News‎ > ‎

Bursa: EXECUTIVUL, DE ACORD CU ÎNCHISOAREA PENTRU DEZVĂLUIREA DE INFORMAŢII DIN DOSARELE PENALE

postat 29 oct. 2014, 15:33 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 oct. 2014, 15:56 ]
UPDATE: În urma protestelor jurnaliştilor, Guvernul a revenit cu un nou comunicat de presă prin care anunţă că a dat un aviz nefavorabil proiectului de lege iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae.


Godinac, MediaSind: "Guvernul pune botniţă libertăţii de exprimare a presei",  BURSA 30.10.2014

     Propunerea legislativă ca dezvăluirea informaţiilor din dosarele penale, în curs de cercetare, să fie pedepsită cu închisoarea a fost avizată favorabil, în şedinţa de ieri a Guvernului. Proiectul iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae a fost adoptat tacit de Senat şi urmează să fie supus votului Camerei Deputaţilor, care este for decizional. 

     Cristi Godinac, preşedinte Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, ne-a declarat: "Spuneam în declaraţia pe care am oferit-o la începutul lunii octombrie cotidianului «BURSA», că în fiecare legislatură există cel puţin câte un politician care doreşte să ne întoarcem la perioada de cenzură comunistă prin iniţierea unor proiecte de lege care încalcă libertatea de exprimare.
     Din nefericire, constatăm că aceste intenţii de a pune botniţă libertăţii de exprimare devin acum practici de rele intenţii şi la nivel de Guvern."

     Domnia sa a mai afirmat: "În mod fals, se afirmă că jurnaliştii nu pot să fie afectaţi de aceste modificări la Codul Penal pentru că ele se referă doar la persoanele care divulgă informaţii din dosarele penale. Dar întreb: Ce se va întâmpla cu jurnaliştii care vor publica aceste informaţii şi care au obligaţia, conform deontologiei profesionale, să-şi protejeze şi să nu-şi divulge sursele de informare? Conform proiectului de lege, sunt pasibili sau nu de închisoare? Ce se întamplă cu dreptul jurnaliştilor, recunoscut de CEDO, să publice inclusiv secrete de stat dacă acestea justifică un interes public?"

     Cristi Godinac este de părere că acestea "sunt întrebări legitime care nu şi-au găsit răspunsul pentru că politicienii nici măcar nu au avut bunul simţ să se consulte cu organizaţiile din mass media şi cu cele pentru apărarea drepturilor omului."
     Domnia sa a mai afirmat: "Oricum, aceste proiecte de lege care amintesc de perioada ceauşistă nu vor avea viaţă lungă în cazul depunerii unei petiţii la Parlamentul European, aşa cum FRJ MediaSind a procedat în cazul catalogării campaniilor de presă drept vulnerabilităţi la adresa siguranţei naţionale."

     Senatorul PSD Şerban Nicolae, iniţiatorul acestui proiect de lege, ne-a declarat, ieri: "Avizul dat de Guvern nu este menit să producă niciun efect în plan juridic, ci arată susţinerea Executivului pentru această propunere de modificare a Noului Cod Penal. Pentru a produce efecte juridice, proiectul de lege trebuie să fie supus votului Camerei Deputaţilor (for decizional) şi, de asemenea, să fie aprobat şi de către aceasta".
     În proiectul de iniţiativă legislativă, aprobat tacit de Senat, în luna septembrie, se arată: "Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani".

     Constatarea aprobării tacite de către Senat a proiectului de lege amintit a generat un val de critici dure, care au atras atenţia că adoptarea unei astfel de propuneri legislative ar restrânge considerabil libertatea de exprimare şi ar arunca, practic, în ilegalitate demersurile jurnalistice menite să sporească transparenţa actului de justiţie. 

     În ciuda criticilor virulente şi a demersurilor jurnalistice de a dovedi faptul că un astfel de proiect de lege este menit să aducă prejudicii libertăţii de exprimare, senatorul PSD Şerban Nicolae nu a adus nicio modificare proiectului de lege care să precizeze explicit faptul că proiectul nu se referă la jurnalişti, aşa cum susţinea într-o declaraţie din 3 octombrie: "Jurnaliştii nu sunt vizaţi direct de această propunere legislativă, pentru că ei nu fac publică o informaţie care nu are «caracter public», aşa cum prevede textul legii, ci doar difuzează în masă o informaţie pe care o primesc de la alţi indivizi implicaţi în actul de justiţie. 

     Cel care redactează un mandat de interceptare nu are voie să facă public acest demers şi, astfel, să informeze pesoana vizată şi să prejudicieze ancheta. Repet, ziariştii sunt primitori de informaţie, nu sunt indivizii care divulgă informaţie care nu are caracter public, ei la rândul lor primesc această informaţie de la persoane direct implicate".
     Şerban Nicolae a fost, în trecut, avocatul ex-senatorului PSD Cătălin Voicu, condamnat la şapte ani de închisoare pentru corupţie. 

Sursa: Articol scris de Cătălina N. Mănoiu pentru cotidianul Bursa
 

Comments