News‎ > ‎

Apel public pentru salvarea Radioului Public, Televiziunii şi CNA!

postat 25 nov. 2014, 02:40 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 nov. 2014, 02:41 ]
“APEL PUBLIC

ÎN ATENŢIA, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House România, Expert Forum
Reporteri fără Frontiere

Tuturor organizaţiilor care militează pentru o presă liberă


Audiovizualul românesc, Televiziunea publică şi Radioul, Consiliul Naţional al Audiovizualului-CNA, au nevoie de sprijin pentru reformare, înainte de dispariţia totală a credibilităţii lor.

Perioada de campanie electorală a dat prilejul televiziunilor şi CNA-ului să îşi arate defectele majore şi complicitatea la o manipulare fără precedent în România. O parte a observatorilor media au recţionat tranşant la abandonul corectitudii şi a bunului simţ manifestat de televiziuni. Actuala majoritate politică din Parlament a lăsat CNA fără funcţionalitate exact în debutul turului doi de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, deci, în imposibilitate de a aplica legea.

De curând a existat un apel către Comisiile pentru cultură din Parlament, în sensul numirii a patru noi membri CNA, formulat de Centrul pentru jurnalism independent, apel binevenit, dar, în opinia mea, incomplet.

Consider că actualul context, în care manipulările la care recurg majoritatea televiziunilor sunt blamate şi respinse public de către români, este cel mai potrivit pentru concertarea eforturilor de resetare a spaţiului audiovizual, în sensul reacceptării valorilor unei prese independente.

De aceea mă adresez organizaţiilor care supraveghează presa radio-tv, le solicit sprijinul, le solicit să îşi facă auzite vocile, le solicit să cheme la dialog principalii responsabili pentru dezastrul din audiovizualul românesc, acum, când încă se mai poate.

Propun următoarele teme care pot fi completate:

1. Televiziunile (altele decât TVR):

– violenţa manipulărilor, atacurile între televiziuni, atacurile între jurnalişti;

– conţinutul editorial radicalizat, partizanatul politic excesiv;

– stabilirea unor norme comune care să respecte informarea corectă a publicului şi moralitatea publică, norme care să nu încalce Legea şi Codul audiovizual, norme care să fie asumate public de televiziuni, norme care să coaguleze televiziunile şi radiourile într-un Grup Român de presă Radio-TV.

apel2. Televiziunea publică şi Radioul:

– solicitarea clarificării situaţiei de pasivitate şi/sau de partizanat politic a SRTV şi SRR pe perioada campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României;

– identificarea măsurilor necesare pentru depolitizarea SRTV şi SRR, la nivelul conducerii şi la nivelul persoanelor responsabile de conţinutul editorial;

– solicitarea unei anchete parlamentare în legătură cu nerespectarea obligaţiilor publice ale SRTV şi SRR în campania electorală;

– clarificarea stării de incompatibilitate a preşedintelui-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, dar şi a multor membri din Consiliul de administraţie al SRR;

3. Consiliul Naţional al Audiovizualului – CNA

– solicitarea demisiei preşedintelui CNA, Laura Georgescu;

– numirea a patru noi membri CNA pentru deblocarea activităţii Consiliului. Aceste noi numiri pot sta la baza modificării comportamentului politic de până acum a CNA, comportament susţinut de o majoritate politică identică cu cea din Parlament. De aceea susţin şi solicit organizaţiilor non-guvernamentale să ceară Parlamentului responsabilitate în aceste numiri. Dacă noile numiri vor reconfirma pe funcţii o parte dintre foştii membri sau dacă noii membri vor dovedi acelaşi apetit pentru servilism politic, degeaba se fac aceste numiri.

Consider că aceste trei teme trebuie să se constituie într-un demers comun al tuturor celor care cred în presa independentă, soluţionarea lor fiind un pas important în normalizarea spaţiului audiovizual.

Valentin-Alexandru JUCAN, membru C.N.A.,  BUCUREŞTI, 23 NOIEMBRIE 2014