News‎ > ‎

ArgesPlus: Despre "independenţa" presei

postat 18 iun. 2013, 04:55 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 iun. 2013, 04:56 ]
Recentele percheziții ale DNA privind o presupusă preluare, prin intermediari, de către primarul de la Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a celui mai mare trust de presă din oraș repune pe tapet problema modului în care sunt finanțate ziarele, site-urile și televiziunile de pe la noi. Pe toate posturile de televiziune se discută, cu ipocrizie, despre cât de important este să fii independent, ca jurnalist, că politicul nu ar trebui să se implice etc.

Scriu că se discută cu IPOCRIZIE despre acest lucru deoarece orice ziarist din țara asta, fie el lucrător în presa centrală sau în cea din provincie știe sau, măcar, bănuiește pe ce filieră îi vin banii de salariu. În mare parte, presa centrală se finanțează din banii care vin din agențiile de publicitate sau din contractele încheiate direct cu mari firme. Cu toate acestea, mulți dintre patronii marilor trusturi de presă din București au venit și cu bani de acasă. Având diferite interese, alde Adamescu, Patriciu, Voiculescu sau Păunescu au băgat milioane de euro din alte afaceri, mai mult sau mai puțin oneste, pentru dezvoltarea publicațiilor și televiziunilor proprii.

În provincie, lucrurile stau muuult mai prost! Agențiile de publicitate din București se feresc să cumpere spații publicitare la ziarele și televiziunile locale, deși presa locală din orașul X are mult mai mulți cititori decât un ziar central difuzat la chioșcurile din acea zonă. Neexistând o piață a publicității în adevăratul sens al cuvântului, care să fie guvernată de tiraj/trafic/audiență și de realizarea de campanii publicitare reale de către marile firme din zonă, finanțarea ziarelor locale depinde foarte mult de influența editorului și de relația cultivată cu puterea locală.

Astfel, la Pitești, singurele publicații profitabile și singurele televiziuni care sunt pe linia de plutire sunt acelea care au o relație de la bună în sus cu grupurile de interese în centrul cărora se află Tudor Pendiuc și Constantin Nicolescu. De aceea, sunt în Pitești săptămânale care se vând în 50-200 de exemplare pe ediție și care au încasări din publicitate mai mari decât un săptămânal care se vinde în 2000-3000 de exemplare. Există în Pitești site-uri cu 200 de vizitatori unici pe zi și care beneficiază de contracte generoase cu statul mai mari decât site-uri cu 500-1000 unici pe zi. Astfel de exemple pot da cu zecile…

Singurele momente de glorie, să spunem așa, ale presei locale sunt campaniile electorale, în special cele pentru alegerile locale și generale. Câteva luni la 4 ani, salariile sunt date la timp, redacțiile își pot achiziționa sau schimba mașinile, șefii de la ziar își permit un miniconcediu în Grecia și, dacă mai scoți și două-trei ziare de campanie atunci chiar că ai parte de un an bun. Singura problemă a editorului este să-și ceară banii pentru campanie înainte, precum curvele, deoarece dacă țăranul nu ajunge primar sau deputat nu o să te mai plătească în veci.

În afara campaniilor electorale, adică vreo trei ani din patru, presa de provincie supraviețuiește cu greu. Din cele câteva contracte, majoritatea sunt încheiate cu primăriile, centrele culturale din orașele județului sau, în cel mai bun caz, cu Consiliul Județean. Bineînțeles, și aceste mici contracte le ai dacă nu deranjezi puterea locală sau județeană.

Personal, am băgat și ultimul ban pentru ca singura publicație de opoziție din județ (de opoziție, nu a opoziției practic inexistente în Argeș), Săptămâna Argeșeană, să se afle pe piață. A fost cumplit, dar am rezistat aproape un an și jumătate pe piață, deși așa-zișii lideri ai opoziției nu numai că nu ne-au ajutat decât când aveau vreun interes, dar unii ne-au mai băgat și bețe în roate. Cu o opoziție prezentă doar în campaniile electorale și cu o putere care avea tot interesul să desființăm publicația, Săptămâna Argeșeană a fost închisă, la începutul lunii mai. Nu mai făceam față cheltuielilor, cu un robinet al publicității de stat închis permanent pentru jurnaliștii de opoziție.

Fac o mărturisire… Pentru că trebuie să plătesc salarii, impozite și să țin editura pe linia de plutire am hotărât, acum o lună, să ținem sub preș subiectele ,,delicate’’ despre mai-marii județului. Verticalitatea se plătește scump, iar acest lucru l-am aflat pe pielea mea.

Acesta este adevărul, dragi analiști… Presa locală este feuda șmecherilor din zonele respective. Ai mișcat în front, te-ai închis! Din păcate, am aflat pe fundul meu treaba asta!

Sursa: Dan Badea (foto) pentru  Arges plus.ro