea generată asupra presei în ultimul an, din cauza 'incapacităţii actualului Guvern de a dialoga', este teribilă.
    'Există două tipuri de presiuni. Un Guvern, dacă doreşte să nu respecte drepturile de informare ale cetăţenilor, care fac parte din drepturile fundamentale ale omului, atunci poate să desfăşoare două acţiuni asupra presei sau, de fapt, trei. Una este o acţiune legislativă adversă, încercările de a interzice anumite drepturi şi libertăţi, de fapt mai mult sau mai puţin direct prin instrumente legislative, cea de-a doua cea economică. Ce-i mai simplu decât să trimiţi la marile trusturi de presă aproape în fiecare zi câte un control fiscal de luni de zile?', a declarat Cezar Ioan Corîci.
   
    Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei, este de părere că 'niciunul dintre cei care sunt acum la putere nu vrea o televiziune autentic independentă'.
   
    'În cadrul Mediasind se află afiliat Sindicatul Salariaţilor din Rodipet, cunoaştem problematica distrugerii celei mai importante instituţii de distribuţie a presei din ţară, vom sesiza alături de colegii noştri şi Parchetul, dar şi Guvernul şi AVAS, dorind să tragem un semnal de alarmă asupra falimentării cu bună ştiinţă şi distrugerii celei mai importante instituţii de distribuţie a presei, Rodipet', a declarat, în altă ordine de idei, Cristi Godinac.

Bucureşti, 4 feb 2011/ Agerpres/-

Comments