News‎ > ‎

Apel la responsabilitate

postat 2 nov. 2015, 02:09 de Office Mediasind   [ actualizat la 2 nov. 2015, 02:09 ]
 Centrul pentru Jurnalism Independent și Convenția Organizațiilor de Media își exprimă profundul regret pentru pierderea de vieți omenești cauzată de incendiul din clubul Colectiv și transmit familiilor îndoliate sincere condoleanțe. Suntem alături de cei aflați în spital si de familiile lor.

Amintim instituțiilor mass media că momentele de criză sunt cele care dau măsura profesionalismului și a respectului pentru standardele deontologice și personale. Este foarte ușor să transformi o tragedie într-o mașină de făcut rating. Este mult mai greu să tratezi editorial astfel de subiecte, cu decență și responsabilitate.

Facem apel către toți jurnaliștii și persoanele cu răspundere editorială din redacții să respecte codurile deontologice și legislația. Recomandăm jurnaliștilor care lucrează pentru publicațiile tipărite sau online ca, în astfel de situații, să aplice prevederile cele mai stricte – cele prevăzute de legislația audiovizualului – chiar dacă nu au obligații legale în acest sens.

Codul de reglementare a conținutului audiovizual:

Art 45 (1)Orice persoana are dreptul la respectarea intimității în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.

(2) În cazul situațiilor de suferință umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violență, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a respecta imaginea și demnitatea persoanelor aflate în acest fel de situații.

Codul deontologic al jurnalistului adoptat de Convenția Organizațiilor de Media

Art. 10 (1). Identitatea victimelor accidentelor, calamităţilor, infracţiunilor, cu precădere cele ale agresiunilor sexuale, nu trebuie să fie dezvăluită, cu excepţia situaţiei în care există acordul acestora sau al familiei (când persoana nu este în măsură să-şi dea acordul) sau când prevalează interesul public. De acelaşi regim de protecţie a identităţii beneficiază şi persoanele defavorizate (bolnavi, persoane cu dizabilităţi,  refugiaţi, etc.).

Solicităm Consiliului Național al Audiovizualului să verifice modul în care televiziunile și radiourile respectă legislația audiovizuală și să ia toate măsurile legale pentru sancționarea încălcărilor legii. Astfel de situații sunt cruciale pentru trasarea limitelor și impunerea standardelor legale.

De asemenea, acesta este un moment în care publicul trebuie să-și dovedească maturitatea și responsabilitatea în relația cu produsele media pe care le consumă și alege să le disemineze. Derapajele trebuie sancționate nu doar de profesie, ci, mai ales, de publicul al cărui interes este invocat ca justificare.

Mesajul nostru pentru public este: “Alegeți să nu mai diseminați imagini cu victimele incendiului din București. Transmiteți-le celor care le promovează că este inacceptabil și adresați-vă CNA-ului în cazul derapajelor de la televizor sau radio.“

Zilele acestea au o încărcătură emoțională foarte mare. Depinde de fiecare dintre noi să ușurăm situația celor afectați, să contribuim la elucidarea circumstanțelor în care s-a produs tragedia și să ne asigurăm că ajung în spațiul public toate informatiile care aduc plus de valoare dezbaterii publice – și doar acelea.

Resurse pentru jurnaliști:

Codul de reglementare al conținutului audiovizual: http://cna.ro/DECIZIE-Nr-220-din-24-februarie.html
 
FRJ MediaSind este membră a Convenţiei Organizaţiilor de Media