News‎ > ‎

Atenție: și cenzura ucide!

postat 8 mar. 2016, 01:43 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 mar. 2016, 01:51 ]
Către Preşedinţia României,
Parlamentul României,
Guvernul României


Clasa politică din România refuză să-și asume eșecul managementului de la TVR și, dând dovadă de lașitate, împinge instituția spre insolvență și, implicit, spre cenzură. 

Televiziunea Română se află în cea mai grea situație din câte au fost în întreaga ei istorie de 60 de ani. Ca om din instituție, în mai multe rânduri, am reclamat multiple anomalii, ilegalități și abuzuri săvârșite în TVR, dar niciodată decidenții politici nu au luat în considerare apelurile mele. Lipsa unei reacții din partea acestora am pus-o pe seama aroganței ciocoiești, o trăsătură comportamentală probată în numeroase situații publice notorii și pe care, cei mai mulți dintre ei nu o pot masca. De aceea criza dinTeleviziunea Națională este o problemă marginală în raport cu aria lor de interese.

 Pe mulți politicieni îi consider oameni de toată isprava și chiar sunt convins că sunt dedicați „trup și suflet” Țării, pentru care lucru beneficiază de toată prețuirea mea. Viața mi-a oferit ocazia ca, pe unii dintre ei, să îi cunosc personal și sunt bucuros că am avut acest privilegiu. La aceștia din urmă și la toți oamenii politici de bună credință vreau să ajungă apelul meu. 

Televiziunea Română, instituție publică strategică și de interes național, care face parte, chiar dacă nu vor unii, din ADN-ul instituțional al Țării, trebuie salvată, dar nu cu prețul insolvenței.

Într-o dezbatere publică la TVR, domnul Tăriceanu a devoalat conținutul unor presupuse înțelegeri în spatele ușilor închise, anunțându-ne senin și răspicat că, în câteva zile, vor fi întreprinse niște mici modificări legislative care vor permite intrarea Televiziunii Române în insolvență. Insolvență care, mai spunea dumnealui, nu va produce efecte care să greveze asupra bunului mers al lucrurilor în instituție. Această inițiativă este susținută și de președintele PSD, Liviu Dragnea. 

În momentul acesta propunerea de modificare a Legii 41/1994 a fost înaintată Parlamentului. Iată că lucrurile se precipită.

De ce este inacceptabilă  INSOLVENȚA la TVR ? Chiar dacă ar aduce numai lapte și miere, aceasta, pe lânga faptul că ar introduce un fel de „stare de necesitate” în Televiziunea Națională- situație în care s-ar legitima abuzul- reintroduce CENZURA. O instituție aflată în administrare judiciară  nu poate asigura libertatea de exprimare a jurnaliștilor.Ori de ce trebuie să plătim noi românii un preț atât de mare și care ar însemna o întoarcere la COMUNISM, pentru a acoperi ipocrizia politică?

 Nici salariații și, cu atât mai mult, nici telespectatorii nu pot fi acuzați de producerea declinului financiar al instituției.Televiziunea Română a ajuns în pragul colapsului pentru că:

 1. A fost condusă doar de politruci (oameni desemnați de partidele politice) care nu au avut nici priceperea și nici buna-credință cu care trebuie gestionată o instituție atât de specială. Mai mult, abuzurile, derapajele de la lege ale unor „manageri”nu au fost niciodată sancționate de către clasa politică, în sensul declanșării unor anchete, nici parlamentare și, cu atât mai puțin, penale.

 2.Taxa tv a rămas 4 lei, fiind neindexată din 2003 din rațiuni politicianiste, electorale. Fiind cea mai mică din Europa, ea nu mai corespunde momentului și nu poate acoperi cheltuielile. 

Discursul politicienilor ocolește mereu aceste două cauze majore ale dezastrului economic din TVR, ba mai mult, răspunderea este aruncată în brațele salariaților.Parlamentarii noștri nu vor să indexeze taxa tv., pentru a nu pierde capital electoral și atunci aleg cea mai proastă soluție de salvare a instituției, insolvența, cu prețul reintroducerii cenzurii?
Atenționăm politicienii noștri că alegerile bat la ușă, iar insolvența și cenzura la TVR vor devini teme de campanie electorală. 

Televiziunea Română și salariații săi sunt, de câteva zile, subiectele unor manipulări grosolane la care vreau să mă refer în continuare.

 Pentru a obține susținere populară pentru ideea insolvenței TVR, s-a creat o adevărată isterie pe rețelele de socializare. „Specialiștii” în insolvență ne abordează ca pe viitori „clienți” și, cu susținerea armatei de postaci din dotare, ne atacă în mod însultător, afirmând că suntem mulți, că suntem nepricepuți și risipitori, și că numai insolvența poate salva TVR. 

Pentru a acoperi adevărata cauză a situației de criză pe care o traversează Televiziunea Română, adică subfinanțarea cronică, în mediile on-line se susține ideea că salariații sunt de vină pentru declinul instituției. Aceștia au obținut în instanță indexări salariale, ce le-au fost refuzate în mod abuziv de „managerii” politici, în decursul anilor, iar încercarile lor de recuperare a acestor drepturi legale sunt considerate acum drept forme de presiune, care nu fac decât să șubrezească situația financiară a Televiziunii. Deci, salariații ar provoca insolvența.

 O altă manipulare, susținută-din păcate-și de unii politicieni, vizează „realizările” managementului din SRR în raport cu proasta gestionare a Televiziunii Române. Pe rețele de socializare se difuzează zilnic, sub sigla SRR, elogii la adresa conducerii Radioului, care a reușit să facă profit, în comparație cu TVR, unde banii nu sunt bine gospodăriți. În aceste articole însă, nu spune nimeni că taxa Radio este de 2,5 lei, ce reprezintă 62,5% din taxa tv. Toată lumea știe că la televiziune cheltuielile sunt, nu doar cu 37,5%, ci de câteva ori mai mari ca la radio. Ce sa înțelegem din asta? Că taxa radio este prea mare, sau că abordarea la care m-am referit este ipocrită și manipulatorie? Politicienii, intrând și ei în acest „joc”, ocolesc aceste cifre. 

Televiziunea Română trebuie salvată, dar nu cu prețul intrării în insolvență! Este de nînțeles de ce sunt ocolite modelele occidentale după care funcționează instituțiile publice de media, în situații similare și se apelează la instrumentarul „democrației originale” dâmbovițene.

 Este la îndemâna politicienilor să îndrepte greșelile pe care le-au făcut în anii trecuți și să aplice soluțiile necesare salvării TVR: ștergerea datoriilor istorice, indexarea taxei tv și modificarea Legii 41/1994 pentru a garanta depolitizarea instituțiilor publice de media. Altfel, problema Televiziunii Române va deveni o grea piatră de moară, pe care clasa politică va trebui să o poarte în campaniile electorale de anul acesta. Insolvența crează premizele întoarcerii la cenzură, iar cenzura ucide. Și asta nu se poate uita!

 La final, vă invit să meditați la cuvintele unui consecvent apărător al TVR, profesorul și publicistul Mircea Morariu: „Televiziunea Română este singura din România care are capacitatea de a le spune telespectatorilor săi nu doar ceea ce vor să știe, ci și ceea ce trebuie să știe. Fără ca prin aceasta sa devina supăratoare. Avem cu toții obligația de a-i crea conditiile sa ramina astfel.” Oare politicienii sunt exceptați de la această obligație?

Ion Moraru,
Realizator TVR
Preşedinte SRJ MediaSind - filiala TVR                                               Bucureşti, 8 martie 2016