News‎ > ‎

A murit ziaristul Ion Zubaşcu!

postat 30 mai 2011, 01:35 de Office Mediasind

Ziaristul, poetul, folcloristul de excepţie Ion Zubaşcu a  murit sâmbătă la Bucureşti la vârsta de 62 de ani. Va fi înmormântat luni 29 mai, ora 10.30 la Cimitirul Odihnă veşnică din capitală, cimitir aflat pe Antieriană, drumul spre Alexandria. S-a născut în 18 iunie 1948 la Dragomireşti, Maramureş), fiind 15 ani profesor în acea zonă. De tânăr a cântat în Cenaclul Flacără, recuperând pe stadioane folclorul autentic maramureşean. Mulţi artişti îi cântă azi cântecele, aşa cum le-a cules el şi le-a interpretat. A plecat din Cenaclu, în plină glorie, pentru că nu a vrut să facă niciun compromis. A fost ziarist la Flacăra, Evenimentul zilei, România liberă. A colaborat la principalele publicaţii culturale din ţară. Era singurul ziarist de la Evenimentul zilei, căruia Ion Cristoiu i se adresa cu apelativul: “domnule Zubaşcu.”

http://www.trilulilu.ro/Eu_Inteleptul/f533ace463e327

“am trăit tot ceea ce se putea trăi într-o viaţă încercată de om
ca poezia mea să fie deplină nu mi-a mai rămas decât moartea”

(Moarte de om. O poveste de viaţă, Editura Limes, 2010)

A publicat volumele de versuri Gesturi şi personaje (Albatros, 1982)Copilării (antologie de scriere creatoare, Litera, 1982), Omul de Cuvânt(Cartea Românească, 1991), Întoarcerea la Dumnezeu (Panteon, 1995),Omul disponibil I (Axa, 1999), Omul disponibil II (Brumar, 2009), Moarte de om. O poveste de viaţă (Limes, 2010).

Păcat că a fost ignorat de critică. Poate după moarte…

Ion Zubaşcu, luptătorul din Munţii Ţibleşului, a plecat să le cânte îngerilor: “Fost-am omul pădurii!”

Sursa: http://www.bookiseala.ro

Nota: Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind deplânge moartea ziaristului Ion Zubaşcu şi este alături de familia îndurerată.

Comments